Autor Wątek: BosMan - kolekcja  (Przeczytany 46305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arne

Odp: BosMan - kolekcja
« Odpowiedź #135 dnia: Pt, 13 Listopad 2020, 21:06:38 »
Lordzie, Kielo już ci odpisał :)
Chyba (tak na 85 %) w "Opowieściach z Imperium" ukazało się świetne opowiadanie Timothego Zahna (miszcz! :) ) , które opowiada historię Corrana Horna (jedna z moich ulubionych postaci z Expanded Universe) i jego ojca z czasów ich służby w Korsecu i ich konfrontacji z Wielkim Admirałem Thrawnem - cymesik dla fanów :) Polecam!

O zbiorach opowiadań będę jeszcze pisał :)

P.S.
"Komandosi Republiki" - jeśli nie wciągnie cię po dwóch, maksymalnie trzech pierwszych tomach, to nie kontynuuj, bo to jednak nie będzie dla ciebie :) I trylogię Hana Solo też szczerze polecam, jeśli nie czytałeś :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Listopad 2020, 21:11:10 wysłana przez BosMan »

Offline death_bird

« Odpowiedź #136 dnia: Pt, 13 Listopad 2020, 21:13:17 »
@BosMan - czytałeś to wszystko?  :o
Szacun.  8)

Tak trochę się wcinając: przejrzałem sobie Alledrogo pod kątem tych komandosów (i chwilowo mi przeszło) po czym z głupia frant poszukałem jeszcze trylogii Bane`a (jedyna rzecz, którą czytałem i posiadam). Cena za komplet zwala z nóg. Gdy kupowałem drugie wydanie w 2012 to wtedy po takich cenach hulało pierwsze w twardej (jeśli mnie pamięć nie myli)...  ::)

W sumie szkoda, że Karpyshyn nie dostał zielonego światła na ciąg dalszy, bo jakkolwiek to zwykłe rzemiosło to jednak ma w sobie pewien niezaprzeczalny, surowy urok.
Sorry za OT.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Arne

« Odpowiedź #137 dnia: Pt, 13 Listopad 2020, 21:24:55 »
Ze starego kanonu przeczytałem wszystko co wyszło po polsku (oprócz niektórych głupotek dla dzieci). Z nowego kanonu, z tego co wyszło po polsku przeczytałem gdzieś tak 3/5 całości (ale zakupione mam wszystkie). Jakoś od kilku lat Star Warsy nie kręcą mnie już tak jak kiedyś i nie jestem w stanie pociągnąć więcej niż 1, max 2 powieści pod rząd... :(  Mam zamiar przedstawić w tej serii wszystkie posiadane książki Star Wars, ale tych nieprzeczytanych nie będę jednak oceniać... ;)
Kupuję i czytam te książki od momentu zakupienia "Powrotu Jedi" w lutym 1997 r., więc miałem trochę czasu (23 lata mniej więcej), aby je przeczytać... 8)
P.S.
@Death_Bird: po polsku nic ze Star Wars nie wyszło na twardo... oprócz "Nowej Nadziei" Lucasa wiele, wiele lat temu...
Mówiąc o drugim wydaniu masz chyba na myśli to wydanie w mniejszym, kieszonkowym formacie z żółtym paskiem na górze okładki?
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Listopad 2020, 21:35:35 wysłana przez BosMan »

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #138 dnia: Pt, 13 Listopad 2020, 21:47:10 »
@Death_Bird: po polsku nic ze Star Wars nie wyszło na twardo... oprócz "Nowej Nadziei" Lucasa wiele, wiele lat temu...

O przepraszam, mam "Dziedzica imperium" w twardej oprawie. Podejrzewam, że "Ciemna strona mocy" i "Ostatni rozkaz" też wyszły w takiej formie w I wydaniu.

