Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 200213 razy)

Offline perek82

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #840 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:42:51 »
Trendy trendami ale trener powinien mieć posłuch u zawodników. Zaproponować coś ciekawego. Umieć wykorzystać potencjał. Jeśli zawodnicy wyczują że z tym krucho to dobra komunikacja tego nie zastąpi.
Można tak dyskutować bez końca ale trenera i tak wybiera sobie prezes PZPN po uważaniu.
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline isteklistek

« Odpowiedź #841 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 16:55:00 »
Trzeba by to sprawdzić, ale Hiszpanie przez ostatnie 20 kilka lat mieli swojego, Włochy, Francja. Niemcy, Portugalia też. Anglia nie. Sousa pokazał/wypracował skok jakościowy. Wyniki były przeciętne, ale nikt nas nie lał i my też nie demolowaliśmy innych. Graliśmy z najlepszymi jak równy z równym, było widać pomysł i kreatywność. Jeżeli ktoś temu zaprzecza, że był pewien pomysł prowadzenia drużyny, który przewyższał Brzęczka pod każdym względem. Przepaść między polskim selekcjonrem była spora biorąc  pod uwagę, że Sousa nie miał nic wspólnego z polską myślą szkolenia, a Brzęczk w niej długo siedział.

« Odpowiedź #842 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 17:01:36 »
  Dla mnie osobiście wybór Michniewicza to skandal, facet ma reprezentować ten kraj a był umoczony po szyję i to czy został postawiony przed sądem czy nie nie ma żadnego znaczenia zwłaszcza w obliczu korupcji całego środowiska. Poszukajcie na internecie Michniewicz dolary autobus, śmieszniejsze niż Benny Hill. To dzięki takim panom czesławom właśnie i ich przełożonym Polska leży na piłkarskiej mapie Europy tam gdzie leży a jej szkoleniowcy to wogóle nie leżą na jakiejkolwiek mapie. Też byłem za Sousą, różnie to wyglądało ale widać było że chciał coś sklecić z tej reprezentacji, nie dziwię mu się że się ewakuował.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #843 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 17:13:52 »
Trzeba by to sprawdzić, ale Hiszpanie przez ostatnie 20 kilka lat mieli swojego, Włochy, Francja. Niemcy, Portugalia też.

Nie możemy patrzeć na nacje z top 10 czy nawet 5 Europy, bo to nie ma sensu. Nie pasujemy do nich.
W lidze włoskiej mamy sporo włoskich trenerów lub obcokrajowców z przeszłością w Serie A. Włoscy trenerzy pracują również zagranicą, z różnymi sukcesami.
Hiszpańska myśl szkoleniowa jest obecna na całym świecie.
Portugalscy trenerzy, podobnie jak piłkarze, są mocno pompowani przez potężnych agentów i raczej są rozwiązaniem krótkotrwałym, dawno nie byli autorami czegoś spektakularnego.
Dobrego angielskiego trenera będzie znaleźć nieco trudniej, ale co jakiś czas jakiś rodzynek w Premier League się znajdzie.
To są kraje z mentalnością. Nie widzę Hiszpana/Anglika/Portugalczyka prowadzącego Włochów, Włocha trenującego Hiszpanów, Francuzów trenowanych przez Anglika/Portugalczyka. Każda z tych reprezentacji ma jakiś styl, który mógł ewoluować na przestrzeni lat, ale jakimś elementem gry będzie nawiązywać do klasyki.
Nie wykluczam takich zmian, bo trenerzy którym zależy rozwijają swój warsztat i starają się zawsze dodać jakiś element zaskoczenia, ale nie nadejdzie to szybko. Gdyby było inaczej, tacy ludzie jak Hodgson lub Ventura nigdy nie dostaliby tej roboty. Jedyny taki rodzynek, co dostał szansę to Capello, ale jego Anglia była strasznym kałem i sami Anglicy nie rozumieli tego, czego oczekiwał od nich trener i po co wprowadzał do zespołu taki reżim.

