Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 199331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Deg

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #1575 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 20:05:28 »
Dobrze. Napiszę tak żebyś zrozumiał: to tam na końcu to jest tak zwana "emotka". Uśmiechnięta oznacza żart.
Więc spuść trochę pary, bo albo głową w sufit uderzysz albo pękniesz.
Patrz, a ja myślałem, że uśmiechnięta to radość lub zadowolenie, a żart to taka ;)
Nie pękłem i w sufit nie uderzyłem :) (nie żart).
Też trochę wyluzuj.
This is my truth, tell me yours.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1576 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 21:36:38 »
Oczy krwawiły, ale dzięki Kacprowi mamy Puchar Polski

« Odpowiedź #1577 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 19:56:07 »
 I jak wrażenia po zakończeniu? Arsenal mistrzowie frajerstwa mniej więcej na poziomie tego czego wczoraj dokonała Borussia, chociaż dla mnie prywatnie tak ich przebijają. City to jakiś wynaturzony potwór, runda jesienna była przeciętna w ich wykonaniu i wydawało się, że ten Haaland mimo kręcenia rekordów bardziej im przeszkadza niż pomaga, ale ta druga połowa sezonu to masakra, to chyba najlepsza drużyna jaką kiedykolwiek miał Guardiola nie ma różnicy czy Haaland jest czy go nie ma, w teorii rozbiją ten Inter w pył. Newcastle niespodzianka, pod koniec już się zataczali nieco na nogach ale 12 rund wytrzymali i to bez żadnych wielkich transferów. United napewno lepiej niż za poprzednich trenerów, ale szału wielkiego nie ma, z wyjątkiem Casemiro raczej średnio udane transfery. Liverpool stary, zajechany skład do wymiany o sezon jak nie dwa zbyt późno, ile mogli tyle ugrali. Tottenham rozsypany w drugiej części sezonu, Chelsea pośmiewisko ligi. Spadkowiczów wytypowałem już jakiś miesiąc temu a różnią się o jedną pozycję od zestawu który wymyśliłem na Boże Narodzenie.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1578 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 20:25:07 »
Nie jestem obecnie super na bieżąco w piłce ale wyczyn Borussii mnie mocno zaskoczył. Tym bardziej że dla zdrowia sportowej rywalizacji przydałby się inny mistrz u naszych zachodnich sąsiadów.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1579 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 22:03:59 »
Arsenal owszem frajersko, ale cały sezon grali w 13-14 zawodników. Brakowało wśród zastępców trzeciego stopera. Rezerwowi boczni obrońcy też nie wnosili do gry tyle ile oczekiwano. Poza podstawową jedenastką to można chyba tylko wyróżnić Jorginho, Trossarda i Nketiaha za to, że dał rade zastąpić Gabriela. Gdzie byli Smith-Rowe, Vieira, Holding, Kiwior (dopiero na ostatnie mecze dał radę)?

Chyba większym frajerstwem będzie brak Liverpoolu, Chelsea i Juventusu w Lidze Mistrzów.
Borussia oczywiście niesamowity kabaret, mieli to na wyciągnięcie ręki...

Zobaczymy jak się rozegra okienko transferowe.  Kilka klubów planuje zaangażować nowych dyrektorów: Bayern, Juventus, Barcelona, Napoli...

Offline Eyeless

« Odpowiedź #1580 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 22:09:20 »
Arsenal posypał się razem z Salibą, do tego momentu było dobrze. Potem w 4 meczach potrafili stracić 11 bramek, gdzie przez cały sezon grali obok Newcastle najlepiej w defensywie.
Z Borussią jest lepszy motyw, bo tak po prawdzie to gdyby kilka kolejek temu nie skręcił ich sędzia, to tytuł zdobyliby już tydzień temu. A tak przez pryzmat meczu u siebie , którego nie wygrali nikt o tym nie będzie pamiętał i każdy będzie traktował to jak wielkie frajerstwo.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Maj 2023, 22:14:50 wysłana przez Eyeless »

