Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 199662 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szekak

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #960 dnia: Wt, 31 Maj 2022, 18:41:18 »
Najlepsza liga świata zakończyła się w ostatnią sobotę, a wygrał ją Real Madryt - największy klub w historii tego sportu. ::)
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #961 dnia: Wt, 31 Maj 2022, 18:46:57 »
Pieniądze to ważna rzecz w piłce, ale trzeba nimi umieć zarządzać. Na polskim podwórku było kilka przypadków: Drzymała w Groclinie, Wojciechowski w Polonii Warszawa, Begdas w Pogonii Szczecin i kończyło się źle dla klubów, Alianz w Górniku, pewnie coś zapomniałem. Aktualnie Wojciech Kwiecień bawi się w Wieczystej Kraków wkładając w ten klub chyba miliony ściągając byłych ekstraklasowiczów do grania w IV lidze (5 stopień rozgrywek) i trenera Smudę ... zanim oni awansują do ekstraklasy, czy I Ligi to większości już tam nie będzie, a więc pieniądze wrzucone w błoto. Nie wiem, ale do tego czasu ten gość po prostu przepali kilkanaście milionów na cel, który mógłby osiągnąć za pewnie 1/100 tego, co wkłada. Czy wytrzyma do ekstraklasy?

Offline Dracos

« Odpowiedź #962 dnia: Wt, 31 Maj 2022, 19:02:04 »
Polskie podwórko to dziwne wypaczenie chociaż może i nie do końca światowej piłki. Człowiek z pieniędzmi który chce jakieś swoje doświadczenia biznesowe szybko przeszczepić na klub to czystej wody recepta na porażkę. Dla mnie np taki Wojciechowski to zawsze będzie przykład grabarza klubu. I to nie jest tak że jestem jakimś fanem Poloni, ale to jak skończyła po jego rządach to woła o pomstę.

Pieniądze w dzisiejszym sporcie/piłce to rzecz ważna, ale żadna ich ilość nie zagwarantuje sukcesu, a wielu z tych nowych właścicieli zdaje się tego nie pojmować. Ostatecznie jak już wcześniej było wspomniane grają zawodnicy prowadzeni przez sztab szkoleniowy. To co jest często ciężkie do uchwycenia czyli ciut szczęścia, ciut lepsza dyspozycja danego dnia może wywrócić każde plany i wygra ten kto wcale nie ma największego mieszka z monetami. A ich rozwiązaniem jest albo wpompowanie większej gotówki, albo obrażenie się że świat nie działa tak jak sobie wyobrażali.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #963 dnia: Wt, 31 Maj 2022, 20:54:22 »
W światowej piłce milionerzy ładują pieniądze w klub, a później okazuje się, że to jednak pożyczki były. Tak, jak Wisła Kraków Cupiała i to chyba u nas jedyny taki przypadek, bo inni to wykładają ze swoich. Nie mam pojęcia, jak funkcjonuje Legia, ale na koniec może się okazać, że tak, jak Wisła Cupiała.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #964 dnia: Wt, 31 Maj 2022, 22:48:22 »
W światowej piłce milionerzy ładują pieniądze w klub, a później okazuje się, że to jednak pożyczki były. Tak, jak Wisła Kraków Cupiała i to chyba u nas jedyny taki przypadek, bo inni to wykładają ze swoich. Nie mam pojęcia, jak funkcjonuje Legia, ale na koniec może się okazać, że tak, jak Wisła Cupiała.

Popraw mnie jeśli się mylę, ale tam przy okazji ostatniej fikcyjnej sprzedaży Wisły potencjalni zainteresowani mieli ochote na klub bo liczyli na to, że staną się posiadaczami obiektów w pobliżu stadionu. Zwinęli manatki gdy okazało się, że nie są one własnością Wisły.

Podczas gdy ostatnio Mioduski (właściciel Legii) nabył po jakiejś okazyjnej cenie legijne korty tenisowe i wynajmuje je za jakieś chore pieniądze (interes się kręci).
Wiadomo, sporo kasy utopił i w klub, i w obiekty w Książnicach, ale jednak to mógł byś interes dla miasta a nie prywaciarza.

Offline death_bird

« Odpowiedź #965 dnia: Wt, 31 Maj 2022, 23:01:22 »
Zresztą finanse nie grają - tak jak ktoś tu pisał niedawno o klubach z właścicielami, na co zareagowałem wymownym "xD".

