Autor Wątek: UFO istnieje?  (Przeczytany 34909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline perek82

Odp: UFO istnieje?
« Odpowiedź #45 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 11:35:39 »
Być może, gdyby nastąpił kontakt z domyślnie daleko bardziej rozwiniętą cywilizacją, to religie by ją okrzyknęły jako wysłanników diabła / szatana czy co tam w różnych miejscach na świecie się uważa za źródło zła:)

Bardziej mi chodziło, czy już teraz ktoś wprost wprowadził do oficjalnej nauki którejś z religii, że wiara w życie pozaziemskie jest bluźnierstwem.
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline eyesore

« Odpowiedź #46 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 11:46:53 »

Bardziej mi chodziło, czy już teraz ktoś wprost wprowadził do oficjalnej nauki którejś z religii, że wiara w życie pozaziemskie jest bluźnierstwem.
Raczej nie bo to za bardzo wykracza po za strefę ich rozumowania, wiesz, oni będą nauczać jak masz żyć w rodzinie i wychowywać dzieci oraz jak kobiety mają rodzić a nie zajmować się ufoludkami.

Offline parsom

« Odpowiedź #47 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 11:53:52 »

Jak się zastanowisz to jednak wyklucza i to na wielu płaszczyznach.

No nie, nie wyklucza. To jest dorabianie gęby i szukanie problemu na siłę.

Offline Koalar

« Odpowiedź #48 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 12:12:41 »
Nasza cywilizacja zrobiła wielki skok technologiczny w parę tysięcy lat (a jaki zrobiła w 100 lat). Możliwe jest, że gdzieś niedaleko w kosmosie istnieje cywilizacja, która rozwijała się np. 100 tys. lat. Opanowała podróże kosmiczne na tyle, że może podróżować na naszą planetę, ale co jakiś czas trafiają jej się wypadki i coś tam ląduje w łapach rządów. Możliwe też, że jakaś cywilizacja rozwijała się od milionów lat i jest na tyle zaawansowana technicznie, że nie robi jej problemów podróżowanie na ogromne odległości i nie robi jej problemów ukrycie tego, że robi sobie wycieczki na naszą planetę. Ostatnio jest modny temat AI i jeśli na jakimś świecie AI zyskałaby świadomość i przejęłaby władzę nad tamtym światem, to rozwijałaby się w superszybkim tempie. Mogłaby dojść do wniosku, że na innych światach też jest życie i mogłaby chcieć to zbadać (z ciekawości albo wybadać, czy nie jest zagrożona). I mogłaby poświęcić na to całe swoje możliwości i zasoby swojej planety. Możliwe też, że jesteśmy sami (jakbym miał strzelać, to raczej nie jesteśmy).

Co do religii, to kościół zawsze może się dostosować do sytuacji przez zmianę podejścia czy interpretacji, co chyba miało już miejsce wielokrotnie (kwestia ewolucji czy heliocentryzmu). O kosmitach coś jest ponoć w scjentologii.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 13:08:11 »
No nie, nie wyklucza. To jest dorabianie gęby i szukanie problemu na siłę.

Doceniam argumenty. Oh wait...  I jeśli ktoś z nasz szuka problemu to nie ja. Religie obchodzą mnie tyle co zeszłoroczny śnieg, a rozmawiamy o potencjalnych implikacjach spotkania z obcymi.

@Perek82 nie wiem czy ktoś wprowadził. Ale trudno byłoby pominąć taki nowy i niemały "problemik" w dogmacie. Chyba ze byłoby jak w Eternalsach i w oceanie leżałby obcy wielkosci Norwegii i kazdy udawałby że nic takiego się nie stało ;)

@Koalar Scjentologia opiera się na obcych. Niemniej trudno ją traktowac poważnie... no chyba, ze okaże sie włąsnie że rząd USA przejął statek z ich bogiem ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 30 Czerwiec 2023, 13:12:31 wysłana przez Bender »

Offline misiokles

« Odpowiedź #50 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 13:11:42 »
Możliwe też, że jakaś cywilizacja rozwijała się od milionów lat i jest na tyle zaawansowana technicznie, że nie robi jej problemów podróżowanie na ogromne odległości i nie robi jej problemów ukrycie tego, że robi sobie wycieczki na naszą planetę.

