Autor Wątek: 8azyliszek - kolekcja  (Przeczytany 128601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: 8azyliszek - kolekcja
« Odpowiedź #780 dnia: Pt, 18 Październik 2024, 19:14:17 »
Wrzesień był skromny pod względem komiksów które mnie interesowały, więc i zakupiłem niewiele.

Kaczki wyszły jeszcze w sierpniu. Zwlekałem chwilę, bo liczyłem, że upoluję je w taniej prasie, ale się tam nie pojawiły. Nie kupiłem BiZDC z Catwoman, więc dałem się skusić na 2 tom i powrót do słabych rysunków Cooke'a. Skoro zalega w magazynie od 8 lat, to się nad nim zlitowałem. Ale nie wiem, czy kupię tom 3.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #781 dnia: Pt, 18 Październik 2024, 20:28:49 »
Drugiego tomu Catwoman nie rysuje Darwyn Cooke. Warto najpierw sprawdzić niż wypisywać takie bzdury.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #782 dnia: Pt, 18 Październik 2024, 21:16:31 »
Jak kiedyś rozpakuję ten komiks, to może to stwierdzę. Na przykładowych stronach styl rysunków jest ten sam, co w 1 tomie. Dlatego go nie kupiłem 8 lat temu. Ale przepraszam za pomyłkę.

« Ostatnia zmiana: Pt, 18 Październik 2024, 21:38:41 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #783 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 15:00:46 »
Hłe hłe. Warto było sobie kupić nowy "Złoty Sierp" choćby tylko dlatego, by zobaczyć że Egmont przedrukowuje teraz Hachette. Co pokazuje, że Hachette jest lepsze. ;) Na wklejce jest ta sama grafika co na plakacie w 1 tomie testu Kolekcji Asterixa od Hachette Polska "Asterix Legionista". Czyli to samo co tutaj, moglibyśmy mieć już 9 lat temu, gdyby ludzie kupowali test i nastąpił restart. Dodatki, grafiki czekały na nas. Biję się w piersi, że nie byłem świadom, by puścić tą Kolekcję i Lucky Luke'a dalej w Polsce. Nie stracilibyśmy wtedy tyle czasu. Ehhh - szkoda.

Kolekcja z szachami Asterixa też nie wyszła. I ja też tylko 2 pierwsze numery kupiłem i zostały mi po niej dwie figurki. Na moim starym wpisie na blogu Google dawno wycięło moje zdjęcia. Zostały za to na stronie Dodatki w kiosku.

https://8azyliszkoweroznosci.blogspot.com/2015/04/asterix-legionista-hachette.html
https://dodatkiwkiosku.blogspot.com/2015/04/asterix-zota-kolekcja.html

Offline Kadet

« Odpowiedź #784 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 19:57:57 »
Hłe hłe. Warto było sobie kupić nowy "Złoty Sierp" choćby tylko dlatego, by zobaczyć że Egmont przedrukowuje teraz Hachette. Co pokazuje, że Hachette jest lepsze. ;) Na wklejce jest ta sama grafika co na plakacie w 1 tomie testu Kolekcji Asterixa od Hachette Polska "Asterix Legionista". Czyli to samo co tutaj, moglibyśmy mieć już 9 lat temu, gdyby ludzie kupowali test i nastąpił restart. Dodatki, grafiki czekały na nas. Biję się w piersi, że nie byłem świadom, by puścić tą Kolekcję i Lucky Luke'a dalej w Polsce. Nie stracilibyśmy wtedy tyle czasu. Ehhh - szkoda.

Bazyliszku, z całym szacunkiem - i powtarzam to już po raz n-ty - sprawdź fakty, zanim coś napiszesz, bo po raz kolejny szerzysz fałszywe informacje.

Egmont nie "przedrukowuje wydania Hachette" (zakładam, że mówisz tu o kolekcyjnej spółce-córce Hachette, która kiedyś wydała u nas test kolekcji Asteriksa) i na pewno nie jest to "to samo co tutaj". Egmont opiera nową edycję "Asteriksa" na francuskim wydaniu wydawnictwa Atlas zwanym "Les Archives Asterix".

https://www.bedetheque.com/serie-36874-BD-Asterix-Collection-Atlas-Les-archives.html

Kolekcja Asteriksa, którą testowało u nas Hachette, też była oparta na tym wydaniu, ale to była znacznie cieńsza wersja. W wydaniu Atlasa i w wydaniu Egmontu jest ponad 40 stron dodatków. Okrojone wydanie Hachette miało osiem stron dodatków, co prawda trochę gęściej zadrukowanych. Tak więc Hachette wzięło wydanie Atlasu, przycięło je i walnęło panoramę na grzbiety, a Egmont wziął wydanie Atlasu i wydaje je w całości.

