Autor Wątek: T.E.L.I. - Tomiszcza Eleganckiej Literatury Ilustrowanej  (Przeczytany 15385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Midar

Odp: T.E.L.I. - Tomiszcza Eleganckiej Literatury Ilustrowanej
« Odpowiedź #30 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 15:42:51 »
Już z tym skończ, Rodrigues, bo to mnie się oberwie za nieumyślne podpięcie przekręconej ksywki >:(
Tia… Nieumyślne…

Offline death_bird

« Odpowiedź #31 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 17:18:31 »
Jak nie zbieram tak po tego typu relacji zazdrość człowieka bierze i powoduje proces zielenienia. ;)
Ale TK do podpisu do trzeba było dać jakąś MiM.  ;D
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline misiokles

« Odpowiedź #32 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 17:29:59 »
Po rozmowie z Kasią odszukałem polecanego przez Midara Huberta Czajkowskiego poprosiłem o wrysik i udało się uzyskać wrys oraz autografy w "Lux in Tenebris"

Jeśli na kolejnej imprezie wypatrzysz Filipa Sułkowskiego, rysownika młodzieżowej serii Podróże z Pazurem, uderzaj do niego w ciemno. Chłopak, czego nie widać w tej serii, potrafi rysować jak Rosiński z tego dobrego okresu.

Offline Teli

« Odpowiedź #33 dnia: Wt, 04 Październik 2022, 12:06:43 »
W temacie MFKIG 2022 wyszła nam dyskusja o printach. Wywołał ją poniekąd podpisany przez Kima print widoczny stronę wcześniej. Czasem lubię dać do podpisu/kupić sygnowany print. Robię to wtedy, gdy wiem, że posiadanie/zdobycie pracy lub wrysu autora przekracza moje możliwości. W przypadku GR mimo posiadania dwóch bardzo udanych wrysów kierował mną sentyment do konkretnego obrazu.

Zacznijmy od początku.

Pierwszy sygnowany print jaki znalazł się w mojej kolekcji nabyłem dzięki uprzejmości mojej znajomej mieszkającej na wyspach. Nie jest to print komiksowy, ale Alana Lee chyba większość z "Władcy Pierścieni" kojarzy. Alan miał akurat spotkanie autorskie w okolicy, w której znajoma mieszka i poprzez jej pośrednictwo udało się nabyć takie cudo. Porządny druk w formacie A3 z niewielką sygnaturą. Mam jeszcze artbook podpisany przez Alana, ale to może kiedy indziej.

Kolejny print w formacie 30x40 to swoista pamiątka z wycieczki do Francji, gdy w okolicach Marsylii trafiłem do galerii sztuki komiksowej. Akurat była tam wystawa Mézières’a i można było też nabyć sygnowane printy ciężko mi było się powstrzymać. Wydruk bardzo ładny, świetnie oddane kolory i sentymentalna sygnatura. Dla mnie bomba. Druk wisi w pokoju córki w sekcji pamiątek. Pewnie na dniach znajdzie się obok wspomniany Kim oraz rysunek od Ingo. Tymczasem wiszą tam pocztówki z Paszczewa :)

Print ze Spider-manem nabyty bezpośrednio od artysty przez wymianę maili. Ładny artystyczny papier, format A3 i rysunek Bianchiego znacznie lepiej wygląda na tym etapie niż po nałożeniu kolorów. Sam pająk chwilowo w naprawie po tym jak nie zdołał uniknąć piłki kopniętej przez młodego... muszę kupić nową ramę :(

W 2021 udało mi się zdobyć print z "Niezwyciężonego" z dedykacją od autora. Akurat rozdawali takie na spotkaniu na które sobie podreptałem dla odpoczynku po bieganiu po tagach. Fajny druk w formacie A2. Duży format robi tu wspaniałą robotę. Taka niespodzianka. Ludzie brali na nich rysuneczki ja poprosiłem o dedykację dla córy. Wrys w końcu już mam i to solidny (był wcześniej wrzucany)

No i jest jeszcze kącik Thorgalowy.
Pierwsze dwa druczki z pierwszego Thorgala Libertago. Ten z olbrzymem uważam za najlepszy z dotychczas dołączanych do tego wydania. Na czarnobiałym udało się zdobyć podpis podczas pamiętnego zamieszania na stoisku PCA w 2021 r. Na nim podpis jest solidny i ciekawie wkomponował się w grafikę.

