Ja mam pytanie czy - "Opowieści z meekhańskiego pogranicza." jest to skończona powieść ?
Nie znam tego zupełnie nic a nic i chciałbym dać tej powieści szanse :-), ale wole na starcie wiedzieć że dobije do końca - przynajmniej z głównym wątkiem.
W sumie ciężko powiedzieć czy jest skończone, tam jest tyle wątków że można to rozwijać bez końca (jak każde fantasy zazwyczaj

).
Tomy składają się jakby z dwóch części, każda to osobna historia, potem wątki zaczynają się przeplatać, świat przedstawiony to raczej taka średniowieczna rzeczywistość z elementami magii niż smoki i gobliny, polityka, krwawe bitwy i rozkminy natury moralnej. Od razu uprzedzam że są momenty dłużyzn i dość nudne ale na całe szczęście jest ich mniejszość. Nie pamiętam czy to było w pierwszy tomie ale wydaje mi się że tak, obrona przełęczy, historia która ma syndrom "jeszcze jeden rozdział bo przecież teraz nie przestane czytać" i robi się 2 w nocy a o 6 trzeba wstać do roboty

Na próbę możesz pierwszy tom jako używkę kupić na alledrogo lokalnie za ok 2 dyszki (taki protip, na Swiat Ksiazki w dziale outlet co chwile ląduje jakiś tom serii i wtedy można kupić to za śrubki typu 15 zł) lub biblioteka.