Offline Arne

« Odpowiedź #139 dnia: Pt, 13 Listopad 2020, 21:52:19 »
Nie wiedziałem.
Całe życie człowiek dowiaduje się czegoś nowego... :)
Który rok wydania? i jakie wydawnictwo?
Najlepiej wrzuć fotkę :D
"Nową nadzieję" na twardo trafiłem tylko w 97 r. w jakieś bibliotece...
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Listopad 2020, 21:54:19 wysłana przez BosMan »

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #140 dnia: Pt, 13 Listopad 2020, 22:03:31 »
Amber. Wydanie I z 1994 roku.
Nie wiem, czy nie była to w ogóle pierwsza wydana w Polsce powieść z uniwersum SW, bo na początku nie ma jeszcze listy innych tytułów. Jedynie informacja, że w przygotowaniu są Ciemna strona mocy i Ostatni rozkaz.

Co ciekawe, Ciemną stronę mocy mam z wydania III z 1997 a Ostatni rozkaz z wydania II z 1996. Więc to generalnie popularna trylogia.

Tak wygląda (to nie mój egzemplarz, ale mój tez jest podniszczony :))  https://sprzedajemy.pl/dziedzic-imperium-timothy-zahn-gwiezdne-wojny-wielkie-serie-poznan-2-402203-nr56910719
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Listopad 2020, 22:08:35 wysłana przez jotkwadrat »

Offline Arne

« Odpowiedź #141 dnia: Pt, 13 Listopad 2020, 22:08:38 »
Ja zacząłem kupować w 97 roku i Dziedzica Imperium i Ostatni rozkaz udało mi się zakupić w tym samym roku, ale żeby zdobyć Ciemną Stronę Mocy musiałem polować po księgarniach chyba jeszcze ze 2 lata; w związku z tym czytałem tę trylogie w totalnie debilnej kolejności - ale i tak była świetna!   :)
Nie pamiętam teraz które to były wydania (i nie mam teraz jak tego sprawdzić) ale Dziedzic Imperium na pewno róznił się od pozostałych tomów  - był odrobinę wyższy od pozostałych i miał pozłacany napis Gwiezdne Wojny na okładce (pozostałe tomy miały już napis w kolorze żółtym).
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Listopad 2020, 22:14:50 wysłana przez BosMan »

Offline Kielo

« Odpowiedź #142 dnia: Pt, 13 Listopad 2020, 22:11:50 »
@jotkwadrat - masz racje - dziedzic byl pierwsza powiescia SW (nie liczac wydan klubowych). Dziedzica i Ciemna Strone mam w twardej ale Ostatni Rozkaz juz w miekkiej.

Sorry BossMan za oftop :) btw super sprawa z tymi opisami/recenzjami!

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #143 dnia: Pt, 13 Listopad 2020, 22:15:26 »
Mnie powieści ze świata SW wciągnęły w czasach liceum. Uzbierałem i przeczytałem wtedy tego coś ze 30 tomów. W dużej mierze były to jednak głupotki dla nastolatków.
Podobała mi się trylogia Thrawna oraz "W poszukiwaniu Jedi" i "Uczeń ciemnej strony". Ale np. taka "Kryształowa gwiazda" czy "Spotkanie na Mimban" to była masakra.

Potem zaczęło tego wychodzić tyle, że wymiękłem. Teraz za późno się w to pakować. Przeczytałem tylko ostatnio trylogię Bane'a - pomysł ciekawy, ale wielka literatura to to nie jest  ::)

@BosMan  - całkiem możliwe, że masz właśnie to pierwsze wydanie w twardej oprawie, tylko nie pamiętasz że jest twarda :)
Ma właśnie złocony napis i trochę większy format od reszty.
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Listopad 2020, 22:19:14 wysłana przez jotkwadrat »

Offline Arne

« Odpowiedź #144 dnia: Pt, 13 Listopad 2020, 22:18:42 »
 @Kielo
Ani to opisy, ani recenzje... :D
Po prostu bardzo krótkie zajawki  i opisy wrażeń i rzeczy, które mi się przypominają w związku z niektórymi z tych książek - jeśli komuś się to podoba, to bardzo się cieszę ;D
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Listopad 2020, 22:54:54 wysłana przez BosMan »

Offline Arne

« Odpowiedź #145 dnia: Pt, 13 Listopad 2020, 22:25:16 »

Podobała mi się trylogia Thrawna oraz "W poszukiwaniu Jedi" i "Uczeń ciemnej strony". Ale np. taka "Kryształowa gwiazda" czy "Spotkanie na Mimban" to była masakra.