W 2021 udało się też zdobyć podpis pod moim ulubionym printem z kolekcji. Ten obraz jest świetny, podobał mi się od pierwszego spojrzenia. A że mam w zbiorach dobry skan tego dzieła wydrukowałem i poszedłem z tym cudem na stoisko PCA najwyżej mnie przegonią. Ale nie KG wziął ode mnie wydruk podsunął panu Grzegorzowi i dobitnie wskazał, gdzie ten ma podpisać. Bardziej oficjalnej aprobaty do printu mieć nie mogłem. No i miałem świadków tego zdarzenia w postaci Itachiego, Szekaka i Deatha (chyba to Ty cykałeś tą fotę). Nie wiem, czy próbowałbym takiej akcji jeszcze raz. W sumie mam co chciałem.

Generalnie oprawiłem to cudo w formacie 33x48cm w ładną ramę i tak sobie zdobi główną ścianę biblioteki od jakiegoś roku :)

Tyle. W następnym poście rzucę oprawione oryginały, które powoli wygryzają printy ze ścian. Przynajmniej się rozwijam :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Październik 2022, 12:35:08 wysłana przez Teli »

Offline donT

« Odpowiedź #34 dnia: Wt, 04 Październik 2022, 12:29:37 »
O, jest zdjecie z Garulexem. Ekstra! Plakaty przekozackie - gratuluje!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #35 dnia: Wt, 04 Październik 2022, 12:59:40 »
Pocztówki Malarza u dziecka? Ciekawa koncepcja. Chyba jest jeszcze za mała na tą lekturę...?

Niezwyciężony jest jak dla mnie niezwyciężony w rankingu printów ;)

Offline Teli

« Odpowiedź #36 dnia: Wt, 04 Październik 2022, 13:34:06 »
Pocztówki Malarza u dziecka? Ciekawa koncepcja. Chyba jest jeszcze za mała na tą lekturę...?

Na lekturę może i tak, bo nie czytała. Ale jak się okazuje na zaiwanienie pocztówek wiek jest w sam raz ;)

Offline Death

« Odpowiedź #37 dnia: Wt, 04 Październik 2022, 21:46:49 »
Chyba faktycznie ja byłem fotografem na stoisku. A mój imiennik potrafi się dobrze zachować. To nie jest tak, że zawsze wszystko robi źle.

Offline ilon

« Odpowiedź #38 dnia: Cz, 13 Październik 2022, 00:22:48 »
mega te Twoje posty z MFKIG 2022..  :)

Offline JanJ

« Odpowiedź #39 dnia: Cz, 13 Październik 2022, 07:44:06 »
O, jest zdjecie z Garulexem. Ekstra! Plakaty przekozackie - gratuluje!
Czy tam zaraz nastąpi ten moment kiedy Rosiński narysuje 101 kreskę, a GK wyszarpnie mu komiks?
Normalnie jakby się siłowali kto mocniej przytrzyma komiks. Szkoda, że Ty jeszcze nie trzymałes komiksu z trzeciej strony ;) To byloby zdjęcie. Generalnie  żal patrzeć...

