Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 199472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HugoL3

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #1080 dnia: Pt, 18 Listopad 2022, 12:26:54 »
Trochę śmieszna ta wymiana poglądów w temacie o typach.
Bojkotowanie mundialu bo w Katarze/Rosji. No ta, drużyny jakoś jadą, transmisje zostały kupione, ale my bojkotujmy oglądanie bo tak.
Tylko podobnie jak to wywieszanie flagi ukraińskiej to nikogo nie obchodzi czy ten mundial będziecie oglądać czy nie - to jest największa impreza sportowa świata.
Zresztą śmieszne są te stereotypy, że Katar albo Rosja to zaś afera. Z tego co kojarzę, to Rosji nikt nie udowodnił machlojek przy wyborach gospodarza na MŚ 2018, a Niemcom udowodniono i jakoś nikt nie bojkotuje i nie domaga się anulowania wyników albo innych kretynizmów.
Fifa to zamknieta organizacja, więc sobie robi co chce. Ja tego nie popieram, podobnie zresztą jak działań UEFY, ale to podobnie jak z polskim rządem - też nie popieram, ale muszę z tym żyć.
W Polsce też mamy korupcję w piłce nożnej - ludzie umoczeni korupcją dalej pracują w klubach albo w telewizji. Ludzie, którzy bawią się machlojki na niższych poziomach ligowych mogą kiedyś trafić do wyższej ligi i co, dalej zabawa się kręci.
Jak ktoś naprawdę nie chce oglądać piłki nożnej, bo nie jest czysta to niech nie ogląda, nie komentuje.

Oczywiście, że Katar to kraj, który nie ma nic wspólnego z piłką nożną, nie mają żadnych tradycji, żadnych wyników, ale czy kluby też są w porządku zawierając umowy z firmami tego kraju? I nie chodzi mi tu o posiadanie właściela z Kataru, ale sponsorów - a to tyczy się Bayernu, Barcelony.
Zresztą, cała premier league jest umoczona umowami z firmami handlującymi krypto i nie do końca wiadomo skąd te firmy się wzięły i jak zbudowały swój sukces - raczej na matactwach. I nie, nie są to moje domysły, tylko czytałem publikację na ten temat i śledztwo niestety nie przyniosło pozytywnych rezultatów.

Równie dobrze wszyscy zdrowo  rozsądkowi fani piłki nożnej powinni bojkotować ten sport od momentu gdy na murawę padł chłop i cudem uszedł z życiem, a decyzją sędziów (albo prezesa) było kontynuowanie gry.

Offline perek82

« Odpowiedź #1081 dnia: Pt, 18 Listopad 2022, 13:35:30 »
Ja osobiście wcale nie bagatelizuję poglądów, czy też nawet nawoływań do bojkotu tego mundialu. Co więcej, nawet czuję się trochę źle z tym, że nie miałem podobnych myśli w przypadku poprzedniego mundialu, igrzysk olimpijskich w Rosji, Chinach.
Przez ostatnie miesiące i lata liczyłem, że któraś ze znaczących federacji się wyłamie. Albo jacyś znani zawodnicy zapowiedzą, że nie zagrają. I miałem nadzieję (małą, bo przecież kasa już poszła), że to zmusi decydentów do jakiegoś ruchu.
I teraz za 2 dni startuje mundial. W miejscu bez sensu, w terminie bez sensu. Bo pieniądze wszystko mogą załatwić.

Trochę się zastanawiałem, co zrobić w takiej sytuacji. Bo uważam, że każdy gest ma znaczenie, tak jak każdy głos w wyborach ma znaczenie.
Piłkarze jadą tam grać o swoje marzenia (pieniądze oczywiście też). Ja będę ich oglądał i im dopingował, bo tym nasiąkłem za młodu i tak mi pewnie zostanie (no chyba, że powstanie Superliga, to wtedy jej mówię pas). Faza grupowa to pewnie tylko nieliczne mecze. W kalendarzu mam wbite ok. 10 spotkań, w tym 3 naszych orłów.
Założyłem sobie za to, że każdy reklamodawca, który się pojawi na ekranie, to spada w moich prywatnych rankingach na samo dno. Może coś jeszcze przyjdzie mi do głowy.