Problem z tym, że coraz lepsze metody obserwacyjne wszechświata pokazują coraz mocniej, że życie jest tylko lokalną ciekawostką a życie wszechświata (dżety, błyski, czarne dziury) to są takie ilości energii, że nawet nie ma co porównywać skali. I zapewne kiedyś odkryjemy wzoru i liczby by zakrzywiać czasoprzestrzeń, teleportować materię, przesuwać się w fazie, ale też wyliczymy również, żeby zagiąć przestrzeń o 1 parsek będzie potrzebna energia równa sumie atomów miliona słońc. Więc albo idziemy w Galactusy, a to wyklucza kosmitów w amerykańskich bazach, albo musimy żyć z fatalizmem, że 99.99% cywilizacji pozaziemskich umiera wraz z gasnącym słońcem, gdyż we własnym układzie słonecznym znajduje się za mało energii, by rozkwitnąć gdzieś dalej. Praw zachowania energii nie przeskoczy się, ta zawsze będzie skończona.

Offline parsom

« Odpowiedź #51 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 13:39:14 »
Doceniam argumenty. Oh wait...  I jeśli ktoś z nasz szuka problemu to nie ja. Religie obchodzą mnie tyle co zeszłoroczny śnieg, a rozmawiamy o potencjalnych implikacjach spotkania z obcymi.

Moment... To ty stwierdziłeś, że to byłby problem dogmatyczny czy że to się wyklucza na gruncie dogmatów (nie wprost, ale jednak - bo tego dotyczyło pytanie na które odpowiedziałeś). Potem uzasadniłeś to kukłą, którą sobie stworzyłeś. Nie ma tu żadnego problemu, to co pokazałeś na poparcie tezy, że życie pozaziemskie byłoby problematyczne na gruncie dogmatycznym to są tylko twoje dywagacje.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 14:23:25 »
Moment... To ty stwierdziłeś, że to byłby problem dogmatyczny czy że to się wyklucza na gruncie dogmatów (nie wprost, ale jednak - bo tego dotyczyło pytanie na które odpowiedziałeś). Potem uzasadniłeś to kukłą, którą sobie stworzyłeś. Nie ma tu żadnego problemu, to co pokazałeś na poparcie tezy, że życie pozaziemskie byłoby problematyczne na gruncie dogmatycznym to są tylko twoje dywagacje.

Nie kukłą tylko logicznym i zasadnym podejrzeniem implikacji. Trudno mówić o konkretach bo hipotezujemy nie wiedząc z jakiego rodzaju obcymi mielibysmy do czynienia i jakie faktycznie mogłoby to nieśc konsekwencje. Sta trudno mi przedstawiać konkretne dowody, Natomiast lepsze to niż "nie, bo nie"

Może uprościłem sprowadzajac to tylko do dogmatu, ale konsekwencje mogłyby być szersze i dotyczyć samego podejścia wierzacych a nie tylko dogmatów.

Z ciekawosci, jak myśłisz czy bez konsekwencji dla wiary, byłoby pojawienie się kosmitów, którzy udowodniliby, ze to oni stworzuli życie na ziemi? I know sci-fi i skrajny przypadek. Ale co wtedy?
« Ostatnia zmiana: Pt, 30 Czerwiec 2023, 14:28:47 wysłana przez Bender »

Offline parsom

« Odpowiedź #53 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 14:38:51 »
Konsekwencje odkrycia cywilizacji pozaziemskiej byłby z pewnością daleko idące itd., itp. Ja odnoszę się tylko do tego, że możliwość istnienia takiej cywilizacji nie podważa żadnych dogmatów religijnych.
Co do udowodnienia przez kosmitów, że oni stworzyli życie na Ziemi. Nawet wtedy pozostaje pytanie - skąd wzięli się ci kosmici?
Nieco nieuczciwym jest stawianie sprawy w taki sposób, że ewentualne istnienie kosmitów stanowi problem dla religii i wykazałoby ich bezsensowność. Równie dobrze mogę np. zapytać co by było, gdyby zjawili się kosmici, powiedzieli że stworzyli życie na Ziemi, ale np. Chińczycy są jakąś aberracją, zanieczyszczeniem który wdarło się w ich plan.

