Autor Wątek: Nowy nabytek zakupowy  (Przeczytany 477514 razy)

Offline Alienus66

Odp: Nowy nabytek zakupowy
« Odpowiedź #2115 dnia: Cz, 26 Październik 2023, 17:02:23 »
Witam. Może ktoś polecić wąski ale wytrzymały regał na szerokość komiksów ?

Offline Danio

« Odpowiedź #2116 dnia: Cz, 26 Październik 2023, 17:26:00 »
Witam. Może ktoś polecić wąski ale wytrzymały regał na szerokość komiksów ?
Tutaj chyba najpopularniejszy jest regał Billy z ikei, możesz poczytać ten temat:
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/przechoywanie-komiksow/

Offline LukCook

« Odpowiedź #2117 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 11:31:21 »
Październikowe nabytki.

Z przeczytanych, gorąco polecam Monice - niesamowita opowieść.
Świetne frankofony: Król Rozpustników i 1629.
Luther Strode to jazda bez trzymanki, którą warto sprawdzić. Bardzo pozytywne zaskoczenie to Ghost Rider. Miałem nie kupować, zwyciężył sentyment i nie żałuję - czyta się zaskakująco dobrze. Cień Spoza Czasu, klasa tak jak poprzednie interpretacje HPL przez Gou Tanabe.

Offline Danio

« Odpowiedź #2118 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 16:01:25 »
Ostatnio w piwnicy trafiłem na ten komiks z kaczkami i przypomniałem sobie jak ogromne wrażenie na mnie zrobiła jedna historia z niego, wcześniej czytałem dużo Gigantów od Egmontu czy zwykłych wydań kaczorów z zabawkami i były fajne, ale ten naprawdę uwielbiałem. A potem jak czekałem na kolejny tom w marketowych kioskach to nie mogłem znaleźć, a później już był komputer i o komiksach na lata zapomniałem. ;) Teraz wyszukałem kto był autorem i to Don Rosa, nad którego cyklem i tak już czytałem tutaj zachwyty, więc postanowiłem kupić. Na razie 5 tomów (z 10, ale ostatni tom już jest jakimś białym krukiem za kilkaset złotych, bo Disney od jakiegoś czasu nie daje zgody na dodruki z uwagi na niby rasistowskie przedstawienie postaci szamana, więc ostatecznie będę miał tylko 9 :( ).

BTW, przekartkowałem też kilka starych Gigantów i tam prawie nigdzie nie było autorów napisanych! WTF

Przy okazji jak zawsze nadrabianie zaległości z DC. Razem 580zł ze smakliter.pl.
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Październik 2023, 17:34:01 wysłana przez Danio »

Offline Death

« Odpowiedź #2119 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 21:46:21 »
Tak trzymaj z Donem Rosą, gość nie stworzył nie wiadomo jakiej ilości komiksów, ale 90% to perełki. Jeśli polubiłeś opowieść o Templariuszach i zamku McKwaczów, to w tych dziesięciu tomach znajdziesz mnóstwo historii na tym poziomie. Będzie duży problem z dziesiątym tomem, to prawda. Na razie bierz pierwsze dziewięć, a ostatni może się kiedyś trafi. :)

Offline qprime

« Odpowiedź #2120 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 10:44:29 »
Dawno nic nie wrzucałem bo i moje zakupy ani okazałe ani specjalnie wyróżniające się nie były. To przegląd kilku ciekawszych rzeczy z tego roku. Promocja na zbiorcze wydania Dark Horse była na tyle fajna, że się skusiłem na uzupełnienie Mignolaverse i kilka drobiazgów.

To świeża przesyłka więc za dużo opowiedzieć nie mogę ale:
"The House" - dość sztampowy horror, czyta się błyskawicznie i nie nuży. Dodatkowy plus to wyjątkowo prosty angielski, dzięki temu pozycja zostaje u mnie - młody dostanie w ramach ćwiczeń językowych :).

"Evil Dead" - nie jestem obiektywny :) - serię, serial, nowe i stare - wszystko uwielbiam

"Torso" - nie przepadam za kryminałami a to wciągnęło od pierwszych stron. 

