Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 146754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szulig

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #1875 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 20:29:10 »
Mówiłem, że wyniku nie będzie.
Z tego co teraz patrzę to Red Bull w austriacką piłkę wszedł 19 lat temu. Potworzyli jakieś akademie, dzisiaj wygrywają grupę. My mamy jakiś spójny, ogólnopolski system szkolenia młodzieży? Bo to co wiem to fakt, że mamy 1 punkt. A przecież nasze grajki kopią piłkę w "taaakich" klubach...

no wlasnie to mnie intryguje, czym nasze szkolenia sie roznią ze nasi są gorsi. Co robimy źle/inaczej że mamy takie efekty ze od 40 lat nic nie zdobywamy na mistrzostwach? Sedziuję mecze młodzieżowe, troche A i B klasy, widzę jak grają drużyny. Mam wrażenie ze wszystkie graja podobnie. Oczywiscie jedni sa szybsci, lepsi technicznie, silniejsi (dzieciaki w tym wieku mogą być na prawdę różnie zbudowani, wyrośnięci, niewyrośnieci). Oczywiście nie znam sie na trenowaniu i w glowe zachodze dlaczego nic u nas ie nie zmienia. Przeciez mamy plankton z ktorego mozemy wybierac. 38 mln ludu w kraju. Inne kraje maja mnie ludzi i maja ekpie jak sie patrzy... moze ktos cos...?

Offline Deg

« Odpowiedź #1876 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 20:33:06 »
Mówiłem, że wyniku nie będzie.
No nie wiem. Poza nami tylko Holendrzy nie przegrali z Francją ;)

A tak poważniej: matko, jak można było z tej grupy nie wyjść  ???
This is my truth, tell me yours.

Offline szulig

« Odpowiedź #1877 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 20:34:43 »
No nie wiem. Poza nami tylko Holendrzy nie przegrali z Francją ;)

A tak poważniej: matko, jak można było z tej grupy nie wyjść  ???
ostatnie 10 dni dokładnie pokazało jak to trzeba zrobic :)

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1878 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 20:55:11 »
W każdym turnieju silne drużyny mają jakiś słaby mecz, w którym zagrali poniżej swojego potencjału. Dziś Francja miała ten mecz z nami. My zagraliśmy to, co graliśmy do tej pory ... można powiedzieć, że ani nie za dobrze, ani nie najgorzej. Francja zagrała słabo, bo grali wolno, wie wiem jak, ale w nie pokazali swoich najmocniejszych atutów - pytanie - ile w tym naszej zasługi? Nie zapominajmy, że nasz bramkarz jak zwykle nas trochę jednak wyratował.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1879 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 21:27:41 »
no wlasnie to mnie intryguje, czym nasze szkolenia sie roznią ze nasi są gorsi.

Jak dla mnie kluczowe pytanie brzmi: czy my mamy system? Ale taki na cały kraj. Żeby dzieciak ze śląskiego mając 15 lat i kopiąc na plaży w czasie wakacji rozumiał się w sensie taktycznym z rówieśnikami z (bo ja wiem) pomorskiego i podlaskiego? Bo tutaj wydaje mi się truchło psa pogrzebane. Że my nie mamy jednej wspólnej platformy uczenia dzieci. I w efekcie zjeżdżają nam się na kadrę kopacze i grają tak jak ich w klubach przyuczono bez cienia zrozumienia dla siebie nawzajem. To taka piłkarska wieża Babel bez wspólnego języka. Przynajmniej tak to widzę z poziomu telewizora. Inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć "sukcesu" Nawałki jak fakt, że mieliśmy szkielet wyszkolony wspólnie i jednorodnie przez BVB...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline komiks

« Odpowiedź #1880 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 13:51:30 »
Jacek Gmoch, opowiada o sztucznej inteligencji w piłce nożnej  ???

Offline Spiff

« Odpowiedź #1881 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:02:21 »
Francja - Belgia 1:2 *

