Autor Wątek: Biblioteka Alexandryjska  (Przeczytany 38202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rodrigues

Odp: Biblioteka Alexandryjska
« Odpowiedź #120 dnia: Pt, 03 Maj 2024, 21:12:35 »
No, ale ja przeczytałem wszystkie 44. Dlatego napisałem, że lewy sworzeń wahacza stuka :P
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #121 dnia: Pt, 31 Maj 2024, 20:15:39 »
Komiksowa Warszawa Anno Domini 2024 - WRYSY

Ale na początek nie-wrys. A oryginalny malunek. I o dziwo nie jest to smok jedzący kaczkę ;)

Autor: Przemek „Graphos” Świszcz (człowiek od komiksu "Mieszko")
Byłem w ciężkim szoku, bo gdy zagaiłem gawędą o rysunkach (mając na celi wydębienie Kaczkojada), panowie mi pokazali pierw teczkę z pracami. Ta mi się niezwykle bardzo spodobała. Na pytanie o cenę tylko się uśmiechneli i powiedzieli, że "dziś nie sprzedają, dziś są tu by się reklamować i rozdają za darmo. Co najwyżej można się odpłacić na socjalach". Gały mi wyszły. Ale to ich nie zdziwiło: nie byłem pierwszym "klientem" z taką reakcją 8)
Jeszcze raz W-I-E-L-K-I-E dzięki!

Wilki, śpijcie dobrze
Katarzyna Drewek-Wojtasik (rysowniczka) i Piotr Szulc (scenarzysta)

Mega mi się podoba koncept węża w tej historii i bardzo się cieszę, że udało mi się namówić Kasię na narysowanie właśnie jego.

Kalinka
Karensac (rysowniczka) i Thom Pico (scenarzysta)

Stoned Age
Piort Nowacki

Najbardziej mnie ujął komiks o zdobywaniu szczytów i jakoś tak skojarzyło mi się z "Snickers - i jedziesz dalej", lekko zmodyfikowanym, by dostosować do realiów komiksu ;) Dla Piotra była to mała zagwozdka, ale podjął się wyzwania i mam latającego jaskiniowca ;D

Kobieta Undon
est em

To źle brzmi!!!
Ernesto Gonzales

Powrót pszczołojada
Aimée de Jongh

W.I.T.C.H. Księga 11
Stefano Turcioni (rysownik) i Teresa Radice (scenarzystka)

Jak sami określili - dla nich to już prehistoria. Stefano musiał sprawdzać co chwila jak się Will rysuje. Widać, że wyszedł z "czarodziejkowej" wprawy, ale i tak się cieszę jak dzieciak (i z wrysu i w oczekiwaniu na lekturę)

Blankets (wyd IV)
Craig Thompson

Mega mi się podoba zapis mego imienia tak współgrający z linią tytułu!

Pałac wszystkich przyszłości
Tobiasz Piątkowski (scenarzysta)

Wiesław Skupniewicz (rysownik rozdziału 1)

Marek Oleksicki (rysownik rozdziału 2)

Bardo tom 4
Wojciech Stefaniec

Przypomina skrzyżowanie Homunkulusa (z Fullmetal Alchenit), Allucarda (z Hellsinga) i Beheritu (z Berserka). Czyli same dobre serie, ale nie wiem czy autor byłby zadowolony z tego porównania xD

Tłuczone ziemniaki & Zamaskowana
Katarzyna Mazur

Ależ była zestresowana pierwszą wizytą w strefie autografów. A tekst "Zgrubłam, bo Kasia nie umie rysować." powinien przejść do kanonu. Bardzo mnie bawi, choć nie podzielam tego zdania! Któryś z wrysów tak się nie spodobał autorce, że chciała odkupić komiks twierdząc, że go zniszczyła :o

Fungae
Tomasz Leśniak (rysownik)

Tak szczerze, to miałem nadzieję na coś bardziej z efektem "WoW!", bo pracami w komiksie udowodnił na co go stać. No ale czarna kartka i zielony cienkopis widać mają swoje ograniczenia i nie są narzędziami wdzięcznymi do pracy.

