Powstał wątek dedykowany Stephenowi Kingowi (którego uwielbiam), to czemu nie ma być wątku dla Roberta McCammona?
Roberta McCammona wydaje obecnie wydawnictwo Vesper i robią pod tym względem świetną robotę, choć moim skromnym zdaniem mogliby trochę przyśpieszyć.

Ale nie narzekam, naprawdę!
Najbardziej podoba mi się tego autora seria z przygodami o Matthew Corbetcie. Historyczny kryminał, przygodówka, a nawet slasher (może za daleko się posuwam?) - każdy tom to inny klimat, ale na pewno wszystkie jakie się dotychczas ukazały, czytałem z zapartym tchem.
McCammon wywodzi się z gatunku horrorów, ale pewnego dnia zapragnął napisać coś innego, coś ambitniejszego. Ówczesny wydawca odciągał go od tego pomysłu, przez co autor porzucił pisanie na wiele lat. Dobrze, że do tego fachu wrócił, bo ma niesamowitą umiejętność budowania fabuł w sposób taki, że rzuca różne wątki to tu, to tam, a na koniec książki, kiedy przychodzi do wyjaśnienia wszystkiego, to te wątki pięknie się łączą.
Nie będę wyliczać, które jego książki najbardziej mi się podobały, ale pochłaniam wszystkie, jakie wydaje Vesper. Do wydawnictw z lat 90. nie mam niestety dostępu.
Znacie tego autora? Co o nim sądzicie?