Autor Wątek: Prześladujące latami anonimowe utwory  (Przeczytany 1925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Prześladujące latami anonimowe utwory
« dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 20:48:22 »
Mieliście takowe?
Kawałki, które usłyszeliście w (najprawdopodobniej) czasach sprzed internetów i których ni dudu nie byliście w stanie przez lata "zlokalizować"?

Sam miałem takie dwa.
Zasłyszany po raz pierwszy w 1996 roku podczas IO w Atlancie, nabyty chyba ze dwa lata później wyłącznie dzięki przypadkowemu odsłuchowi w sklepie muzycznym:

oraz:
L. McKennitt i jej "Bonny Portmore" wykorzystany w serialu "Highlander". Odkryty ponownie parę lat później przez przypadek już bezpośrednio na jej płycie. Było przeżycie.  ::)

Dzisiaj wystarczy wpisać sobie w wyszukiwarkę z którego filmu/odcinka szuka się muzyki i gotowe... Technologia.  8)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Alexandrus888

Odp: Prześladujące latami anonimowe utwory
« Odpowiedź #1 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 21:08:26 »

Chodziła za mną ta melodia latami i ni cholery nie wiedziałem skąd jest. Któregoś razu zakliknęło: hej! Była taka bajka, a to był opening. I znowu zonk. Nie pamiętałem ani tytułu, ani fabuły. Tylko, że były dzieciaki i samolot w kształcie złotego orła, oraz że jak otworzyli jakieś drzwi na statku, to tam było schowane miasto. I co prawda w tym opisie sporo jest przekłamań - orzeł jest kondorem, i żadne miasto na jego pokładzie nie jest ukryte, po prostu wylądował w mieście, a bohaterowie wysiedli z pojazdu - ale wystarczył on do namierzenia serialu.

Offline 79ers

« Odpowiedź #2 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 21:32:19 »
Moja najdłuższa podróż to Rescue me od niemieckiego zespołu Bell, Book and Candle. Autorstwo przypisywałem O'Connor, Dolores z Cranberries, a nawet Martice, aż w zeszłym roku trafiłem na:
drugi z kolei Fatboy Slim i w swoim czasie dość popularny Praise You
i na koniec Muse oraz VcD, co dziwi ponieważ to znane zespoły (bardziej niż charakterystyczny wokal  w Time flies)

Offline volker

« Odpowiedź #3 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 21:44:16 »
Ja tak miałem z tym przepięknym utworem czyli Marek i Wacek i ich Melodia dla Zuzi

Ten kawałek usłyszałem kiedyś wracając nocą autobusem i długo nie mogłem namierzyć czyje to. W końcu się udało:Flash and the Pan - Lights in the night

Offline 79ers

« Odpowiedź #4 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 22:05:04 »
i zamierzchłych czasów, kiedy znałem głownie polskie kapele i wokale:

Offline szulig

« Odpowiedź #5 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 08:53:16 »
Myślę że wiele z nas ma takie kawałki. Za dzieciaka, jeszcze gdy w telewizorni były tylko dwa kanały był puszczany kawałek
Poza muzą i teledyskiem nic nie wiedzialem. Netu nie było a nawet jak juz była możliwość nie miałem pojecia jak "zanucić" kawałek zeby zapytać googla czy youtuba o to :). Jako że w tamtym czasie też popularny był Jane Michele Jarre myślałem że to jego kawałek więc ściągnąłem calą jego dyskografie i ją przesłuchałem. Nie znalazłem :( tego kawałka. Dopiero jak zapytałem troche starszego ode mnie znajomego i mu zanuciłem od razu mi powiedział co to jest. Myślę ze ok 25 lat żyłem w tej błogiej niewiedzy
« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Kwiecień 2025, 08:55:04 wysłana przez szulig »

Offline Spiff

« Odpowiedź #6 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 11:00:40 »
Takich kawałków było całkiem sporo.
Scenariusz zazwyczaj ten sam: ktoś odpala kasetę ze składanką nagranych z radia kawałków, leci coś zajebistego co wpada ci w ucho, mówisz to jest fajne i pytasz co to za kapela a on mówi że nie ma pojęcia.

tak na szybko :

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Spiff

« Odpowiedź #7 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 13:15:20 »
Przy okazji, przypomniała mi się pewna historia związana z utworem "Subways of Your Mind ".
Może jeszcze ktoś o niej nie słyszał.

"Piosenka ta przez wiele lat pozostawała nieznanego autorstwa. Poszukiwanie twórców utworu trwało od 2001 roku, początkowo głównie na forach internetowych poświęconych muzyce. Większy rozgłos utwór zyskał dopiero w roku 2019, kiedy to zainteresowała się nim społeczność serwisu Reddit. Piosenka stała się internetowym wiralem i zaczęła być określana jako najbardziej tajemnicza piosenka w Internecie."

Spoiler: PokażUkryj
Subways of Your Mind – utwór muzyczny z 1983 roku autorstwa niemieckiego zespołu FEX, przypisywany do gatunków nowej fali,rocka, post-punk lub dark wave.

Piosenka ta przez wiele lat pozostawała nieznanego autorstwa. Poszukiwanie twórców utworu trwało od 2001 roku, początkowo głównie na forach internetowych poświęconych muzyce. Większy rozgłos utwór zyskał dopiero w roku 2019, kiedy to zainteresowała się nim społeczność serwisu Reddit. Piosenka stała się internetowym wiralem i zaczęła być określana jako najbardziej tajemnicza piosenka w Internecie.
(...)