Alchenit
Rafał Spórna

Jedną mam uwagę - na Łódź muszę wziąć ze sobą biały mazak by mógł się wrysować w swoje zinki. Ile ja już je lat ze sobą wożę??? :o

Mord na dzielni
Beata Pytko

Sława
Łukasz Wnuczek

Żałuję, że nie miałem okazji przeczytać wcześniej komiksu i nie zaproponowałem jakiegoś bardziej popisowego stworka potworka. Nadrobi się z kolejnym tomem :P

Gerda
Francesca Carità (ilustratorka)

Notatki spod poduszki
Zuzanna Dulińska

Cienie Lasu
Aga „TUTU” Szymańska

Idzie wojna
Roman Gajewski

Zapytałem się czy narysuje gołębia. Trochę się zdziwił, ale OK da radę. Potem autor sobie uświadomił 2 rzeczy: po pierwsze że chodziło mi o gołębia pokoju, a po drugie, że ten motyw wziąłem z okładki (tak, zapomniał, co dał na okładce XD XD XD). Zastanawia mnie jedno: czemu ptasior ma troje oczu :o

CosmoChris
Piotr Czarnecki (scenarzysta)

Największy zawód:
Czarodzieje i ich dzieje
Marco Gervasio

Byłem pierwszą osobą która dostała tylko podpis :'(

Największa radocha:
Gwidon
Sławomir Kiełbus

Jeden z pierwszych komiksów jaki zagościł na mojej półce, i jeden z dwu który tam pozostał do dziś (drugi to zeszyt Smurfów i Krakukasa). Masa wspomnień, wycinane z Angorki paski założone za okładkę, cały tom się już rozleciał, ale wciąż jest kompletny. Praktycznie rzecz biorąc to w niedzielę pojawiłem się pod PKiN tylko po ten jeden rysunek, reszta to był miły dodatek.
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Maj 2024, 20:17:18 wysłana przez Alexandrus888 »

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #122 dnia: Pt, 31 Maj 2024, 20:31:16 »
Wrysy pierwsza klasa. A rysunek od Graphosa... marzenie. Szczególnie, że cena niezła.  ;)
I jeszcze raz dzięki za przypilnowanie dobytku, w momencie gdy ja zdobywałem rysunek od Roberta Adlera. Dzięki. I miło było pogadać, choć krótko.  8)
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #123 dnia: So, 01 Czerwiec 2024, 21:27:30 »
Zanim pomówimy o smokach i kaczkach, co to się szwendały pod Pałacem Kultury, trzeba rzec kilka słów o komiksach sensu stricte. Czyli zakupy majowe.

Na wejście mangi:

Praktycznie same prenumeraty. Czyli sporo HC od stałego dilera JaPierdziele,Fanatyk i Kolejna Nana od Kotori, komplet premier Wiem,Fanatyzm,Mmasakra i na dobitkę Kobieta Undon (naprawdę fajna pozycja). A tak, jeszcze Luck Skywalker się doplątał mi na Kurde,Wariat.

Teraz to co grzbietem nie reprezentuje czym jest:

Do Legend polskich zainspirowali mnie forumowicze, chyba najbardziej @Teli na ostatnim MocarnyFanatykKurdeiGłupek jak prosiłem Rosińskiego o smoka. Zdaje się że to ten człowiek stwierdził, że epicko by było gdyby pan Grzegorz machną smoka w Smoku Wawelskim... A żeby jaszczurowi nie było smutno w przesyłce dołączył do niego obywatel. No i już katastrofa gotowa. Cóż więc mogłoby być lepszą wisienką na torcie jak nie całkowita zagłada? Na szczęście uległa jej tylko Atlantyda. A kompletna paczka z Alledrogo dotarła bezpiecznie.
3 darmówki z Kapitalnie,Wziąłem. Jak to mówią: jak dają to bierz, jak biją to uciekaj. A że tylko dawali... Wziąłem więc też Stoned AGE. Co prawda nie darmówka, ale ćśśś~ Fotkę zamyka No magic No problem oraz CosmoChris, czyli niezal na pełnej. Chrisa znam z darmowej publikacji z zeszłorocznego PojebFanatykSzajbusKrejzol. Bardzo przyjemna rzecz.

No to stawkę zamyka skromne zdjęcie komiksu zachodniego...

