Brzmisz trochę jak dziaders, serio, jakby zamiast AI podstawić słowo Internet, to w sumie też by pasowało. Oczywiście, że jest bańka AI ale była też bańka dotcomów, pamiętam że nawet mój kuzyn, który robił samojeden renowacje wanien, miał stronę Internetową (w formie wizytówki), bo każdy musiał mieć. Dziś te wszystkie strony zamieniły się w punkty na mapie Google, ewentualnie konto na Facebooku.
Co do pisania, to nie zgadzam z Tobą, uważam, że się mylisz. W pracy mam tego najlepszy przykład. Najgorszą formą komunikacji, jest mejl. Nazywam to komunikacja turową, podobnie jak w grach komputerowych. O wiele lepszą formą komunikacji jest komunikator, również pismo, ale w czasie rzeczywistym. Dzięki komunikatorowi można zatrzymać czyiś wywód, dopytać, jest interakcja.
Trochę lepszą formą od komunikatora, jest rozmowa telefoniczna, jeśli ktoś szybko mówi, to można naprawdę dużo powiedzieć, normalnie nikt by tyle nie pisał. No i też jest interakcja, nawet lepsza niż przy komunikatorze, bo możesz się wciąć w pół zdania. Usłyszysz tez niezdecydowanie, entuzjazm, albo znużenie.
Od telefonu o wiele lepszą formą jest rozmowa video, ponieważ widzisz rozmówcę jego reakcje, masz komunikację niewerbalną.
Ale najlepszą forma komunikacji ever, jest spotkanie na żywo, face to face. Dlatego wszelkie ważne spotkania odbywają się w taki sposób. To buduje atmosferę, której nie zbudujesz przez wideo, a tym bardziej pisząc.
Do tego dodam, że nie poznasz osoby pisząc z nią. Mam własnego doświadczenia w tej kwestii, bo sporo umawiałem się przez Internet. Lepsze rezultaty od pisania, dawała rozmowa telefoniczna, bo masz interakcję, słyszysz ton głosu z którego jesteś wstanie wyczytać czasami więcej niż ze słów. Ale spotkanie na żywo to jest hiperlevel i nic nie da się z tym porównać.
Więc, pisanie uważam za dalece niedoskonałą formę komunikacji międzyludzkiej. Może jest świetne do przekazywania danych, faktów, itp. ale nie jest naturalne. Nie poznasz drugiej osoby pisząc z nią, możesz się tylko wymieniać informacjami. Jeśli możemy usprawnić wymianę informacji, to dlaczego z tego nie skorzystać? Chcesz porozmawiać z ludźmi, umów się na przysłowiowe piwo.