Autor Wątek: Figurki kolekcjonerskie  (Przeczytany 77704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lavender Blue

Odp: Figurki kolekcjonerskie
« Odpowiedź #150 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 10:37:33 »
Piękne zbiory/zakupy! Nie powiem, do tego filmowego Venoma z Legends to i mnie ciągnęło... ale jakoś się oparłam. Ogólnie to nie chciałabym mieć więcej niż kilka figurek takiej wielkości (jak już figurki, to wolę maluśkie - mniej zajętego miejsca), ale takie ruchome z wymiennymi głowami/rękami potrafią nieźle kusić.

Offline Arne

« Odpowiedź #151 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 11:04:50 »
Taka ciekawostka, kilku z tych gości, których Logan pociął w Dark Phoenix sadze, później zostało poskładanych do kupy i wielokrotnie się pojawiali jako członkowie The Reavers, nawet byli znani z imienia i nazwiska, ale już nie mam siły tego teraz sprawdzać.

Angelo Macon, Wade Cole i Murray Reese - wszyscy trzej polowali pozniej na Wolverine'a wraz z Lady Deathstrike w Uncanny X-Men #206 ( " Ranny wilk" Barry'ego Windsor-Smitha)

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 11:12:29 »
Ogólnie to nie chciałabym mieć więcej niż kilka figurek...

A myślisz, że ja chciałem? ;)

Zaczyna się od jednej, stwierdzasz: "a, kupię sobie kilka podstawowych postaci, będzie co postawić na półkach z komiksami" (co z tego, że i tak nie mam miejsca?). Nim się obejrzałem, do Spider-mana, którego chciałem mieć, dołączyła ekipa jego klasycznych przeciwników, 3pack Cyclops, Jean Grey i Wolverine zaczynał się rozrastać w całą drużynę X-Men itd. I nawet postanowienie, że nie będę dublował postaci, szlag trafił, jak do klasycznego pająka dołączył Cyborg (ten z Zemsty Złowieszczej Szóstki Larsena), a w drodze jest pająk w czarnym kostiumie.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #153 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 12:17:50 »
A myślisz, że ja chciałem? ;)

Zaczyna się od jednej, stwierdzasz: (...)

Haha, no właśnie dlatego ograniczyłam się do naprawdę ścisłej czołówki ulubionych postaci i mówię sobie: nie, po co ci w ogóle Venom, no bez sensu, fajny ale nie jakiś ekstra ulubieniec. A nawet z ulubieńcami rzucam sobie kłody pod nogi, żeby się nie ugiąć, np. nie, po co ci w ogóle Doom bez Czwórki, bez sensu... a nie będziesz przecież kupować pięciu figurek, za dużo - i tak nie kupuję żadnej. Strategia idealna. :P

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 12:35:08 »
Dla mnie to też świeża zajawka, też chciałem mieć jedną sztukę - retro Spider-Mana, w stroju z lat 60-tych Ditki/Romity Sr. A potem jakoś tak poszło, utrzymuję w miarę zdrowe tempo, jedna figurka na miesiąc :)

Do tej pory przez wiele lat zbierałem Lego, ale większość już popakowana w pudełka i wywieziona do rodziców na strych.
Fotki tego Venoma wrzucę jak wrócę z pracy.

Za dzieciaka miałem pier#$%ca na punkcie GI Joe i teraz trochę do tego wracam. Kupuję co prawda Marvele, ale GI Joe też kupię jak tylko wydadzą Storm Shadowa :)

Angelo Macon, Wade Cole i Murray Reese

Z głowy pisałeś czy sprawdzałeś? ;) Ja z nazwiska tylko Cole'a pamiętałem, reszty mi się nie chciało sprawdzać, bo już było bardzo późno.
Po " Rannym wilku" byli jeszcze wielokrotnie, np. ganiali ich po Australii, tuż przed historiami z Egmontowego X-Men Jima Lee.

Wiadomo, że jakość wykonania tych figurek nie jest aż taka jak w statuetkach, szczególnie miejsca ruchome wyglądają sztucznie, ale coś za coś. przy odrobinie wyobraźni można z tego zrobić prawdziwe cudeńka, np. słynna poczwórna okładka Jima Lee do X-Men #1:

« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Styczeń 2021, 12:38:10 wysłana przez Yossarian »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 13:02:55 »
nie, po co ci w ogóle Doom bez Czwórki, bez sensu... a nie będziesz przecież kupować pięciu figurek, za dużo - i tak nie kupuję żadnej. Strategia idealna. :P

Oczywiście, dobre podejście, ale...

