Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 199631 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online gashu

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #1425 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 07:53:28 »
Co w niczym nie zmienia faktu, że na obecnie zakończonych MŚ Francję reprezentowała Afryka. I nie, nie widzę absolutnie niczego niewłaściwego w tym stwierdzeniu, bo jest to widoczne gołym okiem.

Starryyy. Nie pij już więcej...

Offline death_bird

« Odpowiedź #1426 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 08:43:13 »
Nie piję. Po prostu uważam, że pewne procesy w realiach Europy trwają pokoleniami albo wręcz stuleciami.
To przyszłe pokolenia będą oceniać czy to co dzieje się obecnie to kierunek na przyszłość Europy czy ślepy zaułek w jej historii.
Tak jak pisałem - mamy pewnie różne wizje kontynentu.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1427 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 09:10:14 »
Ale to nie chodzi o żadne wizje, to czy się to komuś podoba, że Europa nie jest jednorodna etnicznie czy kulturowo to jedna sprawa, może się to podobać albo nie. Ale zaprzeczanie temu, że to tak wygląda obecnie i że ci ludzie są Europejczykami / Francuzami a nie Afrykańczykami to nie jest żadna wizja Europy tylko zaprzeczanie faktom.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1428 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 10:07:25 »
Ten gość powinien już 10-15 lat temu dać sobie spokój z komentowaniem. Za zasługi to mogli go ew. do studia zaprosić, a nie wysyłać do Kataru, a już tym bardziej dawać mu do komentowania finał.

Jeszcze będzie Euro komentował. Ja pamiętam, że był na yt program, gdzie Szpakowski był z Borkiem, Polem, co współpracował Onet z nimi. Tam wycieli Szpakowskiego, ale wrócił do yt Przeglądu Sportowego do "Misji Futbol". Ja od dłuższego czasu nie słucham Szpakowskiego, więc nie wiem, czy to jeszcze jest - te jego historyjki o przeszłości polskiego piłkarstwa i cytowanie trenerów polskich jak np. Piechniczek w meczach, nawet wtedy, gdy nie gra polska drużyna, na boisku nie ma polskiego zawodnika. I jeszcze te jego irytujące podsumowania meczu od 60 minuty ... i klasyczne przemyślenia "kulą w płot", gdy kadra piłkarzy przegrywała mecz zmieniające się w monolog.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1429 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 10:43:49 »
Jestem w stanie zaakceptować fakt, iż ktoś mówi o europejskiej Argentynie lub Brazylii, jeżeli zwraca uwagę na to, gdzie grają ich piłkarze. I to ma sens. Kiedyś najlepsi Brazylijczycy albo Argentyńczycy nie wyjeżdżali do Europy aby grać w piłkę. Europa to zawsze było większe przywiązanie do taktyki, podczas gdy Brazylia potrafiła wyjść na boisko z czterema a nawet pięcioma napastnikami i dać koncert nieosiągalny dla zdyscyplinowanych taktycznie Włochów lub Niemców.

Ale jeżeli ktoś kwestionuje pochodzenie piłkarzy Francji to już odklejka maksymalna. Cała ta kadra jest bardziej francuska niż polski jest Matty Cash, ale żeby nie było, nie oceniam tego. Chciał chłopak grać dla nas to gra, nic polskiego nie zna bo nie miał kiedy i jak się go uczyć. Podczas gdy we francuskiej kadrze nie znajdziesz takiego cyrku, że ktoś nie zna języka albo pierwszy raz poznał kraj przodków przy okazji zgrupowania.
I nie wiem po co w ogóle rozpoczynać takie dyskusje. Portugalia 2016, Niemcy 2018, Włochy 2021 i teraz Francja 2022 - to na tle tych zespołów zaryzykuje tezę, że Francja nie ma w składzie ŻADNEGO naturalizowanego piłkarza.

Są oczywiście sytuacje, w których potępiam rozdawanie obywatelstwa. No ktoś się może ze mną nie zgodzić, ale ja nie zaglądam tym osobom do paszportu, stwierdzam sam fakt, że to jest jakaś próba manipulacji przepisami i chodzi mi tu o słynny zespół Kataru na mistrzostwach świata w ręczną. Takiemu czemuś jestem w 100% przeciwny.

A co do komentatora... Na tym Mundialu mój subiektywny ranking komentatorów wyglądałby chyba tak: Laskowski, Pełka, Iwański (fajne ciekawostki) oraz Szpakowski. Borek naprawdę mierny, często odwalał numery, które tu przypisujecie Szpakowskiemu: zespół jest przy piłce, rozgrywa akcje a tamten wymienia skład Francuzów z 1998 albo Niemców z lat 80. Chory typ, coś ego już mu za bardzo weszło na głowę bo zamiast skupić się na tym, co kiedyś naprawdę robił znakomicie, teraz bawi się w publicystę na wizji.

Trzeba też brać pod uwagę jakich "ekspertów" dokoptywali komentatorom na mecze. Mila to dramat, więc ewentualne błędy Szpakowskiego jeszcze łatwiej było wychwycić. Przy okazji meczów Borka - Michalik jest mega nudny za mikrofonem. Zdecydowanie lepiej wypada w studio. Szczerze to nie zapamiętałem żadnego eksperta z dobrej strony, może tylko Podolińskiego, ale też nie powiedziałbym, że to jest marzenie.

Ale obecnie chyba w ogóle malutko jest ekspertów za mikrofonem, którzy potrafią ubarwić transmisje z meczu. Nahorny klasyka, Gutka też daje radę. Z Eleven duet Guziak i Dumanowski robi mega robotę i ten pierwszy naprawdę posiada encyklopedyczną wiedzę. Dobry jest też Chabiniak. I to wcale nie są byli piłkarze, żeby opowiadać jakieś dyrdymały na wizji. Ale w publicznej lub kanale otwartym, takie coś się dobrze sprzedaje. Dlatego jakiś sukces osiągnął Hajto oraz Wichniarek. Przy okazji meczów niemieckich zespołów, faktycznie zawsze coś ciekawego powiedzą, ale gdyby przyszło skomentować mecz jakichś bardziej niszowych drużyn pewnie by polegli. A na Eleven czy Viaplay nie ma na to miejsca.

« Ostatnia zmiana: Wt, 20 Grudzień 2022, 10:50:59 wysłana przez HugoL3 »

Offline Gazza

« Odpowiedź #1430 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 12:03:54 »
Widzę ekspertów to skorzystam i zapytam - co z Juskowiakiem się dzieje? On też coś kiedyś (Euro?) komentował.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1431 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 12:24:22 »
Widzę ekspertów to skorzystam i zapytam - co z Juskowiakiem się dzieje? On też coś kiedyś (Euro?) komentował.

Wydawało mi się, że jeździ z ekipą Polsatu Sport na mecze Ligi Mistrzów. Mam wrażenie, że był na stadionie przed meczami Sportingu, Benfiki albo Porto.

Offline deFranco

« Odpowiedź #1432 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 13:48:29 »
Z cyklu "złote pierdolety szpakowskiego", z poetyckiego wstępu do finału:

"mówił na konferencji Scaloni. Francja to nie tylko Mbappe! To także Giroud, Griezmann,
Tchouameni, Dembele. Wiemy co musimy zrobić. Zabrać przestrzeń Mbappe!"

::) ::)
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Deg

« Odpowiedź #1433 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 19:31:15 »
Dziś przeczytałem, że we Francji pojawiają się komentarze skierowane do czarnoskórych piłkarzy Francji, którzy nie wykorzystali karnych w stylu "wracaj do Afryki". Sorry, death_bird, ale to właśnie Twój poziom. Jeśli czujesz się z tym dobrze, to nawet nie odpowiadaj.
This is my truth, tell me yours.

Online gashu

« Odpowiedź #1434 dnia: Cz, 22 Grudzień 2022, 12:42:26 »

Offline Death

« Odpowiedź #1435 dnia: Cz, 22 Grudzień 2022, 12:52:47 »
O Boże, kolejny selekcjoner.
Dobrze dla Michniewicza, bo odchodzi wykonując powierzone mu zadania w komplecie:
- pozostanie w dywizji A Ligi Narodów UEFA
- wygranie barażu ze Szwecją
- wyjście z grupy na Mundialu
Teraz się będzie martwić inny trener.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1436 dnia: Cz, 22 Grudzień 2022, 13:16:11 »
Gdyby nie ta afera premiowa to wydaje mi się, że zostałby na stanowisku. Chyba, że na wierzch wyszłyby jakieś inny konflikty, że piłkarze serio nie chcą grać dla trenera.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1437 dnia: Cz, 22 Grudzień 2022, 13:38:28 »
Eh, Brzęczek i Michniewicz zwolnieni po zrobieniu roboty, siwy bajerant Sousa zostawiony po żenującym jednym punkcie w grupie (na szczęście sam wypieprzył). Kolejni trenerzy już wiedzą, że wystarczy robić pozory, że umiemy grać w piłkę, a wynik jest mało ważny.

Czesio swoje zrobił z piłkarzami, jakich miał (najsłabsza pomoc: brak Modera, Bielik po kontuzji, boki pomocy młokosy bez doświadczenia). Premier Pinokio zniszczył atmosferę wokół kadry swoją wirtualną premią. Trzeba jednak zaznaczyć, że Michniewicz też dolewał oliwy do ognia, bo słabo wypadał w kontaktach z niektórymi mediami (syndrom oblężonej twierdzy). Z drugiej strony część mediów po prostu na tyle nie lubiła Czesia za kontakty z Fryzjerem (i możliwe, acz nieudowodnione przekręty), że robiła bardzo dużo, aby opuścił stanowisko (czytaj: psuła atmosferę wokół kadry).

Dla mnie było światełko w tunelu po meczu z Francją. Nic to, zobaczymy, co to będzie. Jak przyjdzie ktoś, kto będzie cudował i dostaniemy po dupie w marcu w Czechach, to dopiero będzie zabawnie.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1438 dnia: Cz, 22 Grudzień 2022, 17:52:06 »
Może teraz na spokojnie po zwolnieni ktoś przeprowadzi analizę meczów Michniewicza. W zasadzie cały czas próbował taktykę z 3 obrońcami i 2 wahadłowymi, a na mistrzostwach wyszedł z 4 obrońcami bez wahadłowych. Ktoś może zastanawiać się dlaczego w meczach o stawkę ćwiczymy i wdrażamy system z którego później nie korzystamy. Ktoś powie, że to była zmyłka, ale która drużyna i gdzie robi takie rzeczy? Mamy mało czasu i stosujemy zmyłki, ale po co, dlaczego w meczach przez 9 miesięcy nie sprawdzaliśmy systemu gry, którym chcemy grać, dlaczego on nie był wdrażany?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1439 dnia: Cz, 22 Grudzień 2022, 19:30:34 »
Może teraz na spokojnie po zwolnieni ktoś przeprowadzi analizę meczów Michniewicza. W zasadzie cały czas próbował taktykę z 3 obrońcami i 2 wahadłowymi, a na mistrzostwach wyszedł z 4 obrońcami bez wahadłowych. Ktoś może zastanawiać się dlaczego w meczach o stawkę ćwiczymy i wdrażamy system z którego później nie korzystamy. Ktoś powie, że to była zmyłka, ale która drużyna i gdzie robi takie rzeczy? Mamy mało czasu i stosujemy zmyłki, ale po co, dlaczego w meczach przez 9 miesięcy nie sprawdzaliśmy systemu gry, którym chcemy grać, dlaczego on nie był wdrażany?

Nawałka robił to samo, ale to dlatego, że tak mu Boniek kazał. Teraz może Czesław liczył na wyeksponowanie atutów Casha i Frankowskiego, ale szybko zorientował się, że nie z Kiwiorem, Glikiem i Bednarkiem takie numery. Ale racja, szkoda, że wcześniej nie trenował gry w czwórce, bo może wtedy nie stracilibyśmy takich absurdalnych goli jak w meczu z Francją.