Pozostałe > Na luzie
Midjourney a komiksy
PJP:
Midjourney jest nadal na fali. Trwają próby ograniczenia tego zjawiska i pewnie kreatywni prawnicy coś znajdą, ale na razie można się pobawić (wykupując abonament). Tworzyliście coś komiksowego? W sieci krążą rozmaite prompty, zarówno mangowe, jak i na zasadzie "John Romita style" :) AI ma swoje ograniczenia, jest jednak grono osób korzystających na co dzień z efektów jej pracy. Zabawa, grafika użytkowa, zwykłe narzędzie, zagrożenie?
komiks:
Jeśli chodzi o komiksy, to według mnie jeszcze trochę poczekamy, ponieważ komiks to nie tylko rysunki, ale też w dużej części scenariusz. Nie mam na myśli tylko dymków z tekstami, scenariusz to także opowiadanie obrazem. Trudno jednak cokolwiek przewidywać, ze względu na ogromny progress AI który jest już liczony nie w latach, a dosłownie w kwartałach, a niektórzy mówią, że w miesiącach.
Midjourney nie jest jedyny, chociaż na pewno najbardziej znany i chyba najbardziej lubiany, ze względu na swoją prostotę. Są inne bardziej specjalizowane algorytmy takie jak Stable Diffusion, tutaj można zobaczyć próbki dla obu wspomnianych https://prompthero.com/
Według mnie, jest jeszcze inna kwestia, która może być ważniejsza od tego kiedy za pomocą AI będzie możliwe tworzenie komiksów, mianowicie regulacje prawne. Prawo jak zwykle w obliczu postępu nie nadąża, jeśli jednak wejdą odpowiednie regulacje, może to ograniczyć wykorzystanie AI. Chociaż tak szczerze, to uważam, że ograniczenia zostaną nałożone na zwykłych ludzi, a zyskają na tym korporacje. Dla przykładu taki Marvel albo DC podepnie bazę wszystkich swoich komiksów, wygeneruje nowe komiksy, w stylu danego twórcy, sypnie jakimś groszem temu twórcy i gotowe, nowe numery superhero będziecie mieli co tydzień. Cena komiksów spadnie, zamiast wydawać je na papierze będą dostępne w wersji cyfrowej w nieograniczonej liczbie i rodzaju.
PJP:
--- Cytuj ---Dla przykładu taki Marvel albo DC podepnie bazę wszystkich swoich komiksów, wygeneruje nowe komiksy, w stylu danego twórcy, sypnie jakimś groszem temu twórcy i gotowe, nowe numery superhero będziecie mieli co tydzień. Cena komiksów spadnie, zamiast wydawać je na papierze będą dostępne w wersji cyfrowej w nieograniczonej liczbie i rodzaju
--- Koniec cytatu ---
Mogą pojawić się także ekskluzywne wydania dla fanów, raczej nie z autografami, chociaż kto wie? Prawnie sytuacja teoretycznie jest prosta, w praktyce pogmatwana ;)
isteklistek:
Wydaje mi się, że nawet jak będą powstawać historię, to będą one "nienaturalne". Chodzi mi o analogię meczu szachowego/warcaby, gdy leci transmisja z komputerem i jest pokazany termometr kto ma przewagę i jaki powinien być następny ruch. Bardzo często komentatorzy, gdy komputer pokazuję idealny ruch, to czasem mówią, że zawodnik zagra inaczej, bo to nie jest "ludzki" ruch i bardzo często mają rację. Wydaj mi się, że podobnie będzie z pisaniem, gdzie na pewnym etapie będzie widoczne, że jest to "komputerowe", a to "ludzkie".
Popiel:
Zagrożenie - to już się dzieje. Jeden z moich dobrych znajomych, nota bene znany i uznany rysownik komiksowy, jak każdy w tej branży lwią część swoich dochodów opiera na zewnętrznych zleceniach. Ilustracje do miesięczników, tygodników, storyboardy etc. I oto jeden ze zleceniodawców (duży periodyk z branży ekonomicznej) w ubiegłym miesiącu podziękował mu za współpracę (na szczęście doraźnie). Artykuł zatytułowany "Dla kogo sztuczna inteligencja jest zagrożeniem?" zilustrował bowiem obrazkiem wygenerowanym przez AI. Tym samym sam sobie nieświadomie odpowiedział na postawione w tytule pytanie. Mój kolega został bowiem pozbawiony dochodu, który stanowił dość istotną stałą jego budżetu.
Napisałem maila do autora rzeczonego artykułu - póki co bez odpowiedzi.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej