Autor Wątek: Kolekcje muzyczne  (Przeczytany 69154 razy)

Bender

• Gość
Odp: Kolekcje muzyczne
« Odpowiedź #375 dnia: Cz, 03 Sierpień 2023, 11:58:45 »
Black Celebraion to był pierwszy winyl jaki kupiem w (wtedy jeszcze nastoletnim) życiu. OCZYWIŚCIE nawet nie miałem gramofonu ;)

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #376 dnia: Cz, 03 Sierpień 2023, 13:21:15 »
Moim pierwszym winylem który sobie kupiłem, mimo że nie miałem gramofonu, był Silver Shine „Don't Trust the Girl With the Chainsaw”. Takie przyjemne psychobilly z Węgier

Offline Kielo

« Odpowiedź #377 dnia: Cz, 03 Sierpień 2023, 15:53:34 »
Interesujace zagadnienie :) ja mialem gramofon odkad pamietam ("swietna", czerwona unitra z dwoma glosnikami) i w tej poczatkowej fazie mielismy z siostra sporo plyt, troche po rodzicach (Shakin Stevens, Paul McCartney, sporo pocztowek dzwiekowych), bajki (muminki, bolek i lolek etc), ale tez nasza muzyke - michael jackson, papa dance, franek kimono - sporo tego bylo.

Natomiast pierwsza plyta, ktora kupilem "swiadomie" byl Iron Maiden - Live After Death, w polowie lat osiemdziesiatych, po ktora jechalem do Rembertowa (wielka wyprawa :) ). Swietne wydanie Tonpressu. Zajezdzilem ta plyte i musialem kupic nowa kopie :)

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #378 dnia: Cz, 03 Sierpień 2023, 16:27:46 »
Pierwszy gramofon dostałem od wujka na komunię. Była to Unitra…niestety w tamtym czasach rodziców nie było stać na głośniki czy wzmacniacz i po jakimś czasie go oddałem. Nie pamiętam już komu, ale komuś z rodziny (do dnia dzisiejszego żałuję tej decyzji). W swój własny gramofon, za ciężko zarobione pieniądze, zaopatrzyłem się  około 15 lat temu w sumie miałem cztery, Unitrę później jakąś niedrogą kopię Technicsa, Cambridge’a i teraz Pro-Ject

Offline burberry

« Odpowiedź #379 dnia: Cz, 03 Sierpień 2023, 22:44:11 »
Ja nie mam gramofonu (nigdy nie miałem), a winyle kupuję raz na jakiś czas, od święta. Są to wydawnictwa zespołów, które lubię, szanuję i są w sumie niszowe. Nie słucham muzyki z fizycznych kopii praktycznie w ogóle, także jak kupię placka czy CD, to po to, żeby stały.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #380 dnia: Cz, 03 Sierpień 2023, 23:18:01 »
W drodze czy w pracy też słucham z telefonu. Kiedyś sam zgrywałem swoje własne cd na mp3, teraz już mi się nie chce. Dużo ciekawych rzeczy jest na streamingach, ale sporo też nie ma…niestety. Muzyka musi być jednak z nośnika, nie ważne czy cd czy winyl czy modne ostatnio kasety. To jak z książką czy komiksem, trzeba czuć płytę w ręku, książeczkę z tekstami czy zdjęciami.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #381 dnia: Śr, 09 Sierpień 2023, 00:13:24 »

Kolejny do kolekcji

Offline burberry

« Odpowiedź #382 dnia: Śr, 09 Sierpień 2023, 10:16:41 »
Terror i Schizmę widziałem na osobnych koncertach. Terror, Death Before Dishonour, Madball. To był sztosowy gig w Łodzi. A Schizmę widziałem bodajże z 1125 i Madballem w Bydgoszczy.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #383 dnia: Śr, 09 Sierpień 2023, 10:29:28 »
Wczoraj Schizma nie podeszła mi. Za to Terror? Klasa sama w sobie! Świetny występ i wreszcie mogłem zobaczyć ich na żywo Dog Eat Dog akurat na lekki odpoczynek (cztery lata temu na 25 lecie wydania „All Boro Kings” zaprezentowali się lepiej) no i finał należał do Biohazard. Nigdy nie byłem ich wielkim fanem, ale zagrali bardzo dobrze! Dzięki graniu w filmach XXX, Seinfeld ma kondycję

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #384 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 16:59:08 »
Właśnie odebrałem. Limitowane wydanie, do 300 sztuk w boksie, Sokół i Pono „Teraz Pieniądz w Cenie / Ty Przecież Wiesz Co”. Do boksa dorzucono dwie slipmaty gramofonowe

Offline burberry

« Odpowiedź #385 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 10:32:48 »
Trochę odmienny krążek od zwykle prezentowanych  ;)

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #386 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 12:23:24 »
Z wiekiem moje preferencje muzyczne stały się bardziej otwarte na inne gatunki

Offline Interloper

« Odpowiedź #387 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 13:24:03 »
Ale żeby aż tak? :D

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #388 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 13:47:46 »
Do 98r. słuchałem polskiego rapu, do pierwszej Molesty, później wleciały klimaty oi! punk, a z czasem thrashowo blackowe. Mam sentyment do starej szkoły. Jak już słuchało się gitarowego brzmienia, to młodsza siostra męczyła mnie składami typu WWO czy Zipera i jakoś do dnia dzisiejszego lubię tego posłuchać. To co teraz grają i nazywają hip hopem to straszny shit, ale Molesta i okolice to była dobra muza a przed polskim rapem było jest i będzie Guns N Roses, AC/DC i Motley Crue

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #389 dnia: Wt, 29 Sierpień 2023, 20:01:28 »
Czekałem i czekałem, aż się doczekałem. Tegoroczna reedycja na winylu „666” legendarnego KATa! Bardzo ładne wydanie, warto było polować na drugim planie kolejna winylowa reedycja Grand Belial’s Key. Tym razem trzecia pełna płyta amerykańców. Na deser najlepszy, oczywiście w mojej skromnej opinii, album thrashowców z Toxic Holocaust