Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 200286 razy)

Offline Darth_Simon

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #585 dnia: So, 03 Lipiec 2021, 15:32:27 »
Włosi powinni strzelać 10 to może pozwoliłbym im wygrać :D

A tak serio to faktycznie Belgia nawaliła w tym meczu a bramkarz Włoski bronił rewelacyjnie.

Tylko wkurza mnie to udawanie trupa. Gdyby Immobile albo wstał od razu i nie udawał albo poleżał jeszcze 2 minuty i poczekał na masażystów wtedy nie wyglądało by to tak absurdalnie.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

« Odpowiedź #586 dnia: So, 03 Lipiec 2021, 15:39:50 »
   Bronił rewelacyjnie? Nie zmęczył się za bardzo szczerze mówiąc. Świetnie obronił ten strzał po rogu Lukaku z pierwszej połowy, ten drugi groźny wybił obrońca. Była jeszcze ta parada, widowiskowa ale strzał był bliski środka bramki, jakby to wpuścił to by jego koszulki się gdzieś na płocie paliły.

Online OokamiG

« Odpowiedź #587 dnia: So, 03 Lipiec 2021, 16:12:32 »
Czechy 0:2 Dania
Ukraina 0:3 Anglia

Offline kierpic

« Odpowiedź #588 dnia: So, 03 Lipiec 2021, 17:40:11 »
Zgrywusy z Was chłopaki :)
Takie sytuacje jak te, które wymieniacie przy okazji meczu Włochów, są w każdym meczu którego wynik jest "na styku".
Uważacie że Duńczycy, Anglicy czy Niemcy nie symulują i nie grają na czas? Uśmiałem się.

Czechy - Dania 1:1, awans Czechów
Ukraina - Anglia 0:2

Offline deFranco

« Odpowiedź #589 dnia: So, 03 Lipiec 2021, 20:08:56 »
@kierpic
Dyskutowałbym kto tu jest zgrywusem, tyle że ja się nawet nie rozbawiłem.

Włosi to w piłce nożnej jedna z najbardziej chamowatych nacji.
Teraz Serie A jest naszpikowana obcokrajowcami, więc jakoś to się powoli rozchodzi (reprezentacja
jeszcze potrafi "trzymać poziom"), ale w czasach Bońka, pociąganie od tyłu za włosy, szczypanie,
czy nawet plucie były na porządku dziennym, o czym nieraz wspominał wyżej wymieniony.

W ataku, te nurkowania i słynne padalino są już tak legendarne, że ze zgrozą myślę o jeszcze
nielicznych sędziach, którzy się na to nabierają. Na palcach jednej ręki można policzyć włoskich
napastników, którzy starają się grać fair. Jak przypominam sobie Baggio, może jeszcze kogoś.
Podobnie grały niegdyś zespoły południowo amerykańskie (Maradona potrafił przeleżeć na murawie
ze trzy minuty, kukając zza przedramienia czy sędzia się ugnie)

Duńczycy, Anglicy i Niemcy ? Owszem, ale nawet razem wzięci nie są wstanie dorównać Włochom,
w szerokim asortymencie trików gry na czas. Aktorstwo tych cwanych płaczków godne Złotej Palmy
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline kierpic

« Odpowiedź #590 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 08:21:26 »
@deFranco
Jeżeli chodzi o poziom uogólnienia, to poprzeczkę zawiesiłeś wysoko, ale spróbuję.

W ataku, te nurkowania i słynne padalino są już tak legendarne, że ze zgrozą myślę o jeszcze nielicznych sędziach, którzy się na to nabierają.
Ja to ze zgrozą patrzę na tych licznych jeszcze sędziów, którzy nabierają się na nurkowanie i padolino w Anglii, Niemczech, Polsce, Włoszech, Francji…

Na palcach jednej ręki można policzyć włoskich napastników, którzy starają się grać fair.
Na palcach jednej ręki można policzyć napastników w Europie, którzy starają się grać fair.

Duńczycy, Anglicy i Niemcy ? Owszem, ale nawet razem wzięci nie są wstanie dorównać Włochom, w szerokim asortymencie trików gry na czas. Aktorstwo tych cwanych płaczków godne Złotej Palmy
Dorównać nie mogą też w wielu innych aspektach, jak tytuły Mistrzów Świata, na przykład.

P.S.
Oczywiście Niemcy, jako jedyni z kontynentu, mają tyle samo tytułów co Włosi :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Lipiec 2021, 08:36:30 wysłana przez kierpic »

Offline perek82

« Odpowiedź #591 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 09:25:26 »
I kolejny ranking
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline szulig

« Odpowiedź #592 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 14:40:44 »
 Mam prosbe, mam wrazenie ze za duzo naliczono mi punktow w tej kolejce a nie chce zdobywac punktow przez pomylke. Prosba o weryfikacje. Jezeli punkty sa naliczone poprawnie, to nie kumam systemu naliczania😀

Online OokamiG

« Odpowiedź #593 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 14:51:29 »
Masz 4 pkt za wynik Danii i 2 pkt za Anglie. Wszystko się zgadza.

