Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 200300 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kubisz

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #240 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 20:17:59 »

Offline death_bird

« Odpowiedź #241 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 20:31:27 »
Znaczy Słowacja grała z najsłabszą  :)

To chyba oczywiste. Na te spotkania, które widziałem jesteśmy jedynymi, którzy w zasadzie nie mają koncepcji gry i tak naprawdę nie wiedzą po co tutaj są. Macedończycy wyglądali lepiej.
Dopóki grało trio wytrenowane przez BVB to jeszcze jakoś wyglądało (mimo Nawałki z łapanki). Gdy ten kręgosłup drużyny zniknął cały domek z kart się posypał. Wczoraj jeszcze miałem wątpliwości, bo w zasadzie ponad połowy tych nazwisk nie kojarzę. Dzisiaj nie mam żadnych.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Leyek

« Odpowiedź #242 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 20:53:10 »
Co do Lewandowskiego, to wydaje mi się, że on bardziej przeszkadza i deprymuje pozostałych, niż pomaga.

Tak, tak, a w Niemczech za marki to umie grać ;) Nic w sumie Lewy nie miał do pogrania dzisiaj, kompletnie odcięty od podań (zresztą nawet prób podań mało).

Choć to najprostsze znalezienie winy - to tym razem chyba najbardziej pasujące - najwięcej namieszał Sousa. Przekombinował, jak to Guardiola lubi. Nie wiadomo jaka taktyka, piłkarze chyba sami nie wiedzieli co grać. Jak nie było już nic do stracenia to ze zmianami też czekał, a ofensywne zrobił w 85 min. Wuja Brzęczek pewnie dużo więcej by nie zdziałał, ale chociaż wyszlibyśmy jakimś normalnym ustawieniem 4-2-3-1 np., a nie takim nie wiadomo czym. No i jak zwykle beznadziejny Zieliński, nie wiem co on w tej kadrze w pierwszej "11" robi, to że coś tam gra w klubie nie powinno z automatu dawać miejsca w kadrze, gdzie nigdy nic wielkiego nie pokazał.

Online Darth_Simon

« Odpowiedź #243 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 20:55:01 »
Moim zdaniem kadra dawno powinna zrezygnować z Krychowiaka.
Niestety od chyba 5 lat On bardziej przeszkadza niż pomaga.
Piłka potrafi krążyć w miarę płynnie pomiędzy kilkoma zawodnikami. Potem idzie do Niego i zawsze jakoś krzywo podskoczy i musi być faul (często z kartką)
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline kierpic

« Odpowiedź #244 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 21:08:51 »
Sprytnie!
Ominęliśmy mecz otwarcia, od razu zagraliśmy mecz o wszystko i dzięki temu mamy 2 mecze o honor.
Które jak wiadomo wychodzą nam najlepiej.
Najważniejsze że jest plan!

Offline pawlis

« Odpowiedź #245 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 21:16:03 »
Nawiązując komiksowo ;)...

