Autor Wątek: 8azyliszek - kolekcja  (Przeczytany 173787 razy)

Offline komiks

Odp: 8azyliszek - kolekcja
« Odpowiedź #915 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 15:48:18 »
Czyli nie dało się kupić tego numeru w zwykłej cenie przez internet?
Bo ja Ci teraz tego nie udowodnię że się dało, zawsze będzie taki moment że komiks się wyprzeda i zostaną tylko oferty z zaporowymi cenami.

"Normalne" sklepy zarabiały na nim 100-150% od ceny okładkowej, a tu Bazyliszek jest gnębiony za to że załatwiał to dla osób które empika pod ręką nie mają.

To po ile można kupić ten komiks i Bazyliszka? ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #916 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 15:49:54 »
Takie pytanko mam do tych osób krytykujących, gdzie mają kupić dany egzemplarz kolekcji osoby, w których miejscowości empika nie ma? A na stronie Hachette, akurat tego numeru przez ponad tydzień po premierze nie było?

Ponoć Bazyl ma kilka sztuk na sprzedaż, ludzie gadają   ;D

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #917 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 15:52:47 »
Czyli nie dało się kupić tego numeru w zwykłej cenie przez internet?
Bo ja Ci teraz tego nie udowodnię że się dało, zawsze będzie taki moment że komiks się wyprzeda i zostaną tylko oferty z zaporowymi cenami.

To po ile można kupić ten komiks i Bazyliszka? ;)

Tylko, że z tymi "dodanymi" końcowymi tomami w kolekcjach hachette jest często problem z dostępnością nawet dla prenumeratarów. Przy kolekcji "Superbohaterów Marvela" miałem poślig 9 miesięcy zanim dodrukowali mi tomy z Collossusem i Rogue. Także wcale mnie nie zdziwi jak będzie problem akurat z tomem z Red Hoodem jeśli chodzi o dostępność.

Offline komiks

« Odpowiedź #918 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 15:55:10 »
Także wcale mnie nie zdziwi jak będzie problem akurat z tomem z Red Hoodem jeśli chodzi o dostępność.
Dostrzegasz, że jeśli do tych wszystkich problemów dorzucimy cwaniaków, kupujących po 10 sztuk, to problem się tylko pogłębia?

Offline celtic

« Odpowiedź #919 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 15:56:36 »
Zależało mi na tym numerze to sprawdzałem. Tydzień przed premierą był za około 60 zł, sprawdzałem 2 dni przed premierą, to kosztował już około 120 zł. Na stronie Hachette nie było, ukazał się 9-10 dnia po premierze.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline celtic

« Odpowiedź #920 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 16:04:25 »
Dostrzegasz, że jeśli do tych wszystkich problemów dorzucimy cwaniaków, kupujących po 10 sztuk, to problem się tylko pogłębia?
A nie dostrzegasz że komiksy z kolekcji które zostają u Nas wydane po raz pierwszy mogą mieć większe zainteresowanie?
 Myślisz że Hachette się z tym liczy, bo moim zdaniem Hachette  tego nie ogarnia.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Wrzesień 2025, 16:06:13 wysłana przez celtic »
Trzy Cienie - 10/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline komiks

« Odpowiedź #921 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 16:05:41 »
Mam wrażenie, że coś wam umyka.
Komiksów jest określona liczba, to czy skalperzy je kupią czy nie, nie wpływa na liczbę komiksów w obrocie.

Jeśli skalperzy nie kupią, to komiksy zostaną sprzedane np przez stronę Hachette.
Jeśli skalperzy kupią, to te komiksy znikną ze strony Hachette i pojawią się u skalpera.
Jednak liczba komiksów w obrocie będzie dokładnie taka sama.

Więc skalper nie jest żadnym dobrodziejem, bo nie rozmnaża komiksów.
Skalper zmienia kanał sprzedaży z oficjalnego na własny.

