Autor Wątek: 8azyliszek - kolekcja  (Przeczytany 173735 razy)

Offline WolfSazen

Odp: 8azyliszek - kolekcja
« Odpowiedź #900 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 09:10:41 »
Co najmniej kilkanaście ofert sprzedaży tego komiksu pojawiło się w internecie, ale nagonka jest oczywiście tylko na mnie. Że o poprzednim szale na Weapon X Limited nie wspomnę.

To że inni skaczą z mostu nie znaczy że każdy musi tak robic :)

Offline donT

« Odpowiedź #901 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 09:35:19 »
Rada na przyszlosc. Robisz takie akcje, ok - rob. Nikt nie zabrania. ALE! Nie chwal sie tym publicznie, na forum, gdzie wiekszosc to fani, nie biznesmeni. To bije po oczach i zwyczajnie po ludzku - wkurwia.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline komiks

« Odpowiedź #902 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 09:41:44 »
Chłop kupił komiksy, zapłacił za nie, nikogo nie okradł. Może tam gdzie kupił to leżały sobie kilka dni bez zainteresowania?
Pominąłeś jeden szczegół - kupił nie dla siebie, tylko na handel.
Z czym masz problem, z nazywaniem tego skalperstwem czy z negatywną oceną skalperstwa?
Pierwsze to fakt, drugie jest sprawą indywidualną i każdy ma prawo do samodzielnej oceny.

Mnie osobiście nie przeszkadza, gdy ktoś od czasu do czasu kupi jeden czy dwa egzemplarze na handel, wtedy nie nazwał bym tego skalperstwem. Ale jeśli ktoś kupuje spore ilości i być może w ciągu całego roku przekracza próg podatkowy, to już jest zorganizowana działalność. Nie wiem czy @Bazyliszek przekroczy próg, ale spore ilości pokazał na zdjęciach.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #903 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 09:46:02 »
Bazyliszku. Dobrze by było jakbyś posłuchał donTa, bo słusznie prawi...:) Kupuj sobie co tam chcesz i ile; ale takie ostentacyjne chwalenie się pierdylionem egzemplarzy podczas gdy fani często muszą walczyć "łokciami" żeby kupić jeden własny...No może powodować zgagę i kwasik.  :D

To nie jest scalperstwo, jeśli wszyscy tak robią. :)

I nie. Nie wszyscy tak robią.  :P Ja na przykład jeśli nawet kupuje 2 egzemplarze jakiegoś komiksu z dowolnego uniwersum; czy książki np z Legend Star Wars to są to inne wydania; jedno anglojęzyczne, drugie polskojęzyczne [jeśli jest].
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Wrzesień 2025, 09:56:15 wysłana przez Harlequinka »
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Online eyesore

« Odpowiedź #904 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 09:58:06 »
Bazyliszku. Dobrze by było jakbyś posłuchał donTa, bo słusznie prawi...:) Kupuj sobie co tam chcesz i ile; ale takie ostentacyjne chwalenie się pierdylionem egzemplarzy podczas gdy fani często muszą walczyć "łokciami" żeby kupić jeden własny...No może powodować zgagę i kwasik.  :D
No właśnie, zadałem pytanie ale nikt mi nie odp, czy faktycznie trzeba się łokciami rozpychać żeby kupić egzemplarz?
Nie wiem jak to teraz wygląda ale z tego co pamiętam, jak kupowałem WKKM, to leżały wszędzie, Empik, saloniki prasowe, można było kupić też na Gildii itd.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #905 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 10:01:31 »
Heh. eyesore, myślę że akurat tutaj na Specu my wszyscy mamy trochę "komiksową traumę" przez trudności z dostępnością komiksów od studia_lain...😅 Gdzie się wszyscy rzucamy jak szczerbaty na suchary i jakby jutra [komiksu] miało nie być.🤣 I często ni ma! 😉

A Bazyliszek uderza, może niechcący; w czuły punkt.  :D
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Online eyesore