Polakom Europa jak i cały świat dawno odjechał. Mieliśmy przecież super wybiegane, waleczne pokolenie z całkiem niezłą techniką. No a teraz o technice to można zapomnieć, w bieganiu nam nie idzie na każdej imprezie a walka kończy się kretyńskimi czerwonymi kartkami :D

Co do trenerów to Polacy serio mają problem z pracą zagranicą. Michniewicz swego czasu sondował możliwość pracy w Rosji i nic z tego nie wyszło. Jedynie Skorża w ZEA, jacyś pojedynczy trenerzy w Chinach. Szkoda, że tak Nawet Nawałce nie udało się przebić gdziekolwiek poza Polskę. Nasza liga też nic nie znaczy.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #844 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 17:45:36 »
W seniorskiej piłce na zachodzie nie ma trenerów, ale już w młodzieżowych są. W kanale sportowym są łączenia i był ktoś - nie pamiętam nazwiska - z Bayer Leverkusem, Wałdoch siedzi w Schalke i pewnie w niższych ligach są. Były też łączenia z Franają i Austrią, więc to nie tak, że nie chacą Polaków, bo ich na pierwszym miejscu intersują kwalifikacje. Jak widać można, ale narracja niechcianych lepiej się sprzedaje. Podobna jest sprawa z monitorowaniem piłkarzy, którzy mają polskie korzenie i mogliby grać dla Polski, to była lista około 300 nazwisk, jeżeli nie przesadzam to blisko tego - rozmowa ze scautem, który się tym zjmuje do obejrzenia na KS.

Offline Koalar

« Odpowiedź #845 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 17:55:20 »
Ja jestem w miarę optymistycznie nastawiony. Michniewicz jest zadaniowcem, dostaje dobry materiał wyjściowy (przyzwoitych piłkarzy na europejskim poziomie ze świetnym Lewandowskim) i powinien umieć połączyć te puzzle w taki sposób, abyśmy powalczyli o awans. Rosja jest w naszym zasięgu, ze Szwecją (czy Czechami) może być o wiele trudniej, ale u nas mamy szanse. Na pewno ma większe doświadczenie i sukcesy w polskiej piłce niż paru ostatnich selekcjonerów Polaków. Ma też odpowiednie podejście (rozmowy z piłkarzami), doświadczenie jako selekcjoner, wiedzę o naszych piłkarzach i naszej lidze, pewien autorytet, więc piłkarze powinni wierzyć w jego założenia i metody (przy Brzęczku miałem wrażenie, że się zastanawiali - co ten gość bez osiągnięć i charyzmy tu robi?).

Co do tematu korupcji, to może coś ma za uszami, może nie ma. Na pewno natomiast nie ma wyroku. Ja go nie skreślam. Takie niestety były czasy. Za czasów Orłów Górskiego też się kręciło lody. Jak polskie zespoły znaczyły coś w Europie, to też się ustawiało mistrzostwa. Więc przekręty nie mają wiele wspólnego z poziomem naszej piłki. Można by wręcz wysnuć taki głupawy wniosek, że im większe szły wałki (lub mogły iść), to polska piłka miała się lepiej.

Cezary Kulesza wygląda na prostego chłopa słabego w PR. W zasadzie mi to nie robi, jeśli polska piłka będzie się rozwijała. Ale znając życie, to wygrał, bo naobiecywał różnym kolesiom różne rzeczy. I tak sobie leśne dziadki siedzą w tym PZPN-ie, pierdzą w stołki, a kaska leci.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Leyek

« Odpowiedź #846 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 18:23:59 »
Sousa pokazał/wypracował skok jakościowy. Wyniki były przeciętne, ale nikt nas nie lał i my też nie demolowaliśmy innych. Graliśmy z najlepszymi jak równy z równym, było widać pomysł i kreatywność.