Dlatego bronienie skalpera - patrz tych komiksów nie ma na oficjalnej stronie, ale u skalpera są, dziękujemy dobrodzieju - to nieporozumienie.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #922 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 16:05:54 »

No tak, dokładnie o to mi chodziło :)

Offline celtic

« Odpowiedź #923 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 16:16:55 »
Akurat z tym numerem było podobnie jak z wydaniami StudiaLain, nie zdążyłeś kupić przed premierą, to wpadałeś w panikę i kupowałeś gdzie dostępny. Z tym że tutaj masz niemal pewność, że dodrukowany będzie. Niemniej nie uważam że jest w tym coś złego, że ktoś kupuje komuś coś co u niego jest dostępne i ten drugi z wdzięczności dodaje mu na 1-2 piwka.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Wrzesień 2025, 16:18:58 wysłana przez celtic »
Trzy Cienie - 10/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline komiks

« Odpowiedź #924 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 17:10:40 »
Niemniej nie uważam że jest w tym coś złego, że ktoś kupuje komuś coś co u niego jest dostępne i ten drugi z wdzięczności dodaje mu na 1-2 piwka.
Jeśli w to wierzysz 😂 Chociaż nie zdziwię się, jak zaraz Bazyliszek będzie sprzedawał po cenie poniżej zakupu, jeśli okaże się, że te komiksy będą leżakowały.😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #925 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 17:19:34 »
Nikt nie mówi że to jest nielegalne, tylko po prostu słabe. To tak jakby Bazyl stał sobie w cukierni, za nim stała matka z dzieckiem, które poprosiłoby ją o pączka, a Bazyl by dumnie wykupił wszystkie pączki. Legalne zachowanie jak najbardziej ale jednocześnie żałosne.

Bazyliszku. Dobrze by było jakbyś posłuchał donTa, bo słusznie prawi...:) Kupuj sobie co tam chcesz i ile; ale takie ostentacyjne chwalenie się pierdylionem egzemplarzy podczas gdy fani często muszą walczyć "łokciami" żeby kupić jeden własny...No może powodować zgagę i kwasik.  :D

I nie. Nie wszyscy tak robią.  :P Ja na przykład jeśli nawet kupuje 2 egzemplarze jakiegoś komiksu z dowolnego uniwersum; czy książki np z Legend Star Wars to są to inne wydania; jedno anglojęzyczne, drugie polskojęzyczne [jeśli jest].

To jest mój osobisty temat na tym forum, o tym co trafiło na moją półkę. Nie rzucam tego na tematy ogólne. Jak nie chcesz, to nie wchodzisz tutaj i po problemie. No i widać, że nie oglądałaś "Tajemnic Smallville" bo to już nie te czasy. Jak kogoś stać to kupuje tak jak Lex Luthor - jeden do Kolekcji i jeden do czytania. Ten komiks stał się atrakcyjny i ze względu na premierę drugiej części historii Red Hooda i tego, że to jest 400 stron komiksu za 50 zł. Stosunek jakość/cena jest mega korzystny. Nic dziwnego, że znika z półek. Na mnie to też działa.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Wrzesień 2025, 17:29:39 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #926 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 17:45:14 »

No i widać, że nie oglądałaś "Tajemnic Smallville" bo to już nie te czasy.

Tu się grubiutko mylisz, bo oglądałam "Tajemnice Smallville" na TVN. Może nie każdy odcinek, ale sporo. ;D

Wg mnie rób co chcesz. Możesz kupować i po 30 sztuk każdego komiksu jaki Ci pasuje. To nie jest problem w życiu moim zdaniem co se kto kupuje. Tylko ci mówię że nie każdy się do Ciebie za to uśmiechnie.  :P Co też nie jest problemem.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Wrzesień 2025, 17:48:22 wysłana przez Harlequinka »
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline Xmen

« Odpowiedź #927 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 18:18:09 »
A tak ogólnie o co chodzi z tym tomem? to taki dobry komiks?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #928 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 18:33:32 »
A tak ogólnie o co chodzi z tym tomem? to taki dobry komiks?
Nie jest. Takie czytadełko. Mi utkwiło w pamięci (czytałem lata temu) jak został tam przedstawiony Black Mask - taki przerysowany, pulpowy złoczyńcy z czarnym humorem. Bardzo mi się to podobało.

Offline Adolf

« Odpowiedź #929 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 22:37:48 »
Jezusie... Właśnie podsunęliście Bazylowi pomysł co zrobić z komiksami Studia Lain. Biedny Arek.