Autor Wątek: Hobby niekomiksowe  (Przeczytany 56412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kubisz

Odp: Hobby niekomiksowe
« Odpowiedź #375 dnia: Cz, 08 Maj 2025, 14:01:30 »
High five!

Twój INTERCEPTOR to model Greenlight?
Tak

Widzę, że chyba większość to HW, right?
Nie wiem, czy większość, może nawet nie. Tak pewnie koło połowy. Poza tym dużo Greenlightów, trochę Matchboxów, Johnny Lightningów, coś tam z Tomiki, kilka chińczyków z Aliexpress. Mini GT niewiele, Tarmac - nic, ale tu mnie właśnie klucz popkulturowy trzyma i biorę co jest. I również z tego powodu przymykam oko na skalę, bo np. HW każdy model ma chyba w innej, Matchboxy to też po prostu zabawki, niektóre pojazdy mam w skalach 1:50...1:60, jest też choćby malczak z "Czterdziestolatka" w 1:43. W planach trzecia - ostatnia - gablotka i będę miał tam wszystko, co interesującego oferuje rynek ;)

Przy tej okazji rekomenduję Tobie podmianę (na próbę  ;) ) tego Peterbilta z DUEL Spielberga na genialny świeży wypust IXO64!
Ale to jest właśnie Ixo  :)

Offline Gazza

« Odpowiedź #376 dnia: Cz, 08 Maj 2025, 15:23:19 »
On na tej gablotce jakiś mały mi się wydaje stąd ta polecajka bo IXO64 trzyma skalę.  :P

Świetny zbiór. Podzielam opinię co do HW/Matchbox (Matel) - robią sporo fajnych autek ale sumując - to są zabawki i faktycznie każdy w innej skali.

Z Twoich zdjęć przykuł moją uwagę ten set z Ghostbusters - to jest GL?

Offline komiksowe_warianty

« Odpowiedź #377 dnia: Cz, 08 Maj 2025, 16:25:32 »
Ostatnio nabyłem też takiego wariata :P Jako fan tego pojazdu musiałem go mieć. Najbardziej chciałbym generację poprzednią, ale modele wypuszczało tylko licencyjnie Suzuki i taki w skali 1:43 do jakieś 200 funtów Oo. Także pozostaje generacja MK8 z Majorette. Sam model nie jest za piękny, ale i tak go lubię :D

Offline kubisz

« Odpowiedź #378 dnia: Cz, 08 Maj 2025, 19:11:06 »
Z Twoich zdjęć przykuł moją uwagę ten set z Ghostbusters - to jest GL?
Nie, to chińczyk od YS Model. Ludziki kupione osobno. ECTO jest absolutnie genialny, gwiazda kolekcji, nie bójmy się tego słowa :D

Majorette
Żałuję, że póki co nic filmowego na razie u nich nie znalazłem, bo bardzo porządne zabawkowe samochodziki robią. Ale właśnie zabierają się za modele - przed kilkoma dniami pojawiła się zapowiedź ich nowej linii "ekskluziw" - autka w skali 1/64, w gablotkach, dużo szczegółów. Suzuki w tej zapowiedzi jeszcze nie było, ale może kiedyś  ;)

Online Voitas

« Odpowiedź #379 dnia: Cz, 08 Maj 2025, 23:19:25 »
To ja też swoje "filmowe" wrzucę :) Reszta w kartonach na razie.

Offline JohnDee

« Odpowiedź #380 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 01:02:29 »
Kiedyś tez zbierałem LP, znaczy czarne płyty. Miałem tego sporo, coś ponad 500. Przy jakiejś przeprowadzce nie mogłem się zabrać i zostawiłem je pod śmietnikiem. Czarne płyty jeszcze wtedy nie miały takiej wartości rynkowej, to był jakiś 2010 chyba.
Żałuję do dziś, bo to nie była zbieranina Tonpressów a same pierwsze wydania amerykanskie. Doorsi, Led Zeppelin, Bowie, Black Sabbath, Dylan, Fleetwood Mac, Psychedelic Furs, Santana i masa innych.
Wtedy tez pozbylem sie kaset. Pewnie ok 1k oryginałów (ale te już tylko kupowane w polskich sklepach). Zostały CD. Tych pozbyłem się przy następnej przeprowadzce :P W sumie żałuję tylko LP. Pamiętam np. te fantastyczne wnętrze płyty Zeppelinów III. Dziś mam kilkanaście kaset, które jakoś ocalały i czasem biorę sobie je do walkmana na miasto - co ciekawe walkman oryginalny, przywieziony chyba w 1988 ze Stanów; działa do dziś bez zarzutu, choc był zarzynany przeze mnie przez ładnych pare lat :D

