Muzyka skomponowana na potrzeby gier video, czyli taka ,,growa muzyka filmowa", o tej klasycznej linii kompozycji, z bogatą ilustracją instrumentów muzycznych etc., to według mnie muzyka o najlepszej rodzajowości/specyfice, jaka może istnieć, dla świata gier komputerowych. Post wyżej podany przeze mnie przykład, mimo iż ma w sobie nieco z esencji hip-hopowej, to, tak jak podkreśliłeś "Guru_Komiksu", utwór, który ,,można słuchać często poza grą". Cała OST do pierwszej pajęczej gry z serii, "Marvel Spider-Man" od Insomniac to czysta wręcz perła w koronie! Coś niesamowitego - jedno z najlepszych, najbardziej szeroko skomponowanych ścieżek dźwiękowych do gier video, w które jak dotąd w życiu zagrałem. Aż czuć jest tu ten dumny, pełny energii, heroizmu, superbohaterski motyw, który przedziera się przez całe kilkanaście utworów ogólnej kompozycji, jest praktycznie wszędzie - nie nachalnie, ale intuicyjnie! Polecam odsłuchać OST do "Marvel Spider-Man" z 2018 roku. Rzecz to niebywała!
P.S. Przykłady utworów, które wstawiono wyżej: najbardziej przemawia do mnie spośród nich "Jericho" - taki prawie że klasyk ,,growej muzyki filmowej".