Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 200457 razy)

Offline perek82

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #1215 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 15:10:03 »
Wystarczy zremisować wtedy też się nie oglądamy, tyle że pierwsze miejsce nie jest pewne😀
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

« Odpowiedź #1216 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 15:18:21 »
  Po pierwszym meczu stwierdziłem, że nie wyjdziemy z grupy z 4 punktami, ale to założyłem że z Saudyjczykami wyżebramy tylko jedną bramkę a udało się wyżebrać dwie więc nasze szanse sporo wzrosły, chociaż w/g mnie dalej więcej przemawia za tym, że nie wyjdziemy. Mnie natomiast zastanawia jakie były założenia PZPN-u na te mistrzostwa? Bo jak dla mnie wygląda na to, że wyjście z grupy uznane tu zostanie za wielkie zwycięstwo i Czesław 711 z piłkarzykami wrócą opromienieni chwałą robić zdjęcia na tle zakładów pracy, odwiedzać przedszkola i udzielać wywiadów dla Trybuny. Jak dla mnie wyjście z tej grupy to powinien być plan minimum, to nie jest żadna grupa śmierci w stylu E czy H czyli dopiero wszystko co powyżej byłoby sporym sukcesem. Co najlepsze nikt chyba nie założył, że bylibyśmy w stanie zająć pierwsze miejsce w tej grupie, oczywiście ciężko było zakładać zwycięstwo z Argentyną, ale z racji ich słabej formy nagle się okazuje, że pierwsze miejsce było całkiem realne (dalej jest możliwe chociaż nieprawdopodobne raczej), a różnicy pomiędzy meczem z Francją a Australią, Danią czy Tunezją nie muszę podkreślać. Nie uda mi się chyba zapomnieć uśmiechu Czesława w momencie jak schodził z boiska po meczu z Meksykiem, chłopina był w 100% zadowolony z życia, plan wykonany, udało się... to jakaś ku...rde paranoja.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1217 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 15:19:42 »
A stwierdzenie "wysoka wygrana 1 bramką", to chyba ze Szpakowskiego?  ;)

"Wysoka" wygrana 1 bramką to np. 4:3 czy 5:4 :) Szpakowskiego nie słucham, bo się go nie da słuchać.

Nie uda mi się chyba zapomnieć uśmiechu Czesława w momencie jak schodził z boiska po meczu z Meksykiem, chłopina był w 100% zadowolony z życia, plan wykonany, udało się... to jakaś ku...rde paranoja.

A może miał perfekcyjnie rozpracowanych rywali grupowych, wiedział, że Arg słaba i się cieszył z remisu w meczu z najtrudniejszym rywalem :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 27 Listopad 2022, 15:21:50 wysłana przez Leyek »

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1218 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 15:28:09 »
No i największa niespodzianka się nie wydarzy. Japonia przegrała z Kostaryką, czyli raczej Niemcy i Hiszpania wyjdą, chyba, że Hiszpania pokona Niemców, co jest wątpliwe, a później z Japonią na luzie by nie przegrać.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1219 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 15:42:44 »
oczywiście ciężko było zakładać zwycięstwo z Argentyną, ale z racji ich słabej formy nagle się okazuje, że pierwsze miejsce było całkiem realne (dalej jest możliwe chociaż nieprawdopodobne raczej)

Użyłbym raczej określenia "mało prawdopodobne" (bo do takiego scenariusza "wystarczą" dwa remisy w ostatniej kolejce). Chyba, że zakładamy, że Arabia będzie ciągnięta za uszy przez szejków, tym razem to Meksykanie oberwą jakimś wydumanym karnym i Ochoa drugiego już nie wybroni. To wtedy faktycznie "nieprawdopodobne". I w sumie taki scenariusz wydaje mi się być całkiem prawdopodobny (tzn. wygrane Argentyny i Arabii), ale nie przesądzony.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline deFranco

« Odpowiedź #1220 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 15:57:15 »
Póki co ciekawe te Mistrzostwa. Druga runda to niemal całkowite odwrócenie pierwszej pod
względem gry jak i wyników.
Anglia po rozjechaniu Iranu zatrzymuje się na Hamburgeiros. Za to Iran rehabilituje się z Walią.
Belgia zamiast gładko zapewnić sobie wyjście z grupy dostaje bęcki od Maroka. Dania po
nędzy z Tunezją stawia się Francji. Rzekomo rewelacyjna Arabia dostaje baty od Polski. Argentyna
odżywa z Meksykiem. Ekwador i Holandia po wygraniu pierwszych meczów dzielą się punktami.
Japonia po rozbudzeniu apetytu przegrywa z cienką jak barszcz Kostaryką.
Nawet Katar mimo porażki zaprezentował się lepiej niż w pierwszym meczu. I tak dalej . . .
W zasadzie tylko Francja gra swoje i pokazuje kto jest faworytem. No i my  w dwóch meczach
gramy ten sam piach (wstyd!) Różnica, że reprezentacja Ligi Arabskiej jest mniej szczelna
od Meksykanów to i groźniej się odgryzamy.
Ciężko będą wywalczone te awanse z grup. Oj ciężko.

