Najpierw próbuję zrobić opis postaci, aż uzyskam prompt który odpowiada temu co chcę osiągnąc i potem go wklejam przy kolejnych kadrach z tą postacią. Lepiej żeby postać nie była zbyt "szczegółowa" bo trudno potem zachować podobieństwo, szczególnie że generator lubi sobie zapomnieć o jakichś szczegółach czasami. Zwykle prompty pisze po angielsku (da się po polsku też).
Przykładowo dla postaci Milou:
"20 years old peasant woman, brown hair, in a white dress, white linen shirt and brown vest"Czasami generator uparcie robi close-upy, gdy chcemy akurat całą postać, wtedy można dopisać np "full body", "seen from far away" albo np coś o stopach "barefeet" i może wtedy pokaże całość.
A potem do tego się dopisuje np.
"looking scared while standing on the shore of the pond, at sunset, comic book style" - i próbuję kilka razy aż wyjdzie to, o co mi chodziło i w miarę się zgadzają szczegóły.
Czasami coś trzeba zmienić, bo generator się buntuje, np przemoc - słowo "woman" wtedy nie jest dobrze widziane, ale zamienisz na jakiś synonim i może przejść
Albo coś w wygladzie - np Skallier miał najpierw "peasant" a potem zmieniłem mu na "beggar". Gorzej, że jednego dnia dany prompt daje określony efekt, a następnego (albo z innego konta) już jest nagle nieco inny wygląd. Dopisek "comic book style" też daje różne efekty bo raz to będzie ładny, szczegółowy obrazek, a innym razem jakieś badziewie.
Jak jest druga postać w kadrze, robi się trudniej, bo generatorowi się czasem mieszają cechy więc dłużej trwa zanim wyjdzie co trzeba. No i tak się można bawić, wpisujesz, zmieniasz, kombinujesz, do skutku.
Wrzuciłem powyższy przykładowy prompt i dostałem to:
Jak widać generator wymyślił sobie, że na jednym kadrze dziewczyna będzie w kapeluszu (zapewne za sprawą słówka "peasant" w opisie), a na jednym zapomniał, że miał być styl komiksowy.