Pozostałe > O stronie i forum
Forum Gildii zamknięte
Szysza32:
O dziwo, znalazłem na swoim dysku dwugigabajtowy backup całego działu o polskich komiksach z lutego 2019 z fora Gildii, który ktoś gdzieś kiedyś wysyłał (na jakiejś grupce na FB?). Są posty i pełen wygląd. Gdzie bym mógł coś takiego wstawić dla zainteresowanych?
Brakuje mi jedynie działu ogólnego z tematami np. Fantasmagorii. :)
Kadet:
Nie chcę być wrednym szczególarzem, ale... może warto zasięgnąć rady kogoś, kto zna się trochę na prawie, czy ewentualnie za wrzucenie czegoś takiego publicznie ktoś mógłby zacząć się Ciebie czepiać. Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenie w tej kwestii?
Chodzi mi o to, że to są treści, które pierwotnie autorzy umieścili na konkretnym forum prowadzonym przez konkretny podmiot i nie wiem, jak zadziała powielenie ich teraz w innym środowisku - na przykład pod kątem RODO: czy musiałbyś teraz przesiać wszystkie te posty, żeby sprawdzić, czy przypadkiem nie powielasz jakichś danych osobowych, które ktoś kiedyś ewentualnie podał w poście na Gildii. Co do zasady posty nie są chyba też chronione prawem autorskim, ale jeśli trafiłby się jakiś szczególnie "artystyczny" (np. ktoś by strzelił jakiś wiersz czy inny elaborat w poście), to teoretycznie też autor mógłby później zgłaszać zastrzeżenia do rozpowszechnienia...
Ja wiem, że to brzmi z deka absurdalnie, ale w sieci pojawiają się najróżniejsi ludzie. Właśnie na forum Gildii ktoś kiedyś chyba robił dym i groził moderacji pozwami za ujawnienie danych osobowych i takie tam... więc warto chyba byłoby na początek trochę zbadać sprawę.
Ktoś coś może skomentować? Ja niestety nie mam prawniczego wykształcenia.
Piterrini:
Tu mamy [przynajmniej] jednego krewkiego niby-prawnika na forum, może się wypowie, tymczasem na szybko:
1. RODO w ogólności nie dotyczy takich sytuacji;
2. grozić może każdy i wszystkim;
3. moce przerobowe sądów są jakie są;
4. "sprawca" nie dąży do wyrządzenia szkód;
zakładając że ktoś faktycznie się uprze i będzie działał, to w konsekwencji pkt. 4 jedno co sąd zarządzi, to zaprzestanie udostępniania :)
Niestety masa takich spraw, często poważne dramaty w tle, ale ostatecznie nie sposób wycenić szkód, a sądy są jw. zalane takimi nisko-priorytetowymi rzeczami, to pozbywają się prostymi zasądzeniami. Jak podpada pod RODO to inna sprawa, ale i tam ciężko z odszkodowaniami itp., głównie chodzi o reputację, a tym przejmują się głównie więksi gracze, nijak to się ma do max-kilkusetosobowej niszowej pseudo-społeczności kręcącej się wokół hobby.
@Szysza32 najlepiej jakby odezwał się ktoś, kto wie jak osadzić te materiały w archive.org. Zwykły hosting też da radę, ale kto będzie tego pilnował...? [pyt. retoryczne oczywiście]
misiokles:
Wszystkie posty ze starego forum były publiczne. To, że forum zamknięto nie zmienia statusu postów. A sam post nie jest daną osobową
Nawigacja
Idź do wersji pełnej