Autor Wątek: Kopiec Kościuszki Bezwstydu Deatha  (Przeczytany 54355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Death

Odp: Kopiec Kościuszki Bezwstydu Deatha
« Odpowiedź #270 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 09:13:39 »
Ale podobno Sanderson właśnie zakończył pierwszy cykl.

Offline Dracos

« Odpowiedź #271 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 11:04:31 »
Można pewnie i tak na to spojrzeć 5 tomów połowa całej serii - pierwszy cykl.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #272 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 17:48:16 »
Teraz ma być drugi cykl, kilka lat do przodu z perspektywy innych postaci, ale najpierw będzie trzecia era w świecie Z Mgły Zrodzonego. Nie zapominajmy też o standaloneach i tajnych projektach, które się przenikają z Archiwum Burzowego Światła.

Offline Death

« Odpowiedź #273 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 19:03:17 »
W sumie to trochę przerażające ile tego jest. :)

A wiecie co mnie boli? Że muszę kupować zagraniczne wydania polskich filmów, bo Golem i Faraon w Polsce na blu-ray nie wyszły.
« Ostatnia zmiana: Śr, 02 Kwiecień 2025, 19:05:18 wysłana przez Death »

Offline OokamiG

« Odpowiedź #274 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 19:21:23 »
Dasz radę. Mi też jeszcze parę książek zostało, ale powoli do przodu.

Offline Dracos

« Odpowiedź #275 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 13:53:41 »
W sumie to trochę przerażające ile tego jest. :)

Na tyle na ile ja się zorientowałem, a mam jakąś połowę za sobą to ciężko jest zauważyć że wszystkie powieści dzieją się w Cosmere. Tzn są tu i ówdzie rzucane wskazówki, ale to naprawdę trzeba być mocno wkręconym i mieć dużą pamięć do szczegółów żeby to wyłapywać. Śmiało można czytać niezależnie od siebie tylko wiadomo w takim mistbornie to cyklami pierwsza era -> druga era, natomiast co do tych standalonów nie trzeba się przejmować że to jeden wszechświat.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #276 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 14:28:46 »
No ja kończę Archiwum, jestem po obu Erach Mistborna i ogólnie się zgadzam, ale np. takiego Rozjemcę, który miał dodruk ostatnio warto byłoby przeczytać wcześniej ze względu pewien miecz, a nie miałem okazji z powodu braku dostępności tytułu.

Offline Death

Undertaker Artbook
« Odpowiedź #277 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 19:02:32 »
https://www.amazon.pl/dp/2505118345
W dobrej cenie jest także Undertaker - L'Art de Ralph Meyer za ok. 127zł - cena we Francji to 50euro. Wydanie francuskie, ale tekstu jest tylko 10 stron (wstęp i wywiad z Meyerem)
Myślę, że to jeden z ciekawszych westernów na naszym rynku i bardzo się cieszę, że wyszedł taki artbook. A jeszcze udało się kupić za taką cenę (teraz już kosztuje 248 złotych), że już w ogóle super. Oczywiście Amazon słabo zapakował i album trochę się uszkodził, ale kupiłem go dla siebie, a nie na sprzedaż, więc luz.

Offline Death

« Odpowiedź #278 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 17:33:55 »
Wróciłem właśnie z tygodniowej podróży śladami Kingdom Come Deliverance 2 i kupiłem sobie w księgarni w Kutnej Horze bardzo ciekawy czeski komiks. Już kiedyś o nim rozmawialiśmy na forum. Rysunki są jak te stare piękne z ilustrowanych baśni dla dzieci, które pamiętam z dzieciństwa.

Offline Death

« Odpowiedź #279 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 20:08:04 »
Kwiecień 2025:

Już zaprezentowałem artbook do Undertakera i czeski komiks w osobnych postach, a teraz przyszedł czas na resztę. Najbardziej cieszę się z Cazy, bo marzyliśmy w Polsce o tym komiksie od dawna, a Lost to marzenie spełniło. Równie mocno jaram się oboma komiksami zatytułowanymi Hexenberg, szczególne tym czerwonym, bo od dawna szukałem go w dobrej cenie. I się udało. Świetne są te rysunki Artura Biernackiego, trochę podobne do prac Huberta Czajkowskiego. Lubię taką kreskę. Kurde, te książki Sandersona są mega grube, ależ to będzie przygoda.

