Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 174849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #1800 dnia: So, 30 Marzec 2024, 11:15:10 »
Topowe drużyny raczej na braki finansowe nie narzekają. A żeby już miały z tego powodu celowo spadać to raczej bajka o żelaznym wilku jest.
Natomiast jakiego przykładu mam używać jak nie polskiego skoro po tym podwórku cały czas się miotamy?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1801 dnia: So, 30 Marzec 2024, 15:10:02 »
Topowe drużyny raczej nie narzekają na braki finansowe, bo ciągle mogą się zadłużać. Po krótkim szukaniu wygląda na to, że w 2023 roku:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Miliardy-na-boisku-i-granie-na-kredyt-Wykresy-o-pieniadzach-w-futbolu-ktore-warto-zobaczyc-8557129.html

U nas w Polsce też mnóstwo klubów jest na kredycie. Legia ma jakieś 200 mln złotych zadłużenia, ale za to nie jest na miejskiej kroplówce, z której kluby regularnie biorą po kilka mln złotych na sezon do swojego budżetu, bo nie przetrwają. Jak nie ma w Europie odważnych, tak trudno spodziewać, aby u nas się znaleźli ... co najwyżej zadłużone kluby dostaną kary do zapłacenia do nadzorcy i wszyscy będą zadowoleni. Najlepsze jednak jest to, że w naszej piłce kluby się burzą, że rząd nie chce im budować za publiczne pieniądze stadionów ... a obiecali.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1802 dnia: So, 30 Marzec 2024, 15:24:00 »
Sorry. Użyłem niewłaściwego określenia. Chodziło mi o topowe reprezentacje - czyt. federacje (w kontekście pomysłu dodatkowego finansowania niższych grup w LN).
Że kluby jadą na kredytach to rzecz oczywista.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1803 dnia: Nd, 31 Marzec 2024, 03:02:57 »
Sorry. Użyłem niewłaściwego określenia. Chodziło mi o topowe reprezentacje - czyt. federacje (w kontekście pomysłu dodatkowego finansowania niższych grup w LN).
Że kluby jadą na kredytach to rzecz oczywista.

W ostatnich latach zdarzało się, że Włochy albo Holandia nie jechały na Mundial, więc gdyby pojawił się dla nich jakiś cień szansy, że mogliby wejść tam jakąś okrężną drogą to sądzę, że wzięliby to pod uwagę bo gra toczy się o zbyt wysoką stawkę.

Offline perek82

« Odpowiedź #1804 dnia: Wt, 07 Maj 2024, 11:05:31 »
No dobra, zaczynamy dziś sezon w Anglii. Będzie jak zwykle mnóstwo niespodzianek, goli, kontrowersji. Oby emocje były do ostatniej kolejki, bo z tym to różnie bywało. Ale na papierze tak chyba idzie w tę stronę:
Man City - chyba trochę się osłabili, bo odeszli Gundogan i Mahrez. Kovacic raczej tyle w ataku nie da. To traktuję jako dobrą wiadomość dla całej ligi;
Arsenal - wzmocnił się właściwie w każdej linii: Timber (dziś czytałem opinię, że wygryzie White'a), Rice za Xhakę, Havertz (nie do końca czuję tego gościa, ale podobno liczby ma przyzwoite). Nawet bramkarza próbują nowego ściągnąć, mimo że Ramsdale zły wcale nie jest. Jeśli Saka i Martinelli jeszcze zrobią postęp, to znowu powinni popsuć trochę krwi City.
Man Utd - wymienili głównie bramkarza (Onana lepszym łapaczem raczej nie jest, ale jeśli dzięki temu zespół ma lepiej funkcjonować to ok, prawo trenera, żeby takie decyzje podejmować). Mount to nie wiem po co kupiony, a Hojlund za górę kasy to znak zapytania. Ligi nie zawojują.
Tottenham - jeśli opchną Kane'a to będą drużyną środka tabeli, szczególnie że robią to w ostatniej chwili, a mistrzami rekrutacji nigdy nie byli (po sprzedaży Bale'a sukcesu nie było). No i trener mi nieznany.
Liverpool - tutaj myślę będzie mocne odbicie. Nowa pomoc (Caisedo podobno dziś dopinany), atak wymieniony rok temu powinien w teorii lepiej funkcjonować. Obrona będzie dziurawa, ale może Konate z Virgilem dadzą jakąś stabilizację. TAA bronić już się raczej nie nauczy, poza tym dość oczywiste jest, co jest jego najmocniejszą stroną.
Chelsea - mnóstwo zmian, ale tam było wielu zawodników, którzy nic nie wnosili. Nowy trener, którego poważam i myślę, że będą pierwsze oznaki poprawy, ale sukcesu w tym sezonie bym się nie spodziewał.
Newcastle - podoba mi się, jak budują ten zespół (mniej podoba mi się źródło pieniędzy). Tonali z Milanu i Barnes z Leicester to niezłe uzupełnienie składu. Ciężko będzie od nich wywieźć punkty

Poza tym trochę mogą namieszać Aston Villa, Brighton (jeśli jeszcze ktoś tam jest do gry, bo trochę ich oskubano), Brentford.

