Autor Wątek: Gospodarka  (Przeczytany 99980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szekak

Odp: Gospodarka
« Odpowiedź #360 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 10:08:53 »
Ja tez odnioslem wrazenie, ze Bender mowil o rozdawnictwie w kontekscie ratowania firm czy ludzi, a to nie rozdawnictwo, to ratowanie gospodarki. Jak sie male firmy pozamykaja to bedziemy w strasznej dupie na wiele lat, a pis nie robi niczego na razie by nasza gospodarke ratowac. Wczoraj ogladslem troche rezimowej telewizji i jest propaganda sukcesu o tym, ze mamy zrownowazony budzet i najmniejsze zadluzenie w europie dzieki czem7 jestesmy gotowi na ten kryzys gospodarczo, no to jezeli jest tak super to czemu nasz rzad nie robi niczego by pomagac ludziom ktorzy z dnia na dzien zostali bez dochodow? Rzad nie pozwala zarabiac, a wszystkie oplaty comiesieczne trzeba robic jakb gdyby nigdy nic. Kpina.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline death_bird

« Odpowiedź #361 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 10:16:19 »
Liczę jeszcze po cichu, że dojdzie do konsultacji ze stroną biznesową (wszystkimi tymi organizacjami pracodawców) i pewne rzeczy zostaną zmienione. Ale mimo wszystko PiS to socjaliści - nie oczekiwałbym tutaj zbyt wielu przejawów zdrowego rozsądku.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

« Odpowiedź #362 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 10:22:12 »
Nie będzie żadnych emerytur, będziecie pracować do śmierci, co najwyżej 500 do 1000.
Przedsiębiorcy to nie jest grupa wyborcza, więc po co coś im dawać/ułatwiać lepiej trzymać hajs na socjal ++++
Twój komiks jest lepszy niż mój

sum41

• Gość
« Odpowiedź #363 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 10:28:17 »
Moment, to myślałeś, że jest inaczej? Przecież na tym polega ten system. Nasze emerytury będą płacone z pieniędzy naszych dzieci.

Nie ale 80% polaków tak mysli - "pracujesz na czarno oj niedobrze bo nie bedziesz mial emerytury"

Bender

• Gość
« Odpowiedź #364 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 10:34:29 »
Ja tez odnioslem wrazenie, ze Bender mowil o rozdawnictwie w kontekscie ratowania firm czy ludzi, a to nie rozdawnictwo, to ratowanie gospodarki.

Nie, miałem na myśli wcześniejsze rozdawnictwo w efekcie którego teraz nie ma za bardzo z czego ratować.

Sam jestem jestem na jednoosobowej działalności, więc jestem przyzwyczajony do bycia stroną "obciążoną". Myślę, że dziś dam sobie jakoś radę bez odkładania spłat etc, ale kto wie jak będzie za 2 miesiące. Niemniej całkowicie rozumiem potrzebę wsparcia innych, dla których nie za 2 miesiące ale JUTRO może być trudne. A to niestety grupa, od której najwięcej się wymaga obciążeniowo a najmniej się daje. Nie zmienia to faktu, że rozumiem też, że na szali są emeryci etc... więc sytuacja jest trudna i takie też mogą być decyzje. A że rząd wcześniejszymi działaniami zapracował sobie na to, że jest trudniejsza niż mogła być to inna sprawa. Tylko, że ta świadomość akurat niewiele zmienia.
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Marzec 2020, 10:41:34 wysłana przez Bender »

Offline xanar

« Odpowiedź #365 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 10:44:52 »

Te wnioski to chyba po to żeby zniechęcić jak najwięcej przedsiębiorców do składania tego (ktoś wie ile trwa rozpatrzenie takiego wniosku miesiąc, dwa miesiące ? :) ) i potem będą mogli mówić, u nas tacy wspaniali przedsiębiorcy, że prawie nikt nie występował o odroczenie ;D

Zresztą pewnie odpowiedź będzie taka, masz pan/pani duży majątek to sprzedaj coś i zapałać.
Twój komiks jest lepszy niż mój

sum41

• Gość
« Odpowiedź #366 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 10:48:13 »
Nie, miałem na myśli wcześniejsze rozdawnictwo w efekcie którego teraz nie ma za bardzo z czego ratować.