Zamknięcie tetralogii Bardo z KomplecistaSakramencki, już zacząłem czytać. Wreszcie! Po tylu latach mogę spokojnie zasiąść do całości!
Organika to zakup z Gildii. Oszczędziłem całą ZŁOTÓWKĘ w stosunku do sklepu Timofa. I do tego załapałem się na darmową wysyłkę. Tak. Jeden artbook = darmowa wysyłka >_<
Na oczy kota od dawna polowałem i w końcu ustrzeliłem.
Globalne pasmo zalegało mi już dłuuugo w schowku Gildii. Nareszcie wybiła jego godzina. Dobrze, że przed tym nim skończył się nakład X'D
Dalsze dobijanie syndromu komplecisty w stosunku do Batman Metal + 2 komiksy młodzierzowe o superbohaterach DramatCzłowieku. Jeszcze Maul, bo to fajna postać, a reszta to zakupy z KomiksyWyrzucaj pod wrysy.

No, to teraz mi zostało poopisywać smoków gatunki :)
a te małe literki to chyba podświadomość chce mi coś o mnie przekazać XD

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #124 dnia: So, 01 Czerwiec 2024, 21:55:00 »
Skapnąłem się po ostatniej linijce, że coś mi umyka. Na początku myślałem, że to przecinki XD.
Jeżeli chodzi o Bardo to po 3 tomach uważam, że jest to jeden z najlepszych współczesnych komiksów polskich. Także czytaj, czytaj, tylko w oko kamelonu nie pacz ;).
Jak dasz radę to podziel się później opinią o pozostałych polskich nowościach z KW. Na razie podszedłem do nich z dozą nieufności i wstrzymałem się z zakupem :P

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #125 dnia: Wt, 18 Czerwiec 2024, 19:39:42 »
Pyrkonowe wrysiki.

Mistrz nad mistrze otwiera zestawienie

Oliver Ledroit
Sha

Niestety sam komiks ucierpiał w transporcie
Spoiler: PokażUkryj

Ale warto było. Piękny akt, a ten akurat malunek oceniam najniżej ze wszystkich 3 od niego zdobytych!

Wika 1-3

Tryptyk to coś wspaniałego! Teli i... któryś jeszcze forumowicz (nie pamiętam który) dzięki za pomoc w ogarnięciu trzymania 3 tomów. I przepraszam, że zapomniałem o plakacie >_<

Na koniec creme de la creme
Requiem 1

Jak zobaczyłem, że ma niebieski tusz zacząłem przeglądać komiks czy jest coś w tej kolorystyce. I było! Mnie wciąż wgniata w fotel jak nań patrzę.

Mateusz Skutnik
Blaki

Mateusz dawno się nie wrysowywał. Ciut i może "zardzewiał" ale dalej ma klimat.
Oczywiście na wejście poprosiłem o smoka jedzącego kaczkę. Zgodził się, ale miał go machnąć w tak zwanym międzyczasie. Co z tego wynikło? Że stanąłem po raz drugi do kolejki:

Pan Blaki

Widać, że zaczął się rozkręcać, ale trzeci raz z Paskami i czwarty z Czwartym Blakim nie podchodziłem. Dlaczego? O tym może napiszę za czas jakiś, jak wszystko pójdzie zgodnie z planem.

Nikola Kucharska
Bepa i Ziemianin

Najpierw przybiła pieczątkę na ziemi. Cool, pieczątka zawsze w cenie. Ale potem zaczęła pisać... Co? Rysunku nie będzie, tylko pieczęć? Szkoda... Ale malunek zaczął się pojawiać! Super! Ale zaraz, zaraz... Czy to muminek? o_O Po chwili - nie jednak koza! Aż wreszcie: Łowieczka! XD

Kasia Nie
i jej zinek

Kupiłem go na KW, ale zapomniałem odebrać >_> Na szczęście udało się skontaktować i ustalić nowy termin odbioru na Pyrkonie

I na koniec
David Lloyd
V jak Vendetta

Był nie przejednany, nie chciał rysować nic innego niż postaci ze swych komiksów D: I to najchętniej V. Cóż... szkoda. Dużo sobie po nim obiecywałem, a chyba się zawiodłem najbardziej. Choć i tak fajnie mieć to co mam ^_^

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #126 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 19:08:37 »
Górka smoków rośnie (jeszcze warszawy nie wrzucałem), a tu zakończenie miecha nastało... :(

No to go sobie podsumujmy. A na kaczkojady jeszcze czas przyjdzie.