Mocno liczę, że dzisiaj wieczorem i Hiszpanie przekują napompowany balon i swoją postawą
utrzymają Niemców w turnieju.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Motyl

« Odpowiedź #1221 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 16:23:35 »
Liczę na to, że jednak Hiszpanie pomogą Niemaszkom w dłuższych wakacjach i wyślą ich dziś wieczorem do domu. Bohaterowie są zmęczeni, niech sobie odpoczną, a wtedy może pismaki znad Renu przestaną wypisywać głupoty w swoich szmatławcach. Co do postawy naszych graczy, zrobili to, co musieli, bo jak nie wygrywać z Arabią, to z kim. Piękno gry pozostawiało jednak wiele do życzenia. Wyjście z grupy jest możliwe przy szczęśliwej koniunkcji planet, dniu konia Lewandowskiego czy innego kluczowego zawodnika. Mogliby nasi pokusić się o sensację i wysłać do domu Argentynę, ale sędziowie na to raczej nie pozwolą. Karne z kapelusza i nieuznawane bramki stają się znakiem rozpoznawczym tych mistrzostw. Inna sprawa, że jeśli fartem uda się naszym wyjść z grupy - obojętnie czy z pierwszego czy drugiego miejsca - to w kolejnym meczu czekają na nich albo Francja, albo Dania. Teoretycznie Australia może sprawić jeszcze niespodziankę, ale wątpię, aby nasi wygrali grupę, jeśli wyjdą to fuksem z 2 miejsca przy liczeniu bramek. Nie dziwi mnie dobra postawa niektórych ekip z Afryki czy Azji, bo ileż lat można być chłopcami do bicia, a mają tutaj też większą motywację, grają praktycznie jak u siebie. Na trybunach to ich kibiców jest więcej. Maroko zasłużenie zlało Belgię, która na razie nic specjalnego nie pokazuje.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1222 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 17:02:42 »
Dzisiaj Niemcy powinni spokojnie ugrać dobry wynik z Hiszpanią, która swój szczęśliwy dzień już miała. Jeśli o sile repry hiszpańskiej decydują piłkarze Barcelony (tak widziałem, że pisali pismaki) to wiadomo, że cieniasów pokonują, a z bayernowcami (stanowiacymi o sile repry Niemiec) nie będą mieli za dużo do powiedzenia. Bardziej się obawiam, że Niemcy jakiś numer z Kostaryką odwalą na koniec.

Kawałki co widziałem Belgia-Maroko (końcówka 1 i końcówka 2 połowy) pokazywały, że jeden z moich ulubionych grajków - Ziyech znowu w formie. Strasznie sobie zepsuł karierę idąc do tej daremnej Chelsea. Mógł dziś być jednym z najlepszych na świecie, to on zachwycał i ciągnął wtedy Ajax, który rządził w LM.

« Odpowiedź #1223 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 17:10:55 »
  Niemcy z turnieju na turniej są coraz słabsi czasy kiedy piłka nożna to była taka gra, w której 22 mężczyzn biega za piłką, a na końcu i tak wygrywają Niemcy już się skończyły, tak samo jak maszyna do kopania po kostkach Matthausa, Klinsmanna, Vollera i Riedle. Natomiast myślę, że Hiszpania zrobi im przysługę i zagra na remis.
  Brawo Kanada totalne zaskoczenie, kibicuję im jak niewielu drużynom ten mecz z Belgią zagrali przepięknie a wynik był tragicznie niesprawiedliwy, chociaż gdyby nie flaga na pasku z wynikiem, to bym w życiu nie powiedział że to reprezentacja Kanady :)

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1224 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 17:13:02 »
Można się łudzić do środy, że uda nam się z Argentyną. Propaganda sukcesu jest, bo na papierze jest dobrze jak nigdy, czyli po dwóch meczach mamy 4 pkt. i jesteśmy jedną z niewielu drużyn, które jeszcze nie straciły bramki. Taki monolit ciężko będzie skruszyć :) Niektórzy to odlatują, ale pisać trzeba, programy robić i w nich coś gadać.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1225 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 17:28:46 »
Po tym, co gra Meksyk na tym turnieju, to jestem w stanie uwierzyć, że im mecz z Arabią nie wyjdzie i Arabia ich ogra, a może nawet wyjdzie z pierwszego miejsca. Nasi muszą zremisować, aby wyszarpać ten awans. Będzie trudno. Wiadomo, wszystko w ich nogach. 

Offline death_bird

« Odpowiedź #1226 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 22:24:37 »
Niemcy Meksykiem Europy.  8)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Leyek

« Odpowiedź #1227 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 22:42:37 »
Nie rozumiem jak Flick, który odważnie trenował Bayern, jako trener reprezentacji jest taki zachowawczy i strachliwy. Dziś po raz kolejny nie trafiony skład (Gundogan niepotrzebny wystarczyłby środek Kimmich-Goretzka, brak napastnika, Muller męczacy się na czubie, tragiczny Kehrer na boku obrony). Po zmianach gra wyglądała o niebo lepiej. Do tego w pierwszej połowie zero pressingu ze strony Niemców, a to zawsze była podstawa gry Flicka. Druga połowa, szczególnie po zmianach przyzwoita. Ale i tak duży niedosyt, bo ta Hiszpania średniutka, spokojnie do ogrania i to więcej niż 1 bramką.

« Odpowiedź #1228 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 22:53:43 »
  Interesująca rozbieżność, bo jak dla mnie Hiszpania wyglądała jakby grała na pół gwizdka. Cały mecz odnosiłem wrażenie, że jakby potrzebowali wyniku 3-0 to by go zrobili.
  Ach byłbym zapomniał, chociaż to właściwie niemożliwe, ale miałbym wielki, naprawdę wielki ubaw jakby Japonia i Kostaryka wygrały następne mecze i wy...rzuciły z turnieju dwóch przyjaciół z boiska.
« Ostatnia zmiana: Nd, 27 Listopad 2022, 22:58:52 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline Leyek

« Odpowiedź #1229 dnia: Nd, 27 Listopad 2022, 22:58:35 »
No tak grali na pół gwizdka, że końcowe 10-15 min mieli problem przenieść grę na połowę Niemców :)