Sam jestem jestem na jednoosobowej działalności, więc jestem przyzwyczajony do bycia stroną "obciążoną". Myślę, że dziś dam sobie jakoś radę bez odkładania spłat etc, ale kto wie jak będzie za 2 miesiące. Niemniej całkowicie rozumiem potrzebę wsparcia innych, dla których nie za 2 miesiące ale JUTRO może być trudne. A to niestety grupa, od której najwięcej się wymaga obciążeniowo a najmniej się daje. Nie zmienia to faktu, że rozumiem też, że na szali są emeryci etc... więc sytuacja jest trudna i takie też mogą być decyzje. A że rząd wcześniejszymi działaniami zapracował sobie na to, że jest trudniejsza niż mogła być to inna sprawa. Tylko, że ta świadomość akurat niewiele zmienia.

Jednak w takiej trudnej sytuacji to chyba 13 bez problemu by mogli zabrac/zawiesic i kase dac na przedsiebiorcow ktorzy wytwarzaja realny pieniadz z czego te 13 sa potem placone.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #367 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 10:52:35 »
Jednak w takiej trudnej sytuacji to chyba 13 bez problemu by mogli zabrac/zawiesic i kase dac na przedsiebiorcow ktorzy wytwarzaja realny pieniadz z czego te 13 sa potem placone.

No jak najbardziej. M.in to mam na myśli mówiąc rozdawnictwo, które nie pomaga.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #368 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 10:58:20 »
@sum41
Nie wstrzymają teraz rozdawnictwa, skoro emeryci to ich główna baza wyborcza. A wyborów PIS też nie zamierza przełożyć. Rok temu wygrali tak eurowybory, teraz to powtarzają przy prezydenckich.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #369 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 11:00:22 »
Włochy wlasnie wyprzedzily Chiny pod wzdledem zmarłych osób...

Włosi maja ciagle problem z siedzeniem w domach. Lombardia najbardziej dotknieta prowincja a 40% ludzi nie zostaje w domu.

Strach pomyslec co bedzie gdy ten wirus ie rozprzestrzeni w Ameryce Południowej.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #370 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 11:46:59 »
Ktoś linkował, ale warto przypomnieć

https://www.siepomaga.pl/koronawirus

sum41

• Gość
« Odpowiedź #371 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 11:51:38 »
6 osoba zmarla i to 27 laetnia kobieta - moze to da do myslenia mlodym ktorzy troche temat zlewaja.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #372 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 11:55:51 »
Obawiam się, że jeszcze nie. Piwko w parku ważniejsze no bo ciepło :|   Myślę, że nie tylko młodym zresztą, bo całe rodzinki też wyległy na spacery.

Offline PJP

« Odpowiedź #374 dnia: Pt, 20 Marzec 2020, 15:15:19 »
Tak naprawdę trudno teraz przewidzieć jak długo będzie trwała walka z wirusem i jego skutkami. Jedno jest pewne - szykują się niewesołe czasy. Oczywiście, że gospodarka jest elastyczna i jedne kraje odbiją się szybciej, inne wolniej. Ciekawi mnie, czy któryś kraj oprócz ulg, zwolnień i umorzeń pokusi się o jakieś roboty publiczne i duże inwestycje na dużą skalę po opanowaniu epidemii i co z tego wszystkiego się wykluje (nowego). Nie będzie niczym odkrywczym gdy napiszę, że "kwarantanna" pokazała, że w przyszłości będzie duży problem z sektorem publicznym i ktoś będzie musiał się z tym zmierzyć (czy za 5, 10, 20 lat).