Doktorek nie raz i nie dwa, dawał się we znaki pająkowi ;)

A serio to faktycznie był to spontaniczny zakup, na zasadzie "łoooo, Dr Doom, ale fajny, chcę go!", trochę jak ten typek z Małej Brytanii:

chyba najbardziej niepotrzebny z wszystkich na zdjęciu.  :'(

ale GI Joe też kupię jak

Wow, ekstra! To jak dojdzie do mnie następna paka, to z tego zdjęcia będzie brakować mi tylko Psylocke i Beasta - ale mam kilku innych mutków, których mogę wstawić w ich miejsce ;) Co prawda Wolverine i Storm mam w innej kolorystyce, ale co tam.

...utrzymuję w miarę zdrowe tempo, jedna figurka na miesiąc :)

Niestety tego mi zabrakło, odrobiny rozsądku. Zacząłem kupować w sierpniu zeszłego roku i stan na dziś jest, jaki jest. Tyle dobrego, że poza kolejnymi czterema, o których myślę, a co do których tak na 100% nie jestem przekonany, nie ma więcej dostępnych, które chciałbym mieć. A  z zapowiedzi jedynie zielona She Hulk, więc w najbliższych miesiącach zluzuje.

Offline Gazza

« Odpowiedź #156 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 13:09:48 »
Ogólnie to może warto z tym przenieść się do tematu o .... figurkach! 😉

Zacne zbiory! Gratuluję wszystkim kolekcjonującym. Przy tej okazji zapytam - gdzie się zaopatrujecie? W naszych sklepach oferta mocno ograniczona niestety... ☹️

@Yossarian - pytałeś o wielkość. Te figsy z Black Series, które zbieram to 6 cali, zatem są bardzo zbliżone do Marvel Legends właśnie. Trzeba uważać ponieważ Hasbro ma w ofercie również 3,75 cala i są to tańsze, mniej dopracowane figurki (mniej punktów artykulacji, mniej detali etc).
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Styczeń 2021, 13:13:56 wysłana przez Gazza »

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 13:32:37 »
@Ramirez
Doom to się pojawia już w piątym zeszycie Spider-Mana Lee/Ditko (po polsku w pierszym Essentialu Mandragory), bo wyczytał w Daily Bugle, że Spider-Man jest "zły" i chce razem z nim pokonać Fantastyczną Czwórkę. W tym samym zeszycie Flash przebiera się za Spider-Mana, a Doom go porywa, bo myśli, że to oryginalny pająk. Jakie tam były zryte pomysły - kocham ten run! :)
Potem też wielokrotnie wraca, można w sumie powiedzieć, że to również Spider-Manowy złoczyńca.

Brązowy Wolverine jak z tej okładki ma być tym roku, to możesz sobie wymienić, o taki:

Z zaapowiedzi to ta She-Hulk faktycznie mistrzowska! Ta "statyczna" wersja twarzy jak żywcem wyjęta z runu Johna Byrne'a. Ja chyba jeszcze wezmę Moirę MacTaggert, bo ma takie fajne, cywilne ciuchy.

@Gazza
Ja kupuję tu: https://www.dystryktzero.pl/

To Marvel Legends są dokładnie w tych samych rozmiarach - 6 i 3,75. Jeszcze są odrobinę większe, 7-calowe Marvel Select. Mniejsze są dla dzieci, większe dla "dorosłych" ;)

DOWN:
@BosMan
Już się tak nie popisuj ;)
Nie dość, że kupujesz więcej komiksów niż ja, to jeszcze wiedzę masz większą... ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Styczeń 2021, 13:43:09 wysłana przez Yossarian »

Offline Arne

« Odpowiedź #158 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 13:36:50 »

Z głowy pisałeś czy sprawdzałeś? ;) Ja z nazwiska tylko Cole'a pamiętałem, reszty mi się nie chciało sprawdzać, bo już było bardzo późno.
Po " Rannym wilku" byli jeszcze wielokrotnie, np. ganiali ich po Australii, tuż przed historiami z Egmontowego X-Men

W sumie to z glowy - sprawdzalem tylko Cole'a, b6o zapomnialem jak mial na imie😀

Tak, wiem - zaszyli sie w Australii, razem z Donaldem Piercem, Pretty Boyem i Skullbusterem, Lady Deathstrike i Cylla Markham, gdzie siedzieli chyba do czasu Uncanny X-Men # 281? ( Semicowy X-Men 5/95)
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Styczeń 2021, 13:39:36 wysłana przez BosMan »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 14:11:33 »
@Yossarian

No to tym bardziej Doom zasila u mnie szeregi złoczyńców pająka :)

Ale ten brązowy Wolvie, to chyba z serii HoX/PoX? Bo takiego "X" na pasku u Jima Lee chyba nie miał? ;) Mam jeszcze tego w szarym uniformie z Uncanny X-Force, ale muszę go sprzedać, bo brałem tylko dla części Wendiego. O, Wendiego jeszcze nie wrzuciłem na fotce.

