Autor Wątek: Forum Gildii zamknięte  (Przeczytany 7309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Popiel

Odp: Forum Gildii zamknięte
« Odpowiedź #15 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 02:13:14 »
Żal. Na Wraka się nie załapałem, ale na gildii było mnóstwo fajnych rozmów. Wręcz kształtujących. I fajnie było czytać, jak interlokutorzy sprzed 20 lat, gdzie ostre były napierdalanki, z czasem stali się super kumplami (że nawet urodziny, śluby, chrzciny itp).

#smuteczek.pl

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #16 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 00:07:44 »
Suma summarum, z dużych portali i for o fantastyce został nam jedynie Polter.pl... Szkoda.
Lepszym portalem jest Katedra.nast.pl i ma żywe forum. Choć nie wiem czy każdy się na nim odnajdzie, bo userzy specyficzni (większość siedzi tam od wielu lat, to banda tetryków - piszę też o sobie).

Offline komiks

« Odpowiedź #17 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 00:26:18 »
Patrzę po wpisach na Katedra.nast.pl tam ktoś jeszcze pisze? Tematów z ostatnią edycją w 2024 roku jak kot napłakał.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Dracos

« Odpowiedź #18 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 06:20:42 »
Jak to? Tych aktualizacji co jest wydawane jest sporo, recenzji też trochę. No i forum też żyje chociaż sporo mniej ludzi pisze niż tutaj.

Online Alexandrus888

« Odpowiedź #19 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 07:09:57 »
(większość siedzi tam od wielu lat, to banda tetryków - piszę też o sobie).

Czyli jak tu ;D

Freak

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Cz, 13 Luty 2025, 11:59:16 »
Dopiero się zorientowałem, że zamknięto Gildię. Co kilka miesięcy tam zaglądałem poczytać archiwalne dyskusje o komiksach europejskich, bo lepszego miejsca do tego nie ma. Duża strata. Dla mnie to kawał historii komiksowego internetu, jak nie jego esencja. Doceniam że jeszcze istnieje WAK, ale możliwość lektury spontanicznych dyskusji między użytkownikami, to doświadczenie innego typu. Trochę się spóźniłem ze swoją żałobą, ale ból poczułem tak dotkliwy, że musiałem się z kimś podzielić.

Nie moje pierwsze forum w życiu, które dokonało żywota. Patrząc lata wstecz przykro, że nic z tych miejsc nie zostało, nawet zapis archiwum. Równie mocno mu szkoda skasowania forum Avalonu.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #21 dnia: Cz, 13 Luty 2025, 12:17:01 »
Mnie to dziwi że nikt, dosłownie nikt, nie zrobił archiwizacji forum.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline bfg

« Odpowiedź #22 dnia: Cz, 13 Luty 2025, 13:45:15 »
można skorzystać z https://web.archive.org/

Można przenieść się do niektórych określonych dni z poprzednich lat. Działa wolno, ale zawsze jest dostęp do niektórych treści.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #23 dnia: Cz, 13 Luty 2025, 13:59:33 »
Chyba o to właśnie chodziło wyżej - że wątki zarchiwizowane nie są - sprawdziłem na szybko przed chwilą i do żadnego się nie dostałem.

I tak w dobrej sytuacji byliśmy, że było info o zamknięciu i co ciekawego można było sobie wcześniej zachować. Chociaż może wycofanie się Gildii z tamtej decyzji dało fałszywe poczucie, że forum nie zniknie...

W każdym razie co mnie interesowało to sobie ponotowałem, typu "w komiksie X wypadały kartki", "w komiksie Y pomieszane strony", "w komiksie Z nieprawidłowe kolory" itp.. Co prawda forum jeszcze się przydawało, np. pamiętam jak przy jednej z dyskusji tutaj pt. "co było pierwsze", WKKM czy E New52, przytaczałem relacje z forum Gildii właśnie, także szkoda że tego już nie ma, ale jw. i tak dobrze że wiedzieliśmy wcześniej...

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #24 dnia: Cz, 13 Luty 2025, 15:45:39 »
Niektóre wątki można odczytać - ja np. przekopiowałem sobie część informacji z wątku dotyczącego Koziorożca.
Trzeba po prostu poszukać w różnych wariantach czasowych.