Autor Wątek: LEGO - Zestawy kolekcjonerskie. Klasyki i inne geekowskie gadżety  (Przeczytany 67687 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bender

• Gość
Odp: LEGO - Zestawy kolekcjonerskie. Klasyki i inne geekowskie gadżety
« Odpowiedź #555 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 20:46:09 »
A co co chodzi z tym bricklink? To nie była jakaś społeczność czy cośtam? Teraz zrobili jakiś sub-brand??  🤔

Online Leyek

« Odpowiedź #556 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 21:34:04 »
Wykupiło ich Lego z tego co kojarzę. To była stronka sprzedażowa (klocki, stare zestawy) + do wrzucania/sprzedawania instrukcji do MOC-ów. Robią teraz co jakiś czas akcje sprzedaży wybranych modeli fanów (w limitowanym nakładzie 10k/świat). Trochę na zasadzie Ideas, choć chyba mniejszy/żaden jest tutaj wpływ Lego na ostateczny model.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #557 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 21:53:19 »
Fajny koncept. Choć potem pewnie te zestawy będa po astronomicznych cenach chodzic

Online Leyek

« Odpowiedź #558 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 21:57:23 »
No tak :) Był fajny zamek/twierdza forestmenów w 1 rundzie, chyba za ok. 1k zł do wzięcia, potem jak patrzyłem to od razu ponad 2k chodził.

Teraz widzę już że na allegro za 3,5:
https://promoklocki.pl/lego-bricklink-910001-zamek-w-lesie-p21672

Reszta co wyszło:
https://promoklocki.pl/lego-bricklink-c140

Online Leyek

« Odpowiedź #559 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 20:46:24 »
Łooo ma być remake portu/twierdzy z "piratów" (zdjęcie oczywiście jeszcze oryginalnego zestawu):

Offline SawiK

« Odpowiedź #560 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 21:51:33 »
Up
No i jestem trafiony 😍😍😍

sum41

• Gość
« Odpowiedź #561 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 21:54:33 »
Mam ten fort do dziś 😍

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #562 dnia: Pt, 07 Kwiecień 2023, 10:59:18 »
Minifigurki.

Rzadko temat Minifigurek LEGO poruszany jest w tym wątku dotyczącym LEGO i brickopodobnych rzeczy/kolekcji. Zamierzam zająć się kolekcją legoludków, rzecz jasna z LEGO, a nie z jakiegoś Playmobil etc. Nie wiem tylko, jaką tematykę/rodzaj figurek z LEGO wybrać, co zacząć zbierać. Najbardziej interesują mnie wątki z Uniwersum: Marvel, LEGO Batman Film, Star Wars, LEGO Przygoda i LEGO Przygoda 2. W grę wchodzą jeszcze okazyjne minifigurki sportowe lub te z Jurassic Park/World.

P.S. Te zestawy z LEGO Technic, które mają opcję zdalnego sterowania pojazdami, to warte uwagi są? Jest kilka fajnych ofert, a taka geekowska rzecz, to fajna sprawa.

LEGO 42124

Online nori

« Odpowiedź #563 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 10:18:55 »
Minifigurki.
Zamierzam zająć się kolekcją legoludków, rzecz jasna z LEGO, a nie z jakiegoś Playmobil etc. Nie wiem tylko, jaką tematykę/rodzaj figurek z LEGO wybrać, co zacząć zbierać

Zbieraj to co Ci się podoba. najlepiej zajrzyj na https://brickset.com/ tam w wygodny sposób możesz przeglądać zarówno zestawy jak i minifigurki. Pamiętaj jednak o dwóch kwestiach: minifigurki LEGO są drogie, szczególnie licencyjne. Można kupować je na sztuki, oczywiście z drugiej ręki, ale czasem opłaca się kupić cały zestaw, szczególnie jak masz w nim parę ciekawych figów. Po drugie, np.: z Marvela i DC TLG tłucze ironmany i batmany w pierdyljardzie wersji, a zapomina o innych postaciach. Warto nadmienić, że obecnie w kioskach są gazetki z dodatkiem klockowym, i często także pojawiają się minifigi superhero - to prosty i relatywnie tani sposób, by zdobyć najpopularniejsze postacie. Jeżeli nie zależy Ci na 100% oryginałach, warto zajrzeć do chin, podróbki to już nie tylko podróby oryginalnych LEGOwych tworów, ale także chińczycy tworzą całkowicie swoje oryginalne wersje figurek, oczywiście na modłę formy LEGO. Dzięki temu możesz choćby uzbierać cały zespół X-men, i znaleźć mnóstwo wersji postaci, których w LEGO się nie uświadczy. A jakościowo są naprawdę na wysokim poziomie, do tego w relatywnie przyzwoitej cenie. Tyle, że to nie oryginał.

Pojazdy zdalnie sterowane są super, ale znowu pojawia się parę kwestii. W nowszych modelach sterowanie jest poprzez aplikacje na telefon, a apki LEGO często są niedopracowane i kapryśne jeżeli chodzi o sprzęt, na którym je się instaluje.

