Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 200251 razy)

Offline Deg

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #600 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 16:56:14 »
Z tego co wiem, do dyskusji z sędzią jest uprawniony tylko kapitan. Każdy inny piłkarz wyrażający niezadowolenie z decyzji powinien zostać ukarany. Szkoda, że sędziowie tego nie stosują, sześć żółtych kartek w ciągu minuty szybko ukoiłoby ból każdej drużyny :)
This is my truth, tell me yours.

Offline kierpic

« Odpowiedź #601 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 17:09:18 »
Wrócę jeszcze do meczu Włochów. Przyznaję, symulowanie Immobile wypada na ich niekorzyść. Zdarzyło się akurat w momencie strzelenia przez nich gola, ale czy z tego powodu wygrali ten mecz niezasłużenie? A wygrali z głównym faworytem do mistrzostwa! Po co takie dyskredytowanie ich sukcesu z powodu nic nie znaczącego dla wyniku faktu?

Takich sytuacji jest naprawdę dużo i dotyczą również innych nacji. Niestety nie przytoczę w którym meczu, ale coś podobnego działo się już nawet na tym turnieju (pamiętam że zawodnik drużyny atakującej symulował faul na środku boiska i jak zauważył, że jest szansa na gola dla jego zespołu, to się podniósł). Dlatego nie można tępić konkretnych zespołów, ale czyny jako karygodne jak najbardziej.

We wczorajszym meczu, pierwsza bramka Duńczyków po rogu którego nie było. To Duńczyk ostatni dotknął piłkę a wymusił ten fragment gry podnosząc rękę i sygnalizując że na pewno róg dla nich. Czy ktoś podniósł larum z tego powodu? Końcówka meczu, Braithwaite upada w polu karnym Czechów i domaga się karnego gestykulując rękoma (takich sytuacji są setki).

Denerwuje mnie jeszcze gadanie, że angielscy sędziowie pozwalają na więcej i że w Anglii gra się „twardziej”. To bzdura kompletna jest, a używana w zależności od sytuacji na boisku. Teraz już się nie będę rozwijał na ten temat.

Zostały nam tylko 3 mecze i zwracajmy na takie rzeczy uwagę, wnioski mogą być naprawdę interesujące, albo… żadne.

I na koniec cytat, który mi najbardziej przypadł do gustu:
Ale chamstwa czy cwaniactwa to bym tak bardzo nie utożsamiał z konkretnymi narodami.

Offline deFranco

« Odpowiedź #602 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 17:52:58 »
Cały Twój poprzedni post to ogólnie przyjęte frazesy
Frazesy ? Chyba fakty. Jasne, wszystko uogólniam.
Ogólnikowo to ty odniosłeś się do moich pierwotnych wypowiedzi, a właściwie
prześlizgnąłeś się po nich na zasadzie, no tak ale prawie wszyscy tak robią. Słabe.
Czyli Polska też tak gra jak Włosi ? Wywracanie się o powietrze, po muśnięciu leżenie i krzyk
o połamanych nogach, grupowe doskoki z mordą do sędziego, symulki wszelakie, ubliżanie
rodzinie piłkarza przeciwnej drużyny. Jasne, wszyscy są tacy, to i my pewnie też.
Nic to nie ma wspólnego ze stereotypem. Cały piłkarski świat zna Włochów i to nie od dziś.
            Anglia kiedyś (po części wszyscy wyspiarze) miała opinię łamaczy nóg i skopywaczy rywali.
Potem do tego doszło stowarzyszenie pijackich burd i bicia kobiet, imienia Paula Gascoigna.
Też stereotyp ? (według ciebie być może wszyscy tacy byli)
Tylko, że nikt już tak dzisiaj nie mówi, bo Anglicy wyszli z tego. Włosi ze swojego "stylu" jeszcze
długo nie wyjdą choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość.
Sam wspomniałem, że z racji wielu obcokrajowców w Serie A, powoli to ewoluuje. Coraz
bardziej wnikliwe oko kamery, też robi swoje i trzyma na smyczy sporo piłkarzy,  ale
jeszcze wiele wody upłynie w Tybrze zanim rywal będzie mógł się odwrócić do Włocha
plecami, bez strachu, że ten mu zrobi jakiś szczeniacki numer.
Ale chamstwa czy cwaniactwa to bym tak bardzo nie utożsamiał z konkretnymi narodami.
Nie wiem czy to odnosi się do mojej wypowiedzi, ale jeśli tak to veto.
Napisałem o chamstwie ale w PIŁCE NOŻNEJ, a nie w stosunku do narodu stricte.
Sterling też był uważany za nurka. Neymar oczywiście. Kiedyś Rooney powiedział że on gra uczciwie to zaraz się kompilacja jego nurków pokazała. To samo z Gerrardem.
W latach 70-tych był taki napastnik Eintrachtu,
Bernd Hölzenbein, który w wymuszaniu karnych osiągnął artyzm. Ale był elegancki, bo nie wywracał się
o powietrze tylko zawsze czekał na kontakt z rywalem. A potem to już grał jak De Niro w Taksówkarzu.
Gdy było źle, wpuszczano Hölzenbeina na boisko. Szybko w pole karne i szukał frajera, który go "sfauluje"
Tych karnych nie było tak wiele, bo sędziowie byli już na niego uczuleni. Ale słabsi sędziowie, czy jacyś
egzotyczni nie trzymali ciśnienia. Czytałem że były przypadki, że Hölzenbein tak potrafił zagrać,
że bogu ducha winny jelonek z miejsca dostawał czerwień.
Tak więc tu zgoda. Sam mogę wymienić kilku takich gagatków (choćby u nas przez pewien czas Radović  :D,
choć czuję, że dla kogoś tu na forum, to zapewne tylko stereotyp przypisywany Radovicowi  ;))
Tylko, że to są wypadki incydentalne. U Włochów jest to rozwiązanie systemowe. Oni uczynili z tego
naukę ścisłą. Nawet jeśli nie jest to już tak mocne jak 10,15 lat temu to nadal irytujące.
A kto ma ich tego oduczyć? Selekcjoner Mancini ?, który swego czasu zarobił w mordę od Macieja Szczęsnego.
A za co ? Niech to już pozostanie między nimi  ;)
Sorry jeśli się za bardzo rozpisałem
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Deg