*nawet nie byłem świadomy do teraz, że taka para już na tym etapie powstała, a niby parę razy przeglądałem drabinkę :)

byłem pewny, że to nasi dzisiaj grają z Belgami.
...
ponoć nie będzie dzisiaj tintinowych strojów.   :'(

https://www.huffingtonpost.fr/sport/article/france-belgique-a-l-euro-2024-les-bleus-empechent-les-diables-rouges-de-jouer-avec-leur-maillot-tintin_236276.html
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:03:57 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1882 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:49:36 »
Jak dla mnie kluczowe pytanie brzmi: czy my mamy system? Ale taki na cały kraj. Żeby dzieciak ze śląskiego mając 15 lat i kopiąc na plaży w czasie wakacji rozumiał się w sensie taktycznym z rówieśnikami z (bo ja wiem) pomorskiego i podlaskiego? Bo tutaj wydaje mi się truchło psa pogrzebane. Że my nie mamy jednej wspólnej platformy uczenia dzieci. I w efekcie zjeżdżają nam się na kadrę kopacze i grają tak jak ich w klubach przyuczono bez cienia zrozumienia dla siebie nawzajem. To taka piłkarska wieża Babel bez wspólnego języka. Przynajmniej tak to widzę z poziomu telewizora. Inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć "sukcesu" Nawałki jak fakt, że mieliśmy szkielet wyszkolony wspólnie i jednorodnie przez BVB...

Nie ma czegoś takiego... Nigdzie to tak nie funkcjonuje.
Każdy klub pracuje na siebie, a że przy okazji ktoś trafi do reprezentacji kraju to dodatkowa renoma i prestiż dla klubu, który tego piłkarza wyszkolił albo wypromował dalej.

Natomiast od niedawna, to jest od kiedy Kulesza przejął PZPN, zarządzono, aby wszystkie reprezentacje młodzieżowe grały tym samym systemem i w ten sam sposób - do przodu.
Raz to wyjdzie, raz nie. Ale na pewno jest to lepsze pole do rozwoju młodzieży, niż jak Czesław prowadził nas na młodzieżowym Euro, z którego owszem przywieźliśmy fajne wyniki, ale to wszystko polegało na obronie i grze z kontry - ok, wypromujesz dzięki temu może jakiegoś obrońcę, skrzydłowego, napastnika, ale dzisiaj gra się jednak nieco inaczej więc dobrze jest próbować grać tak, jak najlepsi i liczyć na to, że naprawdę ktoś się rozwinie na tyle, by móc liczyć na angaż w najlepszych klubach Europy.

Tylko, że u nas to problemem nie jest tylko to mityczne szkolenie. U nas trener jak przychodzi gdzieś, to ma zagwarantować wyniki. Nie ważne jak, ale mają być wyniki. Mało kto odważy się zrobić rewolucję i zarządzić ofensywną grę, jeśli w dostępnej kadrze nie ma do tego warunków.
Plus kto ma tych chłopaków szkolić? Wynagrodzenia dla trenerów młodzieżowych (nie głównego selekcjonera, ale tych wszystkich sztabowców) nie są za wysokie.

Fajna refleksja pojawiła się, o ile dobrze pamiętam, po drugim meczu Polaków. Polskiej piłki nie stać na to, aby marnować wiedzę, którą zebrali Piszczek, Błaszczykowski, Lewandowski, Krychowiak. Naprawdę, nie ważne czy ich lubimy, czy się z nimi zgadzamy, ale byli w wielu szatniach i pracowali z najlepszymi w swoim fachu - ich zdanie coś znaczy, a już na pewno mieliby posłuch wśród młodzieży. Ale ich nie interesuje taka praca. O ile Lewy faktycznie, tyle podniósł z murawy, że pewnie do końca życia 3 kolejne pokolenia jego rodu nie będą musiały nic robić, ale inni piłkarze z obyciem międzynarodowym mogliby pracować dalej w piłce.
Jest wielu byłych piłkarzy, którzy zostali trenerami - nie głównym trenerem, ale po prostu pracują w sztabach.

Natomiast mnie po tej fazie grupowej boli co innego - że inne drużyny, którym na papierze nie dawano szans, walczą. Gryzą trawę, jeżdzą na dupach, grają w piłkę! Nie w antyfutbol. Aż przyjemnie się ogląda!

Offline perek82

« Odpowiedź #1883 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 19:26:16 »
Niezły gniot ten mecz Francji z Belgią. Normalnie jakby gierka wewnętrzna Anglików.
7 żywotów krogulca **
CE (1-2) ***
Monster (1-9) ***
Żeń-szeń zgniłe korzenie ***
Dziewczyny z Pillaru **

Offline Deg

« Odpowiedź #1884 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 23:03:38 »
Taka ciekawostka: tabela wszystkich drużyn po 1/8 finału: kolejno punkty, bramki zdobyte, bramki stracone, różnica bramek.