Kandydatem do spadku jest wg mnie Wolverhampton - wyprzedani wszyscy, trener się zawinął przed startem sezonu. Luton (ciekawe jak mecze na tym stadioniku będą wyglądać), Sheffield, Forrest. Może Bournemouth czy Everton nawet będą walczyć o utrzymanie.

Sporo udało mi się trafnie przewidzieć. Niezależnie od rozstrzygnięcia (chociaż City już nieraz pokazali, że w końcówkach sezonu są bezlitośni), to Arsenal się postawił mocno. Liverpool zaliczył spory postęp, ale za rok już może być róznie (Kloppa się wymieni, Salah też już chyba na wylocie). Man Utd dramat. Chyba walczą, żeby się wymigać ze wszystkich pucharów w przyszłym sezonie. Tottenham do pewnego momentu grali świetnie, Chelsea strasznie nierówna. Brawo dla AVL.

We Włoszech dramat Napoli. Mistrzostwo dla Interu raczej niespodzianką nie było, chociaż przewaga już trochę tak. Bologna namieszała i się rozepchała między bogatszymi. No i trwa jeszcze walka o LM (Włosi będą mieli 5 drużyn w przyszłym sezonie).

Hiszpanii, Francji nie śledziłem.

Niemcy - chyba 2 mecze widziałem, ale wtedy Leverkusen ogrywał Bayern. Zobaczymy, czy w LM też tak będą grać. I czy ich zaraz Bayern wszystkich nie kupi.

Fortuna 1 liga - Znicz blisko utrzymania. Zaczęli fajnie, później tak trochę się usztywnili. W listopadzie / grudniu 4-5 meczów wygranych z rzędu i niedawno też z lepszymi 2 wygrane. Szkoda, że z bezpośrednimi rywalami nie poszło lepiej, bo już byłby relaks. Większość domowych spotkań byłem na stadionie i następny sezon też zamierzam chodzić. Ale jestem już pełen obaw, że nasz Tsubasa odejdzie, emeryt (zresztą wybrany do Rady Miasta) też już nie pogra. No i były informacje, że trener się zawinie do Warty Poznań.

LM - Borussia zrobiła niespodziankę. Anglicy też, tylko że negatywną. Jakoś mam wrażenie, że Real jest w tym roku nie do ogrania. Nawet jak nie idzie za bardzo, to znajdą sposób i wyszarpią zwycięstwo.
Dylan Dog 666 (2) **
Świat mitów: Midas **
Diabeł o mojej twarzy *
Armie zdobywcy ***
Skorpion (5) **

Offline perek82

« Odpowiedź #1805 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 13:52:49 »
Gdyby ktoś już chciał sobie zasymulować zbliżające się Euro:
https://www.excely.com/football/uefa-euro-2024-schedule.shtml
Dylan Dog 666 (2) **
Diabeł o mojej twarzy *
Armie zdobywcy ***
Skorpion (5) **

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1806 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 15:23:43 »
I tak najważniejsze, że Lewy będzie miał kolejną okazję do zrewanżowania się Mbappe

Offline perek82

« Odpowiedź #1807 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 11:05:49 »
Będą chętni do zabawy w typowanie wyników Euro jak w czasie poprzednich turniejów?
Dylan Dog 666 (2) **
Diabeł o mojej twarzy *
Armie zdobywcy ***
Skorpion (5) **

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1808 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 16:28:44 »
Zgłaszam gotowość.