Miałem dokładnie tak samo :)

@BosMan  - całkiem możliwe, że masz właśnie to pierwsze wydanie w twardej oprawie, tylko nie pamiętasz że jest twarda :)
Ma właśnie złocony napis i trochę większy format od reszty.

Na pewno jest na miękko - aż takiej sklerozy nie mam :)
Ale może nakład był podzielony - część w HC a reszta w SC?
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Listopad 2020, 22:28:49 wysłana przez BosMan »

Offline Arne

« Odpowiedź #146 dnia: Pt, 13 Listopad 2020, 22:42:17 »
Dawno nie wrzucałem nowych nabytków, więc teraz zawartość paczuszki z Gildii z połowy października (O.K., kłamię paczuszki były chyba ze trzy, ale zamówienie jedno... ;) )
Te "cegły" z pierwszego zdjęcia to chyba przyszły w dwóch osobnych pudłach :D

Zapomniałem, były jeszcze dwie paczki z prenumeratą od Hachette.  :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #147 dnia: So, 14 Listopad 2020, 00:28:10 »
po polsku nic ze Star Wars nie wyszło na twardo... oprócz "Nowej Nadziei" Lucasa wiele, wiele lat temu...

To pewnie mi się tylko wydawało. Trochę wody w Wiśle zdążyło już upłynąć.
Zapamiętałem, że w pewnym momencie jakieś dzikie pieniądze to kosztowało i stąd mogło mi się wydawać, że na twardo. No ale to akurat detal.

Mówiąc o drugim wydaniu masz chyba na myśli to wydanie w mniejszym, kieszonkowym formacie z żółtym paskiem na górze okładki?

Tak. Amber opisał to jako drugie wydanie.

Przeczytałem tylko ostatnio trylogię Bane'a - pomysł ciekawy, ale wielka literatura to to nie jest  ::)

Fakt. Ale jednocześnie udało się zbudować dosyć emocjonującą końcówkę. W pewnym momencie coraz bardziej nerwowo przerzucałem kolejne strony byleby tylko dowiedzieć się jak to się kończy.  ::)

Szkoda, że nie było ciągu dalszego.
Spoiler: PokażUkryj
Zannah szkoląca Iktotchi - chciałbym to "zobaczyć".
« Ostatnia zmiana: So, 14 Listopad 2020, 00:33:04 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #148 dnia: So, 14 Listopad 2020, 02:46:05 »
Dzięki wielkie, panowie, nurtowała mnie ta kwestia opowiadań :)

A propos twardych opraw - ja też pamiętałem, że nie tylko ,,Nowa Nadzieja"...i nawet w sieci podkładkę dla pamięci znalazłem:

Oba obrazki z kategorii ZZZS.

Gdy po latach chciałem wrócić do powieściowych SW, sięgnąłem akurat po wydanego wówczas  ,,Tarkina" - i nieszczęsny Luceno mnie zraził do tego szlachetnego pomysłu :)
« Ostatnia zmiana: So, 14 Listopad 2020, 03:00:07 wysłana przez LordDisneyland »
,, - Eeeeech.''

Offline Arne

« Odpowiedź #149 dnia: So, 14 Listopad 2020, 09:51:14 »
Chyba jedyna warta przeczytania ksiazka Luceno dla ciebie moglby byc " Darth Plageuis", bo mi sie w miare podobal