Autor Wątek: Figurki kolekcjonerskie  (Przeczytany 46284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Murazor

Odp: Figurki kolekcjonerskie
« Odpowiedź #465 dnia: So, 16 Wrzesień 2023, 19:04:58 »
Przy okazji Dnia Batmana wpadł mój pierwszy figurkowy Gacek i jestem mega zadowolony z wyboru tej konkretnej, wsciekłej wersjii :D Wzorowany na Mrocznym Rycerzu z drugiego zeszytu serii Millera - The Dark Knight Triumphant.

Odwzorowany jest mega wiernie, nie pominięto żadnego siniaka, czy rozdarcia, nawet na plecach pod peleryną, porównywałem z komiksem :D

Spoiler: PokażUkryj

Online Zwirek

« Odpowiedź #466 dnia: So, 16 Wrzesień 2023, 19:31:13 »
Gdzie kupiłeś?

Offline Murazor

« Odpowiedź #467 dnia: So, 16 Wrzesień 2023, 20:05:36 »
Bezpośrednio w Japonii, mykombini. Teraz spojrzałem to widzę, że w ostatniej chwili kupiony, bo wszędzie wyprzedany :-\

Online Zwirek

« Odpowiedź #468 dnia: So, 16 Wrzesień 2023, 21:13:12 »
Właśnie dlatego przestałem interesować się kolekcjonowaniem figurek, zanim zacząłem je tak na dobrą sprawę zbierać. Dostępność w PL jest tragiczna, wszystko co lepsze, trzeba sprowadzać w preorderze bezpośrednio z USA albo Azji.

Offline Murazor

« Odpowiedź #469 dnia: So, 16 Wrzesień 2023, 21:51:55 »
Dokładnie to mnie wkurza plus czasami ~półroczne opóźnienia dostawy z PL vs np.: premiery w Japonii. I jak wkurza kogoś wyprzedawanie się komiksow np.: od Studia Lain to w figurkach jest to jeszcze gorsze. Wiekszosc wywiewa w preorderach kilka miesiecy przed premiera, a po premierze cena od razu skacze nawet w sklepach.

Offline Gazza

« Odpowiedź #470 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 09:16:56 »
Właśnie dlatego przestałem interesować się kolekcjonowaniem figurek, zanim zacząłem je tak na dobrą sprawę zbierać. Dostępność w PL jest tragiczna, wszystko co lepsze, trzeba sprowadzać w preorderze bezpośrednio z USA albo Azji.
Tu się całkowicie nie zgodzę z kolegą.
Od dłuższego czasu działają w PL prężnie profesjonalne sklepy "figurkowe" i bez większych ceregieli każdy może zamówić to co potrzebuje. Gros sprzedawców jeśli czegoś nie oferuje bezpośrednio to umożliwia import co bardziej wyszukanych pozycji.
Tak działa po prostu system sprzedaży i dystrybucji. Preorder to główna forma sprzedaży kolekcjonerskich figurek. Tak jest wszędzie. Po prostu sklepy np w USA mają większe wolumeny zamówień, a i wyczuwalne jest dawkowanie pewnych produktów na inne rynki. To temat rzeka tak naprawdę.
Znam właściciela takiego sklepu więc słyszę to i owo, a niszowość tematu w PL powoduje, że sklepy również zabezpieczają się przed topieniem środków w produkty kierowane do wąskiej grupy odbiorców i trzeba po prostu wszystko racjonalnie ogarniać, a nie robić stocki magazynowe, które nigdy się nie wyprzedadzą.
Dostępność produktów z JAP to temat na osobny wątek i problematyka ich trudnej dostępności poza JAP to kłopot dla kolekcjonerów nie tylko u nas.

Online Zwirek

« Odpowiedź #471 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 10:06:13 »
Pamiętam, że pytałem o możliwość sprowadzenia figurek, jeszcze jak istniał aliensgroup.pl ale ceny były naprawdę wysokie, sporo wyższe niż figurki wystawione w sklepie. Do tego dochodzi model preorderów, raz się w ten sposób naciąłem, kupiłem Boba Fett HEROCROSS, za ponad 400 zł, który nie spełnił moich oczekiwań. Figurka była reklamowana jako ruchoma i metalowa, w rzeczywistości metalowy jest tylko korpus pod zbroją, żeby nadać ciężar. Punkty artykulacji dają mały zakres ruchu, trudno ustawić figurkę w sensownej pozie.

Ja się próbowałem w to bawić dawno temu, za czasów aliensgroup.pl, może teraz sklepy PL mają to lepiej ogarnięte. Podsumowując, dla mnie trudny dostęp, który wymagał indywidualnego zamawiania. Wysoka cena, ze względu na indywidualne zamawianie. Nie ma pewności, że dostaniemy dobry produkt, tak wiem, że są recki przedpremierowe. Plus jako bonus, jeśli ktoś chce kupić tanio, to prawdopodobnie będzie to podróba. Kupiłem w ten sposób figurkę Linka z Zeldy na Aliexpress, spodziewałem się, że będzie to podróba, ale chciałem sprawdzić, zareklamowałem i zwrócili kasę, nie musiałem odsyłać. Na Allegro też sprzedają podróby.

Jako ciekawostkę dodam, że ostatnio chciałem kupić komiks Usagi Yojimbo Grasscutter. Próbowałem przez atomcomics.pl i przez azylkomiksu.pl, żaden z tych sklepów nie podjął się sprowadzenia komiksu, bo nie był on dostępny w ofercie ich pośredników. Za to udało się bez problemu kupić komiks przez polskiego pośrednika z USA, którego polecił mi @celtic.

Offline Voitas

« Odpowiedź #472 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 11:36:29 »
Moje ostatnie zakupy. Trzeba pootwierać i poustawiać na półkach :)