Napisałem jakie są podstawy jego zostawienia, czy to mocne argumenty, to można dyskutować. Nie wiem, może nie śledzisz konferencji, czy programów poświęconych kadrze, ale w nich pada jasno, że Grosicki (była afera, że dziennikarz przytoczył smsa od Grosickiego do Lewandowskiego, że wraca pomóc kadrze) i Krychowiak przez lata byli filarami reprezentacji, ważnymi postaciami, dlatego liczono, że po mentalnych problemach w kadrze po Czechach i Mołdawii ich obecność sprawi, że szatna się bardziej scali. Nie wrócili do ladry ze względu na walory sportowe, to nie jest sytuacja z Glikiem, gdzie poprzedni selekcjonerzy zaczynali od jego odstawienia po czym okazało się, że bez niego nie istnieje linia obrony.
Santos jest za krótko, aby stwierdzić, że nic z tego nie będzie. Dla mnie to jest za mała próbka, pierwsze oceny powinny być po turnieju Euro i tego się trzymam, do tego momentu twierdzenie, że nic z tego nie będzie wydaje się nie uprawnione. Każdy z selekcjonwerów ostatnich się w miarę był taki sam jeżeli chodzi o warsztat, a więc wiedziano, że Brzęczek jest średni i po kadrze w Wiśle to utwierdził, Michniewicz to autobus z tego był znany i dalej pewnie tak gra. Nie jestem pewien, czy Sosa po kadrze jest innym trenerem niż był w Polsce, ale chyba się nie zmienił ... co prowadzi do tego, że Satnos jest tym samym trenerem, z tym samym warsztatem i etyką pracy. Idzie wolno, ale gdzie nie idzie? Pisałem, że gorące głowy nie wytrzymają po wyborze Santosa długo i to się teraz dzieje.
Selekcja - kogo pomija? brak młodych, ale kogo nie ma z młodzieżówek? Odciął prawie całą starszyznę, Bednarek też poleci. Ekstraklasa jest tragicznie słaba, przeładowana obcokrajowcami, którzy tu trafiają, gdy już nie ma nimi interesowania na zachodzie. Nie trzeba być Santosem by wiedzieć, że tutaj nie ma ratunku, stąd każdy młody polski zawodnik jeszcze nie ukształtowany, ale mający potencjał bardzo szybko wyjeżdża nawet nie przekraczając 100 meczów, wyjątek Lech.
Królowie strzelców ostatnich lat, żadnego Polaka, nawet obcokrajowcy mało mało imponujące liczbyL
2018/19 Igor Angulo Górnik Zabrze 24
2019/20 Christian Gytkjær Lech Poznań 24
2020/21 Tomáš Pekhart Legia Warszawa 22
2021/22 Ivi López Raków Częstochowa 20
2022/23 Marc Gual Jagiellonia Białystok 15
Taktyka - gramy wolno, długa laga na napastnika za kolejnego selekcjonera, to raczej przypadłość naszych piłkarzy, którzy grają swoje w nerwowych momentach. Może ktoś ich za to rozliczy i będzie sadzać na ławe, albo mijać przy powołaniach. Po takie decyzje jest Santos
Wyniki - słabe, ale jesteśmy w przemianie pokoleniowej. Podobnie Czesi i Albania mają niedawne zmiany, choć ich nie wydają się tak głębokie, aż tak złożone jak nasze. Do tej pory mieliśmy czasem więcej szczęścia niż to wynikało z gry, teraz go nie ma i w zasadzie wszystko wpada naszym przeciwnikom. To nie jest tak, że znowu Szczęsny wyciąga nam mecze czyniąc cuda w bramce, a Lewandowski jakoś mając dzień konia dźwiga kadrę na plecach. Odpadł nam losowy element - szczęście.
Atmosfera - tutaj odpowiedzialni są piłkarze i kapitan, a nie trener.