Jeśli ktoś powie, że nie ogląda, bo tak chce się temu wszystkiemu sprzeciwić, to ja to szanuję. Jeszcze bardziej, gdy jest wieloletnim kibicem i rzeczywiście jest to dla niego znaczące wyrzeczenie.
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline deFranco

« Odpowiedź #1082 dnia: Pt, 18 Listopad 2022, 14:16:22 »
Ja hipokrytą nie będę. Od 1986 nie opuściłem żadnej turniejowej transmisji
i zamierzam tradycję podtrzymać. 100% oglądania. Choć trochę to już nie "moja piłka".
Moja wiedza na temat większości zespołów jest niemal zerowa. 95% piłkarzy to dla mnie
anonimy. Pomijam Polskę i trochę Niemców, którym od zawsze sympatyzuję.
Będę się grzał bo dla mnie to święto, jeden z najważniejszych momentów w moim życiu.
Czy podoba mi się wybór Kataru ? Nie, nie podoba. Ale jaki mam na to wpływ ? Koniec. Dziękuję.

Zresztą sam lata temu przewidywałem, że prędzej czy później organizatorem zostanie
państwo islamskie (tak jak przewiduję, że to samo spotka kiedyś Australię, mozolnie to idzie,
ale spotka). Tyle, że prywatnie stawiałem na Arabię Saudyjską, albo Tunezję do spóły z Algierią.
Ten Katar tak wyskoczył jakoś niespodziewanie.

Za to przy okazji meczów Polski będę miał takie tam dyskomforty. Zawsze gdy na ławce
trenerskiej widzę Cześka od "Fryzjera". I to samo. Co mam zrobić ? Nic.
Co chłopaki są temu winne ? Nic. ...karawana jedzie dalej
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline szulig

« Odpowiedź #1083 dnia: Pt, 18 Listopad 2022, 14:38:47 »
Ja pisze się na zabawę w typowanie wyników.
Ile mamy już osób?

Offline Edgar

« Odpowiedź #1084 dnia: Pt, 18 Listopad 2022, 17:29:00 »
@szulig Ciężko powiedzieć, bo dość późno zaczęliśmy się organizować. Na razie jest 5-6 osób chyba. Myślę, że będzie przybywać. Wbijaj na temat z typowaniem i dawaj propozycje wyników. :)

Offline szulig

« Odpowiedź #1085 dnia: Pt, 18 Listopad 2022, 18:25:27 »
@szulig Ciężko powiedzieć, bo dość późno zaczęliśmy się organizować. Na razie jest 5-6 osób chyba. Myślę, że będzie przybywać. Wbijaj na temat z typowaniem i dawaj propozycje wyników. :)
z typami wstrzyma sie do ostatniej chwili, moze jeszcze jakies inne mecze sa kupione ;)
moze warto umiescic info o naszej zabawie w innych tematach, nawet jak admini usuną to moze kilka osób dołączy, bedzie fajniejsza zabawa

Offline death_bird

« Odpowiedź #1086 dnia: So, 19 Listopad 2022, 16:22:11 »
W sumie to czuję się jak jakaś wiewiórka z rozregulowanym termostatem, która obudziłaby się w Nowy Rok a tu za oknem zima. Tak niby czytam, że jutro jakieś MŚ się zaczynają, ale oczekiwałbym hokejowych albo w biatlonie albo w czymkolwiek w tym guście. A nie impreza w kopaną...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Leyek

« Odpowiedź #1087 dnia: Nd, 20 Listopad 2022, 14:28:53 »
@up

Mnie najbardziej wkurzają godziny transmisji. Mógłbym oglądać i do 2 w nocy. Ale mecze o 11 czy o 14 to jest słabizna straszna. Niemcy z Japonią grają właśnie o 14. Mecz z pierwszej kolejki grupowej, który najbardziej bym chciał (po naszym) obejrzeć i dupa. A patrzeć z odtworzenia to żadna zabawa.