Ogólnie to może warto z tym przenieść się do tematu o .... figurkach! 😉

Racja. Nie wiem dlaczego cały czas myślałem, że jesteśmy w takowym temacie.

Przy tej okazji zapytam - gdzie się zaopatrujecie? W naszych sklepach oferta mocno ograniczona niestety... ☹️

U mnie różnie. Też sporo wziąłem z Dystrykt Zero, trochę z UK z Comics & Coctails, teraz zbierałem trochę zakupów z USA z BBTS + trochę z Ebaya i jedną paczką przypłynie to do mnie. Ale zdarzały się też okazje, jak w jakimś sklepie z zabawkami online, Skorpion za 50 zł, czy promka w Empiku na BAF Wendiego.

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 16:42:31 »
Ale ten brązowy Wolvie, to chyba z serii HoX/PoX?
Całkiem prawdopodobne, nie wiem, bo nie znam.
Ja czytam wszystko po kolei, aktualnie jestem w 2001r., więc do HoX/PoX dojdę przy sprzyjających wiatrach za jakieś 2, a może i 3 lata :)

Udało mi się dotrzeć do domu przed zmrokiem i zrobić kilka fotek.
Najfajniejsze w tych figurkach jest to, że one mają ruchome wszystkie stawy, więc można uskuteczniać te wszystkie nieprawdopodobne "pajęcze pozy":

Hugh Jackman - wersja "zwykła" i "berserk":

Venom - wersja "uśmiechnięta" od Todda w porównaniu z pierwszym panelem w historii na którym się pojawił i z dodanym kilka lat później przez Larsena jęzorem:

Wdowy nie mogę znaleźć, pewnie "młoda" gdzieś posiała i nie chce się przyznać...

A teraz czekamy aż Ramirez wrzuci figurkową wersję tego obrazka ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Styczeń 2021, 17:07:43 wysłana przez Yossarian »

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #161 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 17:07:35 »
Super zdjęcia, świetna robota i pomysły! Uśmiech sam wskakuje na twarz, idealny początek weekendu.
Tylko po co ten Venom, żeby mnie dalej kusiło, co? >:( Ekstra jest zwłaszcza główka z jęzorem

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 17:21:15 »
Cholera, skreśliłem tego Venoma przez te jasne "pasemka", a teraz widzę, że ta sylwetka i mordy bardziej mi się podobają  :-\

A teraz czekamy aż Ramirez wrzuci figurkową wersję tego obrazka ;)

O nie!  ;D

Świetne zdjęcia!

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 18:10:33 »
O! Przenieśli nas do figurek.

@Lavender Blue
Dzięki. Kiedyś (w czasach TM-Semic) strasznie nie lubiłem tego jęzora, jak i samego Larsena. Pewnie przez to, że miał czelność zastąpić McFarlane'a na stanowisku rysownika pająka. Po latach mi się odmieniło i dziś Larsen > McFarlane :)
Sprawdziłem i Venom jest niedostępny w Dystrykcie ani na Amazonie, więc chyba się wyprzedał. Kłopot z głowy :)

@ramirez
Ja od początku wolałem tego Venoma niż klasycznego.
Jak chcesz fajny kanał na YouTubie o tych figach, to łap:
https://www.youtube.com/user/ShartimusPrime/videos
Gościu prezentuje każdą kolejną figurkę, która wychodzi, do tego porównuje z poprzednimi itd.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 18:14:43 »
@ramirez
Ja od początku wolałem tego Venoma niż klasycznego.
Jak chcesz fajny kanał na YouTubie o tych figach, to łap:
https://www.youtube.com/user/ShartimusPrime/videos
Gościu prezentuje każdą kolejną figurkę, która wychodzi, do tego porównuje z poprzednimi itd.

Znam, znam, to m.in. przez niego (i gościa z grupy kolekcjonerów figurek z FB, który wrzuca fajne recenzje) skusiłem się na wiele z nich.