« Odpowiedź #1809 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 14:25:55 »
  Też się piszę jakby co

No i można mówić o ostatecznym zakończeniu sezonu. Jakoś tak ogólnie, bez większych niespodzianek w europejskim światku piłki nożnej. Na wygranie wczorajszego finału dawałem Realowi 9 szans na 10 a i to nie wiem czy zbyt optymistycznie nie podszedłem do szans BVB, wiadomo niby grali fajnie, mieli swoje szanse, ale skończyło się jak się miało skończyć. Powiedzmy, niespodzianką jest wygranie najlepszej ligi świata przez Jagiellonię. Ja się w sumie cieszę, ale dla reszty wszechświata poza Polską nie ma to jakiegokolwiek znaczenia, więc lepiej spuścić na to kurtynę. No i Leverkusen, to co zrobili w tym sezonie jest niesamowite a i tak przewrócili się na sam koniec. Zwycięstwo Atalanty w finale, dla mnie osobiście żadna niespodzianka, widziałem ich mecze wcześniejsze w LE, kompletnie zgruzowali zarówno Liverpool jak i Olimpique Marsylię. Powiedzmy pewną niespodzianką, jest to że jakiś włoski dziadzia bez nazwiska i żadnych sukcesów, kompletnie rozłożył taktycznie po równo Kloppa, Alonsa i Gasseta. No jest jeszcze wygrana Greków w Pucharze Konfederacji, ale to kompletne peryferia, gdzie Legia i Lech po śmietnikach szperają. Reszta mocnych lig, kompletnie przewidywalnie. City, Real, Inter, PSG. Nie wydaje się, aby miało się to zmienić. No powiedzmy PSG może się zachwiać po odejściu Żółwika, Milan podobno jakąś mocniejszą ofensywę szykuje, ale jakoś nie widzę specjalnych zmian na podiach. Z ciekawostek, całkiem mocne tąpnięcie na rynku mendżerów na Wyspach.
   Nic, czekamy na Euro, gdzie nie oszukujmy się nasza reprezentacja zakończy turniej po trzech meczach, ale przynajmniej daleko do domu nie będą mieli.

Offline szulig

« Odpowiedź #1810 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 20:40:10 »

Nic, czekamy na Euro, gdzie nie oszukujmy się nasza reprezentacja zakończy turniej po trzech meczach, ale przynajmniej daleko do domu nie będą mieli.

NIe zgadzam sie z Tobą, uwazam ze jestes zbyt dużym optymistą. Już po drugim meczu będzie wiadomo że jadą do domu.

Ja tez sie piszę na zabawę.

Może warto wysłać wiadomosci prv do uczestników z poprzednich edycji z zapytaniem czy chcą uczestniczyc

« Odpowiedź #1811 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 21:58:15 »
  No, jakby nie patrzeć możliwy jest awans z trzema punktami więc kto wie? :)
  Interesująco po barażach o awans do Ekstraklapy. Arka do 87 prowadziła z Motorem, aby przegrać 1-2 i gnić dalej w drugiej lidze w przyszłym sezonie. Wiadomość jest ciekawa podwójnie biorąc pod uwagę, filmik z "rozmowy motywacyjnej" przeprowadzonej przez gdyńskie kibolstwo z drużyną, przed meczem z Sosnowcem (który zresztą przegrali) sprzed bodajże dwóch tygodni, który robi furorę tu i tam w internecie.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1812 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 23:31:33 »
Myślałem że nie dożyję Motoru w ekstraklasie, lata grania na trzecio czy czwartoligowych boiskach i zbierania oklepu od wiejskich drużyn typu Wierna Małogoszcz czy Kolejarz Stróże aż w końcu historia narodziła się na naszych oczach. Od ostatniego miejsca w drugiej lidze, baraże i awans do 1 ligi po baraże i awans do ekstraklasy po 32 latach !!!

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1813 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 23:40:54 »
A co do kadry to generalnie przestałem śledzić ich poczynania przed Katarem ale dziś rzuciły mi się w oczy takie oto złote myśli:
Robert Lewandowski wziął udział w pierwszej konferencji prasowej na czerwcowym zgrupowaniu.

"Nigdy wewnętrznie nie miałem poczucia, że mamy taką reprezentację, która ten medal powinna lub ma szansę zdobyć"

Sorry ale ktoś chciałby grać w drużynie z kapitanem co pitoli takie demotywujace farmazony?  Jest tam trochę młodych chłopaków i zamiast ich wspierać i nakręcać to na starcie podcina im skrzydła, kabaret.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1814 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 06:35:27 »
Myślałem że nie dożyję Motoru w ekstraklasie, lata grania na trzecio czy czwartoligowych boiskach i zbierania oklepu od wiejskich drużyn typu Wierna Małogoszcz czy Kolejarz Stróże aż w końcu historia narodziła się na naszych oczach. Od ostatniego miejsca w drugiej lidze, baraże i awans do 1 ligi po baraże i awans do ekstraklasy po 32 latach !!!
Gratuluję! Trzymałem kciuki za Motor w tych barażach