Offline Teli

« Odpowiedź #40 dnia: Cz, 13 Październik 2022, 09:17:26 »
mega te Twoje posty z MFKIG 2022..  :)

Dzięki :) Staram się nie rzucać suchych zdjęć bo za każdym stoi przecież jakaś fajna historia. Poza tym straszna ze mnie gaduła (choć ponoć nie wyglądam)

Czy tam zaraz nastąpi ten moment kiedy Rosiński narysuje 101 kreskę, a GK wyszarpnie mu komiks?
Normalnie jakby się siłowali kto mocniej przytrzyma komiks. Szkoda, że Ty jeszcze nie trzymałes komiksu z trzeciej strony ;) To byloby zdjęcie. Generalnie  żal patrzeć...

To nie ten moment. To już było po akcji z komiksami i całe szczęście. Żal na to było patrzeć.

Przed pojawieniem się Rosińskiego na stoisku podbiliśmy z Itachim do GK. Pytamy za ile te wrysy i jak usłyszeliśmy cenę to nam ochota przeszła wszak mieliśmy pewne numery na scenę autografów. Ale zagailiśmy czy po autograf można podbić za darmoszkę. Zbity z tropu GK rzekł że tak ale mamy się ustawić za ostatnim klientem który będzie miał wrys. Zająłem kolejkę, a Itachi poleciał na stoisko Egmontu po "Wilczycę".

Czekamy akcje się odwalały. Zszedł ostatni z minutowych wrysów po 400 zł i zaczęła się sesja autografów. Jak nas GK zobaczył mnie z printami, a Itachiego z Egmontem to coś mu się w mózgu przeklikało i chciał nas wygonić, bo po czasie wykonceptował że do autografów lepiej nadają się czarno-białe Thorgale. Jako że nie spasowaliśmy i chcieliśmy wdać się z nim w pyskówkę z łaską dopuścił nas do GR. Trochę go ułagodziło że wierzchnia grafika do podpisu była z pierwszego Thorgala z logo Libertago. Pan Grzegorz autografy dał. Mimo wszystko podziękowałem i udałem się z Itachim w swoją stronę. Ale niesmak na tą sytuację pozostał mi aż do dziś.

Offline Teli

« Odpowiedź #41 dnia: Pt, 23 Grudzień 2022, 12:19:37 »
Zainspirowany Bazylem (jakkolwiek to brzmi) postanowiłem przeprowadzić autoanalizę i prześledzić swoje wyskoki zakupowe w roku 2022. Wcześniej nie robiłem takiego podsumowania, ale że w tym roku ograniczyłem się tylko do zakupów na Gildii/Taniej Książce było dość łatwo sporządzić listę. Generalnie powkładałem komiksy w miesiące kiedy je zamawiałem więc niektóre pozycje na liście pewnie różnią się względem rzeczywistych premier ale nie bawiłem się w aż takie szczegóły.

W tym roku wreszcie nadrobiłem wstydliwe braki jak Bluberry czy Usagi z czego jestem bardzo zadowolony. Poza tym trochę uzupełnień, nowości czyli nihil novi sub sole.

Podsumowanie za ten rok prezentuje się następująco :

Styczeń

1. Trolle z Troy - wydanie zbiorcze 4
2. Lucyfer - Wydanie zbiorcze tom 3.
3. Amazing Spider-Man Epic Collection - 4 - Kosmiczne przygody.
4. Kajko i Kokosz - Złota Kolekcja. Tom 3.
5. Blacksad - 5 - Amarillo.
6. Antygona. Świat mitów
7. Portugalia
8. Lucyfer. Sandman Uniwersum. Tom 2

Luty (tym miesiącem jestm wyjątkowo zszokowany  ??? )

