Autor Wątek: Figurki kolekcjonerskie  (Przeczytany 70135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kknd2

Odp: Figurki kolekcjonerskie
« Odpowiedź #480 dnia: Pt, 08 Grudzień 2023, 09:07:43 »

Offline Voitas

« Odpowiedź #481 dnia: Pt, 08 Grudzień 2023, 12:13:00 »

Online Castiglione

« Odpowiedź #482 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 17:23:12 »
Dotarło małe uzupełnienie kolekcji S.H.Figuarts.

Nie jest to oczywiście oryginalny produkt Bandai, bo w tym przypadku nie może być - forma ta pojawia się tylko w fanowskiej twórczości. Zwykle niezbyt mnie interesują takie rzeczy, ale pamiętam, jak za dzieciaka przeglądało się internet w poszukiwaniu newsów o DB, a wszędzie latały grafiki z rzekomymi nowymi tranformacjami, które zazwyczaj na kilometr biły fejkiem, jednak jedna z tych form się wyróżniała.

Grafika, rzekomo przedstawiająca Goku jako SSJ5, pochodzi z hiszpańskiego magazynu z 1999 roku. Jej autorem był Daniel Montiel Franco, który tak naprawdę narysował własną postać o imieniu Tablos, jednak po wycieku do neta ten obrazek na tyle wbił się w fandom, że już chyba na zawsze pozostanie kolejnym poziomem Goku - design był wykorzystywany chociażby w wielu fanowskich mangach.

Uznałem, że ta forma, mimo że nieoficjalna, jest jednak na tyle ikoniczna, a przy tym faktycznie fajna, że chętnie dołączyłbym ją do swojego zbioru. Bandai nam tego oczywiście nie da, ale taka figurka ukazała się ostatnio od Kong Studios. Jakościowo jest naprawdę w porządku. Miałem pewne obawy, ale produkt jest bardzo zbliżony do oryginałów - jedynie stawy trochę ciężko chodzą - a wizualnie prezentuje się bardzo dobrze. Myślę, że spokojnie można postawić obok Figuartsów.

Online Castiglione

« Odpowiedź #483 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 22:32:58 »
Przy okazji zebrałem się (w końcu), żeby odkurzyć figurki, więc po ponownym poukładaniu porobiłem kilka zdjęć. Ostatnio trochę zwolniłem z zakupami i w pre-orderze mam tylko Meta Coolera, jedynie ilość pozycji w schowku ciągle rośnie. Na dzisiaj tak to się u mnie prezentuje:

Offline Murazor

« Odpowiedź #484 dnia: Nd, 21 Styczeń 2024, 14:49:49 »
Nie samym DB człowiek żyje :) Constantine od Mezco, moja pierwsza figurka od nich i pewnie nie ostatnia, bo jakością (i ceną :( ) są poziom albo dwa nad konkurencją.

Materiałowe ciuchy, świetnie odzworowane twarze, obita z cynicznym uśmiechem wymiata (to ta z piła motorową na zdjęciu ;) ) i masa dodatków: miecz, sztylet, krzyż, płomienie, efekty czarów, karty tarota, piła (!) i chyba ze 20 mini papierosów w różnych kombinacjach :D

« Ostatnia zmiana: Nd, 21 Styczeń 2024, 14:51:39 wysłana przez Murazor »

Online Castiglione

« Odpowiedź #485 dnia: Pt, 01 Marzec 2024, 20:54:54 »
Zdjęcia to nie do końca oddają, ale Metal Cooler z Figuarts prezentuje się znakomicie. Bardzo wyróżnia się na półce i na żywo efekt robi super wrażenie. Niby postać z kinówki, do tego raczej średniej, ale na ten moment jedna z moich ulubionych figurek z DB.

Offline komiks

« Odpowiedź #486 dnia: Pt, 31 Maj 2024, 14:06:22 »
Ktoś kojarzy Broma?
Posta na FB

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Castiglione

« Odpowiedź #487 dnia: Śr, 27 Listopad 2024, 16:06:44 »

Jako fan starego kina grozy, w końcu zadbałem, aby i taki akcent znalazł się w kolekcji. Na razie Dracula Lugosiego i potwór Frankensteina Karloffa, ale z tej serii na pewno mam zamiar wziąć jeszcze hrabiego Orloka z "Nosferatu", upiora z opery w wersji Chaneya i Draculę Christophera Lee.

Na żywo wyglądają bardzo fajnie, a pakowanie to w tym przypadku nie mniejsza ozdoba, bo przedrukowuje oryginalne plakaty filmowe.

Offline komiksowe_warianty

« Odpowiedź #488 dnia: Cz, 28 Listopad 2024, 10:20:26 »
Bardzo fajny ten Dracula :)

Offline stab

« Odpowiedź #489 dnia: So, 30 Listopad 2024, 18:30:13 »
Posiada już ktoś marvelowe statuy od McFarlane Toys? Jak to wygląda jakościowo? Daje rade jak za taką cenę?

Offline komiksowe_warianty

« Odpowiedź #490 dnia: So, 30 Listopad 2024, 20:48:00 »
Większość będzie miała premierę grudzień tego roku/ styczeń 2025 u nas, wiec raczej marne szanse. Masz za to filmiki na YT z USA i tam jakość oceniania jest jako "całkiem spoko".

Offline stab

« Odpowiedź #491 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 17:10:32 »

Pierwsze 2 dotarły, kolejne w drodze.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #492 dnia: Wt, 07 Styczeń 2025, 14:49:38 »
Mam małą zagwozdkę, może któryś z kolekcjonerów będzie miał jakieś doświadczenie w temacie. Przywmierzam się do zakupu 2 figurek hot toys, i zastanawiam czy kupno bezpośrednio u nich na stronie wychodzi korzystniej niż np. skorzystanie z dystryktuzero czy innego sklepu? Na pierwszy rzut oka cena z przesyłką z USA jest nieco niższa ale dojdzie jeszcze cło i może jakieś inne opłaty? :)

Offline Murazor

« Odpowiedź #493 dnia: Wt, 07 Styczeń 2025, 16:31:03 »
Zamówienie spoza Unii, więc trzeba dodać 23% VAT do kwoty towaru + przesyłki (VAT jest od towarów i usług, wiec koszty przesyłki też się wlicza), a jeżeli kwota jest wyższa niż 150 EUR dochodzi cło 5%.

Do tego dochodzą koszty procesu oclenia itd., o dziwo Poczta Polska jest najlepszym wyborem, bo pobiera stała opłate 8,50 zł. Firmy kurierskie maja swoję cenniki i często chore stawki. Taki DHL miał kiedyś 100 zł za oclenie plus paredziesiąt złotych za "przechowywanie", które potrafili sobie liczyć jako każdy dzień na terenie Polski.

Czasami sklepy mogą zaniżyć deklarowaną wartość produktu, więc i opłaty mogą być niższe, warto zapytać bezpośrednio. Minusem jest fakt, że jeżeli coś się stanie przeyłce to można uzyskać niższa kwote odszkodowania.

Offline Gazza

« Odpowiedź #494 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 13:19:13 »
Zapytałbym na grupach na fb - wiele osób sprowadza wspaniałe okazy i mają na tym polu spore doświadczenie.
Osobiście kilka razy kupowałem figurki z USA ale wyłącznie przez kontakty z grup - ludzie zajmują się tym również usługowo/koleżeńsko więc najpierw pomyślałbym o takich kanałach.