Autor Wątek: Nowy nabytek zakupowy  (Przeczytany 524237 razy)

Offline Global

Odp: Nowy nabytek zakupowy
« Odpowiedź #1245 dnia: Pt, 12 Marzec 2021, 19:22:04 »
Najnowsza nowość  ;)

Offline Chmurny

« Odpowiedź #1246 dnia: Nd, 14 Marzec 2021, 11:38:20 »

Dla dzieci, dla bliskich, dla siebie.

Szczerze polecam.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1247 dnia: Pn, 15 Marzec 2021, 10:27:59 »
Taka ciekawostka właśnie mi przyszła:

Offline Arne

« Odpowiedź #1248 dnia: Pn, 15 Marzec 2021, 12:30:25 »
Dzięki, zastanawiałem się nad zakupem, ale po zapreZentowanych planszach widzę, że to jednak komiks nie dla mnie.

Offline kenji

« Odpowiedź #1249 dnia: Pn, 15 Marzec 2021, 12:59:12 »
bo to chyba bardziej trzeba traktować jako sztukę samą w sobie , niż komiks z historią...
mi podoba się koncepcja, tym bardziej że format wydruku to 60x 42!

napisałem do wydawcy w sprawie dostępności

Offline srogin

« Odpowiedź #1250 dnia: Pn, 15 Marzec 2021, 13:36:55 »
Fajna ta publikacja.

Z chęcią bym nabył, tylko trochę droga. 90 zł + wysyłka.
Muszę się jeszcze zastanowić...

Offline Arne

« Odpowiedź #1251 dnia: Pn, 15 Marzec 2021, 13:58:31 »
bo to chyba bardziej trzeba traktować jako sztukę samą w sobie , niż komiks z historią...
Właśnie dlatego rezygnuje z zakupu. Kupuję komiksy, bo to dla mnie fajna rozrywka, a nie inwestycja w dzieła sztuki.
Lubię gdy komiks ma fajne rysunki, ale chyba nigdy nie kupiłem komiksu tylko dla fajnych rysunków.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1252 dnia: Pn, 15 Marzec 2021, 14:00:42 »
Ale kupowanie czegoś będącego jakkolwiek sztuką, nie rozrywką nie musi oznaczać automatycznie inwestycji, w moim przypadku dobrze to działa na mój zmysł estetyczny, tak jak albumy, artbooki itd.

Offline Arne

« Odpowiedź #1253 dnia: Pn, 15 Marzec 2021, 14:22:51 »
Użyte przeze mnie słowo " inwestycja" było swego rodzaju przenośnią/uproszczeniem/przejaskrawieniem ( niepotrzebne skreślić). Być może powinienem napisać: " a nie chcę inwestować swoich pieniędzy w zakup komiksu, który trzeba traktować jako sztukę samą w sobie". Chodziło mi o to, że nie kupuję komiksów, których jedyną cechą zachęcającą do ich zakupu są ich walory estetyczne - dla mnie kluczowe jest połączenie dobrej fabuły z dobrym rysunkiem ( niekoniecznie w równych proporcjach).
Zauważ również, że w żadnej z moich wypowiedzi nie sugeruję nikomu żadnych " jedynie słusznych" rozwiązań czy opinii. Jedyne o czym piszę to powody dlaczego ja osobiście nie kupię tego komiksu
« Ostatnia zmiana: Pn, 15 Marzec 2021, 14:29:22 wysłana przez BosMan »

Offline kenji

« Odpowiedź #1254 dnia: Pn, 15 Marzec 2021, 14:37:21 »
Taka ciekawostka właśnie mi przyszła:

ukaszm84- napisz proszę jeszcze w 3 słowach o tym projekcie
dzięki

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1255 dnia: Pn, 15 Marzec 2021, 15:54:02 »
   ukaszm84- napisz proszę jeszcze w 3 słowach o tym projekcie
dzięki

Jeszcze nie czytałem, więc wiele nie napiszę poza tym, że jest pięknie wydane moim zdaniem. Wszystkie informacje, które mi pomogły podjąć decyzję o zakupie wziąłem stąd:
https://tarasin.pl/komiks-andrzeja-bednarczyka-dziennik-minotaura-2020/

Offline Ongrys

« Odpowiedź #1256 dnia: Wt, 16 Marzec 2021, 11:51:09 »
Podejrzewam że jest to blankiet wykorzystywany przez Zakłady Graficzne Dom Słowa Polskiego przy drukowaniu Świata Młodych. Jest doklejony taśmą do kadru.

Sądzę, że to blankiet / formularz zlecenia naświetlenia ilustracji.

Nie jestem specjalistą, nie znam tego procesu z autopsji, ale wyglądało to mniej więcej tak: rysownicy rysowali ilustracje na papierze, a następnie pracownia fotograficzna musiała je zreprodukować na foliach. Do każdej ilustracji dzięki odpowiednim filtrom robione były cztery klisze odpowiadające czterem barwom (błękitny, karmin, żółty, czarny). Te klisze potem, na stole monterskim, składane były w stronę gazety, a strony w arkusze.

Pieczątka "Świata Młodych" zapewne oznacza, że zlecającym był Świat Młodych, a wykonawcą być może pracownia w drukarni Dom Słowa Polskiego - na to mogą wskazywać literki DSP. Widać też jaką wielkość chciała redakcja - 61% oryginalnego wymiaru i pewnie właśnie taki rozmiar miała ona w gazecie - można poszukać i porównać. Została ona wydrukowana w specjalnym numerze Świata Młodych: "Vademecum pogodnego, lato 88" na stronie 4.

Takie blankiety dość często są przyklejone na odwrocie ilustracji lub plansz komiksowych, raczej tych starszych, do Świata Młodych, sprzed roku 1990. Ilustracje do Uśmiechu numeru już czegoś takiego nie mają.

Wśród rysunków dołączanych do Żąbielka zaledwie kilka miało przyklejony taki blankiet i oczywiście nie usuwaliśmy go - ilustracja została wysłana w takiej postaci, tak jak ją otrzymaliśmy.
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Marzec 2021, 11:55:56 wysłana przez Ongrys »

Offline Global

« Odpowiedź #1257 dnia: Wt, 16 Marzec 2021, 13:00:41 »
Jeszcze ciepłe.

Offline Arne

« Odpowiedź #1258 dnia: Wt, 16 Marzec 2021, 18:33:20 »
Dzisiaj do mnie zawitało:

Zdobyte przez olx - stan komiksu nie do końca mnie zadowala (otarcia rogów, w kilku miejscach dość poważne obicia, tył okładki częściowo wyblakły), ale jak nie można dorwać near mint... :(
W czasie gdy komiks pierwotnie się ukazał, z rozmysłem zrezygnowałem z jego zakupu - musiałem po prostu do niego dojrzeć - no i teraz jest! :)

Offline gashu

« Odpowiedź #1259 dnia: Wt, 16 Marzec 2021, 18:35:56 »
Kurcze ja mojego egzemplarza pozbyłem się wiele lat temu, czego do dzisiaj bardzo żałuję...  :-\
To jest wielki nieobecny wśród wznowień komiksów w Polsce