Widać nie zrozumiałeś co ktoś tu pisał niedawno.
Pieniądze nie muszą wygrywać LM, ale pieniądze prowadzą do coraz większej oligarchizacji w piłce nożnej. W efekcie czego pojawiają się pomysły w stylu Super Ligi. Teraz się nie udało. Ale za 5, 10 lat?
Petrodolary zaburzają rywalizację. Może komuś się podoba sytuacja w której jakiś PSG po latach niebytu zostaje wyciągnięty z bylejakości i nagle robi tytuł za tytułem, ale jak dla mnie z rywalizacją sportową nie ma to wiele wspólnego. Co jest ekscytującego w tym, że najbogatsi wymieniają się trofeami między sobą? Jedyne emocje mają się sprowadzać do oczekiwania, że raz na 20 lat tytuł zdobędzie klub w stylu Leicester? Co komu po takiej piłce?
Wszystko to zmierza coraz bardziej w kierunku Szkocji gdzie od lat 80-tych i Aberdeen Fergusona emocje są jak na rybach, bo wszyscy wiedzą, że tytuł będzie świętować któraś część Glasgow.
Taka piłka to nie piłka tylko targowisko próżności.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline HugoL3

« Odpowiedź #966 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 10:55:42 »
Widać nie zrozumiałeś co ktoś tu pisał niedawno.
Pieniądze nie muszą wygrywać LM, ale pieniądze prowadzą do coraz większej oligarchizacji w piłce nożnej. W efekcie czego pojawiają się pomysły w stylu Super Ligi. Teraz się nie udało. Ale za 5, 10 lat?
Petrodolary zaburzają rywalizację. Może komuś się podoba sytuacja w której jakiś PSG po latach niebytu zostaje wyciągnięty z bylejakości i nagle robi tytuł za tytułem, ale jak dla mnie z rywalizacją sportową nie ma to wiele wspólnego. Co jest ekscytującego w tym, że najbogatsi wymieniają się trofeami między sobą? Jedyne emocje mają się sprowadzać do oczekiwania, że raz na 20 lat tytuł zdobędzie klub w stylu Leicester? Co komu po takiej piłce?
Wszystko to zmierza coraz bardziej w kierunku Szkocji gdzie od lat 80-tych i Aberdeen Fergusona emocje są jak na rybach, bo wszyscy wiedzą, że tytuł będzie świętować któraś część Glasgow.
Taka piłka to nie piłka tylko targowisko próżności.

Ale to o czym piszesz wcale nie wynika z petrodolarów. Super Ligę najbardziej pchały Juventus, Real i Barcelona. Tak samo mamy wiele innych klubów, których budżet nie zależy od pieniędzy oligarchów/szejków. Owszem, te kluby zawsze będą szczycić się piękną historią, ale futbol dla wszystkich jest tylko biznesem więc to takie czcze opowieści.
Ogólnie, bogatym klubom się w dupie pierdoli od dobrobytu i od chęci posiadania więcej.
UEFA przez lata niestety, ale przychylała się do najbogatszych w obawie, że tamci coś wymyślą i będą chcieli uciec. Te fikcyjne reformy Platiniego doprowadziły do tego, że teraz w LM bardzo rzadko grają jakieś ananaski w stylu Sherifa Tyraspol, a nawet jeśli grają, to szansa na ich powodzenie w tych rozgrywkach jest niemalże zerowa.
I nawet fakt, że Sherif pokonał Real na Bernabeu w grupie nie zmienia ich sytuacji. Udział w LE lub LK też, bo tam wpływy są znacznie mniejsze. Żeby myśleć o jakimś realnym zarobku, to należałoby te puchary pocieszenia wygrać, a to też wcale nie jest proste. Silne kluby posiadają szersze kadry wiec małe kluby znowu zostaną bez niczego.

Online perek82

« Odpowiedź #967 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 11:03:20 »
LM to w zasadzie już jest taką superligą. Z najlepszych lig bezpośredni awans mają 4 drużyny, z Niemiec w przyszłym sezonie nawet 5. Z roku na rok wiele tych samych drużyn się powtarza. Różnica taka że tu kasę trzyma UEFA. A dla klubów to tylko pośrednik.
Stąd już tylko krok, żeby niektórym klubom dać dożywotni przydział albo dzikie karty. Przydałaby się jakaś zmiana żeby najmocniejsi musieli się sprężać od początku a nie dopiero w marcu.
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline HugoL3

« Odpowiedź #968 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 11:26:55 »
Przydałaby się jakaś zmiana żeby najmocniejsi musieli się sprężać od początku a nie dopiero w marcu.

Dokładnie, oglądanie faz grupowych LM, LE oraz LK w większości jest nudne. Czasem tylko, gdy mamy jakąś grupę śmierci to jest co oglądać i mamy emocje do samego końca.

Mnie bardzo podobał się koncept z dawnych lat, który brzmiał: Puchar Zdobywców Pucharów albo Puchar Europy Mistrzów Krajowych. Oczywiście wiązałoby się to z tym, że Hiszpania, Anglia, Włochy, Francja oraz Niemcy oddałyby swoje 1-2 miejsca ligom spoza top 10. Tylko w tym momencie byłoby to bicie ogórków, a mnie bardziej zależałoby na wyrównywaniu szans.
Nikt nigdy się na to nie zgodzi, bo najbogatsi chcą mieć jak najwięcej dla siebie, o czym pisałem wcześniej. Ale tak jak jeden z przedmówców pisał - największe emocje towarzyszą właśnie niespodziankom - Leicester, Atalanta, Roma, Monaco, Villareal (nawet, jeśli grali brzydko). Gdyby wśród tych niespodzianek było więcej drużyn spoza top 10 to już w ogóle mielibyśmy radochę - tak sądzę.

