Nie miałem ostatnio czasu wrzucać żadnych update'ów kolekcji, więc trochę się nazbierało

- Artbook Simona Hanselmann z The Mansion Press. Szarpnąłem się na edycję limitowaną z printem, certyfikatem z podpisem Hanselmanna, oprawą z płóciennym grzbietem i większą liczbą stron.

- Nowy komiks Jesse Jacobsa z Hollow Press
z oryginalną planszą (format trochę mniejszy niż A3)

- "Sunday 5-6-7-X" Oliviera Schrauwena z Coloramy. To już ostatni tom, więc może jakieś wydawnictwo zrobi wydanie zbiorcze.

- "Die Strandloper" Daniela Hugo. Urlopowy zakup w berlińskim "All the Problems in the World". Komiks niemy, główna bohaterka znajduje na plaży figurkę i pod wpływem wizji wyrusza w oniryczną podróż. 100 stron świetnych rysunków, druk riso. Chyba pierwszy komiks wydany w RPA jaki zdarzyło mi się kupić.

- Brakujący mi drugi zeszyt "Once Upon a Time in Tijuana" + kilka innych komiksów Charlesa Glaubitza

- "Dead Time Data" 1-4 Andy'ego Leuenbergera. Krótkie komiksy o życiu w przyszłości opanowanej przez technologię virtual reality. Pierwsze trzy bez tekstu i przy pierwszej, dość szybkiej lekturze, ciężko było mi skleić o co w nich chodzi. Czwarty, z tekstem, znacznie przystępniejszy. We wszystkich bardzo dobrze siadły mi jednak rysunki

- Horrory narysowane przez Erikę Price. Disorder w pełni autorski, Ursula do scenariusza Lane Yates.

- Trochę nowych rzeczy z Decadence Comics

- i z kuš! komikss (na stronie wydawcy widzę już kilka kolejnych do zamówienia

)

- "Cosmic Slop #3" od Jordana Barry-Browne

- Dwa komiksy Davida Enosa - pierwszy o Batmanie, który zgubił się w lesie rozwiązując sprawę zaginięcia własnej żony (i znalazł zwłoki Kapitana Ameryki). Drugi o samotnej wampirzycy, ale poza tym to nie bardzo wiem o czym - czytanie późno w nocy komiksu, gdzie duża część akcji dzieje we śnie, a całość jest być może jeszcze innym snem było dość ciekawym doświadczeniem, ale będę musiał jeszcze powtórzyć lekturę w stanie większej przytomności

- Z fajnych bootlegów Batmana jeszcze kupiony już jakiś czas temu "Moustache" Ryana Alvesa. Komiks zainspirowany zdaje się jednym z kadrów z pierwszych stron "Powrotu Mrocznego Rycerza", gdzie Alfred pyta "Master Bruce. Whatever happened to your moustache?". W komiksie Ryana Alvesa Batman postanawia zapuścić wąsy jako dodatkowy kamuflaż.
Format gazetowy, papier też gazetowy, fajne rozkładówki 68x52 cm z Batmanem z wąsami.

- Dwa komiksy z Deadcrow - "Miasma Myopia #1" Floyda Tangemana i "Crux" Virgila Warrena

- "Next #1" i "Boring Ass Autobio Trash" od Heather Loase

- Morgan Vogel, John Vasquez Mejias, Antoine Cosse, Jasper Jubenvill, Rodger Binyone, Nate Garcia
Trochę zeszytówek z zamówień z Atomu i Azylu
- Xino 1-2 (trzeci numer w drodze) - antologie krótkich komiksów SF. Nic specjalnie odkrywczego, ale w większej części czytało mi się bardzo dobrze. Kilka razy miałem mocne skojarzenia z opowiadaniami Philipa Dicka.

- "Miss Truesdale and the Fall of Hyperborea" 1-3 Mignoli i Lonergana. Scenariusz całkiem spoko, chociaż ciągle mam wrażenie, że fabuła dopiero się rozkręca, więc ciekaw jestem jak się wszytko zepnie w ostatnim, czwartym zeszycie. Kupione jednak główne dla rysunków Lonergana. Nie jest to jego najciekawsza rysunkowo rzecz, ale pewnie wynika to trochę z ograniczeń rysowania do cudzego scenariusza.
Irytująco duża liczba reklam innych komiksów Dark Horse w każdym zeszycie - bez nich całość spokojnie zamknęłaby się właśnie w trzech zeszytach i pewnie jeszcze zostałoby trochę miejsca.

- "PeePee-PooPoo" #69 i #420 Caroline Cash

- "Don't Spit in the Wind" 1-4 Stefano Cardoselliego. Fabuła niespecjalnie mnie wciągnęła, ale kupiłem głównie dla fajnych rysunków (Cardoselli) i kolorów (Dan Lee).

- "Santos Sisters" 1-4 od Fake i Grega Petre. Krótkie komiksy, trochę parodia super-hero, ale chyba też Archie Comics. Humor momentami sitkomowy, ale czyta się fajnie (w każdym razie pierwszy zeszyt, reszta jeszcze czeka na swoją kolej).

Trochę polskich zinów, głównie z wrocławskiego KLINa, gdzie miałem akurat tyle czasu, żeby szybko obejść stoiska.
- Agata Chudzik

- Agnieszka Grzegorczyk

- Radosław Klasa

- Justyna Przystawska
- Seweryn Jamrógiewicz
I dwa długo przeze mnie poszukiwane komiksy z wydawnictwa Bazgrolle. Kilka razy pytałem o nie Fila i w końcu udało się zorganizować mały dodruk na żądanie