Autor Wątek: Biblioteka Alexandryjska  (Przeczytany 33108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JanJ

Odp: Biblioteka Alexandryjska
« Odpowiedź #90 dnia: Cz, 26 Październik 2023, 20:56:39 »
Ok to co to za akcja z Rosińskim? Chyba że już gdzieś o niej pisałeś.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #91 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 08:18:52 »
Poprosiłem go o rysunek smoka jedzącego kaczkę. I otrzymałem rekuzę. Ponoć zawiesiłem tą prośbą Rosia na bite 3min. Faktem jest, że jak już się zdecydował nie rysować, to się rozejrzał, a spostrzegłszy bodaj Rechta stwierdził coś w stylu "ale zasuwa, ja też powinienem się pospieszyć", a jak schodziłem ze sceny obsługa szykowała się do taktycznego pytania ile jeszcze wrysów przed przejściem na autografy...

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #92 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 18:30:16 »
Październikowy róg obfitości:

Zakupy pochodzą właściwie z 3 źródeł:
  • MFKiG (9 z 23) to premiery, które uzyskały wyższy priorytet zakupowy celem zdobycia wrysów (patrz wcześniejsze posty)
  • SDK (5 z 23) to szaleństwo nieplanowane zakupy. Serio, większość pozycji nie była n mojej liście zakupowej!
  • Gildia (8 z 23) to głównie zamówienie od SL dopchane Taurusem by załapać się na darmową przesyłkę, 9 miesięcy natomiest jest (nomen omen) wpadką, bo jak się okazało już mam ten komiks. Kurde dubel >_<
Został więc jeden komiks który się wziął skądinąd: Wolverine/Hulk. Od długiego czasu miałem ustawiony allegro alert na wydanie zbiorcze i wreszcie wpadło w sidła.

Co tu widzimy?
  • Lovercrafta od Tanabe pozostałe tytuły mam w pierwszej edycji, ale chyba wymienię, bo kozacka jest ta nowa.
  • Hanako nie zbieram, bo jakoś fabuła mnie nie rusza, ale ma śliczną grafikę, więc artbook chętnie przytuliłem, zwłaszcza, że to tom drugi, a pierwszy już od dawna na półce.
  • Standardowa twardzizna od JPF/Kotori
  • Paczka z JFM "23 (numery kart oscylują między 130-180)
  • Yatta przestała wysyłać za darmo pojedyncze prenumeraty, więc czekałem aż kilka się zbierze na free wysyłkę
  • No i Kasane - prenumerata

Łupy o cienkim grzbiecie:
4 tytuły z jednej zbiórki na KS
Legenda kolejkonu MFK, czyli "Czapeczka z papieru"
Darmozin #3 (Jeszcze raz wielkie dzięki, Boro!) czyli przedostatni numer który robił mi dziurę w serii.
Delivery with love - autorka strasznie się ucieszyła, że wyłapałem inspirację Tegami Bacchi.
Mój drugi zin - ale się ucieszyłem, że wychodzi, teraz czekać na zamknięcie (jak się okazuje) trylogii.
W końcu się też przełamałem i zakupiłem "Dzieci Stwórcy" - zobaczymy, czy słusznie ;)
i inne.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #93 dnia: Pt, 29 Grudzień 2023, 21:18:16 »
Grudzień był zakręcony i nie udało się zrobić podsumowania, więc dziś dawka podwójna. Za XI-XII 2023

Co tu dużo mówić - same prenumeraty. JPF zrzera większość funduszu mangowego...

2 dawno zaczęte serie udało się dobić: Bridgille od SC i niezalowy Kij w dupie. To teraz tylko czytać.
O Terra Incognita już pisałem w temacie craftfundingu bodaj. Świetny wrys, warto było nań czekać.

Prawie wszystko z tego zdjęcia (i 2 pozycje z poprzedniego) to tylko dodatek do wisienki na torcie którą jest Darmozin #4. Wreszcie mam wszystkie wydane DZ! Ten numer kupiłem bodaj za 10zł. Sporo jak na darmówkę, ale przecież już nikt nie będzie rozdawał za darmo ¯\_(ツ)_/¯

Do przeczytania w następnym poście podsumowującym rok 2023!