Offline death_bird

« Odpowiedź #969 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 11:42:35 »
Ale to o czym piszesz wcale nie wynika z petrodolarów. Super Ligę najbardziej pchały Juventus, Real i Barcelona. Tak samo mamy wiele innych klubów, których budżet nie zależy od pieniędzy oligarchów/szejków.

Napisałem dwie rzeczy:
1. Petrodolary zaburzają rywalizację (bo szejkowie mają papierków tyle, że mogą wydać ile chcą).
2. Piłka nożna podlega oligarchizacji.

Razem daje to patologie obecne w dzisiejszej europejskiej piłce przy czym nie wyczerpuje wszystkich znamion problemu, bo inni wielcy siedzą np. w kieszeniach banków, zadłużeni po uszy. Dzisiaj przeczytałem, że Barcelona może nie mieć możliwości kupna Lewandowskiego ze względu na jakieś tam szczątki finansowego fair play czy czegoś podobnego (musieliby sprzedać kilku zawodników żeby sobie na niego pozwolić).
Generalnie zasady prowadzenia biznesu w piłce kopanej należałoby poważnie przeorać, ale przy tej skali patologii i korupcji to jest już pewnie niemożliwe.

LM to w zasadzie już jest taką superligą.

No może jeszcze nie aż taką. Tamten produkt miał być jeszcze bardziej ekskluzywny zdaje się (po dwa-trzy kluby z najbogatszych lig?). I do LM można jeszcze się jakoś dostać. Co w niczym nie zmienia faktu, że z europejską piłką dzieją się bardzo niedobre rzeczy i nie wiem czy taki produkt jak LM nie jest już bardziej nakierowany finansowo na Azję i (paradoksalnie) Afrykę niż Europę. Jakiś czas temu czytałem, że UEFA budując "globalną markę" LM niejako wyjaławia np. afrykańską piłkę, bo afrykańscy kibice bardziej interesują się rozgrywkami europejskimi niż własnymi (nie wspominając już o wysysaniu talentów na potęgę).
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Czerwiec 2022, 11:44:38 wysłana przez death_bird »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #970 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 11:46:55 »
Co w niczym nie zmienia faktu, że z europejską piłką dzieją się bardzo niedobre rzeczy i nie wiem czy taki produkt jak LM nie jest już bardziej nakierowany finansowo na Azję i (paradoksalnie) Afrykę niż Europę. Jakiś czas temu czytałem, że UEFA budując "globalną markę" LM niejako wyjaławia np. afrykańską piłkę, bo afrykańscy kibice bardziej interesują się rozgrywkami europejskimi niż własnymi (nie wspominając już o wysysaniu talentów na potęgę).

Jeśli doczekamy się zmian godzin transmisji na jakieś wczesne pory to faktycznie okaże się, że masz rację.

Offline death_bird

« Odpowiedź #971 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 11:51:35 »
Nie wydaje mi się, żeby to było niezbędne. W latach 90-tych NBA była w Polsce mocno popularna mimo, że trzeba było zarywać noce.
Weź pod uwagę, że Azjaci to (wg naszych standardów) "nałogowi" hazardziści w zw. z czym taka bukmacherka działa u nich prężnie co jest dodatkowym bodźcem dla nich żeby się ekscytować LM.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #972 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 11:57:39 »
Weź pod uwagę, że Azjaci to (wg naszych standardów) "nałogowi" hazardziści w zw. z czym taka bukmacherka działa u nich prężnie co jest dodatkowym bodźcem dla nich żeby się ekscytować LM.

100% prawdy.

Ale Polska to nie jest target dla NBA xD Podczas gdy dla Azjatów zmieniano godziny meczów w Hiszpanii, Włoszech i chyba nawet Anglii. Więc kto wie co będzie z LM. Wcale tego nie wykluczam.

Online perek82

« Odpowiedź #973 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 12:51:51 »
A ja w piątek zarywam nockę na finały NBA 😀
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline isteklistek

« Odpowiedź #974 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 14:01:46 »
Jeżeli chcemy zachować równowagę, to trzeba zrobić system eliminacyjny, że każdy może trafić na każdego od pierwszych rund, a nie jakieś parasole ochronne - przegrałeś, to przegrałeś i odpadasz, a nie spadasz do innych pucharów, bo musisz grać. Sytuacja ta spowoduje, że pewne kluby dostaną oddech, aby przebudować kadrę, wprowadzić zawodników. Trochę przypomina się sytuacja Celticu, który był tak mocny, że były rozważania, aby przenieść go do Premier League i się nie udało, czas spowodował, że dziś ten klub jest przeciętny, pewnie walczył by o utrzymanie, a nie o mistrzostwo PL ... a nie przypominam sobie, aby popadli w długi, czy zrobili coś szalonego, po prostu pieniądze się skończyły i nie mogli przebudowywać się, by nawiązać rywalizację sportową z innymi. Rywalizacja z lokalnym rywalem, który spadł w pewnym momencie o kilka klas niżej też nie pomagała i jest jak jest. Celtic to klub na tę chwilę, ani silny, ani słaby. Ma już lata świetności za sobą, a na dziś nie potrafię wymienić chociaż jednego zawodnika który tam gra.