Też warto dobrze wybrać ścianę, w niektórych blokach ściany nienośne są tak cienkie, że po jednym ruchu wiertarką przebijesz się na wylot.
To prawda, zazwyczaj jest to 6 cm, więc wiercenie głębiej niż 4-4,5 cm to już duże ryzyko, bo udar ma tendencję do "bicia" ściany i można się przewiercić na wylot z drugiej strony wybijając ładny kawałek betonu - mnie się zdarzyło dwa razy

Z drugiej strony taka ściana nawet 6cm betonu trzyma na amen jak się to dobrze zrobi - ja sobie w salonie zrobiłem półeczki od Cellaio, najpierw takie mniejsze montowane na ścianie działowej grubej 20cm, ale po jakimś czasie było to już zdecydowanie za mało miejsca to przyszła pora na większe - no i te większe montowane są na 6cm betonie - trochę nerwów było, ale dobrze się skończyło, całość "wisi" w powietrzu i ma taką nośność, że można na tym usiąść i ani drgnie.
Obecnie w sumie mam na tym ponad 500 pozycji, ale jakbym poupychał "ile wlezie" to pod 1000 luzem dobiję, nie licząc szafek zamykanych, bo głębokość też sobie odpowiednio dobrałem (20, 25, 30, 35 i 40 cm).
To takie reprezentatywne półeczki/mebelki, będą tu stały tylko te najważniejsze pozycje, bo 500-1000 to tak czy siak mało, no ale zawsze coś