« Odpowiedź #603 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 18:00:41 »
Przyznaję, symulowanie Immobile wypada na ich niekorzyść. Zdarzyło się akurat w momencie strzelenia przez nich gola, ale czy z tego powodu wygrali ten mecz niezasłużenie?
Oczywiście, mecz powinien zostać przerwany z uwagi na zagrożenie zdrowia zawodnika, więc gola by nie było. W tej sytuacji spotkanie powinno być powtórzone ;D

Oczywiście idąc tą drogą Euro (i każdy inny turniej) trwałoby dwa lata ;)

Z innej (?) beczki: francuscy kibice wystosowali petycję o powtórzenie meczu ze Szwajcarią z uwagi na to, że Sommer nie stał na linii przy ostatnim rzucie karnym. Próbuję sobie przypomnieć falę oburzenia kiedy Henry strzelał ręką bramkę Irlandii, ale jakoś nie mogę :)
This is my truth, tell me yours.

Offline Leyek

« Odpowiedź #604 dnia: Pn, 05 Lipiec 2021, 23:24:21 »
Włochy - Hiszpania 3:1
Anglia - Dania 2:4

Offline Leyek

« Odpowiedź #605 dnia: Wt, 06 Lipiec 2021, 00:37:06 »
Piłka powinna jeszcze rwać siatki i wbijać się w beton po super-strzałach, ale pomysł i tak fajny (choć to wciskanie tęczowych flag wszędzie to już nawet mnie mierzi):

PS. Nikt nie wspomniał jeszcze o wielkim transferze w Ekstraklasie -  Poldi (Podolski) w Górniku Zabrze :) Dla mnie to on zawsze był przereklamowany (jak i Klose), ale w naszej lidze to może rządzić niczym kiedyś Ljuboja.

Offline deFranco

« Odpowiedź #606 dnia: Wt, 06 Lipiec 2021, 06:36:32 »
Podolski zawsze był lepszy w reprezentacji niż w klubach. No może wyłączając Kolonię. To było jego miejsce i jego klubowy poziom.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #607 dnia: Wt, 06 Lipiec 2021, 06:49:54 »
Wlochy - Hiszpania 0:0 awans Włochów
Anglia - Dania 3:0
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline szulig

« Odpowiedź #608 dnia: Wt, 06 Lipiec 2021, 07:32:43 »
Wllochy hiszpania 2:1
Anglia dania 3:2

Offline perek82

« Odpowiedź #609 dnia: Wt, 06 Lipiec 2021, 08:38:03 »
Ja Podolskiego lubiłem. Mocny strzał szybki zdecydowany napastnik. Mistrzem techniki i dryblingu może nie był ale wycisnął ze swoich możliwości bardzo dużo. Szkoda że dla innej reprezentacji.
2:1 dla Włochów
2:0 dla Anglików
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline Edgar

« Odpowiedź #610 dnia: Wt, 06 Lipiec 2021, 14:35:44 »
Przede wszystkim fajnie, że dotrzymał obietnicy i w końcu do tego Górnika trafił. Szkoda, że nie z dwa, trzy lata wcześniej. Teraz są jednak pewne wątpliwości, jaka będzie jego sportowa przydatność. Marketingowo tak czy inaczej cała liga i Górnik zyskają. No i oby dał radę!

Ponieważ w naszej zabawie nie mam już nawet matematycznych szans na zwycięstwo, to mogę sobie podać po prostu wyniki, które chciałbym zobaczyć. :)

Włochy - Hiszpania 2:0
Anglia - Dania 1:2

Offline Chmurny

« Odpowiedź #611 dnia: Wt, 06 Lipiec 2021, 16:04:19 »
Włochy - Hiszpania 3:2
Anglia - Dania         2:2 i na Wembley po karnych Dania

« Odpowiedź #612 dnia: Wt, 06 Lipiec 2021, 16:14:38 »
Włochy - Hiszpania 1:0
Anglia - Dania 2:0

Offline OokamiG

« Odpowiedź #613 dnia: Wt, 06 Lipiec 2021, 16:23:42 »
Włochy 2:1 Hiszpania

Offline kierpic

« Odpowiedź #614 dnia: Wt, 06 Lipiec 2021, 16:51:13 »
Dzisiejszy mecz zapowiada się pasjonująco!

Włochy - Hiszpania 2:0