Tło poszukiwań

Utwór został nagrany między rokiem 1983 a 1984 przez nastoletniego wówczas Dariusa S. , mieszkańca miasta Wilhelmshaven i fana muzyki którego ulubioną audycją była Musik für junge Leute, nadawana w radiu NDR 1 Niedersachsen. Darius nagrywał na magnetofon kasetowy utwory usłyszane w radiu, jedną ze swoich kaset nazwał kasetą nr 4 i znajdowały się na niej utwory z 1984 roku, których autorami były między innymi zespoły XTC oraz The Cure. Wiele utworów miało jednak niezidentyfikowanych autorów (jednym z takich utworów był nazwany później przez internautów Like the Wind), gdyż nastolatek celowo usuwał zapowiedzi prezenterów z nagranych audycji w celu uzyskania czystego nagrania muzyki.

Od 2001 roku Darius wraz ze swoją starszą siostrą Lydią Holz bezskutecznie próbowali znaleźć w Internecie nieznany utwór na podstawie jego tekstu. W 2007 roku Lydia zamieściła w Internecie 72-sekundowy fragment piosenki w zdigitalizowanej wersji, by uniknąć problemów z prawami autorskimi. (…) Na niemieckim forum Holz poinformowała, że poszukiwany przez nią utwór został najprawdopodobniej nagrany z programu Musik für junge Leute emitowanego przez stację radiową NDR 2, w którym często odtwarzano utwory mniej znanych wykonawców.

Do popularności utworu w Internecie przyczynił się 16-letni wówczas Brazylijczyk Gabriel da Silva Vieira, który w kwietniu 2019 roku opublikował fragment tegoż utworu na platformie YouTube, następnie poruszył dany wątek na Reddicie, zakładając w czerwcu tegoż roku subreddita o nazwie r/TheMysteriousSong (w maju 2021 roku subreddit ten był subskrybowany przez około 27 tys. użytkowników Reddita).

9 lipca tegoż roku amerykański youtuber Justin Whang poświęcił piosence jeden z odcinków autorskiej serii Tales From the Internet; w ciągu trzech miesięcy odcinek został obejrzany ponad 390 tys. razy, w listopadzie 2019 film przekroczył 400 tys. wyświetleń[4], a w maju 2021 było ich już ponad 2,6 mln. Jeszcze w lipcu użytkownik Reddita o nazwie sonic paydirt opublikował pełną wersję utworu, którego długość wynosiła prawie 3 minuty. Pełna treść miała wyciec od samej Lydii Holz, która na chwilę udostępniła cały utwór w serwisie internetowym, lecz w obawie o konsekwencje prawne, usunęła plik.

Odnalezienie

Po łącznie 23 latach poszukiwań (licząc zarówno prywatne poszukiwania rodzeństwa Dariusa S. i Lydii Holz, jak i te czynione przez internautów), dnia 4 listopada 2024 roku, użytkownik Reddita o nicku marijn1412 ogłosił, iż natrafiając na artykuł prasowy w archiwach Nordwest Zeitung dotyczący efemerycznego zespołu FEX, skojarzył nazwisko jednego z muzyków (Michaela Hädricha) z zespołem Phret, finalistą Hörfestu 1983 i skontaktował się z Hädrichem, otrzymując od niego nagrania trzech utworów. Jednym z nich okazała się poszukiwana piosenka, zatytułowana oficjalnie Subways of Your Mind[1]. Nagranie różniło się od tego znanego dotychczas, jednak po kontakcie z autorami, zespół potwierdził, że jest w posiadaniu oryginalnej wersji utworu oraz nagrań kilku występów na żywo, z których dwa z nich zostały udostępnione.

7 listopada 2024 roku w programie Schleswig-Holstein Magazin telewizji NDR wyemitowano reportaż dot. spotkania się po latach członków zespołu FEX w celu dokonania pierwszej oficjalnej światowej premiery tego utworu. Zespół wykonał ją na żywo w radiu tego samego nadawcy (czyli rozgłośni NDR, w której utwór był wyemitowany 40 lat wcześniej), tym razem w wersji akustycznej. Twórcy przekazali oryginalną kasetę z nagraniami do oficjalnej digitalizacji, zapowiadając jednocześnie stworzenie nowej wersji utworu. Tego samego dnia, Lydia Holz, po półgodzinnej rozmowie telefonicznej z artystami, potwierdziła ich stuprocentową autentyczność, oficjalnie ogłaszając zakończenie poszukiwań.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………

https://pl.wikipedia.org/wiki/Subways_of_Your_Mind

« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Kwiecień 2025, 13:35:04 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Dracos

« Odpowiedź #8 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 15:49:32 »
@Spiff Nie moja muza, ale historia naprawdę intrygująca :)

Offline 79ers

« Odpowiedź #9 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 11:26:45 »

Online grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #10 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 17:52:40 »
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Wrzesień 2025, 18:01:27 wysłana przez grzegorz.cholewa »

Online Deepdelver

« Odpowiedź #11 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 23:36:25 »
Ja tak miałem z The Soundlovers - "Run-away", które zasłyszałem pod koniec lat 90-tych (chyba na TVP Katowice był jakiś taki program "3 na 3" albo podobnie) i latami nie mogłem namierzyć. Pamiętałem tylko refren w postaci "nana nana nina nana" i z grubsza koncepcję teledysku, co nie ułatwiało poszukiwań. Dopiero ostatnio usłyszałem w radiu cover tego utworu i po nim doszedłem do oryginału.