Czyli gdyby Hachette się udało zacząć kolekcję, dostalibyśmy uboższe wydanie z ograniczoną dostępnością, a Egmont wydaje w standardowej dystrybucji pełne wydanie oryginalne. Decyzję o tym, co tu jest lepsze, pozostawiam wszystkim czytelnikom, bo sam mogę nie być do końca obiektywny w tej kwestii ;)

EDIT: no tak, w wydaniu kolekcyjnym byłaby jeszcze grafika. To już pytanie, co jest dla kogoś istotniejsze: grafika z postacią czy kilkanaście stron dodatków.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Październik 2024, 20:23:19 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #785 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 07:54:54 »
@UP
Grafika i plakat. Komiksów mam już na pęczki. Grafiki są w mniejszości, bo występują tylko w Thorgalu i teście Marvel Must Have.

I ja nie piszę o Kolekcji Atlasu, tylko o wersji francuskiej wersji Hachette, którą teraz drukuje Egmont. Oczywiście, że nie chodzi mi o test z 2015, bo tamten miał granatowe ramki, a nie różnokolorowe.

https://www.bedetheque.com/serie-67301-BD-Asterix-Hachette-La-collection-officielle.html

"Dans chaque album, découvrez 18 pages de supplément exclusif sur les coulisses de la série !"

18 stron dodatków, nie 8.

Offline michał81

« Odpowiedź #786 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 10:06:42 »
A skąd Hachette ma te materiały? Z Kolekcji Atlasu.  Więc Egmont wydaje na tej samej bazie, co jakas inna kolekcja Hachette, kiedy Polskie Hachette nie było w stanie ogarnąć tej kolekcji.

Offline Kadet

« Odpowiedź #787 dnia: Śr, 23 Październik 2024, 01:30:36 »
Chwila, chwila, chwila. Przecież wyraźnie piszesz:

Na wklejce jest ta sama grafika co na plakacie w 1 tomie testu Kolekcji Asterixa od Hachette Polska "Asterix Legionista". Czyli to samo co tutaj, moglibyśmy mieć już 9 lat temu, gdyby ludzie kupowali test i nastąpił restart. Dodatki, grafiki czekały na nas. Biję się w piersi, że nie byłem świadom, by puścić tą Kolekcję i Lucky Luke'a dalej w Polsce. Nie stracilibyśmy wtedy tyle czasu. Ehhh - szkoda.

więc to oczywiste, że odnosisz się do testu kolekcji Asteriksa z 2015 r. Nic nigdzie nie było w Twoim poście o nowej wersji kolekcji z 2020 r., której nawet u nas nie testowali.

I tak jak pisze michał81, Egmont nie używa jako bazy kolekcji Hachette. Egmont korzysta z wydania wydawnictwa Atlas, z którego najwyraźniej korzystały też obie kolekcje Hachette. Tyle że w przeciwieństwie do nich nie wycina dodatków z wydania Atlasu (z tego, co widziałem na sieci, test z 2015 r. miał 8 stron dodatków; jeśli kolekcja z 2020 r.  ma 18 stron dodatków, to wychodzi, że coś i tak wycięli z wydania Atlasu, które ma ponad 40 stron dodatków - no chyba że używają jakiejś bardzo małej czcionki :) ).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #788 dnia: Śr, 23 Październik 2024, 05:48:06 »
no chyba że używają jakiejś bardzo małej czcionki :)
pewnie drukuję 4 strony na jednej jak to mają w zwyczaju ;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #789 dnia: Śr, 23 Październik 2024, 09:33:59 »
No tak, tylko że gdyby tamta niebieska Kolekcja wyszła w 2015-2016 to wszystkie tomy zdążyłyby wyjść góra do 2018 roku i do dziś byśmy już o niej zapomnieli i mogli wydać to jeszcze raz z większą ilością dodatków jak to zrobili w 2020 we Francji. Czyli dokładnie to co się stało z Thorgalem. W latach 2014-16 wyszła w Polsce czerwona wersja w mniejszym formacie, teraz wychodzi niebieska w większym.