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #94 dnia: Wt, 02 Styczeń 2024, 16:09:47 »
    Jak ten czas szybko leci! Już mamy rok 2024, więc należałoby zrobić grubą krechę i podsumować co się działo w cyferkach w minione 12 miechów.

OGÓLNE

• Rozpocząłem zbieranie 211 tytułów - czyli jakieś 3/4 tego co w tamtym roku - mniej=lepiej
    • Ponad 3/4 nowości na półkach to one-shoty (dokładnie 161) - czyli kupić i od razu z bańki, można wrzucić na półkę i zakolejkować do czytania.
    • Oznacza to, że pozostała 1/4 nowości to są serie. Wyszło ich równo 50.

• Przez 365 dni udało mi się dokończyć zbieranie 31 serii
    • z czego równo 20 zostało otwartych i zakończonych w 2023
    • a pozostałe 11 to dawniej rozpoczęte - więcej=lepiej - wynik nie oszałamia

• Łącznie mam otwartych 147 serii - o 19 więcej niż w zeszłym roku serii.
    • Kreatywna ewidencja wprowadzona w tym roku zbija ich liczbę do 125 (nie wliczam serii wciąż wychodzących, z których mam wszystkie wydane w oryginale tomy). Wpis się nazywa "Aktywnie kupowane"
    • Mogę zakupić i zamknąć 26 serii, na resztę muszę czekać aż polski wydawca nadgoni wydanie oryginalne lub aż to się zakończy (i zostanie nadgonione przez wydawce PL) - teoretycznie więc, gdybym miał i kasę i znalazł archiwalne numery, mugłbym zejść do 99 aktywnie kupowanych.

• Wszystkich tomów do kupienia zostało mi 1043 - po raz pierwszy przekroczyłem 1k i mnie to zaczyna przerażać
    • Z czego 646 tomów już zostało wydanych po polsku, a więc tyle właściwie mogę kupić jak tylko wygrałbym w totka

• Posiadam 105 tomów już zamówionych/opłaconych, których jeszcze nie ma fizycznie na mojej półce

MANGA

• Posiadam obecnie 441 tytułów mangowych
    • W tym roku przybyło ich aż 44 (vs. 33 z "22)
    • Najwięcej wziąłem nowości od JG - 15 serii czyli 1/3 ogólnego przychodu. Ich festiwale robią swoje

• Kolekcja przekroczyła 2k i obecnie liczy sobie 2025 pozycji.
    • przyrost o 214 tomików - znacząco mniej. Ostatnio taki wynik padł 5 lat temu
    • Dominuje tym razem Waneko, właściwie aż mnie to dziwi. JPF też dużo, no ale od nich kupuje jak leci. Z wielkiej Trójcy to Studiu JG przypadło zamknąć podium. To znowu wina ichnich festiwali - rozpoczynam dużo serii, ale zatrzymuję się na początkowych tomach

• 409 tytułów z wspomnianych 441 to typowe mangi (w tym 14 to wydania zagraniczne). Posiadam także:
    • 19 serii LN
    • 12 tytułów mangopochodnych: jakieś mango-polo, manfry itp.
    • pozostałe 22 pozycje to artbooki

KOMIKS ZACH.

• Posiadam obecnie 436 tytułów komiksów zachodnich
    • W tym roku przybyło ich zaledwie 78 (vs. 112 z "22)
    • Najwięcej wziąłem nowości od Timofa, 11 pozycji. Lecz trudno go nazywać niekwestionowanym liderem, gdy po prawie tyle samo (tj. po 10 tytułów) trafiło od kilku innych wydawców. A są to:
      • Wielki E.
      • KG
      • SL

• Robię podjazd pod zakończenie trzeciej ćwierci z tysiąca tomów. Obecnie niespełna 7 setek, a dokładniej 691
    • Trzecią ćwierć w tym roku przekroczę, bo przecież brakuje zaledwie 59, a w tym roku doszło 144 pozycje
    • Egmont dominuje pod względem ilości tomów - 42. A więc brałem odeń dłuższe serie, podczas gdy od innych jednotomówki.

