Autor Wątek: Gospodarka  (Przeczytany 99961 razy)

Offline parsom

Odp: Gospodarka
« Odpowiedź #330 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 16:48:19 »
No wiadomo - Ameryka. Życie jak w Madrycie.

Offline xanar

« Odpowiedź #331 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 17:10:10 »
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Marzec 2020, 17:16:54 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline parsom

« Odpowiedź #332 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 17:18:04 »

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #333 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 17:25:34 »
Czesi sprowadzili 150 tys. testów! Mają 631 zarażonych i na razie ZERO zgonów.

https://sport.onet.pl/pilka-nozna/inne-ligi/koronawirus-czesi-kupili-sprzet-ochronny-od-chin/e5l090w

Offline misiokles

« Odpowiedź #334 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 18:06:28 »
Coś słabo z tym państwem :
https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/koronawirus-w-polsce-w-szpitalach-zabraknie-srodkow-do-dezynfekcji-dramatyczny-apel/lwlwnwv
oni tam nic nie ogarniają w tym ministerstwie, po co ten koleś tam jest, przecież on o niczym nie ma pojęcia:
Zaletą mediów społecznościowych i posiadania znajomych z różnych stron świata jest świadomość, że podobne problemy w tym czasie trapią właściwie każde kraje europejskie. Chyba żadna gospodarka nie potrafi w ciągu tygodnia wyprodukować wystarczającą ilość brakujących towarów w odpowiedzi na nieprzewidziane i nieznane zagrożenie.

Poza tym to znamiennie czytać że z jednej strony panikujemy i że powinniśmy przechorować zarazę i jej nie osłabiać a z drugiej strony zżymać się, że brakuje środków do cywilizowanego sposobu jej przechorowania.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 18:08:28 »
Czesi sprowadzili 150 tys. testów! Mają 631 zarażonych i na razie ZERO zgonów.

https://sport.onet.pl/pilka-nozna/inne-ligi/koronawirus-czesi-kupili-sprzet-ochronny-od-chin/e5l090w

No Wlosi tez kupili sobie dodatkowe maski i ubrania za wlasny hajs a niemcy sobie to przejeli w porcie na legalu wiadomo solidarnosc europejska.

Offline xanar

« Odpowiedź #336 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 18:31:46 »
Zaletą mediów społecznościowych i posiadania znajomych z różnych stron świata jest świadomość, że podobne problemy w tym czasie trapią właściwie każde kraje europejskie. Chyba żadna gospodarka nie potrafi w ciągu tygodnia wyprodukować wystarczającą ilość brakujących towarów w odpowiedzi na nieprzewidziane i nieznane zagrożenie.

Poza tym to znamiennie czytać że z jednej strony panikujemy i że powinniśmy przechorować zarazę i jej nie osłabiać a z drugiej strony zżymać się, że brakuje środków do cywilizowanego sposobu jej przechorowania.

Tylko wiesz, skoro to nasz rząd wiedział, że to takie super poważne jest (a podejrzewam, że oni wiedzą trochę wcześniej o taki rzeczach niż podatnicy)  to mogli to przewidzieć i reagować wcześniej.

Offline misiokles

« Odpowiedź #337 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 18:45:14 »
Nie żebym specjalnie bronił rządu, ale nikt nie ma kryształowej kuli i nawet od grudnia 2019 roku kiedy epidemia wybuchła w Wuchan - to w kilka miesięcy nie da się zatrudnić i wykształcić personelu oraz wyprodukować z zapasem wystarczających środków. A w grudniu nikt nie przewidział rozmiaru rozprzestrzenienia się i nie ma w tym za bardzo niczyjej winy w niedoszacowaniu. Owszem, istniały symulacje, i nawet niektóre z nich okazały się słuszne, ale to na zasadzie 'lucky guess'.

Offline Szekak

« Odpowiedź #338 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 18:52:58 »
Ale takie podstawy jak glupie maseczki mogl zabezpieczyc, tymczasem do polskiej firmy produkujacej maseczki nikt sie nie zglaszal do czasu wystapienia epidemii juz na naszym podworku, wtedy sie obudzili.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #339 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 19:12:39 »
No ja nie mogę. Rząd najpierw zamkną granice unijne, narobił gigantycznych kolejek, a teraz się chwali że kolejki się skróciły, bo po tygodniu zrezygnowano z biurokracji. Ludzie trzymajcie mnie, bo nie wytrzymam kolejnych "sukcesów" rządu. Jak widzę w informacjach ministra MSW Kamińskiego to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera.

Kłopoty z transportem i od razu kłopoty z cenami w sklepach. Ceny rosną (mięsa ostatnio szczególnie) i od razu rośnie inflacja. W marcu to może być nawet 4.7%. I to jest tragedia. Niby powinna to zrównoważyć lecąca na łeb na szyję cena ropy. Tyle że złotówka też poleciała. Kolejny raz dostajemy po tyłku bo PIS dalej uważa że strefa euro nam niepotrzebna. No własnie widać jak bardzo się bardzo mylą.

Offline misiokles

« Odpowiedź #340 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 19:18:27 »
Ale takie podstawy jak glupie maseczki mogl zabezpieczyc, tymczasem do polskiej firmy produkujacej maseczki nikt sie nie zglaszal do czasu wystapienia epidemii juz na naszym podworku, wtedy sie obudzili.
Ale wtedy był zapas w hurtowniach. Nikt nie przewidział, że społeczeństwo zacznie kupować je hurtowo. W Polsce nie było dawno takiej sytuacji kryzysowej i każdy zapomniał (w tym rząd - tu się zgodzę) do czego strach jest zdolny. Chyba ostatnią takim ogólnokrajowym strachem były powodzie, chociaż i one dotyczyły tylko mieszkańców blisko większych rzek.

Offline death_bird

« Odpowiedź #341 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 19:32:41 »
Luty 2020 grypa - 800 tys zachorowan- 23 zmarly wiec Korona to narazie pikus.

Wirus: 350 oficjalnych przypadków, 5 nie żyje. Jakie proporcje zgonów wychodzą przy 800 tys zachorowań na koronawirusa?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

« Odpowiedź #342 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 19:37:09 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #343 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 19:38:13 »
Wiadomości TVP

71% Polaków pozytywnie ocenia działania rządu w sprawie działań przeciwko epidemii koronawirusa. 18% negatywnie.

OMG.

Offline xanar

« Odpowiedź #344 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 19:40:45 »
Wirus: 350 oficjalnych przypadków, 5 nie żyje. Jakie proporcje zgonów wychodzą przy 800 tys zachorowań na koronawirusa?

Słabo z matematyką  ;)

11428,57142857143