Offline komiks

« Odpowiedź #54 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 14:46:01 »
Przecież religia (rozumiem, że rozmawiamy tutaj głównie o Watykanie), nie ma żadnego problemu żeby zmieniać zdanie, Sobór Watykański II jest tego przykładem.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Bender

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 15:25:15 »
Konsekwencje odkrycia cywilizacji pozaziemskiej byłby z pewnością daleko idące itd., itp. Ja odnoszę się tylko do tego, że możliwość istnienia takiej cywilizacji nie podważa żadnych dogmatów religijnych.
Co do udowodnienia przez kosmitów, że oni stworzyli życie na Ziemi. Nawet wtedy pozostaje pytanie - skąd wzięli się ci kosmici?
Nieco nieuczciwym jest stawianie sprawy w taki sposób, że ewentualne istnienie kosmitów stanowi problem dla religii i wykazałoby ich bezsensowność. Równie dobrze mogę np. zapytać co by było, gdyby zjawili się kosmici, powiedzieli że stworzyli życie na Ziemi, ale np. Chińczycy są jakąś aberracją, zanieczyszczeniem który wdarło się w ich plan.

Nie ma w tym nic nieuczciwego. Jednak jest pewien zespół dogmatów powiazany z każda religią. Przesuwanie granicy co jakiś czas jednak te dogmaty podważa. Pytanie A skąd sie wzieli kosmici jednak nie umacnia religii a jedynie rozwadnia ja całkowicie sprowadzając to do pytania skąd coś się wzięło i niestety nie ma to nic wspólnego z powrzechnym rozumieniem kościoła jako takiego, jego aktualnej formy, który jednak jest jakimś fundamentem.  I w tym kontekście ten fundament byłby naruszony mocno. Jeśli religię sprowadzasz do pytania "jak powstało istnienie" to wybacz ale z dogmatami kościoła nie ma to juz wiele wspólnego. W sensie pytanie jest podobne, ale odpowiedzi moga byc bardoz różne. No.. moze  ma cośtam wspólnego z buddyzmem. ;)

Offline parsom

« Odpowiedź #56 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 15:50:01 »
Ponawiam pytanie - jakie więc dogmaty ma podważać istnienie kosmitów?
A nieuczciwość polega na tym, że wymyślasz potencjalne i piramidalne scenariusze i stawiasz pytanie - i co wy katole wszeteczne na to? No to ja ci wymyślam podobne scenariusze - i co ty na to?

Bender

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 16:20:42 »
Ponawiam pytanie - jakie więc dogmaty ma podważać istnienie kosmitów?
A nieuczciwość polega na tym, że wymyślasz potencjalne i piramidalne scenariusze i stawiasz pytanie - i co wy katole wszeteczne na to? No to ja ci wymyślam podobne scenariusze - i co ty na to?

Jeśli ktoś coś wymyśla to Ty moje rzekome nastawienie. Przyklad podałem Ci wyżej, skrajny, ale w tym wypadków równie prawdopodobny jak samo przybycie obcych. Sam fakt skierowania dogmatów wiary tylko do ludzi w tym przypadku też wzbudziłby wątpliwości (skoro zakładamy, że bóg stworzył wszystko.

Offline komiks

« Odpowiedź #58 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 17:53:34 »
Idealnie w czas i na temat :)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Dracos

« Odpowiedź #59 dnia: Pt, 30 Czerwiec 2023, 18:16:36 »
Czy religia (katolicka, albo inne rozpowszechnione po świecie) jakoś dogmatycznie wykluczają życie pozaziemskie? Serio pytam.

Trochę offtopowo - Pamiętam jakiś czas temu był projekt który miał na celu wyłonienie załogi do lotu na Marsa (pierwszym etapem miała być symulacja jak tak długą podróż zniosą ludzie odizolowani od środowiska). Projekt jakich wiele, ale pamiętam że jakiś imam/imamowie zabronili muzułmanom brania udziału w tym projekcie, na każdego miała zostać nałożona fatwa (coś à la ekskomunika, klątwa po naszemu), z tłumaczeniem że ludzie mogą żyć tylko na Ziemi bo ją Allah stworzył dla nich. Ale w islamie co mufti/imam/kadi to opinia jeden powie tak, a drugi powie inaczej. Nawet coś mi się kojarzy że przywódcy religijni Iranu wydali jakieś tam wytyczne że to jednak wszystko koszerne jest (bo Iran też się rozgląda po kosmosie i chyba mają swój program kosmiczny)

Oczywiście to była tylko taka ciekawostka na którą specjalnie nie zwróciłbym uwagi gdyby nie fakt że w zależności od potrzeb gospodarczych i wizerunkowych danego kraju przywódcy religijni mogą klepnąć co potrzeba.