Uzupełnienie kolekcji z Waszych polecajek, nie są to oczywiście wszystkie pozycje, a jedynie te, które mnie zainteresowały i można było je nabyć w normalnej cenie. Parę jeszcze wpisałem sobie na listę, ale obecnie albo nie ma ich gdzie zakupić, albo są, ale w masakrycznych cenach. Ale i tak, jest co czytać.

- Coś więcej, czegoś mniej. Poszukiwanie formuły powieści graficznej w komiksie 1832-2015 (Jerzy Szyłak)
- Kolory PRL (Ewa Jałochowska)
- Apokaliptycy i dostosowani (Umberto Eco)
Potężna pozycja Szyłaka (590 stron!), czyli lektura na długie zimowe wieczory. Kolory PRL wyglądają zachęcająco, także całkiem gruba pozycja (400 stron) traktująca o plakacie, komiksie i filmie animowanym z wiadomego okresu, na plus sporo ilustracji i zdjęć. Na deser Umberto Eco.

- Papierowy bandyta. Książka kramarska i brukowa w Polsce (Janusz Dunin)
- Komiks i jego konteksty (praca zbiorcza)
- Komiks i mity (Paweł Gąsowski)
- Dydaktyczny potencjał komiksu historycznego (Bartłomiej Janicki)
Papierowy bandyta wydany został w 1974, i to już mnie zainteresowało, tym bardziej, że książkę można kupić bez problemu nawet za 2 złote... Kolejne trzy pozycje całkiem ciekawie się zapowiadają, ale chwilę poczekają na kupce wystydu.

- Nienarysowane historie (Bohdan Butenko. Anna Dobiecka)
- Tarabanie w Barbakanie (Henryk Jerzy Chmielewski)
Książka o Buteńko to taki zbiór anegdot z jego życia, okraszony oczywiście ilustracjami. Trochę to takie nijakie. Tarabanie w Barbakanie to drugie wydanie Urodziłem się w Barbakanie. I tu może słowo wyjaśnienia, gdyż Papcio ma pięć książek o różnych tytułach, ale tak naprawdę są to trzy pozycje. Po prostu Tarabanie to wznowienie Urodziłem się, a Żywot człeka zmałpionego to wznowienie Tytusa zlustrowanego. Wznowienie nieco się różnią od pierwszych edycji, ale zazwyczaj na plus: więcej kolorowych ilustracji, uzupełnienia itp. choć czasem to co było w pierwszym wydaniu nie ma w nowym! Ot, zagwozdka dla kolekcjonerów.

- Tadeusz Baranowski Powrót
Czyli mini katalog obrazów Mistrza. Bardzo ciekawa pozycja, i serdecznie jeszcze raz chciałbym podziękować koledze Boro, który mi ją podesłał. Dla mnie perełka!

- Disney Wielka Księga
Album DK, czyli podobnie jak wszystkie pozycje tego edytora, sporo ilustracji, ale jest też co poczytać. Całkiem fajna pozycja, do tego niedroga.

- Teraz komiks!
I ponownie, największe zaskoczenie, czyli pozycja o słusznych gabarytach (245x305 mm, ponad 200 stron), bardzo bogato ilustrowana i to świetnymi zdjęciami i grafikami, do tego także jest co poczytać, poszczególne rozdziały napisali m.in.: Wojciech Jama, Adam Rusek, Wojciech Birek, Paweł Panic. Czyta się super, ogląda jeszcze lepiej! Katalog można nabyć na stronie Muzeum Narodowego w Krakowie, serdecznie polecam! Perełka!