Kwiecień 2025:
Już zaprezentowałem artbook do Undertakera i czeski komiks w osobnych postach, a teraz przyszedł czas na resztę. Najbardziej cieszę się z Cazy, bo marzyliśmy w Polsce o tym komiksie od dawna, a Lost to marzenie spełniło. Równie mocno jaram się oboma komiksami zatytułowanymi Hexenberg, szczególne tym czerwonym, bo od dawna szukałem go w dobrej cenie. I się udało. Świetne są te rysunki Artura Biernackiego, trochę podobne do prac Huberta Czajkowskiego. Lubię taką kreskę. Kurde, te książki Sandersona są mega grube, ależ to będzie przygoda.

Ostatnio spełniłem jedno z marzeń i poleciałem zobaczyć Dolinę Królów w Luksorze. I oczywiście odezwała się moja podatność na miejsca, w których jestem, bo jak wróciłem, to w domu już czekały na mnie zakupione na Olxie książki i film. Prawdopodobnie widziałem kiedyś Faraona, ale to było 30 lat temu. Teraz zrobił na mnie kolosalne wrażenie, wjechałem z dychą na Filmweb jak spoceniec w limitkę Spawna.

Jak można nakręcić tak genialny film? Czytam też wszystko o Tutanchamonie i Carterze co tylko wpadnie mi w łapy.

Nadal zbieram stare polskie magazyny komiksowe i nieźle mi idzie, co jakiś czas wpada coś nowego.

Jak wiadomo jestem podatny na otaczający mnie w danym momencie świat, a że kilka dni temu wróciłem z Czech, to jeszcze tam będąc musiałem kupić sobie na Olxie ekranizacje dzieł Hrabala.

Niedawno zmarły Val Kilmer totalnie zarządził w Tombstone, to jedna z najlepszych ról męskich jakie widziałem w kinie. I akurat wyszedł w Polsce po raz pierwszy w 4K.

Uwielbiam dzieła śp. Benoita Sokala, więc musiałem kupić na premierę remake jego starej gry sprzed ponad dwóch dekad pt. Amerzone. Jedną z największych zalet Syberii, Amerzone i innych gier Sokala, obok pięknej muzyki i nostalgicznej fabuły są różnego rodzaju dzienniki, notatki i inne rzeczy, które można znaleźć chodząc postaciami w grach. Zawsze są one ozdobione pięknymi rysunkami samego Sokala. Fajnie więc, że do Amerzone dodali artbook.

Fajnie jest zwiedzać miejscówki z gier. Na górze Apolena w Kingdom Come Deliverance 2, na dole Apolena w rzeczywistości. Muszę się zabrać za zrobienie takiego zestawienia z różnych miejsc z gry, bo zrobiłem kilkaset takich zdjęć. Szkoda, że Novigrad z Wiedźmina nie jest naprawdę, co nie?