Autor Wątek: Robert McCammon  (Przeczytany 1700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Interloper

Robert McCammon
« dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 22:28:26 »
Powstał wątek dedykowany Stephenowi Kingowi (którego uwielbiam), to czemu nie ma być wątku dla Roberta McCammona?

Roberta McCammona wydaje obecnie wydawnictwo Vesper i robią pod tym względem świetną robotę, choć moim skromnym zdaniem mogliby trochę przyśpieszyć. ;) Ale nie narzekam, naprawdę!
Najbardziej podoba mi się tego autora seria z przygodami o Matthew Corbetcie. Historyczny kryminał, przygodówka, a nawet slasher (może za daleko się posuwam?) - każdy tom to inny klimat, ale na pewno wszystkie jakie się dotychczas ukazały, czytałem z zapartym tchem.
McCammon wywodzi się z gatunku horrorów, ale pewnego dnia zapragnął napisać coś innego, coś ambitniejszego. Ówczesny wydawca odciągał go od tego pomysłu, przez co autor porzucił pisanie na wiele lat. Dobrze, że do tego fachu wrócił, bo ma niesamowitą umiejętność budowania fabuł w sposób taki, że rzuca różne wątki to tu, to tam, a na koniec książki, kiedy przychodzi do wyjaśnienia wszystkiego, to te wątki pięknie się łączą.

Nie będę wyliczać, które jego książki najbardziej mi się podobały, ale pochłaniam wszystkie, jakie wydaje Vesper. Do wydawnictw z lat 90. nie mam niestety dostępu.

Znacie tego autora? Co o nim sądzicie?

Offline LukCook

Odp: Robert McCammon
« Odpowiedź #1 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 23:23:17 »
Uwielbiam! Wspomniałem w wątku Kinga, że wpadłem w McCammona. Do dzisiaj przeczytałem: Łabędzi Śpiew, Zew Nocnego Ptaka i Magiczne Lata.

Bardzo wysoki poziom a Magiczne Lata to książka wyjątkowa, do której na pewno będę wracał.

Dodatkowo Vesper bardzo ładnie wydaje książki McCammona. Twarda oprawa i ładna szata graficzna.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 13:22:37 »
Roberta McCammona wydaje obecnie wydawnictwo Vesper i robią pod tym względem świetną robotę, choć moim skromnym zdaniem mogliby trochę przyśpieszyć. ;) Ale nie narzekam, naprawdę!
Najbardziej podoba mi się tego autora seria z przygodami o Matthew Corbetcie. Historyczny kryminał, przygodówka, a nawet slasher (może za daleko się posuwam?) - każdy tom to inny klimat, ale na pewno wszystkie jakie się dotychczas ukazały, czytałem z zapartym tchem.

Mam na radarze już jakiś czas właśnie ten cykl, ale jakoś czasu brakuje...

Offline Interloper

« Odpowiedź #3 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 19:36:08 »
Faktycznie, Magiczne lata jest jedną z lepszych książek McCammona, z tych, które czytałem.

Jeśli chodzi o cykl z Matthew Corbettem, to koniecznie musisz znaleźć czas, @Dracos, bo to jest chyba najlepszy cykl, jaki dane mi było w życiu czytać. Oczywiście do końca jeszcze daleko, Vesper wydał na razie trzy powieści z chyba dziesięciu... Ale to się naprawdę bardzo dobrze czyta. Jak ktoś lubi amerykański okres kolonialny, interesujące zagadki kryminalne i wielką przygodę, to będzie jak trafienie szóstki w lotto.

Offline gashu

« Odpowiedź #4 dnia: Nd, 27 Kwiecień 2025, 07:09:25 »
Jako nastolatek uwielbiałem "Stingera".
Nie mam jednak pojęcia, czy książka ta broni się po latach.
No i to przetłumaczenie tytułu w wydaniu Vespera ("Żądlak"), to dla mnie jednak duże WTF. :(