Discord jest dla mnie narzędziem sto razy wygodniejszym niż nasze forum. Wrzucanie zdjęć było poruszane już kilka razy. Z powodu tej niewygody odpuściłem sobie ostatni konkurs kadrowy.
Poza tym jednak discord ma mnóstwo innych zalet, postaram się wymienić kilka z nich.
Obawy co do bałaganu są zupełnie nieuzasadnione. Cały serwer da się pogrupować na kanały tematyczne, a te z kolei mogą zawierać wątki. Jest to rozwiązanie identyczne jak na forum, ale niechciane wątki można sobie po prostu "zwinąć" i ich nie widzieć.
Wyszukiwanie jest proste i intuicyjne. Można wyszukiwać zarówno po autorze, jak i słowie kluczowym. I działa. Na forum bywa z tym różnie.
Nieprzeczytane wątki są zaznaczone. Łatwo jest "nadrobić" to, co się przetoczyło.
Podstawową zaletą jest jednak według mnie zupełnie inna forma prowadzenia rozmowy. Zazwyczaj odbywa się to w czasie rzeczywistym, pozwala na odpisanie komuś jednym zdaniem. Jest to bardziej dynamiczna forma z miejscem na żart, wtrącenie czegoś. Łatwiej dołączyć do rozmowy i łatwiej ją śledzić. I to wszystko odbywa się bez otwierania dodatkowych okienek.
Widzę oczywiście wady. Taka forma sprzyja raczej krótkim wypowiedziom, choć w odpowiednich działach byłoby też miejsce na rozbudowane, długie teksty.
Jedyne, co przemawia według mnie za forum, to jego historia i fakt, że pewnie nie każdy chciałby się przesiąść na nowocześniejsze rozwiązanie.
Założenie takiego discorda jest bardzo proste. Mógłbym nawet się tego podjąć, ale boję się, że odbiłbym się już na etapie zaakceptowania przez społeczność nazwy serwera i jego znaku graficznego. Taki mamy klimat.