Mam dwa zdalnie sterowane modele, na normalne piloty, i jest to super zabawa:

8275: Motorized Bulldozer

Gąsienicami steruje się niezależnie, model potrafi nawet kręcić bączki!

8366: Supersonic RC

Dwa superszybkie silniki, plus dedykowany moduł do skręcania. Zapyla aż miło, do tego ma dwa komplety opon.

Jeden poważny minus: modele LEGO sa dość drogie, i sama zabawa ze zdalnym sterowaniem wyjdzie dużo taniej, jak kupisz coś nie LEGOwego, a po prostu do zabawy...

8studs blog o klockach LEGO, komiksach i filmach.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #564 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 07:02:13 »
Moja szanowna niewiasta sprezentowała mi takie coś na urodziny

Online nori

« Odpowiedź #565 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 08:47:31 »
Pogratulować cudownej partnerki!

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #566 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 09:13:17 »
To prawda. Cudowna niewiasta

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #568 dnia: Cz, 25 Maj 2023, 13:22:05 »
Warto nadmienić, że obecnie w kioskach są gazetki z dodatkiem klockowym, i często także pojawiają się minifigi superhero - to prosty i relatywnie tani sposób, by zdobyć najpopularniejsze postacie. Jeżeli nie zależy Ci na 100% oryginałach, warto zajrzeć do chin, podróbki to już nie tylko podróby oryginalnych LEGOwych tworów, ale także chińczycy tworzą całkowicie swoje oryginalne wersje figurek, oczywiście na modłę formy LEGO. Dzięki temu możesz choćby uzbierać cały zespół X-men, i znaleźć mnóstwo wersji postaci, których w LEGO się nie uświadczy. A jakościowo są naprawdę na wysokim poziomie, do tego w relatywnie przyzwoitej cenie. Tyle, że to nie oryginał.

Pojazdy zdalnie sterowane są super, ale znowu pojawia się parę kwestii. W nowszych modelach sterowanie jest poprzez aplikacje na telefon, a apki LEGO często są niedopracowane i kapryśne jeżeli chodzi o sprzęt, na którym je się instaluje.

Mam dwa zdalnie sterowane modele, na normalne piloty, i jest to super zabawa:

8275: Motorized Bulldozer

Gąsienicami steruje się niezależnie, model potrafi nawet kręcić bączki!

8366: Supersonic RC

Dwa superszybkie silniki, plus dedykowany moduł do skręcania. Zapyla aż miło, do tego ma dwa komplety opon.

Jeden poważny minus: modele LEGO sa dość drogie, i sama zabawa ze zdalnym sterowaniem wyjdzie dużo taniej, jak kupisz coś nie LEGOwego, a po prostu do zabawy...

1) Zbieram powolutku minifigurki, zaopatrując się w nie m.in. poprzez kupno jakiejś legoludkowej gazetki ,,za 20 zł z kiosku", która tytułuje się "LEGO... ". W takich magazynach wraz z kilkustronicowym komiksem dla dzieci i jakimiś zagadkami rysunkowymi dla najmłodszych, dodawane są minifigurki albo prosty pojazd, czy postać z jakimiś akcesoriami. W "Pepco", "Action" za 10 zł czasami takie minifigurki można nabyć: prosta tektura, kilka stron, w plastiku zapakowane rozłożone figurki, gdzie widać to, co będzie do złożenia - tak nabyłem dwie postaci z "Jurassic World". Będąc okazyjnie w sklepach pokroju "Smyk", "Świat Zabawek' etc., jak zostaje troszkę grosza, to kupuję sobie minifgurkę. Ostatnio nabyłem jedną z kilkudziesięciu w całym zestawie z okazji 100-lecia Disneya.

Zamierzam zaopatrzyć się w następujący, dość intrygujący cykl minifigurkowy... który jest na pewno niecodzienny.

2) Z większych zakupów... cóż, za bardzo się nad tym nie zastanawiałem. Nie odkładam na LEGO na razie kasy; gdybym miał na to ot tak z miejsca chęć wydać ,,nieco więcej", to kupiłbym jakieś konkretne kolekcjonerskie zestawy, albo coś z serii, za co najmniej łącznie 2000 zł lub więcej. Na oku mam więc:

LEGO Creator Dom strachu 10273
LEGO Marvel Daily Bugle 76178
LEGO ICONS Optimus Prime 10302

LEGO Technic... ale w przypadku tej serii liczą się jakieś starsze modele z normalnym joystickiem do sterowania, a nie apką przez smartfon.

Online nori

« Odpowiedź #569 dnia: Pn, 29 Maj 2023, 09:01:53 »
Całkiem ciekawe zapowiedzi superhero od LEGO:

76249 Venomised Groot

76261 Spider-Man Final Battle

76266 Endgame Final Battle

76224 Batmobile: Batman vs. The Joker Chase

Dwa Batmany na podstawie filmów Burtona, jak dla mnie, warte rozważenia. Szkoda jedynie, że w każdym jest Joker.