Autor Wątek: Maltańska kolekcja Corto  (Przeczytany 3599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
Maltańska kolekcja Corto
« dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 20:15:59 »
Zainspirowany innymi tego typu tematami, uznałem, że aktualna sytuacja to dobra okazja by stworzyć swój wątek. Całej kolekcji nie pokażę w tym momencie, nie jest dostępna na półkach więc trudno pokazać ją w miarę sensownie w całości.
Poniżej zatem lista kupionych, a nie przeczytanych, zwana przez niektórych kupką wstydu:

,

Dodatkowo jeszcze czeka "Podwodny spawacz" lecz w momencie robienia zdjęcia nie wyciągnąłem go na wierzch, zapomniawszy. A bonusowo, książki czekające na lekturę. Tylko trochę, bo wszystkich jakie mam na liście do przeczytania, zrobiłoby się parędziesiąt:

"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Death

Odp: Maltańska kolekcja Corto
« Odpowiedź #1 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 10:54:31 »
Ta kolekcja Toppiego byłaby bardzo pożądana na naszym rynku.

Offline PocoNacoLoco

« Odpowiedź #2 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 20:34:58 »
Toppi i jego prace- jedna z niewielu czarnych dziur w mojej kolekcji... Ciekawy tematycznie trend w książkach. Eseje polityczne i socjologiczne są jak najbardziej ciekawe i obejmują wielce szerokie spektrum dla nowych dyskusji.

Offline Corto Maltese

« Odpowiedź #3 dnia: Nd, 22 Marzec 2020, 12:05:05 »
Ta kolekcja Toppiego byłaby bardzo pożądana na naszym rynku.
Prawda. Sharaz-De było jedną z pierwszych pozycji jakie kupiłem gdy podjąłem decyzję o budowie, obok kolekcji książkowej, kolekcji komiksowej. Najpierw przeczytałem w bibliotece, a później, przypadkiem gdy jeden z ostatnich egzemplarzy (jeśli nie ostatni) zobaczyłem w Empiku, nie wahałem się nawet chwili. Okładkowa? Bez rabatów? Nawet przez myśl mi nie przeszło coś takiego, to był zakup obowiązkowy.

Toppi i jego prace- jedna z niewielu czarnych dziur w mojej kolekcji... Ciekawy tematycznie trend w książkach. Eseje polityczne i socjologiczne są jak najbardziej ciekawe i obejmują wielce szerokie spektrum dla nowych dyskusji.
A Kresy Rzeczypospolitej nie? ;) A tak poważnie, dziękuję.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Offline PocoNacoLoco

« Odpowiedź #4 dnia: Nd, 22 Marzec 2020, 15:20:12 »

A Kresy Rzeczypospolitej nie? ;)

No jak to ktoś mądry napisał :"Kresy wschodnie Rzeczypospolitej... dla współczesnych są już tylko składnikiem narodowego imaginarium..."
Tak na dziś wygląda sytuacja, choć nie ukrywając mam swoje zdanie na powyższe 😏

Offline Corto Maltese

« Odpowiedź #5 dnia: Cz, 02 Październik 2025, 12:18:56 »
Bardzo dawno tu nic nie wstawiałem lecz zamierzam to trochę zmienić. Tak jak zmieniło się miejsce przechowywania komiksów dla części mojej kolekcji tj. zostały kupione sosnowe regały. Sporo komiksów wciąż w szufladach ale te co na regałach wyglądają należycie:

Pierwszy rząd: Strefa Bezpieczeństwa Gorazde, Ziemia Swoich Synów, Śmieci, Opowieści z Hrabstwa Essex, Trasa Promocyjna, Pozdrowienia z Serbii, Fawela w Kadrze, Modlitewnik Narodowy, Gang Hemingwaya, Latarnia, Wolfram, Życie Nie Jest Takie Złe Jeśli Starcza Ci Sił, komplet Hiroszima 1945, The Killer oraz kontynuacja, The Killer: Affairs of the State, tomy Dylana Doga.