Najśmieszniejsze jest to, że wklejka w tym wydaniu, jest dokładnie taka sama jak plakat i panorama w Kolekcji Hachette. Egmont przedrukowuje 1 do 1 francuską Kolekcję, więc Hachette Polska nie musi już tego robić. Tylko braku oddzielnych grafik szkoda.

Online Castiglione

« Odpowiedź #790 dnia: Śr, 23 Październik 2024, 17:42:41 »
No tak, tylko że gdyby tamta niebieska Kolekcja wyszła w 2015-2016 to wszystkie tomy zdążyłyby wyjść góra do 2018 roku i do dziś byśmy już o niej zapomnieli i mogli wydać to jeszcze raz z większą ilością dodatków jak to zrobili w 2020 we Francji. Czyli dokładnie to co się stało z Thorgalem. W latach 2014-16 wyszła w Polsce czerwona wersja w mniejszym formacie, teraz wychodzi niebieska w większym.

Jeśli to prawda to oszczędzę swoje pieniądze. Ale nie rozumiem tego brnięcia w duble.

---
Najśmieszniejsze jest to, że wklejka w tym wydaniu, jest dokładnie taka sama jak plakat i panorama w Kolekcji Hachette.
No po prostu boki zrywać, nie wiem czy coś zatrzyma tę karawanę śmiechu.

Offline michał81

« Odpowiedź #791 dnia: Śr, 23 Październik 2024, 18:34:23 »
Najśmieszniejsze jest to, że wklejka w tym wydaniu, jest dokładnie taka sama jak plakat i panorama w Kolekcji Hachette. Egmont przedrukowuje 1 do 1 francuską Kolekcję, więc Hachette Polska nie musi już tego robić. Tylko braku oddzielnych grafik szkoda.
Może zanim kolejny raz skłamiesz powtarzając swoje urojenia sprawdź jaka wklejka jest w Kolekcji Atlasu.

Offline Kadet

« Odpowiedź #792 dnia: Śr, 23 Październik 2024, 22:37:35 »

Ale po co nam by była kolekcja z małą ilością dodatków i potem znowu kolekcja z trochę większą ilością dodatków (ale zapewne w części tych samych), które pewnie sprawiłyby, że Egmont nie wydałby swojej wersji z wszystkimi dodatkami?

W każdym razie: grafika na wewnętrznej stronie okładki w wydaniu Egmontu jest taka sama, jak grafika w oryginalnej wersji wydawnictwa Atlas, jak widać na tym filmiku, który już wrzucałem na forum.
Hachette sobie wzięło tę grafikę i walnęło ją na panoramę i plakat. To jest zmodyfikowany kadr z albumu "Wróżbita".

https://www.youtube.com/watch?v=hYG6Q1asrUQ

Tak więc Egmont opiera się na pierwotnym francuskim wydaniu Atlasu, a nie na kolekcjach Hachette.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #793 dnia: Cz, 24 Październik 2024, 07:39:06 »
@Castiglione
Sam pisałeś na forum, że dany komiks nie jest dublem, jeśli nie mam go na swojej półce. Większość tomów Asterixa podpada pod tą definicję. :)

Ale po co nam by była kolekcja z małą ilością dodatków i potem znowu kolekcja z trochę większą ilością dodatków (ale zapewne w części tych samych), które pewnie sprawiłyby, że Egmont nie wydałby swojej wersji z wszystkimi dodatkami?

Po co zadajesz mi pytania, na które sam sobie odpowiadasz? :) Asterixy z Leksykonem były lepsze niż gołe wydania, bez dodatków. Niebieska Kolekcja Hachette była lepsza od wydań z Leksykonem. Francuska Kolekcja, którą Hachette wydała w 2020 jest jeszcze lepsza od ich Niebieskiej. Teraz wydaje ją Egmont, ale bez grafik. Hachette Polska dodałaby jeszcze grafiki.
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Październik 2024, 07:42:46 wysłana przez Bazyliszek »

Online Castiglione

« Odpowiedź #794 dnia: Cz, 24 Październik 2024, 09:52:51 »
Francuska Kolekcja, którą Hachette wydała w 2020 jest jeszcze lepsza od ich Niebieskiej. Teraz wydaje ją Egmont, ale bez grafik.
Już kilka razy ci napisano, że Egmont nie wydaje kolekcji Hachette (18 stron dodatków), tylko oryginalną wersją Atlasu (40 stron dodatków). Mam nadzieję, że nie skończy się na ostatnim razie i moderacja w końcu się za ciebie zabierze.