Offline Xmen

« Odpowiedź #381 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 02:07:22 »
Grubo, w sumie tych CD i kaset też szkoda. Takich kolekcji się nie pozbywa.
Ja nawet kolekcje filmow divix , na marnej jakości płytach CD zatrzymałem w komórce. Nigdy się nie przydadzą, ale to pamiątka tamtych czasów.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online Voitas

« Odpowiedź #382 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 16:53:13 »
Ja przy przeprowadzce wywaliłem właśnie kilkaset płyt z nagranymi filmami, "divixami". W sumie żałuję tylko tego, że wydałem kiedyś trochę kasy na puste płyty, żeby to nagrać. Chyba nigdy nie obejrzałem nic z tych płyt (oglądałem przed nagraniem).

Offline Xmen

« Odpowiedź #383 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 17:03:05 »
Ja przy przeprowadzce wywaliłem właśnie kilkaset płyt z nagranymi filmami, "divixami". W sumie żałuję tylko tego, że wydałem kiedyś trochę kasy na puste płyty, żeby to nagrać. Chyba nigdy nie obejrzałem nic z tych płyt (oglądałem przed nagraniem).
Prawda. Sam też nigdy nie oglądałem z płyty.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online jotkwadrat

« Odpowiedź #384 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 17:12:51 »
Nikt się nie spodziewał tak szybkiego rozwoju technologii i, przede wszystkim, streamingu. Sam mam jeszcze nawet kilka oryginalnych kaset VHS, np. kolekcję filmów Stanley'a Kubicka czy Gwiezdne Wojny z Tomaszem Knapikiem jako lektorem.
Nazbierałem też mnóstwo DVD, bo wydawały się być nośnikiem na lata. DivXów mam kilka klaserów i pewnie nigdy z nich nie skorzystam.
Ale ja jestem z czasów, gdzie fizyczny nośnik był ważny. Gdy mam film na płycie to wiem, że nikt mi go nie skasuje z platformy streamingowej, nie ocenzuruje zgodnie z obecnymi normami poprawności politycznej itp.

Online Voitas

« Odpowiedź #385 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 17:28:24 »
No ja mam około 200 płyt CD i nagle się okazuje po zmianie laptopa/auta, że nie mam gdzie tego słuchać :D Trzeba dokupić odtwarzacz CD, żeby go spiąć ze wzmacniaczem, a to nie są tanie rzeczy i zawsze się znajdą ciekawsze wydatki. Jak żyć :D

Offline komiks

« Odpowiedź #386 dnia: Pt, 06 Czerwiec 2025, 20:44:52 »
Czy ktoś z was posiada, albo widział na żywo figurkę od B3DSERK Studios?
Pokazują tylko zdjęcia renderów i coś mi to za dobrze wygląda.
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/3Dkazuma_2

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Dalthon

« Odpowiedź #387 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 01:23:02 »
Od 1988 roku do 1991 pisałem dema (programy demonstrujące możliwości danego komputera) na Zx Spectrum, potem płynnie przesiadłem się na pisanie na Amigę 500 a następnie na Amigę 1200 - i tak do 1999 roku. Potem człowiek skończył studia, poszedł do pracy i już czasu na scenowanie nie było.

Ale w pewnym momencie, tego wolnego czasu zrobiło się więcej i od 2017 roku wróciłem do pisania (programowania w assemblerze) dem na różne platformy: Zx Spectrum, Amiga 500, Atari ST czy nawet absolutnie niszowe QL.

Co roku wypuszczam ich kilka(naście) i zdarza mi się coś tam nimi wygrywać :D

Lista (niepełna) moich produkcji: https://www.pouet.net/user.php?who=101240&show=credits

A tutaj tylko przykładowe tytuły z tego roku:

Kizuna (1 miejsce na Gerp Party) - https://www.pouet.net/prod.php?which=103454
Add Mortem (1 miejsce na Speccy.pl Party) - https://www.pouet.net/prod.php?which=103905

ps. ciekawe czy ktoś tutaj jest z demosceny ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #388 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 01:38:34 »
Są wirusy? Bo pamiętam, że w demach zawsze były wirusy, strach odpalać.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Dalthon

« Odpowiedź #389 dnia: Pn, 09 Czerwiec 2025, 08:50:52 »
Są wirusy? Bo pamiętam, że w demach zawsze były wirusy, strach odpalać.

Chyba na Atari :P Nie wiem o jakich demach piszesz ale tam nie ma (i nie było) wirusów :D