Drugi rząd: Ardalen, Żywa Stal, Armie Zdobywcy, Ciemność, Mr Punch, Button Man, Faks z Sarajewa, To Była Wojna Okopów, White Death, Wampiry, Towarzysze Zmierzchu, Rork, Cromwell Stone, Raffington Event, Coutoo, Peter Pan, Opowieści Grozy: Battaglia i Boix, Mity Cthulhu, Morze Aralskie, Jim Cutlass, W poszukiwaniu Ptaka Czasu cykl drugi, Opowieści o Niedoskonałej Przyszłości, Pustynne Skorpiony, Corto Maltese Pod Znakiem Koziorożca (wydanie włoskie), The Man From Great North, Kolekcja Toppi

Trzeci rząd: mangi od Hanami oraz trzy tomy Usagi Yojimbo od Mandragory

Czwarty rząd: Brygada, Fechmistrz, Mort Cinder, Zaćmienie, Piękna Ciemność, Skalp, kolekcja Dona Rosy, Sandman, Wasteland i album z rysunkami/malunkami Frazetty

Piąty rząd: kontynuacja mang od Hanami (Ikigami, Samotny Wilk i Szczenię), omnibus Planetary, Prosto z Piekła

Szósty rząd: Kongo, Donżon (nie będę kontynuował kupowania), Bruno Brazil zbiorcze, Jonathan, Blueberry, Kroniki Dyplomatyczne, Równonoce, Hugo, Anioł Przeznaczenia, Codzienna Walka, Blacksad, Okko, Wielki Kant

Ostatnio do tej części kolekcji doszły jeszcze: Samotny Wilk i Szczenię 12, Bruno Brazil 3, a gdy będzie w księgarniach, Jonathan 5
« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Październik 2025, 12:21:20 wysłana przez Corto Maltese »

Offline Murazor

« Odpowiedź #6 dnia: Cz, 02 Październik 2025, 13:19:18 »
Doczytałem, że część w szufladach, bo już miałem robić raban, że Maltańska kolekcja Corto użytkownika Corto Maltese, a tam jeden tom Corto Maltese i to po włosku :P

Nie szkoda Ci widoku skoro będą zamknięte, a nie za szybą?

Offline Corto Maltese

« Odpowiedź #7 dnia: Cz, 02 Październik 2025, 15:15:18 »
"Corto Maltese: Suite Caribeana" kupiłem parę lat temu podczas pierwszej podróży do Włoch gdy zastanawiałem się co byłoby fajną pamiątką z wyjazdu, a w ramach zwiedzania zaszedłem do paru sklepów komiksowych.
W tym roku byłem w Sienie i wybrałem się na wystawę w Palazzo Delle Papesse poświęconą twórczości Hugo Pratta i jego życiorysowi. Oczywiście bez eksponowania bardziej  kontrowersyjnych wyborów życiowych artysty ale pójść było warto.
Może dodam tu zdjęcia z tej wystawy, choć to nie kwalifikuje się jako komiksowa kolekcja.

Widoku trochę szkoda ale decyzja świadoma, dodatkowa ochrona przed słońcem, regał stoi naprzeciwko okna i komponuje się z drugim, który też niestety musiał być bez szklanych drzwiczek z uwagi na spore ryzyko stłuczenia.

Offline Murazor

« Odpowiedź #8 dnia: Cz, 02 Październik 2025, 19:47:19 »
Fotki z wystawy wrzucaj :) akurat planuję wycieczke po Toskani na wiosnę, więc bea dobrą zachętą.

Offline Corto Maltese

« Odpowiedź #9 dnia: So, 04 Październik 2025, 13:24:11 »
Nie wiem czy jeszcze będzie wystawa dostępna ale trzymam kciuki, miała być do połowy października, a widzę, że są bilety dostępne jeszcze do końca grudnia. Może przedłużą lub w innym mieście się pojawi.
Poniżej część zdjęć z wystawy, nie każdej części ekspozycji robiłem i nie każde zdjęcie wrzucam.