9. Tony Stark. Iron Man (Marvel Fresh) - 1.
10 -14 Giant Days - tomy 1 - 5

Marzec

15. Thor (Marvel Fresh) - 2 - Preludium wojny światów.
16. Batman Knightfall: Tom 1 - Prolog.
17. Batman Death Metal - 4
18. Injustice. Bogowie pośród nas - 2 - Rok drugi.
19. Lepsi wrogowie Spider-Mana
20. Solo - Legatus (okładka limitowana B)
21. Usagi Yojimbo - Saga. Księga 1.
22. Batman Death Metal - 3.
23.Lady Mechanika - 1.
24. Droga ku wieczności - 2 - Krynice Zhalu
25. Początek. Usagi Yojimbo. Tom 1
26. Początek. Usagi Yojimbo. Tom 2
27. Uniwersum DC DCEased. Nadzieja na końcu świata
28. DC Deluxe Green Lantern. Najczarniejsza noc

Kwiecień

29. Toppi. Kolekcja. Tom 1: Zaczarowany świat.
30. Conan z Cymerii - 2
31. Donżon - wyd. zbiorcze 3.
32. Diuna. Ród Atrydów. Tom 1
33. Diuna. Ród Atrydów. Tom 2
34. Piękna
35. Giant

Maj

36. Zamek Zwierzęcy - 2 - Zimowe Margerytki.
37. Mermaid project - Wydanie Zbiorcze.
38. Blue Note. Ostatnie dni prohibicji
39. Węgiel i Krzem
40. Człowiek, który zabił Lucky Luke'a
41. Wanted Lucky Luke!
42. Gideon Falls Omnibus.
43. Trolle z Troy - wydanie zbiorcze 5.
44. Płaszcz i szpony - Integral II.
45. Blueberry - wyd. zbiorcze tom 0.
46. Blueberry - wyd. zbiorcze tom 1
47. Blueberry - wyd. zbiorcze tom 2
48. Blueberry - wyd. zbiorcze tom 3
49. Marvel Classic Punisher. Tom 1
50. Dni piasku
51. Batman Biały Rycerz przedstawia.

Czerwiec

51. Usagi Yojimbo Saga. Tom 2
52. Usagi Yojimbo Saga. Tom 3
53. Usagi Yojimbo Saga. Tom 4
54. Marvel Fresh Ścigany. Amazing Spider-Man. Tom 4
55. Marvel Fresh Silver Surfer. Czarny
56. Usagi Yojimbo Saga. Tom 5
57. Usagi Yojimbo Saga. Tom 6
58. Marvel Fresh Wojna światów
59. Marvel Fresh Wojna światów. Avengers. Tom 4
60. DC Deluxe Wojna z Korpusem Sinestro

Lipiec

61. Marshal Blueberry.
62. Amazing Spider-Man Epic Collection - 5 - Powrót Złowieszczej Szóstki.
63. DCEased - Martwa planeta.
64. Batman Knightfall: Tom 2 - Upadek Mrocznego Rycerza.
65. Venom (Marvel Fresh) - 2.
66. Kajko i Kokosz. Złota Kolekcja. Tom 4
67. Śnienie. Jeden magiczny ruch. Sandman Uniwersum Tom 3
68. Blueberry. Integral 4
69. Blueberry. Integral 5

Sierpień

70. Diuna. Ród Atrydów - 3.
71. Parszywy drań. Tom 1.
72. Toppi. Kolekcja. Tom 2: Ameryka Północna.
73. Blueberry - wyd. zbiorcze tom 6.
74. Trolle z Troy - wydanie zbiorcze 6
75. Marvel Classic Punisher. Tom 3
76. Blueberry. Integral 7
77. Blueberry. Integral 8
78. Kres wojny. Thor - Tom 3
79. Król Thor
80. Imperatyw Thanosa

Wrzesień

81. Zasada Trójek
82. Wielkie Wyprawy
83. Stumptown - 1
84. Stumptown - 2
85. Stumptown - 3
86. Stumptown - 4
87. Diuna: Opowieści z Arrakin.
88. Batman - Świat
89. Contrapaso. Dzieci innych
90. Rio
91. Grób Batmana
92. Batman - Stan przyszłości
93. Wiedźmin Ziarno prawdy
94. Amazing Spider-Man Za kulisami Tom 5
95. Usagi Yojimbo Saga. Tom 7
96. Pieśń o Belit. Conan. Tom 6
97. Injustice. Rok trzeci