Ostatnio spełniłem jedno z marzeń i poleciałem zobaczyć Dolinę Królów w Luksorze. I oczywiście odezwała się moja podatność na miejsca, w których jestem, bo jak wróciłem, to w domu już czekały na mnie zakupione na Olxie książki i film. Prawdopodobnie widziałem kiedyś Faraona, ale to było 30 lat temu. Teraz zrobił na mnie kolosalne wrażenie, wjechałem z dychą na Filmweb jak spoceniec w limitkę Spawna. :) Jak można nakręcić tak genialny film? Czytam też wszystko o Tutanchamonie i Carterze co tylko wpadnie mi w łapy.

Nadal zbieram stare polskie magazyny komiksowe i nieźle mi idzie, co jakiś czas wpada coś nowego. :)

Jak wiadomo jestem podatny na otaczający mnie w danym momencie świat, a że kilka dni temu wróciłem z Czech, to jeszcze tam będąc musiałem kupić sobie na Olxie ekranizacje dzieł Hrabala.

Niedawno zmarły Val Kilmer totalnie zarządził w Tombstone, to jedna z najlepszych ról męskich jakie widziałem w kinie. I akurat wyszedł w Polsce po raz pierwszy w 4K.

Uwielbiam dzieła śp. Benoita Sokala, więc musiałem kupić na premierę remake jego starej gry sprzed ponad dwóch dekad pt. Amerzone. Jedną z największych zalet Syberii, Amerzone i innych gier Sokala, obok pięknej muzyki i nostalgicznej fabuły są różnego rodzaju dzienniki, notatki i inne rzeczy, które można znaleźć chodząc postaciami w grach. Zawsze są one ozdobione pięknymi rysunkami samego Sokala. Fajnie więc, że do Amerzone dodali artbook.

Fajnie jest zwiedzać miejscówki z gier. Na górze Apolena w Kingdom Come Deliverance 2, na dole Apolena w rzeczywistości. Muszę się zabrać za zrobienie takiego zestawienia z różnych miejsc z gry, bo zrobiłem kilkaset takich zdjęć. Szkoda, że Novigrad z Wiedźmina nie jest naprawdę, co nie? :)

Offline Death

Nausicaa z Doliny Wiatru
« Odpowiedź #280 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 16:06:29 »
Manga, której miało nie być. Nie jestem jakimś wielkim fanem mangi i anime, ale uwielbiam niektóre filmy Studia Ghibli (i niektóre mangi np. Opowieść panny młodej). A najbardziej film pt. Nausicaa z Doliny Wiatru. Szczególnie ubóstwiam pierwsze sceny w lesie z owadami, dziwną roślinnością i piękną muzyką. Przez długi czas różni wydawcy pisali, że nie ma szans, żeby wydać w Polsce oryginał, aż tu nagle Studio JG spięło poślady, spełniło warunki tych chorych pojebów z azjatyckich wysp i mocno zarządziło wydając tę mangę i dodatkowo walcząc z samurajami o jakieś dodatki. Do pierwszego tomu dodali (przy spełnieniu określonych warunków) kartę z rysunkiem z okładki oraz piękną numerowaną grafikę z hologramem. Każdy tomik ma też w środku plakat, który można zawiesić na ścianie oraz mały plakat z mapą po drugiej stronie (to część komiksu, nie da się wyjąć). Ja warunków nie spełniłem, trochę zapomniałem, a trochę się spóźniłem i musiałem za ten zestaw przepłacić na Olxie. Ale nie żałuję, bywa. Nausicaa z Doliny Wiatru w końcu w Polsce!

« Ostatnia zmiana: Wt, 13 Maj 2025, 16:08:35 wysłana przez Death »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #281 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 17:15:14 »
Załączam słownik wyrazów i zwrotów Deathojęzycznych dla niezorientowanych:

"chińskie bajki" = manga

"chore pojeby z azjatyckich wysp" = Japończycy

;D ;D ;D
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 18 - Dołącz do gry!
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/z-jakiego-komiksu-jest-ten-kadr-edycja-18/

Offline srogin

« Odpowiedź #282 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 17:57:44 »
Ta manga będzie dostępna w normalnej sprzedaży, np. w Gildii?

Offline tB

« Odpowiedź #283 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 18:56:56 »
Przed chwilą zgarnąłem w stacjonarnym Empiku

Offline Death

« Odpowiedź #284 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 19:24:29 »
Dziwne, że jeszcze nie jest. Ale jest w Smaku. :)