NIEZAL

• Posiadam 410 tytułów (+80 w stosunku do "22)
  • Łącznie to 467 zeszytów (+95 w stosunku do "22
[li]Fakt godzien odnotowania - % przeczytania kolekcji tylko w niezalu się zwiększył. W innych dziedzinach ciągły regres.
[/li][/list]

ANIME

• Doszło 7 płyt DVD
  • Te 7 krążków to 2 nowe tytuły w kolekcji
  • Łącznie 73 produkcje na 126 płytach

To chyba tyle z moich wyliczeń. Oby "24 był lepszy niż przyzwoity "23. Excelsior - "Zawsze w wzwyż!"
« Ostatnia zmiana: Wt, 02 Styczeń 2024, 16:12:58 wysłana przez Alexandrus888 »

Offline Dracos

« Odpowiedź #95 dnia: Wt, 02 Styczeń 2024, 16:24:50 »
O Panie, teraz zamiast samemu robić swoje zestawienia będę analizował twoje :P

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #96 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 17:10:26 »
Marta Bystroń -  commission
Wywern nielot

Przyszła smutna wiadomość: premiera Obrazka na dziś zostaje opóźniona z winy portalu crowdfundingowego D: No to pomyślałem "a co będę czekać, dopłacę do wysyłki i będę mieć wcześniej". Więc pisze maila z propozycją do autorki i... coś mnie podkusiło! "A może by tak zaproponować dodatkowo smoczo-kaczy rysunek?". Efekty widzicie sami.

Tak kolorowej pracy jeszcze nie było. Wywern to jakiś kameleon. Normalnie jest zielony, ale tak się napalił na przekąskę, że spalił burka. Taki gorąc odeń bije, że kaczuszce aż koło kupra się pali, no, przynajmniej mocno nagrzewa, bo i ona sczerwieniała. Widać, że smoczuś dopadł jakąś młódkę (jeszcze żółtopiórą), a tak ją zakleszczył, że aż sinieje jej skrzydło.

A może po prostu scena jest widziana oczyma innego bezskrzydłego wywerna? Może stąd ta kolorystyka, że ich spektrum światła widzialnego nie pokrywa się z ludzkim. Te wywerny muszą mieć wesoło: całe życie widoki jak na dragach!

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #97 dnia: Nd, 04 Luty 2024, 13:05:09 »
No i miną pierwszy miesiąc dwa tysiące dwudziestego czwartego... ależ ten czas zapiernicza. A to oznacza porę na podsumowanie stycznia.

Skromna kupka mangowa. Same prenumeraty. Nic ciekawego, przeglądajcie dalej.

Na Biocosmosis od dawna się czaiłem jak zobaczyłem, że nadal dostępny w sklepie wydawnictwa. Trochę się cykałem, że to podpucha, bo firma zajmuje się już kompletnie czym innym, ma nową stronę itd., a stara wygląda jakby ktoś zapomniał ją wyłączyć... Ale płatność za pobraniem + karta (i ewentualny chargeback) uspokoiły mnie na tyle, że postanowiłem zaryzykować. Komplet komiksów wraz z tekturowym (cienkim) etui przyszły po dłuuugim czasie (bo nadawa miał inne pilniejsze kwestie życiowe), ale dotarł. Więc jak komuś brakuje - polecam, sklep to nie scum.
Studio Lain (Wiek Evy i Kompletne świry), kupione, bo niespodziewanie trafiły na gildie (dzięki za cynk), do tego doszła Kabuki i Requiem by była darmowa wysyłka 8)
Alchenit zdobyty póki jest ładniejsza okładka. Leśny dziad + Blaki w ramach domykania zaczętych uniwersów. Natomiast Agnologmat i obrazek na dziś ze zbiórek jeszcze w starym (2023) roku.
Na koniec metalowiec i domykanie kolejnego uniwersum. Została Wojna totalna, Ostatni rycerz i 2 tomy Wiecznego zła, i... można czytać 8)

O Biocosmosis już się rozpisałem, to jeszcze kilka słów o TAG. Mam darmówkę tego komiksiku, ale chętnie rzucam monetami w autora, bo nowy materiał. A ten shorciakowy twór bardzo przyjemnie się czytało.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #98 dnia: Nd, 04 Luty 2024, 14:42:28 »
Też się pękałem tej starej strony, ale przyfarciłem i kupiłem cały komplet Biocosmosis od Nikodema na MAFK 2023.