Faza pucharowa o 16 i 20. Lepiej, ale też nieoptymalnie, bo pewnie tych pierwszych i tak się potraci całą, albo większość pierwszej połowy.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1088 dnia: Nd, 20 Listopad 2022, 14:44:12 »
Szczerze pisząc zaczynam utwierdzać się w przekonaniu, że nie będę śledził tego turnieju (poza sprawdzaniem wyników na koniec dnia). To co się wokół tej imprezy wyprawiało, co się wyprawia i co zapewne będzie się wyprawiało odrzuca mnie coraz bardziej. Jeżeli dzisiaj się nie złamię i nie obejrzę meczu otwarcia to najprawdopodobniej przyoszczędzę kilkadziesiąt godzin życia.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online isteklistek

« Odpowiedź #1089 dnia: Nd, 20 Listopad 2022, 15:47:12 »
Jeszcze się turniej nie zaczął, a kawasy już powstają. Do końca turnieju będzie mnóstwo afer jak ta z piwem, gdzie miało być sprzedawane w strefach przy stadionie np. Budweiser, a nie będzie. Do tego dochodzi afera transportowa na mecze, która pojawiła się w ostatniej chwili. Niby wszystko dogadane, a tu taki klops ... ja spodziewam się więcej takich sytuacji i zgrzytów.

« Odpowiedź #1090 dnia: Nd, 20 Listopad 2022, 16:07:10 »
  Ale słodziutko,  na otwarcie gadka o szacunku i tolerancji czyli wszystko z czym się kojarzy Katar do tego Morgan Freeman siedzący na piasku i ględzący o zjednoczeniu bo go wszyscy lubią przecież, Beduini z szablami nie wiadomo czy mający tańczyć czy przypomnieć niewiernym z czym się spotkają jak przeholują, panowie w arafatkach i dżalabijach w loży VIP a między nimi jedyny w garniturze Gianni Infantino wyglądający jak ich dziwka. Piosenka obleci, gorsze słyszałem (np. naszą).

Offline amsterdream

Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Leyek

« Odpowiedź #1092 dnia: Nd, 20 Listopad 2022, 23:25:29 »
Samego meczu to dziś obejrzałem łącznie z 5 minut (ale obie bramki + nieuznaną widziałem :) ). Tak to czytałem sobie Skarb kibica, a po 2:0 stwierdziłem, że szkoda w ogóle siedzieć przed tv i nabijać im statystyki oglądalności, jak Ekwador robił co chciał.
Rozwalił mnie przed meczem mój młody (prawie 5 lat). Jak grali hymn Ekwadoru i pokazywali jak piłkarze go śpiewają to wziął rękę na serce i zaczął śpiewać Mazurka Dąbrowskiego :)

Offline deFranco

« Odpowiedź #1093 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 13:32:22 »
Wiedziałem, że Katar będzie słaby, ale żeby aż tak. Ocenimy po trzech meczach, ale
na razie kandydują nie tylko do miana najsłabszej drużyny turnieju, ale kto wie czy
nie najsłabszej w historii MŚ. Za "moich czasów" pamiętam dwie takie mizerie. ZEA w 1990 roku
(ale oni potrafili strzelać przynajmniej honorowe gole) i Chiny w 2002.
Miałem gdzieś jakieś naiwne przeświadczenie, że za kasę będą w stanie zmontować
jakiś team, który przynajmniej spróbuje powalczyć. Da się sztucznie złożyć i przygotować zespół
stricte pod turniej. Pokazali to Amerykanie w 1994. No ale fakt, że mieli ciut lepszy materiał.

Co do Ekwadoru, to trudno o jakieś poważne wnioski na tle tak słabego rywala. Pokazali trochę
finezji w ofensywie, trochę pograli z klepy. Taka południowoamerykańska przeciętna średnia.
Prawdziwy test przyjdzie w meczu z Holandią.
Nie zgadzam się z niektórymi ekspertami, że przy 2:0 mogli sobie pozwolić na odpuszczenie bo
trzeba oszczędzać siły. Właśnie trzeba było dokręcić by załadować jak najwięcej.
W ostatecznym rozrachunku o awansie mogą zadecydować gole. Jak Senegal i Holandia urządzą
sobie z Katarem festiwal strzelecki, to Ekwador może pożałować, że nie wcisnął więcej.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Leyek

« Odpowiedź #1094 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 14:58:25 »
Patrzę składy na mecz Anglia - Iran i nie wierzyłem, że w Iranie gra 44-letni Ali Karimi. Okazuje się jednak, że to kto inny i zbieżność przypadkowa, choć nawet pozycja pasowała :)
Swoją drogą "oryginalny" Ali miał papiery na wielką karierę, bo umiejętności techniczne miał niespotykane. Ale w takim Bayernie, gdzie mógł "wypłynąć" trafił na najgorszy możliwy moment jak trenerem był Magath, a w drużynie różnie się działo.