Wejście, w sklepie można było kupić wszystko co się zapragnie związanego z Corto Maltese, komiksy, kubki, t-shirty, smycze do kluczy, naklejki itd. Inne komiksy Pratta również.

Południowoamerykański okres twórczości Pratta i argentyńskie pisma, w tym "Hora Cero" założone przez Hectora Oesterhelda i jego brata.

Pop-art, wg słów Pratta, skoro Liechtenstein i Warhol "ukradli" styl z pasków komiksowych, Pratt nie miał obiekcji by "ukraść" pop-art dla siebie.

Plakaty filmowe z części filmów, które były inspiracją dla artysty do stworzenia postaci Corto Maltese.

Grafiki i szkice na wystawie oczywiście oryginalne ale też i sporo akwarel, ponieważ Hugo Pratt w późniejszym okresie polubił tę metodę tworzenia obrazów. 

Offline Corto Maltese

« Odpowiedź #10 dnia: So, 11 Październik 2025, 18:48:02 »
Drugi regał z komiksami. Może reszta kolekcji też się kiedyś doczeka podobnej ekspozycji i awansu z półkowych na regałowe.

Pierwszy rząd: Wieże Bois Maury, Valerian (tylko takie panoramy akceptowalne), Mroczne Miasta, Witek Sprytek i inne opowieści Papcia Chmiela, Iznogud, Clifton

Drugi rząd: dwa omnibusy Green Lantern srebrna era, omnibusy The Question run O'Neilla, The Question: Deaths of Vic Sage

Trzeci rząd: run Johnsa w Green Lantern oraz run Tomasiego w Green Lantern Corps, Green Lantern z DC Rebirth, run Morrisona w Green Lantern, Southern Bastards, Luther Strode, Wolverine MAX, Superman od Alana Moore, Superman For Tomorrow, Superman Exile, Wolverine The End, Sgt Rock, Flash Rebirth, The Spectre początek runu Ostrandera,

Czwarty rząd: Sprawiedliwość, Flashpoint, DC Deluxe: Lobo, Mister Miracle, Omega Men, Kryzys Tożsamości, Kryzys na Nieskończonych Ziemiach, Nieskończony Kryzys, Green Lantern/Green Arrow run Dennisa O'Neilla, reszta Green Lantern z runu Johnsa, Moon Knight Bendisa i Maleeva, Superman Amerykański Obcy, Batmany:
Szalona Miłość, Narodziny Demona, Mroczny Książe z Bajki, Świt Mrocznego Księżyca, Gotyk, Rok Setny, Azyl Arkham, Noel, Arkham Asylum:Madness, Ego, Superman Earth One, Green Lantern Earth One, Superman Na Wszystkie Pory Roku, Batman Killing Joke, Saga o Potworze z Bagien Alana Moore

Piąty rząd: Punisher Max, parę SC Punisher Max po angielsku, Punisher Circle of Blood, Batman Biały Rycerz i Klątwa Białego Rycerza, Budowniczowie Gotham, Ostatni Rycerz na Ziemi, Człowiek Który Się Śmieje, Grób Batmana, Legendy Mrocznego Rycerza, Powrót Mrocznego Rycerza, Długie Halloween, Mroczne Zwycięstwo, Rzymskie Wakacje, Nawiedzony Rycerz, Black Mirror, Rok Pierwszy, Hush, Arkham Asylum: Living Hell, What Happened to Caped Crusader?, Broken City, Heart of Hush, Private Casebook, Jonah Hex, Ludzie Gniewu, Oczy Kota, Podwodny Spawacz

Nie da się ukryć, ulubieni superbohaterowie to Batman i Green Lantern :)