Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 200235 razy)

Offline isteklistek

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #435 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 12:13:13 »
Piłkarze to krętacze, często próbują wymusić rzut karny, które przesądza o zdobyciu punktu czy trzech, to jest skandal i to należy wyeliminować, takie sytuacje zdarzają się znacznie częściej niź wielkie błędy sędziego. Jak my oszukamy to dobrze, jak nas to źle. Druga sprawa to złośliwe faule, które dzięki kamerze można usunąć, ale nie, to męska gra, gdzie praca łokciami to element gry.

Jeżeli w piłce mają być emocje i dramaturgia, to bramka na wyjeździe liczona x2 powinna zostać. Gdy gra słabsza drużyna z silniejszą, to dodatkowe 30 minut dla atakującego to gigantycza przewaga, taki mecz można taktycznie rozegrać na wymęczenie przeciwnika. Ta zasada promuje bogatych i zredukuje niespodzianki do minimum.

Offline death_bird

« Odpowiedź #436 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 12:31:21 »
Czerwona kartka jest od 1970 r., a od 1958 możliwość zmian

Zmiany były, są i będą. Ale nie wszystkie idą w dobrym kierunku. Pamiętacie zasadę "nagłej śmierci" (później przemianowaną na "złoty gol", bo poprzednia nazwa "brzydko" się kojarzyła). Też miało być dynamiczniej i efektowniej a wyszło jak wyszło - zabierano ileś tam minut emocji i jedyną sensowną opcją było wycofanie się z tej głupoty.
Zamiast VAR wolałbym wprowadzenie drugiego sędziego. Jeden pilnuje jednej połowy, drugi drugiej. Błędy nadal by się zdarzały, ale gra byłaby bardziej płynna.
A poza tym mamy VAR i czy ktokolwiek pofatygował się żeby sprawdzić i ew. odgwizdać karnego na (bodaj) Zielińskim na początku meczu z Hiszpanami?
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Czerwiec 2021, 12:33:38 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Dracos

« Odpowiedź #437 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 12:58:58 »
Kompletnie się z tobą nie zgadzam, a juz kompletnie nie wyobrażam sobie żeby teraz z niego zrezygnować. Tak jak ktoś wcześniej napisał cały świat widzi na powtórkach jak było, a tylko biedny sędzia ma polegać na tym co zobaczył albo co mu podpowiadają liniowi ?

Lepszy spowolniony mecz niż okradanie z wyniku.

Offline Koalar

« Odpowiedź #438 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 13:01:13 »
Byli też już sędziowie bramkowi i nie widzieli nic, ani fauli, ani rąk, ani piłki metr za linią. Jak chcesz dodatkowego sędziego, to on właśnie jest i obsługuje VAR (ale ma o wiele lepszy widok na wiele sytuacji boiskowych). Ale VAR to tylko technologia. Złe jego wykorzystanie to nie jest wina VAR-u, tylko człowieka.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #439 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 13:07:14 »

Zaś co do UEFA to "firma" pluje sobie sama do zupy. Wpuszczanie polityki na stadiony skończy się źle.

No przecież nie wpuszcza. Niemcy chcieli podświetlić stadion na tęczowo, UEFA nie pozwoliła.

Dobra stara UEFA. Pieniążki od gazpromu Katarczykow i Chińczyków przyjmie. Rasizm i hajlowanie toleruje (tylko nie róbcie tego wprost do kamery bo będziemy musieli karę 2 tys euro nałożyć i po co to komu). A tęczowa flaga okazuje się najgorszą rzeczą jaka może się pojawić na stadionie.

I bardzo dobrze. Wolny rynek, a nie jakieś eurosocjalistyczne pierdololo.

Offline death_bird

« Odpowiedź #440 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 13:28:36 »
Kompletnie się z tobą nie zgadzam, a juz kompletnie nie wyobrażam sobie żeby teraz z niego zrezygnować.