To mi chyba puszczali inne mecze (jakieś archiwalne) co o tyle dziwne, bo w różnych miejscach oglądałem.
Nie oglądam naszej piłki, ale kadrę staram się śledzić (choć raczej bez meczów towarzyskich) i takiego dziadostwa jak za Sousy to nie pamiętam. "Wuja" Brzęczek nie robił może szału, ale broniły go wyniki. Tytułów nie wygrywa się stylem tylko skutecznością i pomysłem + odrobiną szczęścia.
Przyszedł mądrala z Portugalii i nie mając do tego wykonawców zaczął grać 3-5-2 bo tak modnie. I się zaczęło z tyłu dużo to nie dało, a z przodu praktycznie straciliśmy zupełnie siłę rażenia (a nigdy jej nie mieliśmy ponadprzeciętnej). Taki Jóźwiak męczył się na obronie, a z przodu nic nie mógł pokazać. Puchacz jako tako wyglądał ale wiele do gry nie wnosił.
Michniewicz jest mi obojętny. Wiadomo, że za przeszłość powinien mieć zamkniętą drogę nie tylko do reprezentacji ale i do większej piłki. Ale tu jest Polska, nie takie numery przechodzą.
Dla mnie wystarczy jak wróci do normalnego dla nas ustawienia z 4 z tyłu i skrzydłowymi i powinno być w miarę ok. Szczególnie, że jak pisał kolega powyżej CzM to zadaniowiec.

Lewandowskiemu też już się nie bardzo chce.

A to już jest największa głupota jaką przeczytałem na tym forum w tym roku, a może i kiedykolwiek.
Lewy to największy profesjonalista w naszej piłce, a i na świecie pewnie trudno większych znaleźć.
W kadrze zawsze grał i gra na maxa. Jakby mu nie zależało to by wymyślał różne wymówki i np. na zgrupowania mniej ważne nie przyjeżdżał (co wielu mniejszych od niego gwiazdorów praktykuje).
To, że mniej strzela i jest widoczny niż w Bayernie to już wina kolegów + ostatnio ustawienia drużyny przez Sousę. Oglądam Bayern regularnie i tam w meczu ma tyle kontaktów z piłką i okazji jak w kadrze podczas 3-4 meczów łącznie (biorąc pod uwagę sensownych przeciwników a nie San Marino). I tak w kadrze musi się wracać, rozgrywać, co w Bayernie zdarza mu się okazjonalnie.

Offline perek82

« Odpowiedź #847 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 18:40:27 »
Co do Lewego to chyba chodziło o ostatni mecz, gdzie siedział na ławie a dzień wcześniej na jakiś urodzinach balował. A później nie bardzo wiedział że w wynik meczu miał wpływ na rozstawienie w barażach.
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline Leyek

« Odpowiedź #848 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 18:45:12 »
Ja to pamiętam inaczej. I na pewno gdzieś czytałem, że Lewy był mocno wkru*wiony na decyzję Sousy, że nie zagra. Ale możliwe, że to było z niemieckich mediów. Nasi dziennikarze to wiadomo, część napisze wszystko to co będzie pasowało PZPN-owi. A Opalony hipokryta m.in. brak wsparcia po meczu z Węgrami wymyślił jako podstawę do braku chęci dalszej pracy.

Offline Edgar

« Odpowiedź #849 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 19:17:21 »
Ludzie, dajcie spokój temu Michniewiczowi. Nie było zarzutów, nie było wyroku, a narracja jest taka, jakby był głównym prowodyrem korupcyjnych działań.
Być może wie znacznie więcej, niż teraz mówi, ale nawet jeśli tak jest, to z pewnością powiedział wszystko prokuraturze, a ta uznała, że nie ma podstaw do ukarania go. Przecież skazano tyle osób, że raczej by nie zrobili wyjątku dla młodego trenera...
Co do jakości trenerskiej to zobaczymy. Ma w swoim CV kilka sukcesów, ale i wpadek. Oby z reprezentacją mu zażarło. Na piłce się zna, taktykiem jest dobrym. Jeśli znajdzie wspólny język z kadrowiczami, których w większości przecież zna, to będzie dobrze. Taką mam nadzieję.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #850 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 21:17:20 »
Ja nie wiem na ile wiarygodny jest Jadczak. Jest dziennikarzem i skoro na konferencji rzuca takim pytaniem, to idzie na grubo, ma mnóstwo do stracenia i myślę, że nie jest taki głupi i nie wie co robi. Trudno mi uwierzyć, że ktoś tak doświadczony robi to dla klików. To jest skandal, a jeżeli druga strona idzie do tv i oświadcza, że wypowiada się na ten temat ostatni raz zamiast zgłosić do prokuratury, to jest trochę dziwne. Niby Jadczak twierdzi, że Michniewcz wiedział, a nie srzedał i to jest w aktach, co można łatwo zweryfikować.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #851 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 22:07:16 »
Michniewcz wiedział, a nie srzedał

Nie chciałbym być w jego skórze jeśli tak było.
Albo stracisz szatnie i prawdopodobnie nici z kariery (w tamtym momencie), albo przeczekasz, udasz że nie wiedziałeś i byle do przodu. W jego wypadku "do przodu" jest serio bardzo udane jak na polskie warunki.
Tylko, że jeżeli "wiedział" to trochę bez sensu są te insynuacje, że wystawił gorszy skład.