"Witchfinder vol2" - spodziewałem się, że podobnie jak Baltimore, tom drugi będzie słabszy niż część pierwsza ale póki co nic takiego się nie stało. Przynajmniej początek trzyma poziom.

Mark Laszlo na Złotych Kurczakach we Wrocławiu.
Jasne zasady sposobu pozyskania prac i ceny. Bardzo dobry kontakt z Markiem poprzez maila. Aż szkoda, że podobnych inicjatyw nie ma przy okazji innych autorów i festiwali w Polsce.
Kupiłem dwie prace od niego, zdjęcia odrobinę zamazane bo fotki robiłem już zawieszonym na ścianie, szybka , słabe światło.

Ostatnia paka ze zbiórki Huberta Ronka. Tom piąty z pięknym blankiem przedstawiającym Marcela i Remiego  - inspiracja oczywista ;)

I na koniec jeszcze cztery komiksy z Polski. 

« Ostatnia zmiana: Wt, 31 Październik 2023, 10:57:09 wysłana przez qprime »

Offline Kadet

« Odpowiedź #2121 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 20:15:03 »
BTW, przekartkowałem też kilka starych Gigantów i tam prawie nigdzie nie było autorów napisanych! WTF

Niestety Disney w ogóle długo nie był chętny podawać nazwisk autorów swoich komiksów, w innych krajach ten problem również był obecny w różnym zakresie. Pierwszym "Gigantem", w którym podano nazwiska twórców, był chyba numer 12/1999.

Autorów komiksu bez podanych twórców możesz w razie potrzeby sprawdzić na https://inducks.org/ - wystarczy wpisać tytuł historyjki w odpowiednie pole wyszukiwarki.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Saruman

« Odpowiedź #2122 dnia: So, 18 Listopad 2023, 00:31:23 »
Dawno nic nie wrzucałem - a więc kilka komiksów z ostatnich zakupów, akurat na post nr 100 :)

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2123 dnia: So, 18 Listopad 2023, 15:09:45 »

Skromne listopadowe zakupy ale z pewną konsekwencją , coś z Europy, coś krajowego oraz Azja. Tym razem brak miejsca dla Ameryki aczkolwiek nasza edycja Moebiusa jest na podstawie wydania na amerykański rynek także na upartego można podciągnąć :P

Po świetnym i będącym u mnie największym pozytywnym czytelniczym zaskoczeniem Trzecim Testamencie czas na Zygfryda. Było kilka pozytywnych komentarzy na forum od ludzi których opinie sobie cenię także liczę że to były dobrze wydane pieniądze.
  Ostatni tom Bradla- zaniedbałem tę świetną serię, czas na repetę całości, bo to mocna pozycja jest.
  Eden - tu też zadziałały forumowe opinie , i tu też dochodzi ten dziwny efekt: "zbieram ale jeszcze nie czytam".
  No i na końcu Hofmann na torcie czyli Moebius. Czaiłem się, aż w końcu dobra promocja i świadomość że jak teraz przegapię to już za takie pieniądze nikt tego nie wyda podziałała mobilizująco. Po wstępnym przekartkowaniu nastawiam się na dobrej jakości trip  8)
Pozdro

Online Konrad

« Odpowiedź #2124 dnia: So, 18 Listopad 2023, 18:32:34 »
To chyba czas wrzucić moje nieskromne :) październikowe zakupy.
Zatrzęsienie premier w związku z MFKiG, do tego dobra promocja w Empiku na Egmonty (nadrobiłem wszystkie brakujące Star Warsy, Kaczogrody i Czarodziejów), plus kilka starszych tytułów i wyszedł z tego niezły stos

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2125 dnia: So, 18 Listopad 2023, 21:45:39 »

Offline OokamiG

« Odpowiedź #2126 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 00:44:32 »

Offline donT

« Odpowiedź #2127 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 10:19:51 »
Przesada,.ale to tylko moje zdanie. Co kto lubi i na ile go stac.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2128 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 11:22:01 »

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #2129 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 13:24:18 »

To Wojny Lucasa są takie malutkie? Ale zaskoczka.