Byli też już sędziowie bramkowi i nie widzieli nic, ani fauli, ani rąk, ani piłki metr za linią. Jak chcesz dodatkowego sędziego, to on właśnie jest i obsługuje VAR

No i karnego z Hiszpanią nie było a brak spalonego przy bramce dla Hiszpanii też raczej problematyczny.
Jak sami zauważyliście - VAR też obsługuje człowiek. Prędzej czy później będzie afera (będą afery?) z VAR.

No przecież nie wpuszcza. Niemcy chcieli podświetlić stadion na tęczowo, UEFA nie pozwoliła.

Na trybunach i na samym boisku (za zgodą UEFA i za sprawą Neuera) polityka była obecna. Także Panu Bogu ogarek i diabłu świeczkę.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline kierpic

« Odpowiedź #441 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 15:10:21 »
To zapodam typy na 1/8 co by innym ułatwić [...]
Proponuję typować po 2 mecze, z danego dnia. Jak do tej pory.

To już wiadomo jak punktujemy?
Ja jestem za propozycją Leyka, typować do 90 minuty i awans:
Może typować 90 min. A dodatkowy punkt za poprawne wskazanie drużyny awansującej? Wtedy nieważne czy awansuje po dogrywce czy po karnych.
Czyli tak jak teraz 1/3 +1p. za awans. Kto typuje remis,  wskazuje też kto awansuje ostatecznie. Można wtedy  by zdobyć 1, 2, 3 albo 4 punkty na mecz (rozpisałem i każda wersja punktowa była możliwa).

Stawka większa w fazie pucharowej więc ten jeden dodatkowy punkt by nie szkodził, a chociaż emocje będą do końca meczu, a nie zakończone po 90 czy 120 min.
Jeżeli nie wypracujemy wspólnego frontu, to niech decyzję podejmie Skandalista, jako założyciel wątku i sprawca całego zamieszania z konkursem ;)

Offline OokamiG

« Odpowiedź #442 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 15:17:11 »
Wynik do 90 minuty i zespół awansujący to chyba optymalne rozwiązanie.

Offline perek82

« Odpowiedź #443 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 17:18:15 »
To zapodam typy na 1/8 co by innym ułatwić
Walia Dania 0:2
Włochy Austria 3:0
Holandia Czechy 2:0
Belgia Portugalia 2:1
Chorwacja Hiszpania 1:1
Francja Szwajcaria 2:0
Anglia Niemcy 1:1
Szwecja Ukraina 1:1

To jeszcze żeby oddać głos zgodnie z powyższymi zasadami typuję że awansują Chorwaci, Niemcy i Ukraina.
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline Chmurny

« Odpowiedź #444 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 18:55:50 »
Wynik do końca ewentualnej dogrywki i przy remisie wskazanie zwycięzcy ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #445 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 19:29:36 »
Ja też jestem za wynikiem do 90 min + awans :)

Offline Edgar

« Odpowiedź #446 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 19:38:08 »
Ja też jestem za wynikiem do 90 min + awans :)

Przyłączam się do zwolenników tej propozycji. :)

Offline perek82

« Odpowiedź #447 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 19:48:39 »
Ja byłbym za tym, żeby nasze typy odnosić do wyniku na koniec dogrywki (jeśli taka będzie). Dłużej człowiek będzie miał nadzieję, że jego wynik jeszcze padnie. Albo będzie klął bo ktoś strzeli gola, który zmieni jego wynik.
Wyniki w dogrywce rzadko się zmieniają więc to może bez znaczenia.
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline Chmurny

« Odpowiedź #448 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 19:49:43 »
Boidudki!

Ale bramki z doliczonego uznajemy?  ;)

Edit: perek ściskaj kciuki :) przegrywamy 2 do 4, ale mamy szansę na remis i rzut monetą  :o
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Czerwiec 2021, 20:12:34 wysłana przez Chmurny »

« Odpowiedź #449 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 20:57:43 »
Ja jestem za tym żeby dać wynik do 120 minuty bez żadnych awansów, ale upierać się nie będę, w razie czego doliczcie mój głos do tych, których będzie więcej.

Walia Dania 1:2
Włochy Austria 3:0