Offline death_bird

« Odpowiedź #852 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 22:17:11 »
Trio z Borussi nie zrobiło żadnego awansu. Nie było nas na MŚ 2010, Euro dostaliśmy z automatu, MŚ 2014 również nas nie było. W 2016 każdy z tego trio grał już w innym zespole i do ostatniej chwili nie było pewne, czy Błaszczykowski pojedzie i czy będzie grać.

Oni nie musieli grać już w jednym klubie. Wystarczyło to co ze wspólnej gry zapamiętali. Piszczek, Błaszczykowski, Lewandowski, Glik i może Krychowiak. To był kręgosłup drużyny a 60% z niego to zasługa Borussi.
Grać mogli już w różnych klubach a jednak widać wyuczony i zapamiętany schemat:

Tylko, że sprawa Michniewicza rozchodzi się o jego pracę w Lechu. Temat Zagłębia chyba nie podlega dyskusji - nikt im mistrzostwa nie odebrał.

Tytuł Zagłębia w tamtym okresie był cokolwiek dwuznaczny. A jeśli chodzi o karanie drużyn w E-klapie to bądźmy poważni. Taka Cracovia swego czasu miała tyle za uszami, że można ich było spokojnie relegować do jakiejś czwartej ligi a skończyło się na bodaj -5 pkt.
Z tego co pamiętam z tamtego sezonu to fakt, że mistrzostwo Zagłębia nieładnie zalatywało.

Ja jestem zmęczony tym analizowaniem kto o co był podejrzany i czy został skazany. Niedawno mieliśmy w sztabie trenera po wyroku i nic się nie stało. Piłkarza zresztą też.

To chyba świadczy o tym, że mamy problem z którym należy walczyć.

Kasa z Legii oficjalnie byłaby mu wypłacana do końca sezonu jak dobrze pamiętam, tymczasem zrezygnował z tych poborów. A sto koła miesięcznie piechotą nie chodzi.

A ile będzie dostawał jako selekcjoner?

Sorry, ale w takiej sytuacji to ja już bym wolał jakiegoś Szewczenkę. Awansu i tak nie będzie, ale przynajmniej nie trzeba byłoby dyskutować o kontrowersjach.

A to już jest największa głupota jaką przeczytałem na tym forum w tym roku, a może i kiedykolwiek.
Lewy to największy profesjonalista w naszej piłce, a i na świecie pewnie trudno większych znaleźć.
W kadrze zawsze grał i gra na maxa.

Ten największy profesjonalista powinien grać z Węgrami. Jeżeli nie chciał to widać, że mu się już nie chce a jeżeli nie wiedział ile ten mecz znaczy, to nie chce mi się komentować, bo wiedział to przeciętny kibic.
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Luty 2022, 22:34:35 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Leyek

« Odpowiedź #853 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 22:37:12 »
Ten największy profesjonalista powinien grać z Węgrami. Jeżeli nie chciał to widać, że mu się już nie chce a jeżeli nie wiedział ile ten mecz znaczy, to nie chce mi się komentować, bo wiedział to przeciętny kibic.

Oczywiście Ty byłeś na zgrupowaniu i znasz wszystkie kulisy sprawy i ustaleń.
Pewnie Lewy miał profesjonalnie zrobić awanturę albo strzelić focha i popsuć przed tym arcyważnym meczem atmosferę, a najlepiej pójść do prasy i marudzić.

Offline death_bird

« Odpowiedź #854 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 22:39:37 »
Czyli kapitan reprezentacji o tym poziomie reputacji wg Ciebie grzecznie daje się wysiudać z najważniejszego meczu eliminacji i potulnie wyjeżdża ze zgrupowania?
Nie róbmy z niego zahukanej pensjonarki.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".