Offline Koalar

« Odpowiedź #246 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 21:27:24 »
To jest potencjał zmarnowany przez Bońka. Najpierw zatrudnia Brzęczka, który nie osiągnął żadnych wyników w naszej śmiesznej Ekstraklasie, nie miał wielkich sukcesów jako zawodnik (OK, brawa za medal na IO), brakowało mu charyzmy. Potem, o wiele za późno, zatrudnia Sousę, który wygląda na jakiegoś PR-owca, a nie trenera z jajami, który by ogarnął tych chłopaków. Nie pamiętam czasów, żebyśmy mieli tylu zawodników grających regularnie w dobrych klubach europejskich (w tym Lewy, którego chciałaby chyba każda reprezentacja) i to z dobrymi liczbami. Wystarczyło posklejać te puzzle, a tymczasem w reprezentacji prawie każdy z tych piłkarzy wygląda gorzej niż w klubie. Mental drużyny mizerny, grają nieźle, dostają gola i przestają grać. Tam nie ma nikogo, kto by pociągnął drużynę do walki.
Co do meczu to Krychowiak niepotrzebny pierwszy faul (drugi też) i grał byle jak, był elektryczny, powinien zostać zmieniony w przerwie albo ok. 60. minuty. Jóźwiak dobry jako dżoker na zmęczonego przeciwnika, a tak to szału nie ma. Za późne zmiany Sousy.
W sumie wyglądało to tak, jak się spodziewałem i skończyło się tak, jak się obawiałem. Myślałem jednak, że skoro nadzieje były niewielkie i balonik nie był zbytnio pompowany, to będzie lepiej.
Nadzieja matką głupich, ale też umiera ostatnia, może z lepszymi pójdzie nam lepiej. Remis na farcie z Hiszpanią i wygrana ze Szwedami do zrobienia.
Ale znając życie, to nic z tego i eliminacje do MŚ też przerżniemy, bo drużyna będzie w rozsypce.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #247 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 21:32:25 »
Oni tak slabo graja bo sie zaszczepili Sputnikiem 😀

« Odpowiedź #248 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 22:17:44 »
  Muszę zacząć składy sprawdzać przed typowaniem, jakbym wiedział że na szpicy będzie Morata to bym dał 1-0

Węgry - Portugalia 0:4
Francja - Niemcy 2-1

Offline O.

« Odpowiedź #249 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 22:32:21 »
Od jakiegoś czasu zastanawiam się dlaczego nie mogliby zagrać dwoma napastnikami:  Lewy i Świerczok

Offline Leyek

« Odpowiedź #250 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 22:33:41 »
Węgry - Portugalia 1:3
Francja - Niemcy 1:2

Offline OokamiG

« Odpowiedź #251 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 23:00:54 »
Węgry  0 : 3 Portugalia
Francja 2 : 1 Niemcy

Online Edgar

« Odpowiedź #252 dnia: Pn, 14 Czerwiec 2021, 23:06:36 »
Krychowiak, Krychowiak... Wszyscy go tak chwalili za poprzednie Euro, a mnie potwornie wtedy irytowała jego gra. Z Portugalią wiecznie schodził między stoperów i holował tę piłkę bez celu albo zagrywał długą do nikogo. Straszny hamulec. W Lokomotiwie przesunęli go trochę wyżej i robi tam całkiem niezłe liczby i może w tej chwili to jest jego pozycja. Jest zbyt elektryczny, zbyt wolny, żeby być tym naszym ryglem zamykającym środek pola.
Wcześniej pisałem o Lewandowskim, który sprawia, że w tej ostatniej fazie nie mamy wystarczającej płynności. Absolutnie nie jest to przytyk do Lewego, który jest genialnym piłkarzem, tylko do systemu gry, który nie pozwala uwydatnić jego atutów.
Wydaje mi się, że leżymy przede wszystkim w tym aspekcie szkoleniowym. Naprawdę mamy piłkarzy, którzy przy dobrym ustawieniu powinni bić się o ósemkę na tym turnieju. Szkoda, że wybory Bońka i wybranych przez niego ostatnio selekcjonerów zamykają nam taką możliwość.
Tymczasem Szwedzi wybronili remis, ale patrząc na ten mecz, wyobrażałem sobie, jak nasi obrońcy radzą sobie z tymi hiszpańskimi atakami i trudno być optymistą.
Dzisiaj wytypowałem całe zero punktów. :)

Węgry - Portugalią 0:2
Francja - Niemcy 2:2

Offline death_bird

« Odpowiedź #253 dnia: Wt, 15 Czerwiec 2021, 00:18:26 »
Wydaje mi się, że leżymy przede wszystkim w tym aspekcie szkoleniowym. Naprawdę mamy piłkarzy, którzy przy dobrym ustawieniu powinni bić się o ósemkę na tym turnieju. Szkoda, że wybory Bońka i wybranych przez niego ostatnio selekcjonerów zamykają nam taką możliwość.