Październik

98. Punisher Epic Collection - 1 - Krąg krwi
99. Lucyfer - 3 - Dziki gon
100. Batman Knightfall: Tom 3 - Krucjata Mrocznego Rycerza
101. Elecboy
102. Cixi z Troy
103. Noir burlesque
104. Batman Tom 3 - Opowieści o duchach
105. Oto nadchodzi... Daredevil. Tom 1
106. Silver Surfer. Tom 1
107. Bezdomne Wampiry o Zmroku
108. Męska skóra

Listopad

109. Kajko i Kokosz - Złota Kolekcja. Tom 5
110. Toppi. Kolekcja. Tom 3: Ameryka Południowa
111. Savage Avengers (Marvel Fresh) - 1.
112. Wolverine tom 2 - Wróg publiczny (wyd. zbiorcze)
113. Usagi Yojimbo - Saga. Księga 8
114. Na wschód od zachodu: Apokalipsa - Rok pierwszy
115. Bestia
116. Marvel Fresh Ród X/Potęgi X

Grudzień

117. Donżon - wyd. zbiorcze 4
118. Nieśmiertelny Hulk (Marvel Fresh) - 2
119. Doktor Strange (Marvel Fresh) - 2
120. Venom. Tom 3
121. Amazing Spider-Man  Tom 6 Rzeź absolutna
122. Sixtine Tom 1
123. Sixtine Tom 2
124. Sixtine Tom 3

Dodatkowo

125. STAR WARS WAR OF BOUNTY HUNTERS OMNIBUS HC YU DM VAR

No i wyszedł chwalipost.

Jak widać po liście mam różne fazy choroby. Raz słabiej innym razem mocniej jeśli chodzi o zakupy. W porównaniu z gigantami forum spis raczej skromny.
Jak przepatrzyłem 2021 to chyba łapie spadek w temacie kupowania. Znak czasów?
Jestem ciekawy co przyniesie przyszłoroczne zestawienie. Wrócę do tej zabawy za rok i zobaczę czy znowu dobiję do 100.

Przy okazji życzę wszystkim to czytającym zdrowych, pogodnych, radosnych i pełnych komiksów Świąt :)

Offline PabloWu

« Odpowiedź #42 dnia: Pt, 23 Grudzień 2022, 18:11:57 »
Jeszcze przydałaby się informacja ile z tego udało się przeczytać i dopiero wtedy można postawić diagnozę  ;)
Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

Offline Teli

« Odpowiedź #43 dnia: Wt, 27 Grudzień 2022, 11:03:13 »
Jeszcze przydałaby się informacja ile z tego udało się przeczytać i dopiero wtedy można postawić diagnozę  ;)
Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

Z tegorocznej listy na chwilę obecną przeczytane 54 tytuły. Nie jestem do końca zdecydowany czy uznać ten wynik za dobry. Byłoby więcej, gdyby nie to, że początkiem roku nadrabiałem jeszcze zaległości z poprzednich lat, no i wpadło sporo grubasów na które schodzi więcej czasu.
W liście są też serie, które kupuje, ale nie zaczynam, dopóki na horyzoncie nie pojawi się ostatni tom. Wtedy czytam hurtem. Kilka razy w karierze miałem tak że musiałem czytać całą serię od początku, bo po dwóch latach już nie pamiętałem co było w pierwszym tomie i nie wyłapywałem niuansów.
Pocieszam się, że kurczące się półki i rosnąca inflacja z pewnością pomoże mi w 2023 wykarczować nieco drzew w lesie wstydu.

To co z tą diagnozą doktorze?