Offline deFranco

« Odpowiedź #594 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 15:22:52 »
@kierpic
Jeżeli chodzi o poziom uogólnienia, to poprzeczkę zawiesiłeś wysoko, ale spróbuję.
     Wysoka poprzeczka ? Poważnie ? Nawet nie wystartowałem  :)
W ostatnim akapicie, zacytowałem i odniosłem się do twoich słów, wyrażając swe zdanie.
A że przedtem skleciłem kilka zdań, no cóż. Jeśli wchodzę w polemikę na czyiś temat, to uważam,
że należy choć trochę przedstawić go w szerszym kontekście, byśmy byli świadomi o kim mówimy.
     Widać, że niektóre sprawy patrzysz inaczej niż ja i raczej się nie dogadamy.
Tak czy owak, myślę, że wielu zgodzi się ze mną, że włoskie reprezentacje są w pewnych kwestiach dość kontrowersyjne.
Co nie przeczy temu (abstrahując) że przez lata, podziwiałem wielu włoskich piłkarzy. np. Maldini, dla mnie gigant, niemalże półbóg.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline perek82

« Odpowiedź #595 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 15:40:37 »
Mam prosbe, mam wrazenie ze za duzo naliczono mi punktow w tej kolejce a nie chce zdobywac punktow przez pomylke. Prosba o weryfikacje. Jezeli punkty sa naliczone poprawnie, to nie kumam systemu naliczania😀
Dokładny wynik Duńczyków 3 pkt, awans Duńczyków plus 1 pkt
Wygrana Anglików 1 pkt, awans Anglików plus 1 pkt
Dzienny uzysk 6😀
Święta Barbora ***

Offline kierpic

« Odpowiedź #596 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 15:50:23 »
@kierpic     Wysoka poprzeczka ? Poważnie ? Nawet nie wystartowałem  :)
W ostatnim akapicie, zacytowałem i odniosłem się do twoich słów, wyrażając swe zdanie.
A że przedtem skleciłem kilka zdań, no cóż. Jeśli wchodzę w polemikę na czyiś temat, to uważam,
że należy choć trochę przedstawić go w szerszym kontekście, byśmy byli świadomi o kim mówimy.
Bardziej chodziło mi o to, że uogólniasz temat i posługujesz się stereotypami dotyczącymi włoskiej piłki. Równie dobrze można napisać, że Anglicy grają piłkę „kopnij i biegnij” bo przecież tak kiedyś grali, to tak pewnie jest do tej pory.
Cały Twój poprzedni post to ogólnie przyjęte frazesy, wyjęte z ust polskich komentatorów telewizyjnych.

Offline szulig

« Odpowiedź #597 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 16:14:24 »
Dokładny wynik Duńczyków 3 pkt, awans Duńczyków plus 1 pkt
Wygrana Anglików 1 pkt, awans Anglików plus 1 pkt
Dzienny uzysk 6😀
Dzieki za wyjasnienie

Offline perek82

« Odpowiedź #598 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 16:21:28 »
Mnie najbardziej irytuje skłonność do dyskutowania i oblegania sędziego. To szczególnie w La liga i serie A widać. Taka trochę kwestia kulturowa. Alba Bousqets Buffon i kilku innych w każdym meczu mają mnóstwo do powiedzenia. W reprezentacji trochę tego mniej bo i bariera językowa i sędzia może nie być przyzwyczajony do takich sytuacji.
Ale chamstwa czy cwaniactwa to bym tak bardzo nie utożsamiał z konkretnymi narodami. Sterling też był uważany za nurka. Neymar oczywiście. Kiedyś Rooney powiedział że on gra uczciwie to zaraz się kompilacja jego nurków pokazała. To samo z Gerrardem. VAR to trochę zmienił bo zawsze można cofnąć. Szkoda tylko, że sędziowie dość rzadko dają kartki za udawanie.
No i mówimy o zawodowym sporcie. Cel uświęca środki. Wolałbym żeby odbywało się to tylko na poziomie taktyki czysto piłkarskiej ale jest jak jest. Dlatego też uważam że sędzia powinien móc zatrzymać czas jak ktoś leży albo szopki odstawia. Wtedy nie byłoby pokusy do tarzania się po trawie po każdym dotknięciu.
Święta Barbora ***

Offline Edgar

« Odpowiedź #599 dnia: Nd, 04 Lipiec 2021, 16:43:29 »
Mnie najbardziej irytuje skłonność do dyskutowania i oblegania sędziego. To szczególnie w La liga i serie A widać. Taka trochę kwestia kulturowa. Alba Bousqets Buffon i kilku innych w każdym meczu mają mnóstwo do powiedzenia. W reprezentacji trochę tego mniej bo i bariera językowa i sędzia może nie być przyzwyczajony do takich sytuacji.

O to, to. To jest według mnie pierwszy przepis do zmiany. Do sędziego powinien móc podejść tylko kapitan, żeby dowiedzieć się skąd się wzięła decyzja. Reszta powinna móc sobie najwyżej pomamrotać pod nosem. Sędzia musi mieć komfort pracy, a nie wiecznie odganiać od siebie piłkarzy jak muchy. O ile topowi sędziowie radzą sobie z takim zachowaniem, to już sędziowie z niższych lig są pod taką presją, że poważnie może to wpływać na ich sędziowanie.
I nie zgodzę się raczej z Tobą, że dotyczy to głównie południowych krajów. Może rzeczywiście ma to związek z temperamentem, który u południowców jest bardziej "gorący", ale we współczesnej piłce wszystko jest już tak wymieszane, że drużyna z Ekstraklasy ma nieraz więcej obywateli "temperamentnego" narodu niż drużyna z Serie A. :)