Wydaje mi się, że spoglądanie na selekcjonerów (choćby nie wiem jak nieudanych) jest błędnym podejściem.
Porównując dzisiejsze mecze: ze Słowacją oraz Hiszpanów ze Szwecją daje się wyciągnąć (moim zdaniem oczywiście) pewien wniosek.
Nawet jeżeli dzisiaj Hiszpanie tłukli głową w mur to jednak robili to jako drużyna. Jeżeli wymieniali między sobą miliony nieraz bezsensownych podań to robili to rozumiejąc się nawzajem.
Tymczasem patrząc na podrygi naszych widać wyraźnie, że to jest jedenastu budowniczych wieży Babel, którzy w ogóle nie rozumieją się jeden z drugim, bo mówią różnymi piłkarskimi językami (nabytymi w klubach).
Moim zdaniem problem leży u samych podstaw. Chodzi o brak choćby w miarę jednolitego (krajowego) szkolenia od poziomu trampkarza. Gdyby istniał ogólnopolski system (choćby podstawowy), który musieliby przerobić wszyscy nasi piłkarze kolejnych szczebli wiekowych to choćby porozjeżdżali się na wszystkie krańce Europy to jednak mieliby pewien wspólny zasób piłkarskich "wyrazów", który pozwalałby im "rozumieć się" na boisku pomimo różnic wynikających z pobytu w najróżniejszych klubach zagranicznych.
Skąd wziął się tzw. "sukces" na Euro 2016? Moim zdaniem wziął się z faktu posiadania trzech graczy jednolicie wyszkolonych przez BVB. To Niemcom zawdzięczaliśmy kręgosłup drużyny (wzmocniony przez Glika i Krychowiaka), który przyczynił się mocno do tego największego "sukcesu" od 1992 roku. Dzięki zrozumieniu między trzema zawodnikami mogliśmy przejść i do półfinału (gdyby selekcjonerem nie był idiota).
Tymczasem obecnie u nas w kadrze nie zrozumie się ze sobą choćby dwóch gości.
Dlaczego? Bo nie mają żadnego wspólnego piłkarskiego abecadła.
I dopóki to się nie zmieni, dopóki nie powstanie jednolity system szkolenia na tym najbardziej podstawowym poziomie to możemy sobie machać szabelką o nazwisku Lewandowski. Chłop zagra jeszcze może na najbliższych MŚ (o ile awansujemy) i to będzie na tyle. Wrócimy do okresu gdy sam awans był niesamowitym osiągnięciem (bo nie czarujmy się - jeszcze wczoraj niektórzy pewnie wierzyli w wyjście z grupy).
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline O.

« Odpowiedź #254 dnia: Wt, 15 Czerwiec 2021, 00:43:23 »
wg mnie kadra powinna się składać z piłkarzy którzy chcą grać, gryźć murawę, za darmo i za sam przywilej wystąpienia z orzełkiem na piersi. Tymczasem mamy w kadrze milionerów którym specjalnie grać się nie chce bo to co dostają od pzpn to są grosze "na waciki". Do tego cała ta celebrycka otoczka, reklamy, uśmiechy, potrząsania rączkami prezesów i na koniec jeszcze ściągnęli ich żony żeby spuściły im ciśnienie przed wyjazdem.
"Mamy najlepszego napastnika na świecie". Ale nie mamy takich pomocników jak w Bayernie  ;D

Od lat jest to samo, pompowanie balona poziom hard a potem płacz i dywagacje dlaczego znowu nam nie wyszło. Zero taktyki, bezsensowne wybory trenerskie i trenerów, zero zgrania itd. Ale wiadomo że tutaj chodzi o kasę a nie o wyniki

Faktem jest że poziom szkolenia leży i kwiczy, ostatnio najwięcej młodzieży wybija się z Lecha i Legii i nic poza tym
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Czerwiec 2021, 00:45:06 wysłana przez O. »