Offline Teli

« Odpowiedź #44 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 11:45:23 »
No dobra. Przyszedł Nowy Rok, a z nim lekkie uspokojenie więc skorzystam z możliwości i wrzucę co ostatnio wpadło. Będzie zaskakująco, bo będą... wrysy :P
Jakoś nie mogę się zdobyć na fotografowanie zakupów, a zdjęcia biblioteki cały czas hamują jakieś prace naprawczo-remontowe, jednak jestem już blisko finału. Jednak przechodząc do meritum, wiele to tego nie będzie, gdyż raptem dwóch autorów, ale to i tak nieźle jak na okres świąteczny, gdy nie mam nawet czasu na poranną kawę.

Zaczniemy od mistrza Baranowskiego. Jak wiadomo Kultura zrobiła akcję z wrysami, a że kolega Szekak powinien dostać od wydawnictwa nagrodę za marketing szeptany skusiłem się na "Wampiry" i kilka zaległości z KG. Akurat w tym losowaniu fartu to nie miałem, bo rysuneczek z tych malutkich, nastrojowych ekslibrysów. Jednak co własne to własne, a rysunek mistrza Baranowskiego w kolekcji nawet z tych mniejszych to niebyle jaka pamiątka.

Ukontentowany, ale niebędący pewnym swojego szczęścia w grach losowych odpuściłem sobie "Wieloryba". Ale "Wieloryb" nie odpuścił sobie mnie. Jakiś czas temu, bo w drugiej połowie życia przyszło mi pożegnać się z młodością i przekroczyć czterdziesty rok życia. No, a że przy takich okazji warto sprosić kilku przyjaciół rozesłałem trochę zaproszeń. No i nawiedził mnie nie kto inny jak Szekak :) Zanudził się na śmierć, dostał zawału na widok dużej przestrzeni ściennej nie wypełnionej regałami, pojadł, popił cytrynówki i spróbował herbatki (kawy nie chciał) było miło. No i dał mi egzemplarz "Wieloryba" w ramach prezentu. Tym razem (pewnie urodzinowo) szczęście mrugnęło do mnie okiem i w ten sposób wzbogaciłem kolekcję o kolejny wrys mistrza Tadeusza.

Tym razem wrys duży, dopracowany... cóż rzec cieszy oko. Prawdziwa ozdoba kolekcji.
Szekak dziękuję jeszcze raz. Na prawdę wspaniały gest. :)

No i tyle rok minął, fajerwerki wystrzeliły a ja zdmuchnąłem świeczkę na torcie przy wtórze marsza imperialnego, napiłem się winka i już miałem zapaść w sen zimowy, kiedy obudził mnie sygnał z paczkomatu. Pomaszerowałem do maszyny w rześkiej styczniowej mżawce, a tam wyczekiwany od jakiegoś czasu egzemplarz "Exist".

I znów poprawił mi się humor, bo podczas kampanii na KS postanowiłem pobawić się w mecenasa sztuki i wesprzeć artystkę odpowiednią sumką w zamian za pełen pakiet korzyści dla fundatorów. W paczuszce komiks drukiem z uroczym i dopracowanym wrysikiem kredką i tuszem.

Oraz rysunek (jak szaleć to szaleć) w formacie A5. Z premedytacją zażyczyłem sobie pracy w klimacie westernu. Mam ostatnio fazę na te klimaty, a że nie mam nic w takiej stylizacji postanowiłem to przy okazji nadrobić. Wyszło ładnie. I chyba postawię na półeczce koło prac Kasi Niemczyk... tylko muszę znowu ramkę zamówić.

Na razie wszystko. W chwili obecnej wyglądam aukcji na WOŚP może znowu uda się wylicytować jakieś cudo, jak w zeszłym roku. No i czekam aż wreszcie przyślą mi naprawiony puf, żeby wreszcie wrzucić zdjęcie tego mojego zakątka zadumy.

Najlepszego w Nowym Roku :D
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Styczeń 2023, 12:30:09 wysłana przez Teli »