HC rulers in manga. Składają się na nie zarówno preordery (czyli pozycje od JPF), jak i zakupy Pyrkonowe (3 tomy od Waneko). Dwie książki na samej górze styrtki to też nabytek konwentowy. Była promka 3+1 na literaturę azjatycką, to z kumplem zrobiliśmy wspólny zakup.
Pozycje SJG pocodzą ze zbiorczej paczki preorderowej. Na uwagę także zasługuje PINO - jedyny przedstawiciel Kotori - jest to jednotomówka autora Psa, który strzegł gwiazd, tym razem w klimascie SF. Ostatnia niewymieniona pozycja, czyli pierwszy w mojej kolekcji tom kolekcji Junjiego Itō, to prezent. Raz jeszcze dzięki, @PabloW!

Już naprawdę mało zostało do odpalenia maratonu Batman Death Metal ver. hardcore. Kolejne pozycje spływają i uzupełniają luki w storyline.
Oprócz tego Bepa i Ziemianin, kupiona pod wpływem chwili (i rozmowy z autorką) na Pyrkonie. Oraz odebrana tamże Duża radość z wsparcia crowdfundingowego - akcja w sklepie wydawcy, także można traktować jak taki rozbudowany preorder.

Na koniec pozycje niezależne.
Skompletowałem wszystkie dotąd wydane tomy Pana Wiedźmy, wreszcie jestem na bieżąco.
Na aukcji dla Amelki i zagadkowego chromosomu mozaiki udało się wyhaczyć kalendarz adwentowy AD 2020. Ciekawa pozycja składająca się z 24 króciutkich komiksików na każdy dzień adwentu. Miałem już edycję 2021 i czytanie jej w czasie świątecznych przygotowań było fajnym urozmaiceniem dnia.
Odebrałem też (znowuż na Pyrkonie) zinka Kasi Nie którego kupiłem jeszcze w warszawie a zapomniałem zgarnąć. A będąc na stoisku moją uwagę przykuł Glitch. A przykuł na tyle, że sięgnąłem do portwela, czego efekty widzicie na zdjęciu powyżej.

To tyle na dziś. Trzymajcie kciuki za wenę do opisywania kaczek zjadanych przez jaszczury.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #127 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 22:35:15 »
Poka Pan coś z tego Glitcha  :o :o :o

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #128 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 08:26:15 »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #129 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 08:32:16 »
Dzięki. Pewnie wezmę następnym razem ;)

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #130 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 19:35:24 »
Nie, to jeszcze nie zaległe kaczkojady. Teraz będzie o zdobyczach z Białogardu.

Na dobry początek:

Jose Roosevelt
CE tom 1

A zarazem - jak widać pierwszy białogardzki smok jedzący kaczkę. Podług opinii co poniektórych najlepszy w kolekcji. Tego bym nie był taki pewien, ale na pewno jest unikatowy, trudny do zdobycia, rzadki gatunek etc..

Spójrzcie w te hipnotyzujące ślepia, albo nie, nie patrzcie, bo i was omami, zwiedzie i wciągnie w swe sidła. Jak kaczuszkę, co zaraz się stanie obiadem. Bidula struchlała z lęku. NIe wyrywa się nie walczy. Patrzy oczyma szeroko rozwartymi w ślepia gadziny. I tylko pot lęku z niej tryska. A smoczysko rozsiadło się wygodnie, ślinotok powstrzymując, w swych jakże ludzkich rękach trzymając delikatnie jeszcze trzepoczące się życie. No dobra, by być szczerym, byli i tacy co twierdzili iż to nie hipnotyczny wzrok, a spojrzenie kochanka. Ale jakoś tego dojrzeć mi nie idzie.

Jose niestety nie wrysowywał się na kartkach, ale może to i lepiej - nie dałbym rady trzykrotnie do niego podejść, a tak mam wrysy w obu tomach.