« Odpowiedź #906 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 10:09:57 »
Heh. eyesore, myślę że akurat tutaj na Specu my wszyscy mamy trochę "komiksową traumę" przez trudności z dostępnością komiksów od studia_lain...😅 Gdzie się wszyscy rzucamy jak szczerbaty na suchary i jakby jutra [komiksu] miało nie być.🤣 I często ni ma! 😉

A Bazyliszek uderza, może niechcący; w czuły punkt.  :D
Ja wiem jak wygląda sytuacja z SL i pamietam jak wyglądała sytuacja z WKKM. Dany numer był wszędzie dostępny przez 2 tygodnie po czym wjeżdzał kolejny, co nie było niczym nadzwyczajnym bo taki był deal, nowy co 2 tygodnie.
Teraz nie mam pojęcia bo ani mnie to nie interesuje ani nie mam czasu więc poważnie się pytam czy obecnie kolekcje są po staremu, dostępne wszędzie przez dwa tygodnie czy raczej SL style, bierz bo limitowane do powiedzmy 1000 egzemplarzy.

Offline xanar

« Odpowiedź #907 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 10:31:37 »
Rada na przyszlosc. Robisz takie akcje, ok - rob. Nikt nie zabrania. ALE! Nie chwal sie tym publicznie, na forum, gdzie wiekszosc to fani, nie biznesmeni. To bije po oczach i zwyczajnie po ludzku - wkurwia.
Mozę jak jest cel, zupełnie tak jak wygląda jego większość postów, może on czerpie jakąś przyjemność z tego, nie wiem.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline donT

« Odpowiedź #908 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 10:42:03 »
Faktycznie. To moze byc podpucha.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline celtic

« Odpowiedź #909 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 14:44:06 »
Takie pytanko mam do tych osób krytykujących, gdzie mają kupić dany egzemplarz kolekcji osoby, w których miejscowości empika nie ma? A na stronie Hachette, akurat tego numeru przez ponad tydzień po premierze nie było?
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline komiks

« Odpowiedź #910 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 14:51:38 »
Może nie było, bo skalperzy wykupili?
Nie wpadłeś na to? 😂

Offline celtic

« Odpowiedź #911 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 15:00:48 »
Akurat na ten numer czekał nie jeden fan Batmana, więc jego szybkie zniknięcie nie zaskakuje. Ale chyba źle zrozumiałeś pytanie, co mają zrobić osoby, które nie mają empika pod ręką?
I jeszcze jedno, dlaczego Hachette potrafi te mniej poczytne kolekcję pościć np do gildii, a tej kolekcji nie potrafi?
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Wrzesień 2025, 15:02:54 wysłana przez celtic »
Trzy Cienie - 10/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline komiks

« Odpowiedź #912 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 15:24:38 »
Pytasz hipotetycznie? Bo ten numer jest do kupienia
https://kolekcja-hachette.pl/pl-pl/kolekcja-DC.pl/shop/

Jeśli chwilowo nie ma, to można poczekać albo kupić od normalnego sklepu, bo one tez sprzedają te komiksy. Można tez kupić na Allegro od normalnego sprzedawcy, który ma szeroki asortyment i nie żeruje na wybranych tytułach, tylko po prostu sprzedaje komiksy. Jest wiele możliwości.

Offline celtic

« Odpowiedź #913 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 15:41:53 »
"Normalni" sprzedawcy sprzedawali ten numer na allegro po premierze za 100-129 zl. Przez ponad 7 dni po premierze ten numer w sklepie Hachette miał status "wyprzedany". Pojawił się na ich stronie 10 dnia od ukazania się?
"Normalne" sklepy zarabiały na nim 100-150% od ceny okładkowej, a tu Bazyliszek jest gnębiony za to że załatwiał to dla osób które empika pod ręką nie mają.
Trzy Cienie - 10/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #914 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 15:47:42 »
Kurczę blade. ???

BAZYL TO MÓW ŻE TO DLA INNYCH KUPIŁEŚ! ;D

Inaczej wychodzą potem kwiatki i nieporozumienia w eterze. 🙃