Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 199670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #1410 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 00:36:52 »
Finał niezły to fakt. Choć cały turniej i mistrz najsłabszy od kiedy pamiętam MŚ (czyli '94 w USA).
Najbardziej zdziwiło mnie 7 zmian Francji (5+2). Kiedyś przy 3-zmianowym systemie była 4 dodatkowa w dogrywce, ale o 2 dodatkowych w dogrywce teraz to nie wiedziałem.

A karne to Francuzom przegrał Deschamp. Napastnicy na boisku (Thuram, Muani) a ten puszcza na początku niepewnego Comana co wrzutki dobrej nie umie przez parę meczów zrobić, a co dopiero mówić o strzale (od razu jak szedł to mówiłem do młodego, że nie strzeli) i wymęczonego meczem i mało doświadczonego Tchoumaniego. Trener Argentyny mądrze wpuścił na koniec Dybalę na karne, a Francuz zmienił nie wiadomo po co w 120 min. Kounde (ten to w ogóle żenujący zawodnik nie dziwię się, że gra w Barcelonie, Argentyńczycy go robili jak chcieli, a to wybijanie przy 3 golu to mistrzostwo, mógł jeszcze przy samej siatce stać).

Komentatorzy w TVP na taki mecz to oczywiście żenada. Dawać na najważniejszy mecz starego sklerotyka co pieprzy trzy po trzy to tylko w tej przaśnej tv się może zdarzyć. Wisienką na torcie był komentarz z dogrywki jak Mbappe podszedł do karnego: "Messi kontra Martinez".
« Ostatnia zmiana: Pn, 19 Grudzień 2022, 00:46:33 wysłana przez Leyek »

Offline Koalar

« Odpowiedź #1411 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 00:59:37 »
Ponoć można zrobić dodatkową zmianę, jak jedna jest w wyniku urazu głowy (Rabiot).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1412 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 08:22:24 »
  Messi i tak nigdy nie zostaniesz mistrzem Polski!!! Jestem team Ronaldo i nie cierpię typa, ale cieszę się że jednak Argentyna, kibicowałem europejskiej drużynie. A Francji się ten puchar po prostu nie należał, psim swędem się przemknęli przez Anglię i to samo chcieli zrobić w finale. Argentyna grała i ładniej i składniej i to przez cały turniej.
Hehe.
Ja się cieszę, że wygrali biali piłkarze z Ameryki Południowej, a nie czarni z Europy. ;)

Offline Death

« Odpowiedź #1413 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 11:52:42 »

Jak wczoraj zobaczyłem, że w pierwszym składzie Di Maria, to się ucieszyłem. Po pierwsze, bo wiedziałem, że będzie na boisku choć jeden dobry piłkarz. ;) To znaczy choć jeden dobry piłkarz, którego naprawdę lubię. Z mojego ścisłego topu ulubionych piłkarzy.
A po drugie, bo ten typ potrafi rozgrywać finały. Argentyna tak jakby wyciągnęła na finał Mistrzostw Świata swoją tajną broń, która znacznie zwiększa możliwość wygrania finału dowolnej imprezy.

Specjalnie przyjechałem z klubu szybciej i oglądałem w nocy finał ostatniego Copa America Argentyna - Brazylia i Di Maria był najlepszy na boisku. A Messi spił śmietankę i jeszcze dostał potem złotą piłkę zamiast Lewego. Finał PSG - Bayern? PSG lepsze, a najlepszy na boisku Di Maria. Dał 3 ciasteczka Mbappe, ale Francuz wtedy, mówiąc delikatnie, nie miał najlepszego dnia. I wygrał Bayern, bo miał 1 sytuację. Dzisiaj znowu najlepszy na boisku i jak zszedł, to się całkowicie Argentynie posypało. Di Maria zawsze w finałach klasa. Najbardziej niedoceniany piłkarz świata. Obok Thomasa Mullera oczywiście. Messi rozegrał świetne mistrzostwa i zasłużenie zgarnął tytuł piłkarza turnieju, ale ja tego mistrzostwa najbardziej życzyłem Di Marii. Wielki piłkarz.

Offline Death

« Odpowiedź #1414 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 14:50:55 »
A zgadnijcie kto wygrał Argentynie i Messiemu mistrzostwo olimpijskie. ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #1415 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 15:10:57 »
"The Athletic" sklasyfikował wszystkie 64 mecze mundialu od najatrakcyjniejszego do najmniej!

1. Argentyna 3-3 Francja
2. Hiszpania 1-1 Niemcy
3. Anglia 1-2 Francja
________
64. Polska 0-0 Meksyk

:) 1, 2 i 64 wytypowałbym tak samo :)

Offline Death

« Odpowiedź #1416 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 15:15:23 »
Dla mnie najgorszy był USA - Anglia.
Polska - Meksyk to było przy tym całkiem przyzwoite widowisko.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1417 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 19:11:33 »
Nie oglądam tego dziadostwa*, ale bingo niezłe :)

*próbowałem kawałek odcinka z Draganem, ale dysproporcja wszystkiego (wiedzy, intelektu, taktu) pomiędzy rozmówcami była kosmiczna :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #1418 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 21:56:46 »
Komentatorzy w TVP na taki mecz to oczywiście żenada. Dawać na najważniejszy mecz starego sklerotyka co pieprzy trzy po trzy to tylko w tej przaśnej tv się może zdarzyć. Wisienką na torcie był komentarz z dogrywki jak Mbappe podszedł do karnego: "Messi kontra Martinez".