Hiszpania   12   9   1   8
Niemcy   10   10   2   8
Turcja   9   7   6   1
Szwajcaria   8   7   3   4
Anglia   8   4   2   2
Francja   8   3   1   2
Holandia   7   7   4   3
Portugalia   7   5   3   2
Austria   6   7   6   1
Belgia   4   2   2   0
Słowenia   4   2   2   0
Słowacja   4   4   5   -1
Rumunia   4   4   6   -2
Włochy   4   3   5   -2
Ukraina   4   2   4   -2
Gruzja   4   5   8   -3
Dania   3   2   4   -2
Węgry   3   2   5   -3
Serbia   2   1   2   -1
Chorwacja   2   3   6   -3
Czechy   1   3   5   -2
Albania   1   3   5   -2
Polska   1   3   6   -3
Szkocja   1   2   7   -5

Offline Deg

« Odpowiedź #1885 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 21:51:21 »
Merih Demiral zawieszony na dwa mecze ze skutkiem natychmiastowym za tzw. "wilczy salut" pokazany w meczu z Austrią. To oznacza osłabienie Turcji w ćwierćfinale i prawdopodobnie koniec jego występów na tym Euro (chyba, że Turcja dotrze do finału).

Jude Bellingham za pomysł, że złapanie się za jaja (na szczęście własne) w meczu ze Słowacją jest fajną cieszynką, został ukarany oszałamiającą karą finansową w wysokości 30,000 euro (podobno to jego dzienne zarobki) i zawieszeniem w jednym meczu kiedyś tam.

Nie bronię Turka, ale chyba znów mamy do czynienia z przeliczeniem przewinień na kasę.

Do tego Mbappe, który za numer w meczu z Austrią powinien według mnie zostać ukarany co najmniej czerwoną kartką, tymczasem obserwujemy jakiegoś bana na to zdarzenie w mediach - trudno znaleźć filmik z tą sytuacją.

Piłka kopana, jak jej nie kochać ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Lipiec 2024, 21:53:46 wysłana przez Deg »

« Odpowiedź #1886 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 22:31:55 »
  Dla mnie mega-niespodzianka odpadnięcie Niemców, Hiszpanie grają chyba jednak najładniejszą i najlepszą piłkę na tych mistrzostwach, ale Niemcy też grali dobrze, na dodatek byłem przekonany, że zostaną przeciągnięci przez ten mecz jako gospodarza i zresztą niewiele brakowało, Taylor chyba chciał dogrywkę na trzy tercje podzielić, ale to mierny sędzia i na dodatek kretyn więc i to mu się nie udało. Ogólnie cały sezon nasłuchałem się o fenomenie Floriana Wirtza a nie oglądałem, żadnego meczu Leverkusen do czasu finału z Atlantą i wyglądał tam marnie i na tym Euro też wyglądał marnie, daleka droga jeszcze przed chłopakiem do zostania gwiazdą ligi dla dużych chłopców.
  Teraz jeszcze jakby Portugalia wyeliminowała Kongo i byłoby gucio.

Offline srogin

« Odpowiedź #1887 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 22:37:28 »
  Dla mnie mega-niespodzianka odpadnięcie Niemców, Hiszpanie grają chyba jednak najładniejszą i najlepszą piłkę na tych mistrzostwach, ale Niemcy też grali dobrze, na dodatek byłem przekonany, że zostaną przeciągnięci przez ten mecz jako gospodarza i zresztą niewiele brakowało, Taylor chyba chciał dogrywkę na trzy tercje podzielić, ale to mierny sędzia i na dodatek kretyn więc i to mu się nie udało. Ogólnie cały sezon nasłuchałem się o fenomenie Floriana Wirtza a nie oglądałem, żadnego meczu Leverkusen do czasu finału z Atlantą i wyglądał tam marnie i na tym Euro też wyglądał marnie, daleka droga jeszcze przed chłopakiem do zostania gwiazdą ligi dla dużych chłopców.
  Teraz jeszcze jakby Portugalia wyeliminowała Kongo i byłoby gucio.
Bez czerwonego kwadracika przy nicku prawie Cię nie rozpoznałem. Czy Twój wpis jest rasistowski, bo nie wiem o co chodzi z tym Kongo?

« Odpowiedź #1888 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 22:42:23 »
  A uznaj go za jaki chcesz, ale nie musisz mnie informować o wynikach twojego umysłowego wysiłku bo gówno mnie twoje zdanie interesuje.

Offline srogin

« Odpowiedź #1889 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 22:45:54 »
Przecież jesteśmy na forum dyskusyjnym. Jak nie chcesz ujawniać swojej niechęci do innych ludzi, to po prostu przestań tu pisać.