Offline misiokles

« Odpowiedź #99 dnia: Nd, 04 Luty 2024, 15:08:32 »
Też nie wspominam najlepiej kupno kompletu w sklepie, gdyż i w moim przypadku mieli ważniejsze ode mnie rzeczy do roboty. Już myślałem, że utopiłem pieniądze, ale po trzech miesiącach w końcu otrzymałem paczkę.

Online michał81

« Odpowiedź #100 dnia: Nd, 04 Luty 2024, 16:00:47 »

Dobrze by było dokupić Ligę Sprawiedliwości - Wojna totalna. Rok Łotrów. To jest integralna część historii Batman Który się śmieję oraz Batman Death Metal. Wcześniejsze tomy Ligii też mają znaczenie (choć najważniejsze rzeczy z nich masz streszczone we wstępie), jednak to ten tom ustawia wydarzenia pod Death Metal, tym bardziej że to w tym tomie masz rozwiązanie wątków z drugiego tomy Batman Który się śmieje zarażeni.
« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Luty 2024, 16:02:30 wysłana przez michał81 »

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #101 dnia: Nd, 04 Luty 2024, 16:27:26 »
Dobrze by było dokupić Ligę Sprawiedliwości - Wojna totalna. Rok Łotrów. (...) Wcześniejsze tomy Ligii też mają znaczenie

Została Wojna totalna, Ostatni rycerz i 2 tomy Wiecznego zła, i... można czytać 8)

Także tak, Rok Łotrów jest na liście do skompletowania. A mówiąc o Lidze masz na myśli Bez Sprawiedliwości - Totalność - Cmentarzysko bogów - Planeta jastrzębi - Szósty wymiar? To już mam ;)

Online michał81

« Odpowiedź #102 dnia: Nd, 04 Luty 2024, 17:12:39 »
Także tak, Rok Łotrów jest na liście do skompletowania. A mówiąc o Lidze masz na myśli Bez Sprawiedliwości - Totalność - Cmentarzysko bogów - Planeta jastrzębi - Szósty wymiar? To już mam ;)
Tak.

Edit. Dobra doczytałem, bo wcześniej tylko rzuciłem okiem na zdjęcie. Są wydane 4 tomy Wiecznego Zła (dwa to są regularne tomy serii).
« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Luty 2024, 17:36:41 wysłana przez michał81 »

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #103 dnia: Nd, 04 Luty 2024, 18:15:46 »
Są wydane 4 tomy Wiecznego Zła (dwa to są regularne tomy serii).

Na liście mam tylko 2 :o
https://www.gildia.pl/komiksy/283572-wieczne-zlo-1
https://www.gildia.pl/komiksy/292452-wieczne-zlo-2-wojna-w-arkham

Rozumiem, że to są te "regularne tomy serii". A pozostałe to co?

Online michał81

« Odpowiedź #104 dnia: Nd, 04 Luty 2024, 19:04:28 »
Na liście mam tylko 2 :o
https://www.gildia.pl/komiksy/283572-wieczne-zlo-1
https://www.gildia.pl/komiksy/292452-wieczne-zlo-2-wojna-w-arkham

Rozumiem, że to są te "regularne tomy serii". A pozostałe to co?
Nie.
Wieczne Zło to event.
Uzupełnieniem wydarzeń do niego jest tom Liga Sprawiedliwości - 5 - Wieczni bohaterowie, którego akcja dzieje się równolegle do wydarzeń z Wiecznego Zła i który uzupełnia wątki Syndykatu Zbrodni
Wieczne zło - Wojna w Arkham to mini seria kontynuująca wątki z serii Szpon oraz Batman - Detective Comics (Imperium Pingwina, Gniew oraz Gothtopia) dziejąca się podczas wydarzeń z Wiecznego Zła i w sumie nic z nie mająca wspólnego.
Ostatnim wydanym komiksem mającym związek z Wiecznym Złem jest Oddział Samobójców - 2 - Zderzenie ze ścianą, który obecnie chyba nie jest już dostępny do kupienia.