« Odpowiedź #1581 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 22:37:22 »
  Może i grali cały sezon w 13-14 zawodników, ale za to poodpadali wszędzie indziej bardzo szybko, mieli do grania jeden mecz na tydzień i bardzo dużą przewagę punktową, którą roztrwonili kompletnie nie trzymając ciśnienia. Dzisiaj też grali bez Saliby.
  Oglądałem wczoraj finisz Bundesligi, Borussii nic nie tłumaczy, zawinili zawodnicy, zawinił trener który dał się zrobić jak dziecko. Kibice bardzo ładnie pożegnali drużynę oklaskami i śpiewem prawie nie gwiżdżąc, ale ja bym taki wyrozumiały chyba nie był. W 80 minucie jak Koeln strzeliło bramkę to przestali grać, za to jak Musiala strzelił bramkę dla Bayernu w 89 to zaczęli grać na nowo, nawet jeszcze jedną bramkę wymęczyli, ale to już za późno. Ogólnie niezłe sceny były w momencie gdy sędzia zakończył mecz a piłkarze podbiegli do trybun cieszyć się z kibicami to szefostwo klubu zostało zwolnione, pokazywali jak się kłócą na płycie boiska pośród cieszących się ludzi. Bayern cierpi z powodu braku konkurencji w lidze, niemiecka piłka w Europie coraz bardziej odsuwa się na boczny tor, a Dortmund też mógłby się ogarnąć trochę, oczywiście pieniądze nie te co w Monachium, ale to żaden Kopciuszek ich budżet jest naprawdę bardzo okazały a to 11 mistrzostwo z rzędu dla Bayernu.

Offline perek82

« Odpowiedź #1582 dnia: Pn, 29 Maj 2023, 09:48:20 »
O Anglii to w sumie już wszystko zostało powiedziane. Dodam od siebie, że za plus przyjmuję niezłe przemieszanie rozkładu sił w tym roku: Chelsea, Tottenham, Liverpool, Everton, Leicester i West ham (choć tu jeszcze finał LK) wyraźny minus, a z drugiej strony wyraźnie powyżej oczekiwań Arsenal, Newcastle, Aston Villa, Brighton i Brentford (chociaż tu może to nie było wcale takie zaskoczenie). Na ile to będzie trwała zmiana, to się okaże - czy właścicielom wystarczy cierpliwości, żeby rozwijać się we własnym tempie, czy spróbują pójść na skróty, co nie zawsze się udaje (vide Chelsea).
Największy problem mam z City i Newcastle. Jakkolwiek uważam, że taki model biznesowy (że właścicielem jest jakieś państwo - pośrednio, czy bezpośrednio to drugorzędna kwestia) powinien być zakazany (i być może City spotkają jakieś nieprzyjemności), to jednak lubię te drużyny oglądać. City - wiadomo - niesamowite umiejętności indywidualne i kolektywne. Na pewno jedna z lepszych ekip, jakie kiedykolwiek widziałem. Newcastle gra inaczej, ale mecze na ich stadionie to się normalnie chłonie tę atmosferę, zaangażowanie.
Hiszpanię niemal całkowicie odpuściłem sobie w tym sezonie. Real trochę już podstarzały, Barca w chaosie / przebudowie szukająca dopiero swojej nowej drogi, Atletico chyba też wymaga odświeżenia. Może trochę z braku czasu nie mam lepszego oglądu, ale w LM ogólnie to nie zaistnieli.
Włosi - zupełnie inaczej. Tu bardziej śledzę kilka drużyn i widać, że wyrównanie poziomu po latach dominacji Juve dobrze zrobiło lidze. Kolejny sezon, kolejny mistrz (tu trochę Napoli odjechało reszcie, ale już w LM rady nie dali), reszta bije się niemal do samego końca. 3 finały pucharów Europy i trzy włoskie drużyny. Dobry wynik. Czasem mam wrażenie, że skupują tych co sobie w Anglii nie poradzili, albo którzy już sił tyle nie mają, ale robią z nich jeszcze dobry użytek.
Francji już nawet wyników nie śledzę.
Niemcy - 11. tytuł z rzędu dla Bayernu. Tym razem wygrany w kuriozalnych okolicznościach. Przed sezonem zaryzykowałem tezę, że odejście Lewego nie ma dla Bayernu znaczenia. No może niezupełnie, bo lepiej mieć sprawdzonego napadziora niż nie mieć i tych parę punktów można by mieć w zapasie, ale z drugiej strony bramek mają tyle samo co rok temu, LM znów nie zawojowali. A Borussia, o matko. Brak słów. Przez cały sezon obejrzałem może ze 2 mecze Bundesligi i w przyszłym sezonie więcej nie obejrzę.
LM - chciałbym, żeby Inter się chociaż postawił, wsypał piach w tryby. Żeby tylko finał nie wyglądał jak ostatni mecz City z Realem. Nawet wysłużoną czapeczkę Interu wygrzebię z szafy. Ale prawda jest taka, że to wszystko zależy od City. Jak będą mieli dzień (a często go mają), to emocji większych nie będzie.
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline Necr09

« Odpowiedź #1583 dnia: So, 10 Czerwiec 2023, 23:04:31 »
Puchar Konferencji: West Ham vs Fiorentina   -> 2:1
Puchar Europy:       Sevilla vs Roma              -> 1:1 (4:1 po karnych)
Liga Mistrzów:         Manchester City vs Inter -> 1:0

pięknie ta liga została w Europie wyjaśniona <3
FGO: 758,469,198

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1584 dnia: Nd, 11 Czerwiec 2023, 10:16:54 »
Puchar Konferencji: West Ham vs Fiorentina   -> 2:1
Puchar Europy:       Sevilla vs Roma              -> 1:1 (4:1 po karnych)
Liga Mistrzów:         Manchester City vs Inter -> 1:0

pięknie ta liga została w Europie wyjaśniona <3

Szkoda, bo włoskie drużyny, które zaszły tak daleko + Milan oraz Napoli, naprawdę grały ciekawą piłkę, wbrew pozorom niezbudowaną na petrodolarach, nawet jeśli weźmiemy pod uwagę, że oba kluby z Mediolanu zmieniały właścicieli w ostatnich kilku latach.
Największy szacunek dla Sevilli, która jest bezapelacyjnym władcą Ligi Europy (nie Pucharu Europy jak napisał poprzednik, bo to nazwa trofeum dla zwycięzcy LM), w ten sposób trener uratował raczej mierny sezon.
Czy Fiorentina i Roma zostały skrzywdzone, patrząc na to jak przebiegał mecz? Roma na pewno, bo przecież dwa faule w obrębie pola karnego były. Sędzia wypaczył wynik tej konfrontacji, ale na pewno nie życzyłbym mu tego, co spotkało go na lotnisku. Roma miała prowadzenie, Mou mógł zrobić wszystko, aby odciąć Sevillę od piłki, ale niestety dał się zaskoczyć.

A Inter naprawdę postawił trudne warunki City. Gdyby nie Lukaku to ten mecz zdecydowanie był do wygrania. To jest przykre jaki spadek zaliczył ten chłopak od czasu transferu do Chelsea.
Ja mam ogromny szacunek do Interu za to w jaki sposób Inzaghi zbudował tę drużynę. Darmian i Di Marco na bokach, Dzeko z przodu, Bastoni z Acerbim w obronie, Hakan w pomocy - to zdecydowanie nie są nazwiska, które w aktualnych warunkach dałyby sobie radę w czołówce Premier League, a już na pewno nie w Manchesterze City, w którym jeśli City nie sprawdzi się jeden piłkarz za 80 mln euro, zaraz wleci kolejny bo Guardiola tak chcę. Nie odbieram im lauru. Uwielbiam oglądać grę City, bo to najpiękniej i najskuteczniej grający zespół w Europie, szacun dla skautów za to, żę oprócz Haalanda ogarnęli Alvareza, który okazał się być bardzo ważnym elementem tej układanki, jednak gdzieś z tyłu głowy należy pamiętać o finansach i ile pieniędzy zostało przepalonych, żeby wreszcie po tylu latach od zakupu klubu przez arabski fundusz, można było sięgnąć po tego upragnionego uszatego.
Teraz klub prawdopodobnie opuszczą Cancelo (niestety głupek na własne życzenie), Guindogan, Bernardo Silva i zaraz za poważne kwoty zostaną ściągnięci ich następcy. Wiadomo, klub wygrywa, więc staje się atrakcyjnym miejscem pracy dla każdego piłkarza, który chce walczyć o trofeum na każdym froncie i nauczyć się czegoś u Guardioli, który ma nosa do tego jak danego piłkarza ustawić i jakie role przydzielić, wspomnę chociażby ewolucję jaką u niego przeszli Ake, Akanji oraz Stones.
« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Czerwiec 2023, 10:18:36 wysłana przez HugoL3 »

« Odpowiedź #1585 dnia: Nd, 11 Czerwiec 2023, 11:38:11 »
  Też bym nie był surowy dla Makaroniarzy, trzy finały we wszystkich trzech rozgrywkach nawet przegrane to bardzo dobry wynik, wyjaśniona to może być co najwyżej liga polska, która w Europie nie istnieje wcale (no był tegoroczny odpał Lecha, ale nie oszukujmy się gdyby nie fart trafienia na drużyn skandynawskich gdzie piłka klubowa zmarła jakąś dekadę temu to jedynym ich sukcesem byłoby wyjście z grupy).
  Wczorajszy finał drętwy, ale finały często takie są. Pierwsza połowa kompletnie do zapomnienia w drugiej zaczęło trochę grać City, jak strzelili bramkę to coś tam zaczął Inter, ale to wszystko strasznie letnie, dobrych akcji ze cztery na krzyż. Zawiódł trochę nasz sędzia, nie rozdając kartek chyba chciał zaznaczyć, że pozwala na twardszą grę, ale tam twardszej gry to za bardzo nie było, za to pełno złośliwych mikro-fauli, udawania i machania rękami. Powątpiewam czy Inter mógł ten mecz wygrać, słabo grające jak na swoje możliwości City i tak było lepsze a dopóki nie wszedł na boisko Lukaku to atak Włochów kompletnie nie istniał. Nazwisko Dżeko padło dwa razy, jak wchodził i jak schodził.
  Finał Ligi Europy był koszmarny, Roma typowy autobus Mourinho a Sevilla wcale specjalnie z atakami się nie kwapiła, UEFA powinna jakieś odszkodowania widzom wypłacać. Za to dla mnie najfajniejszy był chyba finał Ligi Konferencji oczywiście z zachowaniem proporcji. Może i momentami nieco nieporadnie, ale i West Ham i Fiorentina wyszły na boisko po to aby wsadzić przynajmniej o raz więcej piłkę do bramki przeciwnika.
  A Manchester City wbrew pozorom wcale nie kupuje zawodników za olbrzymie pieniądze, dwa transfery mają tylko potężne w okolicach 100 milionów Haalanda i Grealisha (ale to wiadomo Anglik czyli kosztuje dwa razy więcej niż jest wart), żaden inny tych 80 nie kosztował. Za to kupują ich do woli, ile chcą trenerzy. Zawodnik dostaje rok, maksymalnie dwa i jak się nie sprawdzi to wypad, jak się nie podoba (vide Cancelo czy teraz Silva) to też wypad. Na każde miejsce jest 10 chętnych bo może i kwoty transferowe nie najwyższe, za to zarobki wielkie.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1586 dnia: Nd, 11 Czerwiec 2023, 12:18:54 »
Haaland chyba kosztował nawet mniej, bo 60 milionów (była jakaś klauzula w kontrakcie).
Ale przecież warto policzyć kolejnych piłkarzy, którzy byli blisko tej "80":
De Bruyne 76 mln euro, Ruben Dias 71, Rodri 70, Mahrez 67, Cancelo i Laporte po 65, Sterling 63 i właśnie Haaland 60.
Ale nie piszę tego po to, by się pastwić, bo praktycznie każdy piłkarz z wymienionych dał coś City w ostatnich latach. A co dał Atletico Joao Felix za 120 mln euro? Albo Lukaku za chyba takie same pieniądze Chelsea? Albo Mudryk...
Barcelona też przegięła płacąc po 140 mln za Countinho i Dembele (o ile dobrze pamiętam).

« Odpowiedź #1587 dnia: Nd, 11 Czerwiec 2023, 12:41:21 »
  Z zabawnych ciekawostek wczoraj po raz drugi w karierze podniósł do góry Puchar Europy, Scott Carson. Pierwszy raz miał miejsce 18 lat temu, też w Stambule.

Offline Necr09

« Odpowiedź #1588 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 08:17:59 »
Tak, Liga Europy, z tyłu głowy wciąż miałem Puchar UEFA i stąd to przeinaczenie.
FGO: 758,469,198

Offline Leyek

« Odpowiedź #1589 dnia: Pt, 16 Czerwiec 2023, 15:03:47 »
Żeby wprowadzić w nastrój meczowy - wysokiej klasy dziennikarstwo sprzed lat :) :