"Stary sklerotyk" żegna się z komentowaniem mundiali po 36 latach. Tak po ludzku moim zdaniem dobrze, że na na to pożegnanie dali mu finał.

Jestem team Ronaldo i nie cierpię typa, ale cieszę się że jednak Argentyna, kibicowałem europejskiej drużynie.

O, następny, co mu się mapa rozregulowała :) Tak dla kronikarskiego obowiązku, z całej jedenastki i wszystkich zmienników Francji w meczu finałowym (18 osób) szesnastu graczy urodziło się we Francji. Dwóch pozostałych to Marcus Thuram, syn Liliana (urodził się w Parmie we Włoszech, bo ojciec akurat wtedy grał w tamtejszym klubie) oraz Eduardo Camavinga, który przyjechał do Francji, kiedy miał dwa lata.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline death_bird

« Odpowiedź #1419 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 22:59:48 »
Po prostu masz jakąś zupełnie dziwaczną definicję Europy. Taką - można rzec - jankeską. Tylko, że Europa a USA to dwie odrębne kultury i próby wmawiania Europie cech amerykańskich są nietrafione.

A swoją szosą jak człowiek jest mi zupełnie obojętny i nie mogę pojąć tej ekscytacji, że "Polak sędziował" to jednak Francja Arogancja nieźle się po Marciniaku przejechała. "La grande nation" nie lubi/nie umie przegrywać z klasą.
W sumie po zakończeniu MŚ w kopaną w drugiej dekadzie grudnia czuję się trochę tak jakby mnie dopadł jakiś sportowy jet lag. Podświadomie człowiek oczekuje, że stosunkowo niedługo ruszy nowy sezon ligowy.  ::)
Normalnie jak ta wiewiórka obudzona w środku ciepłego grudnia...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1420 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 23:47:22 »
Po prostu masz jakąś zupełnie dziwaczną definicję Europy. Taką - można rzec - jankeską. Tylko, że Europa a USA to dwie odrębne kultury i próby wmawiania Europie cech amerykańskich są nietrafione.

No dobra, ale jak koleś się urodził we Francji to kim jest, jeśli nie Francuzem i jaki kraj ma reprezentować?

Offline Leyek

« Odpowiedź #1421 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 00:04:51 »
"Stary sklerotyk" żegna się z komentowaniem mundiali po 36 latach. Tak po ludzku moim zdaniem dobrze, że na na to pożegnanie dali mu finał.

Ten gość powinien już 10-15 lat temu dać sobie spokój z komentowaniem. Za zasługi to mogli go ew. do studia zaprosić, a nie wysyłać do Kataru, a już tym bardziej dawać mu do komentowania finał.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1422 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 00:32:47 »
W 2018 był alternatywny komentarz w paru meczach. Myślę, że w przyszłości to będzie norma (przy oglądaniu przez internet), że będzie główny komentarz ze stadionu, a do tego wybór braku komentarza albo innego komentatora ze studia. W dodatku można by udostępniać wizję (z dźwiękiem ze stadionu) i komentarz właściwie dowolnych osób, np. jakiegoś aktora, youtubera czy celebryty. I to by miało dodatkową oglądalność przy minimalnych kosztach (opcja bezpieczna z wybranymi osobami albo duża dowolność z wyłączeniem odpowiedzialności TV za komentarz).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1423 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 00:47:00 »
No dobra, ale jak koleś się urodził we Francji to kim jest, jeśli nie Francuzem i jaki kraj ma reprezentować?

W świetle dzisiejszego prawodawstwa ma reprezentować Francję. I chyba nikt z tutaj obecnych nie odmawia mu obywatelstwa. Co w niczym nie zmienia faktu, że na obecnie zakończonych MŚ Francję reprezentowała Afryka. I nie, nie widzę absolutnie niczego niewłaściwego w tym stwierdzeniu, bo jest to widoczne gołym okiem.
Pozostaje kwestia pytania o istotę Europy i o jej postrzeganie a tego nie załatwi się prostym "mapa się rozregulowała", bo możemy mieć różne rozumienie pojęcia "Europa". Dla mnie obce jest postrzeganie jej przez pryzmat administracyjny.

P.S. Strasznie się czepiacie tego komentarza. Przynajmniej nie ryczał niczym śmiertelnie ranny tur co ostatnio tak jakby zaczyna robić się standardem a co sprawia, że człowiek wyłącza głos, bo tych wrzasków nie da się słuchać.
« Ostatnia zmiana: Wt, 20 Grudzień 2022, 00:49:15 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Kadet

« Odpowiedź #1424 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 02:20:08 »

Ja mam dziwaczną definicję? To nie ja nazywam Argentyńczyków Europejczykami, a Francuzów - Afrykańczykami.

Mówisz, że Francję reprezentowała Afryka. To znaczy, że jeśli ktoś ma czarną albo ciemną karnację, to z automatu jest Afrykańczykiem? Kolor skóry determinuje jego narodowość i uczucia? Urodzony i wychowany we Francji nie może czuć się Francuzem i Europejczykiem? Ile pokoleń ma minąć, żeby przestać nazywać go Afrykańczykiem? Kolor skóry będzie też określał jego dzieci i wnuki?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!