Jose Roosevelt
CE tom 2

Alyss w sukni wiosennej, co to swój splot w rzeczywistość tka, czyniąc z martwego wzoru kwiat prawdziwy, rzeczywisty, ponad wymiarowy. Ilustracja inspirowana obrazem z galerii CE tom 2 zatytułowanym Wiosna. Szukając czegoś odpowiedniego na niedzielny wrys od razu właśnie to dzieło przykuło mą uwagę. S29 Ładna jest, nie powiem, lecz w tylu odsłonach została wrysowana, że jej urok ulatywał z mych oczu. Chciałem czegoś bardziej unikatowego. I takowe dostałem. Ale nawet gdyby kto skopiował tęże idee, nie żałowałbym. To kapitalny rysunek.

Jose Roosevelt
CE ilustracja w sitodruku

Czyli ta sama, co jej w tomach opasłych nie ma, za to znalazła się na torbach. Ponoć była obawa o to, że płucienny materiał nie wyschnie na czas, więc odbito sztancą wzór i na papierze. Pozytywem tejże sytuacji jest fakt, że na torbie by nie lza było uzyskać własnoręcznego podpisu Jose. A sama grafika jest przecie przyjemna dla oka.

Dawid Malik
Nameless Pierwotny

Jak już w temacie wrysów jesteśmy to ostatni ze stajni białogardzkiej. A jak Białogard, to i jałówka być musi. W końcu na ichnim placu stają 2 takie. Jedna pączek, druga fitnes. A nie bez kozery to krowiszcze się znalazło w zinie, bo i on zainspirowan był folklorem tejże przeurokliwej miejscowości.

Eryk K.
Kaczuszka Dab Dab integral tom 2

No dobra, jeszcze jeden się uchował - od twórcy młodego, co ambicje ma wielkie - kosmiczna ośmiornica!

Emanuel Bułgaj
Robosmok je kaczkę, a w tle ufok i Koleś w Pelerynie

Tytuł chyba mówi wzystko... Smok i kaczka to było dla artysty za mało! Postanowił dorzucić straumatyzowanego przybysza z obcych planet. No nie spodziewał się kosmiczny najeźdźca, że zobaczy tak straszliwy widok...! Walkę na śmierć lub... śmierć. Bo jakże to kaczka może wyjść cało z opresji, gdy na jej życie dybie metalowe smoczysko. Jeszcze gdyby to była Mecha Godzilla, to może, moooże, ale chiński krewniak? Blaszany jaszczur? Pozamiatane. Kacza jucha zbroczy strugami swemi paszczękę stalową i zęby takowe. A kto wie? Może kolejną ofiarą będzie i kosmita. Chyba, że na ratunek mu ruszy Koleś w Pelerynie, superbohater, obrońca uciśnionych, wybawiciel ciemiężonych etc., etc.. Choć obecnie leci zdaje się w inną stronę. Hmm, widać ma pilniejsze sprawy, niż ptactwo domowe oraz depresyjne ufoki.

Lenor
Dobre kurcze nie jest złe zwłaszcza, gdy podpieczone

Mr. Wywern, dżentelmen z klasą, na przechadzkę się do parku wybrał i, kurcze, się pomylił, bo miast kaczki zhajcował biednego, Bogu winnego kurczaczka. Co za faux-pas!

Rysunek na złożonej w pół A4 w wykonaniu wolontariuszki ogarniającej kolejkon. Ponoć dziewoja gdzieś w strefie giełdy miała swego zinka. Postanowiłem więc zagadać, a nóż-widelec. I oto co się wykluło.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #131 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 20:54:52 »
Ponoć dziewoja gdzieś w strefie giełdy miała swego zinka.

Jak to mówio komiksiarze: ajamam...

Spoiler: PokażUkryj

Offline Death

« Odpowiedź #132 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 21:51:01 »
Wow, ten sitodruk jest kosmos. :o

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #133 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 22:11:00 »
Wow, ten sitodruk jest kosmos. :o

Kosmos, to jest czas schnięcia tego sitodruku XD

Offline Death

« Odpowiedź #134 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 22:21:32 »
Kosmos, to jest czas schnięcia tego sitodruku XD
Też masz? Nie wystarczy Ci graficzka z Mrocznych Miast, żeby mnie wkurzać? :D
Takie graficzki, ex librisy, sitodruki, to jest coś, co mnie kręci.. :)