Autor Wątek: nori - kolekcja  (Przeczytany 15282 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alexandrus888

Odp: nori - kolekcja
« Odpowiedź #60 dnia: So, 03 Czerwiec 2023, 00:10:26 »
No to okłamałem noriego: byłem pewien, że nie ma nic więcej z tego uniwersum :-[

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #61 dnia: Wt, 06 Czerwiec 2023, 18:41:35 »
Nori, jeżeli jesteś już prawdziwym Laprusoholikiem Wierzejewskim to weź pod uwagę, że w Niegrzecznej Antologii można zobaczyć 2 arty Moniki ;)

Online nori

« Odpowiedź #62 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 16:55:18 »
Ha, fajne określenie! Nie wiem, czy już jestem prawdziwym Laprusoholikiem Wierzejewskim, ale udało mi się przeczytać tę historię z Relaxu, dzięki wielkie misiokles za podpowiedź! Swoją drogą, to cały czas wygląda to tak, jakby coś jeszcze było przed tym.

Rodrigues, a co do tej antologii:

W sumie, to jak dla mnie, to ta antologia to straszne badziewie, owszem, te grafiki na plus, jest parę lepszych "momentów", ale większość zawartości to po prostu koszmarki. Z mojej strony, mocno NIE polecam.
Ale chociaż okładka świetna.

8studs blog o klockach LEGO, komiksach i filmach.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #63 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 17:14:44 »
No antologia słabawa, ale kasa z zakupu poszła konto Fundacji Amelka i Mozaika, więc zupełnie nie żałuję wydanej sumy :)

Online nori

« Odpowiedź #64 dnia: So, 10 Czerwiec 2023, 22:54:03 »
Mała rozbudowa książkowej biblioteczki komiksowej:

Papcio Chmiel Udomowiony Monique Chmielewska-Lehman, Artur Chmielewski, Karolina Prewęcka

Opowieść o Papciu z perspektywy jego dzieci, czyli rzecz głównie o relacjach rodzinnych. Bardzo słodka laurka, ale pojawia się także parę, jednak dość delikatnie podanych, nieco negatywnych odczuć. Książka niestety wydana została na podłej jakości papierze, do tego czcionka jest przesadnie duża, ale czyta się szybko i, co najważniejsze, bardzo przyjemnie. Dzisiaj możliwe że skończę lekturę, to najwyżej naskrobię coś więcej o moich odczuciach co do tej pozycji.

Teczka personalna. O komiksie "Kapitan Żbik" (wyd. III) Sebastian Chosiński
Czas na Relax. Sebastian Chosiński

Teczkę personalną już kiedyś miałem zacząłem czytać i bardzo mi się ta publikacja nie spodobała. Uwielbiam analizy, ciekawostki, ale nienawidzę streszczeń, a niestety to w głównej mierze autor zastosował w swojej książce. Pozbyłem się szybko. Natomiast Czas na Relax polecał znajomy, więc, w ramach uzupełniania publikacji o komiksach, stwierdziłem, że dam Panu Chosińskiemu jeszcze jedną szansę z Teczką, tym bardziej, że to nowe, trzecie i podobno rozszerzone wydanie, a Relax spróbuję. Podchodzę z nieufnością, ale czemu nie spróbować.

Online nori

« Odpowiedź #65 dnia: Nd, 02 Lipiec 2023, 18:24:48 »
Ponowne uzupełnienie biblioteczki, tym razem publikacja fanowska, ale super to wyszło na papierze. Drugie zdjęcie - chciałem pstryknąć środek, a książeczka akurat w miarę stabilnie "pozowała" w tym miejscu, wybór artykułu przypadkowy. ;)

Dla przypomnienia, wersję pedef można za darmo ściągnąć ze stron Klubu Miłośników Fantastyki Sagitta.

Online nori

« Odpowiedź #66 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 19:17:00 »
Dzisiaj na Zeldowo. W najnowszą odsłonę jeszcze nie grałem, boje się, że wsiąknę na amen, a jak zwykle są problemy z czasem, ale w końcu przysiądę. W międzyczasie uzbierało się parę pierdułek..

Plakacik, naklejki i medalion. Taki zestawik, bez rewelacji, ale całkiem przyjemny. Medalion bardzo ładny.

Edycji kolekcjonerskiej nie kupowałem, nie przepadam za steelbookami czy marnie wykonanymi przypinkami, ale na artbook się skusiłem, akurat ktoś się pozbywał, i to w przyzwoitej cenie.

Zeszycik. Zwykły brulion, w twardej oprawie, oczywiście stylizowanej i ze znaczkiem tarczy. Taka głupotka, ale fajnie wygląda.

I poradnik do gry, mimo, że nie zamierzam używać, no może w ostateczności, ale przepięknie się prezentuje, gruba księga w twardej, bardzo klimatycznej oprawie.

Na deser figurki LEGOwe, choć oczywiście tylko wizualnie, gdyż to produkcja made by pan Chińczyk, ale całkiem urokliwe, a niestety LEGO, póki co, nie poszło w Zelde.

Online nori

« Odpowiedź #67 dnia: Nd, 03 Wrzesień 2023, 16:51:49 »
Wreszcie wpadł mi w ręce trzeci tom trylogii Zerko, o dziwo, chodzący w masakrycznych cenach, do tego zazwyczaj w marnym stanie. Całość to seria książeczek traktujących o matematyce, zilustrowanych przez Szarlotę Pawel.

I uzupełnienie biblioteczki komiksowej o pozycję "Komiks w PRL, PRL w komiksie". Całkiem ładnie wydana i ciekawa pozycja, skupiająca się w sporej części na komiksie prasowym. Ale raczej nie jest to pozycja obowiązkowa, tym bardziej, że na rynku są o wiele dokładniejsze opracowania Adama Ruska.

Online nori

« Odpowiedź #68 dnia: So, 14 Październik 2023, 17:23:56 »
Niestety, nie mogę się pochwalić niesamowitymi zdobyczami jak koledzy po MFK, ale że biblioteczka książek o komiksach nieznacznie się rozrosła, pozwólcie że wrzucę parę fotek:

Najnowsze Zeszyty Komiksowe o Papciu i nienajnowsza pozycja Kaczanowskiego o Świecie Młodych.

Dwa albumy poświęcone Rosińskiemu, nieco starsza pozycja i świeżutkie wydanie, które miało premierę właśnie w Łodzi. Jest co pooglądać, ale tez i co poczytać.

Online nori

« Odpowiedź #69 dnia: Pn, 13 Listopad 2023, 17:01:45 »
Kolejne książeczki. ;)

Kraina zapomnianych przodków Cykliczne historyjki obrazkowe w Polsce w latach 1919–1939 - Adam Rusek
Moje komiksy. Vol. 3 Książka była lepsza! Paweł Ciołkiewicz

Obie pozycje to części dłuższych cykli. Z serii "Moje komiksy" ukazały się trzy tomy, póki co przeczytałem tak mniej więcej jedną trzecią pierwszego, czyta się bardzo przyjemnie.

Adam Rusek to oczywiście specjalista w temacie starego komiksu, napisał niejedna książkę, natomiast z serii kwadratowej ukazały się trzy tomy, ten najnowszy to drugie, rozszerzone wydanie tomu pierwszego.

Zresztą widać to rozszerzenie po samych grubościach tomów. ;)

O samym wydaniu autor opowiadał na ostatnim MFK, jest zapis na YT, warto posłuchać, m.in. jest wyjaśniony powód, dlaczego w takiej formie powstało drugie wydanie, i dlaczego są znikome szanse na wznowienie tomu drugiego.

Parę fotek zawartości: