Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 199839 razy)

Offline perek82

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #1500 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 22:05:21 »
FIFA wypluła z siebie format następnego mundialu w USA, Kanadzie i Meksyku 2026:
12 grup po 4 drużyny
Awansują pierwsze 2 plus 8 drużyn z trzecich miejsc
Jedna runda pucharowa więcej niż do tej pory
Turniej ma trwać 39 dni i w sumie 104 mecze

Kto bogatemu zabroni?
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline Deg

« Odpowiedź #1501 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 22:18:59 »
W sumie, na świecie mamy ponad 200 reprezentacji, blisko 80% na mistrzostwa nie pojedzie ;)

To zwiększanie ilości drużyn trwa przecież od dawna, pamiętam WC z 24 zespołami i Euro z 8, dziś zwłaszcza to drugie nie ma racji bytu. Wiadomo, że chodzi o większe zainteresowanie i większą kasę.

Ja bym tylko uważniej dobierał liczbę uczestników z poszczególnych kontynentów, ewentualnie więcej baraży interkontynentalnych. Wtedy to mógłby być show.

A WC tylko z mistrzami kontynentów podobałby się wam? Chyba nie bardzo :)

PS. Matko, co ManCity właśnie robi z Lipskiem  :o
This is my truth, tell me yours.

Offline Spiff

« Odpowiedź #1502 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 22:30:28 »
Jedna runda pucharowa więcej niż do tej pory
Turniej ma trwać 39 dni i w sumie 104 mecze
sprzeda się więcej piwa i chipsów  :D
FIFA wypluła z siebie format następnego mundialu w USA, Kanadzie i Meksyku 2026:
12 grup po 4 drużyny
Na poprzednim Mundialu w USA chcieli wprowadzić tercje- żeby upchnąć więcej reklam w przerwach - na szczęście nie przeszło. ;D

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1503 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 23:33:25 »
Z jednej strony FIFA/UEFA tak bardzo dąży do zwiększania szans, a z drugiej nie chce dopuścić więcej słabszych drużyn do rozgrywek o np. LM tylko rzuca ochłapy w postaci LE i LKE.
Tylko, że w przypadku reprezentacji te różnice nie są aż tak drastyczne. City bije Lipsk 7:0.
Jakby grali z Legią to by im wladowali ile, 20?

Offline Death

« Odpowiedź #1504 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 07:55:29 »
Mnie się już teraz niech chciało oglądać 64 meczów...
Za bardzo rozwodnili Euro i Mundial.
Euro z 16 drużynami było super, bo każda z 4 grup była grupą śmierci. Te grupy typu Niemcy, Anglia, Rumunia, Portugalia na Euro 2000 lub bitwy Czechów z Niemcami i Holandią 4 lata później? Tego się nie zapomina.
Za mundialem też byłbym 16-zespołowym. 1 z Oceanii, po 2 z Azji, Ameryki Północnej, Afryki, 3 z Ameryki Południowej i 6 z Europy. Poziom byłby kosmiczny.
Byśmy dostali na przykład tak: Australia, Japonia, Korea, USA, Meksyk, Senegal, Maroko, Brazylia, Argentyna, Urugwaj, Niemcy, Anglia, Holandia, Francja, Hiszpania, Dania i jedziemy. Nawet eliminacje byłyby mega ciekawe, bo miejsc mało, a w takiej Europie drużyn dobrych ze 20.

Online Necr09

« Odpowiedź #1505 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 08:00:01 »
Australia gra w Azji od 2007 roku, z Oceanii najlepszą drużyną obecnie jest Nowa Zelandia
FGO: 758,469,198

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1506 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 08:10:18 »
Za mundialem też byłbym 16-zespołowym. 1 z Oceanii, po 2 z Azji, Ameryki Północnej, Afryki, 3 z Ameryki Południowej i 6 z Europy. Poziom byłby kosmiczny.
Byśmy dostali na przykład tak: Australia, Japonia, Korea, USA, Meksyk, Senegal, Maroko, Brazylia, Argentyna, Urugwaj, Niemcy, Anglia, Holandia, Francja, Hiszpania, Dania i jedziemy. Nawet eliminacje byłyby mega ciekawe, bo miejsc mało, a w takiej Europie drużyn dobrych ze 20.

Od kilku lat Australia gra w strefie azjatyckiej, więc musiałbyś do tego składu dołożyć jakąś egzotyczną drużynę z Oceanii.
Akurat ja nie poparłbym takiego podziału jaki zaproponowałeś, bo wtedy dużo drużyn, które są liczącymi się siłami zostałyby w domu. Wyróżniłeś dwie drużyny co odpadły w 1/8 i cztery co nawet nie wyszły z grupy.
Taki mundial zleciałby w dwa tygodnie, meczów byłoby mniej, emocji też mniej - jeśli jesteś Anglikiem, Francuzem lub Argentyńczykiem to pewnie dobrze byś się bawił, ale reszta kibiców, których drużyny nie pojechały miałyby ten mundial gdzieś jak np Włosi.
No i oczywiście, przy tych zyskach jakie obecnie FIFA generuje taki pomysł nie ma żadnych szans.

Offline perek82

« Odpowiedź #1507 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 08:46:38 »
Mnie się podobał układ Euro - 16 drużyn Mundial - 32.
Obydwa formaty dało się ładnie ułożyć, że wychodziły z grupy dwie drużyny. Porównywanie trzecich drużyn z różnych grup to takie trochę naciągane, plus ci grający w ostatnich grupach wiedzą na czym stoją i może dochodzić do ustawek.
Przy 16 zespołowym Euro trzeba było być skupionym w eliminacjach, a każda grupa była przynajmniej teoretycznie zacięta i wyrównana. W tym formacie oglądałem praktycznie wszystkie mecze (poza rozgrywanymi równolegle).
Przy 32 zespołowym Mundialu pojawiały się i trochę egzotyczne kraje (Korea Płn, Iran, Jamajka itp.), ale czasem też faworyci się nie mieścili - np. Włosi ostatnio. Eliminacje również były istotne.
Teraz na turnieje pojadą wszyscy, co umieją grać i reszta, która "cośtam podobno" umie. Dla najlepszych drużyn eliminacje będą jak mecze towarzyskie. Jeśli zwiększamy liczbę drużyn o 50%, to załóżmy, że się to rozłoży proporcjonalnie na kontynenty. Ameryka Płd miała teraz 4,5 miejsca (w zasadzie 5, bo baraż chyba z Azją, chociaż ostatnio Peru odpadło z Australią). Teraz będzie mieć 7? na 10 zespołów? To daje mnóstwo bezsensownych meczów eliminacyjnych. Z Ameryki Płn ostatnio grały USA, Kanada, Meksyk i Kostaryka. Trzeba będzie jeszcze dwie potęgi piłkarskie znaleźć. Honduras?
Oczywiście sam poziom mistrzostw też się obniży. Będzie 12 grup. Faworyci na siebie nie trafią, czasem będą 2 dobre drużyny w grupie. Oczywiście będą i niespodzianki, ale w większości przypadków trzy drużyny wyjdą z grupy, więc nawet jak faworyt się potknie, to dostanie koło ratunkowe. Już na ostatnich mistrzostwach było ileś drużyn, których ani razu nie zobaczyłem. To co będzie następnym razem? 104 mecze w sumie, z czego obejrzę 40? A że w nocy będą mecze, to tym bardziej będę je racjonować.
No i im dłuższy turniej tym większe szanse, że drużyny będą dziesiątkowane przez kartki czy kontuzje.

Rozumiem argument o zwiększaniu szans, popularyzowaniu piłki (chociaż, czy ona naprawdę jeszcze w dobie telewizji satelitarnej i internetu tego potrzebuje). Ale jako kibica to mnie nie przekonuje. Za wszystkim stoi chęć zwiększenia zysków. Sport to tylko narzędzie. Niestety
Święta Barbora ***

Offline Dracos

« Odpowiedź #1508 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 09:00:23 »
Mnie się podobał układ Euro - 16 drużyn Mundial - 32.

Dokładnie tak, absolutnie się zgadzam i z całą argumentacją że to były optymalne wielkości turniejów.

Z tyłu głowy mi tylko kołacze czy to aby nie przemawia przeze mnie przyzwyczajenie bo jednak przy zwiększaniu ilości drużyn do 16 w me i do 32 w mś były podnoszone głosy o rozwadnianiu turniejów. Teraz natomiast wydaje mi się taka ilość drużyn "naturalna".

Online Necr09

« Odpowiedź #1509 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 09:03:06 »
Ameryka Południowa: 6 + 1/3 | było 4,5
Ameryka Północna: 6 + 2/3 ( w tym USA, Kanada i Meksyk) | było 3,5
Afryka: 9 + 1/3 | było 5
Azja: 8 + 1/3 | było 4,5
Oceania: 1 +1/3 | było 0,5
Europa: 16 | było 13

Najwięcej zyskuje Afryka, potem Azja, oraz Oceania, która teraz będzie miała pewne miejsce bez barażu, te 1/3 i 2/3 to będą interkontynentalne baraże, z 6 drużyn dwie załapią się na mundial, dwie najwyżej w rankingu FIFA będą grać ze zwycięzcami dwumeczu pomiędzy czterema niżej w rankingu.
FGO: 758,469,198

Offline perek82

« Odpowiedź #1510 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 09:12:44 »
Z powyższej rozpiski wynika, że pewniakiem do awansu jest Nowa Zelandia:)
To nie służy rozwojowi piłki. Zrozumieli to w Australii, gdy się przenieśli do Azji, żeby mieć z kim konkurować.
Tyle dobrego, że z Europy nie zwiększyli na maxa liczby drużyn, to chociaż w eliminacjach będą jakieś emocje.
Święta Barbora ***

Offline Death

« Odpowiedź #1511 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 09:15:55 »
Włosi nie potrafili pojechać nawet jak są 32 drużyny. I to 2 razy z rzędu. Ich problem.
Wiem, że Australia jest w azjatyckiej, interesuję się piłką od 30 lat. :) Ale być nie powinna.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1512 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 10:09:20 »
Włosi nie potrafili pojechać nawet jak są 32 drużyny. I to 2 razy z rzędu. Ich problem.
Wiem, że Australia jest w azjatyckiej, interesuję się piłką od 30 lat. :) Ale być nie powinna.
Zrozumieli to w Australii, gdy się przenieśli do Azji, żeby mieć z kim konkurować.

No właśnie, mogli się tłuc dalej ze słabiutkimi drużynami i co 4 lata jeździć na Mundial, aby zebrać oklep i wrócić do domu. A tak rywalizując z lepszymi, azjatyckimi zespołami sami się rozwijają.

Offline Death

« Odpowiedź #1513 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 11:37:57 »
Australia już to zrobiła, może być kiedyś tak, że najlepsze reprezentacje w Europie też będą wolały grać między sobą, a nie 10-12 meczów w eliminacjach w tym 2 z jakimś mocnym zespołem, a reszta ze średniakami i ogórkami. Może być tak, że Liga Narodów przetransformuje w eliminacje i o udział na mundialu będą walczyć tylko te z dywizji A. Teoretycznie każdy ma szansę być w A, ale generalnie skończy się na tym, że będą ciągle mecze Holandia  - Hiszpania. A nie, że Hiszpania powiedzmy z drugiego koszyka losuje niezłą Serbię, a resztę meczów jest zmuszona grać po dwa razy z Andorą, Cyprem, Słowacją i Wyspami Owczymi. Klubowy już tak wygląda, że praktycznie żaden potencjalny ogórek nie wchodzi do pucharowej fazy Ligi mistrzów, już jest myślenie o super lidze, a kiedyś przyjdzie czas na eliminacje reprezentacji.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1514 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 12:14:13 »
Australia już to zrobiła, może być kiedyś tak, że najlepsze reprezentacje w Europie też będą wolały grać między sobą, a nie 10-12 meczów w eliminacjach w tym 2 z jakimś mocnym zespołem, a reszta ze średniakami i ogórkami. Może być tak, że Liga Narodów przetransformuje w eliminacje i o udział na mundialu będą walczyć tylko te z dywizji A. Teoretycznie każdy ma szansę być w A, ale generalnie skończy się na tym, że będą ciągle mecze Holandia  - Hiszpania. A nie, że Hiszpania powiedzmy z drugiego koszyka losuje niezłą Serbię, a resztę meczów jest zmuszona grać po dwa razy z Andorą, Cyprem, Słowacją i Wyspami Owczymi. Klubowy już tak wygląda, że praktycznie żaden potencjalny ogórek nie wchodzi do pucharowej fazy Ligi mistrzów, już jest myślenie o super lidze, a kiedyś przyjdzie czas na eliminacje reprezentacji.

Sorry, że tak często Cię cytuje, przypadek.

Wydaje mi się, że nie ma szans na zmianę formatu eliminacji. Dochody z transmisji, biletów, mimo wszystko mecze z ogórkami też są potrzebne żeby drużyna się przygotowała, wytrenowała jakieś schematy, a takie ryzyko, że władujemy 2 bardzo dobre zespoły i 2 dobre to za dużo dla największych federacji i na pewną będą oponować, podobnie jak kluby europejskie gdy słyszą o tym, że ktoś chce im zabrać miejsce premiowane bezpośrednim awansem.

Liga Narodów raczej dalej pozostanie czymś na wzór absurdalnego, towarzyskiego turnieju, w którym regularnie zmienane są reguły gry, gdy dochodzi do sytuacji stykowej jak spadek kogoś mocnego. W dodatku też cały czas piłkarze głośno mówią, że "no ta liga narodów fajniejsza niż mecze towarzyskie, ale w sumie dalej gramy o nic".

To i tak z tą piłką reprezentacyjną nie jest tak dramatycznie jak z klubową - powtórzę. W ostatnich kilku latach, na turniejach międzynarodowych jedyną drużyną, która naprawdę nie pasowała do reszty był Katar, reszta naprawdę nie zawiodła i nawet uwzględniając Koreę Północną i Nową Zelandię w 2010.

Póki awanse nie są rozdawane przy stoliku albo "bo się należy" to uważam, że jest ok.

Na pewno najgorzej sprawa się ma z piłką klubową, bo rozgrywki Ligi Mistrzów co sezon zapełniają te same drużyny i szczerze już powoli zapominam kiedy kto z kim grał, bo mam wrażenie, że mecze Chelsea z Realem albo Realu z Liverpoolem są co sezon. Może przesadzam - w końcu Real zasłużenie grał w tylu finałach, a każda drużyna stawia na rozwój, więc ekstremalne przetasowania byłyby tutaj zaskoczeniem. Ale życzyłbym sobie więcej przygód w stylu Atalanty Bergamo, Lyonu, Lipska, Ajaxu a nawet Tottenhamu. A już nie wspomnę o takich anomaliach jak Schalke w półfinale w 2011.
I tu jestem przekonany na 99%, że nie dojdzie do rewolucji. Anglia, Real oraz Bayern uciekają reszcie stawki. PSG finansowo oczywiście też, ale mentalnie znowu siedli - wydawało się, że już są na właściwej ścieżce, gdy grali w finale oraz półfinale rok po roku. Nad nimi akurat nie ubolewam.